Корисні продукти

Чи є термін придатності у алкоголю? Горілка, пиво, вино

Хоча кажуть, що вино з роками стає краще, ви можете задатися питанням, чи стосується це до інших видів алкоголю — особливо після того, як вони були відкриті.

В цієї статті розповідається все що вам потрібно знати про закінчення терміну придатності алкоголю (різних алкогольних напоїв) і його безпеки.

Чи є термін придатності у алкоголю? Горілка, пиво, вино

Алкогольні напої мають різний термін придатності

Алкогольні напої, такі як міцні алкогольні напої, пиво і вино, виробляються з використанням різних процесів і інгредієнтів.

Всі вони пов’язані із заворушеннями. У цьому контексті це процес, при якому дріжджі споживаючи цукру створюють спирти (1, 2).

На термін придатності алкоголю можуть впливати інші чинники. До них відносяться коливання температури, вплив світла і окислення (1, 2).

Міцні спиртні напої

Міцні спиртні напої вважаються стійкими до зберігання. У цю категорію входять джин, горілка, віскі, текіла і ром. Вони, як правило, зроблені з ряду зерен або рослин.

Їх основа сбраживается дріжджами перед тим, як їх дистилюють. Деякі міцні спиртні напої дистилюється кілька разів для отримання більш м’якого смаку. Отриману рідину потім можна витримувати в бочках з різних порід дерева для отримання додаткового смаку.

Як тільки виробник розливає міцні спиртні напої по пляшках, вони перестають бути витримана. За словами галузевих експертів, після розтину їх слід вживати протягом 6-8 місяців для досягнення максимально хорошого смаку.

Однак ви можете не помітити зміни смаку протягом року, особливо якщо ви менш чутливі до смаків (3) .

Міцні спиртні напої слід зберігати в темному прохолодному місці — або навіть в морозильній камері, хоча в цьому немає необхідності. Тримайте пляшки в вертикальному положенні, щоб рідина не стосувалася кришки, що може викликати корозію, яка впливає на смак і якість.

Правильне зберігання допомагає запобігти випаровування і окислення, тим самим продовжуючи термін придатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи є термін придатності у креатину?

Слід зазначити, що лікери — підсолоджені, дистильовані спирти з додаванням смаків, таких як фрукти, спеції або трави — можуть зберігатися до 6 місяців після відкриття. Крем-лікери слід зберігати в холодному місці, в ідеалі, в холодильнику, щоб продовжити термін їх придатності (4, 5).

Пиво

Пиво виробляється шляхом варіння злаків — зазвичай солодового ячменю — в воді з додаванням дріжджів (1, 6, 7).

Цієї суміші дозволяють бродити, виробляючи природні гази, які надають пиву його відмінну шипучість (1, 7).

хміль, або квіти рослини хмелю, додаються в кінці процесу. Вони надають гіркі, квіткові або цитрусові ноти в ароматі і смаку. Крім того, вони допомагають стабілізувати і зберегти пиво (1).

запечатаному пиво стійко до зберігання протягом 6-8 місяців після дати виробництва і довше зберігається в холодильнику. Як правило, пиво з вмістом алкоголю понад 8% трохи більше стійко при зберіганні, ніж пиво з більш низьким вмістом алкоголю.

Непастеризоване пиво також має більш короткий термін придатності. Пастеризація вбиває шкідливі патогенні мікроорганізми шляхом нагрівання, щоб продовжити термін зберігання різних харчових продуктів, включаючи пиво (8).

У той час як пиво масового виробництва зазвичай пастеризоване, пиво приватних броварень проводиться непастеризованим. Непастеризоване пиво слід вживати протягом 3 місяців після розливу для кращого смаку. Зазвичай ви можете знайти дату розливу на етикетці.

Пастеризоване пиво може залишатися свіжим протягом 1 року після розливу в пляшки.

Пиво слід зберігати у вертикальному положенні в прохолодному темному місці з постійною температурою , наприклад, в холодильнику. Випивайте його протягом декількох годин після відкриття для отримання кращого смаку і газованої.

Вино

Як пиво і міцні алкогольні напої, вино виготовляється шляхом бродіння. Проте воно завжди робиться з винограду, а не із зерна або інших рослин. Іноді для додання вину більш насиченого смаку і аромату винороби використовують виноградні стебла і насіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров'я?

