Корисні продукти

Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?

Деякі люди заявляють про те, що воно є більш корисною для здоров’я альтернативою вершковому маслу.

Проте інші задаються питанням, перевершує чи топлене масло звичайне вершкове масло або навіть може становити небезпеку для здоров’я.

В цій статті докладно розглядається топлене масло і його порівняння з вершковим маслом.

title=»Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?» alt=»Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?» width=»768″ height=»509″ />

Що таке топлене масло?

Топлене масло (ДХІ) — це вид очищеного вершкового масла. Воно містить більшу кількість жиру, ніж вершкове масло, так як його вода і сухі речовини молока були видалені.

Воно використовувалося в Індії та Пакистану культурах протягом тисяч років. Топлене масло було створено для запобігання псуванню вершкового масла в жарку погоду.

На додаток до кулінарії, воно використовується в індійській системі альтернативної медицини Аюрведа, в якій воно відоме під назвою «гхріта».

З огляду на, що сухі речовини молока були видалені, воно не вимагає охолодження і може зберігатися при кімнатній температурі протягом декількох тижнів. Насправді, як і кокосове масло, воно може стати твердим при зберіганні при низьких температурах.

Резюме:

Топлене масло (ДХІ) — це вид очищеного масла, стабільного при кімнатній температурі. З давніх часів воно використовувалося в індійській кухні та аюрведичній медицині.

Як роблять топлене вершкове масло?


Топлене масло готують шляхом розігріву вершкового масла, щоб відокремити рідина і тверді речовини молока від жиру .

Спочатку масло кип’ятять до тих пір, поки його рідина не випарується, а тверді частинки молока не осядуть на дні каструлі, і воно не стане золотистим або навіть темно-коричневим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Боби: користь і шкода для здоров'я людини

Потім залишився маслу (топленого масла) дають охолонути, поки воно не стане теплим. Після цього його фасують в банки або контейнери.

Його можна легко приготувати вдома, використовуючи натуральне вершкове масло.

Резюме:

топлене масло можна приготувати, нагріваючи вершкове масло, щоб видалити з жиру воду і сухі речовини молока.

Чим відрізняється топлене масло від звичайного вершкового?

топлене масло і вершкове масло мають схожі склади і кулінарні властивості, хоча є кілька відмінностей.

Калорії і поживні речовини

Нижче наведені дані про склад однієї столової ложки (14 грам) топленого масла і звичайного вершкового масла (1, 2 ):
Топлене масло Вершкове масло Калорії 112 ккал 100 ккал Жир 13 грам 11 грам Насичений жир 8 грам 7 грам Мононенасичені жири 4 грами 3 грами Поліненасичені жири 0,5 грама 0,5 грама Білок Слідові количест ва Слідова кількість Вуглеводи Слідова кількість Слідова кількість Вітамін A 12% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 11% від РСНП Вітамін E 2% від РСНП 2% від РСНП Вітамін K 1% від РСНП 1% від РСНП
Обидва види постачають майже 100% калорій з жиру.

Топлене масло містить більш високу концентрацію жиру, ніж вершкове масло. Воно забезпечує організм людини трохи більшою кількістю масляної кислоти та інших коротко насичених жирів.

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ці жири можуть зменшити запалення і поліпшити здоров’я кишечника (3).

Воно також містить трохи більше кон’югованої лінолевої кислоти — поліненасиченого жиру, який може допомогти схуднути (4).

В цілому, відмінності між ними не великі, і перевагу одного з них, швидше за все, не зробить істотного впливу на ваше здоров’я.

Проте топлене масло повністю не містить молочного цукру лактози і молочного білка казеїну, в той час як вершкове масло містить невелику кількість кожного з них. Для людей, які мають алергію або чутливість до цим молочним компонентам, топлене масло є найкращим вибором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

Резюме:

Топлене масло і вершкове масло містять майже 100 % жиру, але топлене масло може бути кращим вибором для людей з чутливістю до лактози або казеїну.

Кулінарне використання

топлене масло і звичайне вершкове масло багаті насиченими жирними кислотами, які можуть витримувати високі температури без пошкодження.

нагрівання топленого масла також, мабуть, виробляє набагато менше токсичного з’єднання акриламіду, ніж нагрівання рослинної олії.

Фактично, одне дослідження показало, що соєве масло виробляло більш ніж в 10 разів більше акриламіду, ніж топлене масло, коли кожен жир нагрівався до 160 ° C (5).

Крім того, топлене масло має високу температуру димленія, тобто температуру, при якій жири стають летючими і починають диміти.

Його точка димлення становить 250 ° C, що значно вище, ніж точка димлення вершкового масла в 175 ° C. Тому при приготуванні їжі при дуже високих температурах топлене масло має явну перевагу перед вершковим маслом.

Однак, в той час як топлене масло більш стійко при високій температурі, вершкове масло може бути більш підходящим для випічки і приготування їжі при нижчих температурах через його більш солодкого, вершкового смаку.

Резюме:

Топлене масло може краще підходити для приготування при високій температурі, але вершкове масло має більш солодкий смак, який може бути більш підходящим для випічки.

Потенційна шкода і побічні ефекти

Реакція людей на споживання насичених жирів сильно розрізняється.

Ті , чий рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) має тенденцію підвищуватися у відповідь на високе споживання насичених жирів, можуть захотіти обмежити споживання топленого масла або вершкового масла однією або двома столовими ложками в день.

Інша проблема полягає в тому, що під час пр оізводства топленого масла при високій температурі його холестерин може окислюватися. Окислений холестерин пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку ряду захворювань, в тому числі хвороб серця (6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Арганова масло: властивості і застосування

Згідно з одним детальному аналізу, топлене масло містить окислений холестерин, а свіже вершкове масло — немає (7).

Резюме:

До потенційних несприятливих ефектів топленого масла відносяться підвищення рівня холестерину ЛПНЩ (поганого) і освіту окисленого холестерину під час його виробництва.

Підіб’ємо підсумок

  • Топлене масло (ДХІ) — це натуральний продукт з довгою історією застосування в кулінарії і медицині.
  • Воно має певні кулінарні переваги перед вершковим маслом і, безумовно, краще , якщо у вас алергія на молочні продукти або їх непереносимість.
  • Проте немає доказів того, що топлене масло корисніше, ніж звичайне вершкове масло. Обидва можуть бути використані в помірних кількостях в якості частини здорового раціону харчування.

Читайте також

Розчинна цикорій: користь і шкода для здоров’я після 50 років

elena elena

Авокадо: користь і шкода для організму людини

elena elena

Як купити в Новосибірську натуральні продукти

elena elena

Китайська листова капуста бік-чой (пак-чой): користь і шкода

elena elena

Чи корисний кави для мозку? Вплив кави на мозок

elena elena

Гірчиця: користь і шкода для організму

elena elena

Яблучне пюре: корисні властивості та протипоказання

elena elena

5 Корисних властивостей червоного винного оцту

elena elena

Буряковий цукор або тростинний цукор: який корисніше?

elena elena

Залишити коментар