Харчування

Вживання фаст-фуду: шкода для організму

Вживання фаст-фуду: шкода для організму

Шкода фаст-фуду для здоров’я людини

Шкода фаст-фуду

Чим шкідливий фаст-фуд для організму людини? Продукти швидкого харчування сприяють погіршення самопочуття людини і розвитку різних серйозних захворювань. Ось основні негативні ефекти вживання фаст-фуду:

Травна і серцево-судинна системи

Більшість фаст-фуд продуктів (включаючи напої) рясніють рафінованими вуглеводами, і практично не містять клітковини. Коли ваша травна система розщеплює ці продукти, вуглеводи у вигляді глюкози (цукру) потрапляють в ваш кровотік. В результаті цього рівень цукру в крові збільшується.

Ваша підшлункова залоза реагує на сплеск глюкози, вивільняючи інсулін. Інсулін транспортує цукор по всьому тілу в клітини, які мають потребу в ньому для отримання енергії. Оскільки ваш організм використовує або зберігає цукор, його рівень в крові повертається до норми.

Цей процес сильно регулюється вашим організмом, і поки ви здорові, ваші органи можуть правильно управлятися з цими сплесками цукру в крові. Але часте вживання великої кількості простих вуглеводів може привести до повторних сплесків рівнів цукру в крові. Згодом ці сплески можуть привести до ненормальному відповіді вашого організму на інсулін. Це збільшує ризик розвитку ожиріння, резистентності до інсуліну і цукрового діабету 2 типу.

Цукор і жири

Шкода фастфуду також обумовлений тим, що в багато продуктів цього типу додають цукор. Це додає додаткові калорії продуктам і не несе в собі ніяких корисних для організму поживних речовин. Американська асоціація серця рекомендує щодня отримувати не більше 100 — 150 калорій з рафінованого цукру. Це близько 6 — 9 чайних ложок. Багато напоїв швидкого харчування мають обсяг понад 350 мл. В одному такому склянці підсолодженого газованого напою міститься 8 чайних ложок цукру. Це дорівнює 130 калорій, 39 грамів цукру і нічого більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисний акацієвий мед: користь і шкода для організму людини

Транс-жири є вкрай шкідливими для організму твердими жирами, які отримуються шляхом переробки рідких масел. Вони зазвичай зустрічаються в наступних продуктах:

  • будь-яка випічка
  • тісто для піци
  • крекери
  • печиво
  • вафлі
  • картопляні чіпси
  • маффіни (кекси)
  • картопля фрі

Будь-яка кількість транс-жирів в їжі не є добрим чи корисним для здоров’я. Вживання в їжу продуктів, які його містять, може збільшити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин), знизити рівень холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин) і збільшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Натрій

Комбінація жиру, цукру і великої кількості натрію (солі) може зробити фаст-фуд смачнішим для деяких людей. Але раціон харчування з високим вмістом натрію може призвести до затримки води в тілі, тому ви можете відчувати себе набряклими, роздутим або опухлими після вживання фаст-фуду.

Раціон харчування з високим вмістом натрію також небезпечний для людей з високим кров’яним тиском. Натрій може підвищувати кров’яний тиск і надавати навантаження на ваше серце і серцево-судинну систему.

Відповідно до одного з досліджень, близько 90% дорослих людей недооцінюють кількість натрію в фаст-фуді. У дослідженні брали участь 993 дорослих і було виявлено, що їх здогади про кількість солі в фаст-фуді були в шість разів нижче фактичної кількості (тисяча двісті дев’яносто два міліграма). Це означає, що кількість натрію в цих продуктах було вище на 1000 мг (1).

Пам’ятайте, що Американська асоціація серця рекомендує дорослим споживати не більше 2300 міліграмів натрію в день. Один фаст-фуд продукт може містити половину денної норми натрію.

