L-лізин — це форма лізину, яку може використовувати ваш організм. Він природним чином міститься в їжі і використовується в добавках.
Ось 4 вражаючих корисних властивості лізину, які доведені наукою, а також кращі його харчові джерела.
Корисні властивості лізину і в яких продуктах він міститься
1. Може захищати і лікувати герпес, блокуючи аргінін
Герпес або лихоманка на губах — це симптоми інфекції, часто з’являються на губах або в кутах рота.
Вони з’являються у вигляді наповнених рідиною бульбашок, які можуть викликати дискомфорт, такий як поколювання, біль і печіння. Крім того, вони можуть викликати незручність щодо вашої зовнішності.
Висипання на губах викликаються вірусом простого герпесу типу 1 (HSV 1), який може ховатися в вашому хребті. Під час стресу або якщо ваша імунна система ослаблена, HSV-1 може спровокувати розвиток лихоманки на губах (1).
Добавки лізину можуть допомогти запобігти рецидивам HSV-1 і зменшити тривалість герпесу. Вважається, що лізин блокує ще одну амінокислоту під назвою аргінін, в якій HSV-1 потребує щоб розмножуватися (1, 2, 3).
Одне дослідження показало, що щоденний прийом 1000 мг лізину приводив до меншої кількості лихоманки на губах у 26 осіб, які були схильні до рецидивуючих герпесу.
Цікаво відзначити, що в дослідженні спостерігалося зниження спалахів герпесу, коли показник лізину в організмі людини зберігався на рівні вище 165 нмоль / л. Коли рівні цієї важливої амінокислоти в крові знижувалися нижче цього рівня, кількість епізодів герпесу збільшувалася (4).
Ще одне дослідження, проведене за участю 30 осіб, показало, що застосування крему з лізином, травами, вітамінами і цинком позбавляли людей від висипань герпесу в 40% випадків вже на третій день і в 87% випадків на шостий день.
Хоча це дослідження є багатообіцяючим, воно не вказувало кількість лізину або інших інгредієнтів, які використовуються в кремі (1) .
Крім того, не всі дослідження показують, що лізин ефективний у зниженні кількості випадків виникнення симптомів герпесу або в зменшенні їх тривалості. В одному огляді було виявлено недостатню кількість доказів, щоб рекомендувати його для лікування герпесу (5).
Резюме:
Деякі дослідження показують, що лізин може зменшити тривалість і частоту епізодів герпесу, але дані суперечливі.
2. Може зменшити занепокоєння, блокуючи рецептори стресового відповіді
Лізин може грати певну роль в зниженні тривоги.
Одне дослідження показало, що він блокує рецептори, які беруть участь в стресовій реакції. Дослідники відзначили, що у щурів, яким давали лізин, була знижена частота випадків викликаної стресом діареї (6).
однотижневих дослідження за участю 50 здорових людей показало, що при прийомі 2,64 грама лізину і аргініну знижується викликана стресом тривожність і зменшується рівень кортизолу (гормону стресу) (7).
Аналогічним чином, додавання 4,2 грам лізину на кілограм пшеничного борошна в знедолених селах в Сирії допомогло знизити показники тривожності у чоловіків з дуже високим рівнем стресу (8).
Через три місяці споживання збагаченої на лізин борошна також допомогло знизити рівень кортизолу у жінок (8).
Лізин також може допомогти людям з шизофренією — психічний розлад, який порушує сприйняття людиною зовнішнього світу і часто призводить до нездатності розуміти реальність.
Хоча дослідження все ще знаходяться на ранній стадії, лізин може мати потенціал в поліпшенні симптомів шизофренії в поєднанні з призначеним ліками (9, 10 ).
Резюме:
Лізин може допомогти зменшити відчуття тривоги і знизити рівень гормону стресу кортизолу у деяких людей. Ранні дослідження показують, що він може навіть допомогти поліпшити симптоми у людей з шизофренією.
3. Може поліпшити засвоєння і утримання кальцію
Лізин може допомогти вашому організму утримувати кальцій (11, 12).
Вважається, що лізин покращує засвоєння кальцію в кишечнику і допомагає ниркам утримувати мінерал (13 , 14).
Дослідження за участю 30 жінок (15 здорових і 15 з остеопорозом) показало, що прийом добавок кальцію і лізину зменшує втрату кальцію з сечею.
У жінок, які отримували тільки 3 грами кальцію, прогресивно збільшувалася кількість кальцію в сечі. Однак жінки, які також отримували 400 мг лізину, втрачали менше кальцію з сечею (14).
Лізин, мабуть, захищає ваші кістки і може також відігравати певну роль в транспорті кальцію в організмі.
Наприклад, було виявлено, що лізин запобігає накопичення кальцію в кровоносних судинах у щурів. Цей тип відкладення кальцію є чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань (13).
Крім того, в одному дослідженні в пробірках було виявлено, що клітини, які вирощувалися без лізину, мали збільшену втрату кальцію. Це збільшення не спостерігалося в клітинах з лізином (11).
Резюме:
Лізин може допомогти вам засвоювати більше кальцію і зменшити втрату кальцію з сечею. Він може навіть знизити ризик накопичення кальцію в кровоносних судинах.
4. Може сприяти загоєнню ран, допомагаючи створювати колаген
Лізин може поліпшити загоєння ран у вашому організмі.
В тканинах тварин лізин стає більш активним в місці рани і допомагає прискорити процес відновлення (15) .
лізин необхідний для утворення колагену — білка, який допомагає підтримувати і надавати структуру шкірі і кістках (16).
Сам лізин також може діяти як сполучний агент, тим самим збільшуючи кількість нових клітин в рані. Він може навіть сприяти утворенню нових кровоносних судин (17).
В одному дослідженні на тваринах комбінація амінокислот лізину і аргініну сприяла прискоренню і поліпшенню процесу загоєння переломів (18).
В іншому дослідженні у 40 кроликів було виявлено, що 47 мг на кг маси тіла лізину і 50 мг на кг маси тіла аргініну значно покращують кровообіг і загальне загоєння кісток.
насправді, у кроликів, які отримували лізин і аргінін, спостерігалося скорочення часу загоєння на 2 тижні в порівнянні з контрольною групою (12).
загоєння ран — складний процес, який вимагає різних мінералів, вітамінів та інших факторів. Лізин, як видається, грає в цьому процесі дуже важливу роль, і без достатнього його кількості загоєння ран погіршується (19).
На сьогоднішній день в дослідженнях загоєння ран вивчалися тільки ефекти пероральних добавок лізину, і невідомо, може чи його зовнішнє застосування (нанесення безпосередньо на рани) бути ефективним.
Однак в одному з досліджень було встановлено, що нанесення гелю, що містить лізин, на виразкові рани призводить до зменшення інфекції і швидшому загоєнню (20).
Резюме:
Лізин необхідний для утворення колагену — необхідного білка, який впливає на загоєння ран. Дослідження на тваринах свідчать, що лізин може прискорити загоєння ран і скоротити час відновлення.
Інша потенційна користь
Лізин, як і всі амінокислоти використовується як будівельний блок білка у вашому організмі. Ці білки допомагають виробляти гормони, імунні клітини і ферменти.
Лізин може володіти декількома корисними властивостями на додаток до тих, які обговорювалися раніше.
Ось інші області, де лізин може принести користь вашому здоров’ю:
- Рак : Одне дослідження на тваринах показало, що лізин в поєднанні з антиоксидантом катехіном знижував ріст ракових клітин у мишей (21).
- Здоров’я очей : дослідження на щурах з цукровим діабетом показало, що добавки лізину можуть запобігти розвитку катаракти (22).
- цукровий діабет : Одне дослідження показало , що лізин може допомогти знизити рівень цукру в крові у людей з цукровим діабетом. Однак зв’язок все ще неясна (23).
- Кров’яний тиск : Дослідження за участю 50 дорослих з дефіцитом лізину і високим кров’яним тиском показало, що добавки лізину значно знижують артеріальний тиск (24) .
для підтримки нормального здоров’я необхідно споживати достатню кількість лізину з їжею, а для людей з певними захворюваннями добавки лізину можуть принести користь.
Резюме:
Дослідження корисних властивостей лізину є багатообіцяючими, оскільки деякі дані свідчать про те, що він може надавати протиракову дію, сприяти нормалізації рівня цукру в крові і зниження артеріального тиску.
в яких продуктах міститься лізин у великій кількості
лізин міститься в продуктах з високим вмістом білка, особливо в м’ясних і молочних продуктах, а також в невеликих кількостях в рослинних продуктах (25, 26).
Ось деякі відмінні джерело і лізину:
- М’ясо : Яловичина, курка і ягня.
- Морепродукти : Мідії, креветки та устриці.
- Риба : Лосось, тріска і тунець.
- Молочні продукти : Молоко, сир і йогурт.
- Овочі : Картопля, перець і цибулю-порей.
- Фрукти : Авокадо, курага і груші.
- Бобові : Соя, квасоля і нут.
- Горіхи і насіння : Горіх макадамія, насіння гарбуза і кешью.
Зернові, як правило, є поганим джерелом лізину. Однак, киноа, амарант і гречка містять пристойну кількість лізину (25).
Якщо ви схильні до герпесу, щодня приймайте 1 г лізину або використовуйте лізінсодержащій гель, але перед їх застосуванням найкраще проконсультуйтеся з вашим лікарем (4 ).
Резюме:
продукти тваринного походження, такі як м’ясо, риба і молочні продукти, містять найбільшу кількість лізину, але ви також можете отримати пристойну його кількість вживаючи продукти рослинного походження, такі як картопля, авокадо і бобові.
Підіб’ємо підсумок
- Лізин — незамінна амінокислота, що володіє багатьма корисними властивостями, які варіюються від запобігання герпесу до зниження рівня тривоги і сприяння загоєнню ран.
- В якості будівельного блоку білків він також може приносити і іншу користь вашому організму. Без достатньої кількості лізину ваше тіло може не виробляти достатньої кількості необхідних гормонів і імунних клітин.
- Лізин міститься у великій кількості в м’ясі, рибі і молочних продуктах, але бобові, фрукти і овочі також сприяють вашому споживання.