Деякі вина витримуються в бочках протягом декількох місяців або років, щоб ще більше підсилити їх смак. У той час як марочні вина можуть поліпшуватися з віком, дешеві вина слід вживати протягом 2 років після розливу в пляшки.

Органічні вина, в тому числі вироблені без консервантів, таких як сульфіти, слід вживати протягом 3 -6 місяців з моменту покупки (9).

Світло і тепло впливають на якість і смак вина. Таким чином, тримайте його в прохолодному, сухому місці, далеко від сонячного світла. На відміну від міцних алкогольних напоїв і пива, коркове вино слід зберігати на боці. Правильно збережене вино може зберігатися кілька років.

Після розтину вино піддається впливу кисню, що прискорює процес старіння. Більшість вин необхідно випивати протягом 3-7 днів після відкриття для кращого смаку. Обов’язково закупорюють їх і зберігайте в холодильнику (3, 10).

В кріплені вина доданий дистильований спирт, наприклад, бренді. Ці та коробкові вина можуть зберігатися при правильному зберіганні до 28 днів після відкриття (11, 12).

Ігристі вина мають найменший термін придатності і повинні вживатися протягом кількох годин після відкриття для максимальної газованої. Щоб продовжити термін придатності, зберігайте їх в холодильнику з повітронепроникної пробкою для вина. Ви повинні використовувати пляшку протягом 1-3 днів (10).

Резюме:

Алкогольні напої виготовляються по-різному і тому мають різний термін придатності. Міцні алкогольні напої зберігаються довше за все, тоді як вино і пиво менш стабільні при зберіганні.

Чи може прострочений алкоголь викликати отруєння?


Міцні алкогольні напої, термін придатності яких минув, не можуть викликати у вас отруєння. Вони просто втрачають смак — як правило, через рік після відкриття.

Пиво, яке зіпсувалося не викличе у вас отруєння, але може викликати розлад шлунка. Якщо пиво вже втратило всі свої гази і білу піну, вам необхідно вилити його. Ви також можете помітити зміну смаку або осад на дні пляшки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке конюшини мед? Застосування, склад і корисні властивості

Хороше вино, як правило, з віком стає смачніше, але більшість вин повинні вживатися протягом кількох років після запечатування в пляшки.

Якщо вино має оцтовий або горіховий смак, швидше за все, воно зіпсувалося. Воно також може виглядати коричневим або темніше, ніж очікувалося. Пити вино з вичерпаним терміном придатності може бути неприємно, але не вважається небезпечним.

Зіпсоване вино, червоне або біле, зазвичай перетворюється в оцет. Оцет дуже кислий, що захищає його від зростання бактерій, які можуть завдати шкоди вашому здоров’ю (13).

Звичайно, надмірне вживання алкоголю — незалежно від виду або терміну придатності — може привести до неприємних побічних ефектів, таким як головний біль, нудота і пошкодження печінки при тривалому вживанні. Обов’язково пийте його в міру (14, 15).

Резюме:

Алкоголь, термін придатності якого минув не викличе у вас отруєння. Якщо ви п’єте міцний спиртний напій після того, як він був відкритий більше року назад, ви зазвичай ризикуєте отримати тільки напій з поганим смаком. Зіпсоване пиво зазвичай має неприємний смак і може розладнати шлунок, тоді як зіпсоване вино зазвичай має оцтовий або горіховий смак, але не шкідливо.

Підіб’ємо підсумок

  • Алкогольні напої виробляються з використанням різних інгредієнтів і процесів. В результаті їх термін придатності може відрізнятися. Зберігання також грає роль.
  • Міцні алкогольні напої вважаються найбільш стійкими при зберіганні, в той час як термін зберігання пива і вина залежить від багатьох факторів.
  • Вживання алкоголю після закінчення терміну придатності зазвичай не вважається небезпечним.
  • Проте надмірне вживання алкоголю, незалежно від його віку, може призвести до неприємних і потенційно небезпечним побічним ефектам. Який би алкоголь ви не пили, обов’язково робіть це в міру.

Читайте також

Малина: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Червонокачанна капуста: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чим корисно верблюже молоко? Користь і шкода

elena elena

10 Корисних властивостей чайота (мексиканського огірка)

elena elena

Овес: користь і шкода для організму людини

elena elena

Сир: користь і шкода для організму людини

elena elena

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чим корисний чорний шоколад? Користь і шкода

elena elena

Пиво: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар