Корисні продукти

Чи їдять лосось сирим або це шкідливо для здоров’я?

Страви із сирої риби є традиційними для багатьох культур. Популярними прикладами є сашимі — японське блюдо з тонко нарізаної сирої рибою, і граавілохі — скандинавська закуска з сирого лосося в солі, цукрі і кропі.

Якщо ви любите пробувати нові страви, ви можете задатися питанням, чи можна їсти сирої лосось і наскільки це безпечно.

в цій статті розглядаються можливі проблеми зі здоров’ям від вживання в їжу сирого лосося і описується, як безпечно його є.

Чи їдять лосось сирим або це шкідливо для здоров'я?

Може становити небезпеку для здоров’я

Сирий лосось може містити бактерії, паразитів і інші патогенні мікроорганізми. Деякі з них природним чином присутні в рибі, в той час як інші можуть бути результатом неправильної обробки (1, 2).

Приготування лосося до внутрішньої температури 63 ° C вбиває бактерії і паразитів, але, якщо ви їсте рибу в сирому вигляді, ви ризикуєте заразитися інфекцією (1, 2).

Паразити в сирому лососеві

FDA відносить лосося до джерел паразитів, які представляють собою організми, що живуть на або в інших організмах, включаючи людей (1).

Гельмінти — це червоподібні паразити, схожі на стрічкових або круглих черв’яків. Вони часто зустрічаються в рибі, такий як лосось (2).

Гельмінти або японський широкий стрічковий черв’як (лат. Diphyllobothrium nihonkaiense ) можуть жити в тонкій кишці, де вони можуть вирости до більш ніж 12 метрів в довжину (3).

Ці та інші види стрічкових черв’яків були виявлені в дикому лососеві на Алясці і в Японії, а також в травних трактах людей, які їли сирої лосося з цих районів (3 , 4).

до симптомів гельмінтної інфекції відносяться:

  • зниження маси тіла
  • болю в животі
  • діарея
  • анемія (в деяких випадках)
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Пропарений рис: користь і шкода для здоров'я

Проте, багато людей не відчувають ніяких симптомів (3).

Бактеріальні і вірусні інфекції від сирого лосося

Як і всі види морепродуктів, лосось може піддаватися бактеріального або вірусного забруднення, яке може викликати легке або серйозне захворювання, коли ви їсте сиру рибу.

Ось деякі типи бактерій або вірусів , які можуть бути присутніми в си ром лососеві (1, 2):

  • сальмонели
  • шигели
  • вібріони
  • ботуліна
  • золотистий стафілокок
  • лістерії
  • кишкова паличка
  • вірус гепатиту A
  • норовірус

Більшість випадків зараження в результаті вживання в їжу морепродуктів є результатом неправильної обробки або зберігання, або збору морепродуктів з води, забрудненої людськими відходами (1, 2).

Сирий лосось також може містити забруднювачі навколишнього середовища. Як в лососі, вирощеному на рибних фермах, так і в дикому лососеві можуть міститися слідові кількості стійких органічних забруднювачів (СОЗ) і важких металів (5, 6, 7).

СОЗ — це токсичні хімічні речовини, включаючи пестициди, хімікати промислового виробництва і антипірени, які накопичуються в харчовому ланцюгу, оскільки вони зберігаються в жировій тканині тварин і риби (8).

Вплив СОЗ на людину пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку, вроджених дефектів, а також ендокринних, імунних і репродуктивних захворювань (8).

Дослідники відібрали 10 видів риб на ринку в Іспанії, і виявили, що лосось містить найвищі рівні специфічного антипирена. Однак виявлені рівні все ще перебували в безпечних межах (9).

Приготування лосося знижує рівень багатьох СОЗ. Одне дослідження показало, що в приготованому лососеві рівень СОЗ в середньому на 26% нижче, ніж в сирому лососеві (10).

Резюме:

Сирий лосось може містити паразитів, бактерій або інші патогенні мікроорганізми, які можуть викликати інфекції. Лосось також є джерелом забруднювачів з навколишнього середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисна пшениця? Користь і шкода для організму

Як знизити ризик хвороб харчового походження

Якщо ви вирішили з’їсти сирого лосося, переконайтеся, що він був попередньо заморожений до 35 ° C, що вбиває всіх паразитів в лососі.

Проте заморожування не вбиває всі патогенні мікроорганізми. Слід також пам’ятати, що більшість домашніх морозильників не заморожує до такої температури (1, 11).

Купуючи сирої лосось або замовляючи страви, які його містять, ви також повинні уважно оглянути його.

Правильно заморожений і відталий лосось виглядає твердим і вологим, без вм’ятин, змін кольору або стороннього запаху (2).

Якщо ви готуєте сирої лосось на власній кухні, переконайтеся, що ваші поверхні, ножі і сервірувальна посуд чисті , і ви зберігали лосося в холодильнику до того, як подати його. Це дозволить запобігти бактеріальне забруднення (1, 2, 11).

Якщо ви їсте сирої лосось або будь-яку іншу рибу, і у вас в роті або горлі з’являється поколювання, це може бути викликано рухом живого паразита в роті. Виплюньте або відкашлятися його (12).

Резюме:

Сирий лосось повинен бути заморожений до температури 35 ° C, щоб вбити паразитів і запобігти зростанню патогенних мікроорганізмів . Завжди перевіряйте сирого лосося перед вживанням, щоб переконатися, що він виглядає і пахне свіжо.

Хто не буде їсти сиру рибу

Деякі люди піддаються більш високому ризику розвитку серйозної харчової інфекції і ніколи не повинні їсти сирого лосося або інші види сирих морепродуктів. До цих людей ставляться (11):

  • вагітні жінки
  • діти
  • літні люди
  • будь-яка людина з ослабленою імунною системою при раку, захворюваннях печінки, пересадці органів або цукровому діабеті

У людей з порушеною імунною системою захворювання харчового походження можуть привести до серйозних симптомів, госпіталізації або навіть смерті (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисні жувальні вітаміни для здоров'я?

Резюме:

Якщо у вас є захворювання або стан, яке підриває вашу імунну систему, уникайте вживання сирого лосося, так як це представляє ризик серйозної і навіть небезпечною для життя харчової інфекції.

Підіб’ємо підсумок

  • Страви, які містять сирого лосося, можуть бути смачними ласощами і хорошим способом є більше морепродуктів.
  • Проте важливо знати, що сирий лосось може містити паразитів, бактерії та інші токсини, які можуть бути шкідливими навіть в невеликих дозах.
  • Їжте тільки сирого лосося, який правильно зберігався і готувався. Якщо у вас ослаблена імунна система, не ризикуйте їсти цю та іншу рибу сирою.

Читайте також

Як купити в Новосибірську натуральні продукти

elena elena

Сире молоко: чи переважує користь ризики?

elena elena

Чи корисно пити оливкову олію в лікувальних цілях?

elena elena

Помідор: фрукт або овоч, або ягода?

elena elena

Що таке пророслі горіхи? Користь і харчова цінність

elena elena

Тахіні: що це таке, користь і шкода, склад

elena elena

Чому місо неймовірно корисно?

elena elena

Вівсяне молоко: користь і шкода, рецепт приготування

elena elena

Квашена капуста: користь і шкода для організму

elena elena

Залишити коментар