Респіраторна система

Чому фаст-фуд шкідливий для респіраторної (дихальної) системи людини? Надлишок калорій в фаст-фуді може привести до збільшення ваги і ожиріння. Ожиріння в свою чергу збільшує ризик виникнення респіраторних проблем, включаючи астму та задишку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Тунець: користь і шкода для організму людини

Додаткові кілограми можуть чинити тиск на ваше серце і легені, і симптоми можуть проявлятися навіть при невеликих фізичних навантаженнях. Ви можете помітити утруднене дихання, коли ви йдете, піднімаєтеся по сходах або займаєтеся спортом.

Для дітей особливо небезпечний ризик респіраторних проблем. Одне дослідження показало, що діти, які їдять фаст-фуд принаймні три рази в тиждень, частіше страждають на астму (2).

Центральна нервова система

Вживання фаст-фуду може задовольнити голод в короткостроковій перспективі, але довгострокові результати менш позитивні. Люди, що вживають фаст-фуд і фабричні кондитерські вироби, на 51% частіше страждають депресією, ніж люди, які не їдять ці продукти або їдять дуже мало хто з них (3).

Послуги репродуктивної система

Інгредієнти в нездорової їжі і фаст-фуді можуть впливати на вашу фертильність. Одне дослідження показало, що фабрична їжа містить фталати (4). Фталати — це хімічні речовини, які можуть заважати роботі гормонів у вашому організмі. Вплив високих рівнів цих хімічних речовин може призвести до репродуктивних проблем, включаючи вроджені дефекти.

Покривна система (шкіра, волосся, нігті)

Говорячи про шкоду фаст-фуду, ми не можемо залишити поза увагою його вплив на покривну систему людини. Вживається вами їжа може вплинути на зовнішній вигляд вашої шкіри, але це можуть бути не ті продукти, які ви підозрюєте. У минулому вчені пов’язували появу прищів з вживанням шоколаду і жирних продуктів, таких як піца, але, згідно з клініці Майо , це пов’язано з вживанням рафінованих вуглеводів (5).

Багаті вуглеводами продукти призводять до сплесків рівнів цукру в крові, і ці раптові скачки рівня цукру в крові можуть спричинити виникнення прищів.

Діти і підлітки, які вживають фаст-фуд принаймні три рази в тиждень, також, швидше за все, будуть страждати екземою, відповідно до одного з досліджень (6). Екзема — це захворювання шкіри, яке викликає роздратовані плями запаленої, зуд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Глютен: що це і чому він шкідливий

Кістякова система (кістки)

Вуглеводи і цукор в фаст-фуді і фабричної їжі можуть викликати підвищену кислотність у роті, що сприяє руйнуванню зубної емалі і карієсу.

Ожиріння може також призводити до остеопорозу — зменшення щільності кісткової тканини і підвищеної ламкості кісток. Люди, які страждають ожирінням, мають більший ризик падінь і переломів. Щоб мінімізувати втрату кісткової маси і знизити ризик різного роду травм опорно-рухового апарату, важливо дотримуватися здорового раціону харчування і займатися силовими видами спорту для нарощування м’язової маси, яка підтримує кістки.

Підіб’ємо підсумок

  • фаст-фуд містить значну кількість рафінованих вуглеводів і транс-жирів, але практично не містить клітковини і поживних речовин.
  • Вживання фаст-фуду сприяє розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу , депресії, астми, репродуктивної дисфункції і проблем зі шкірою.
  • Люди, що вживають фаст-фуд на постійній основі, значно скорочують тривалість свого життя.

Щоб запобігти розвитку різних захворювань і збільшити тривалість життя, споживайте більше цільних продуктів (свіжих овочів, фруктів, бобових і цільних злаків) і значно знизьте споживання фастфуду.


Читайте також

Чи корисні бананові чіпси для організму?

elena elena

Термін зберігання рису (в упаковці, варений) і чи може він зіпсуватися

elena elena

Чи варто їсти банан після тренування?

elena elena

Що таке протеиновое морозиво і корисно воно?

elena elena

16 Багатих мінералами продуктів харчування

elena elena

Що таке молочнокисле бродіння і корисно воно?

elena elena

В який час доби краще їсти вуглеводи?

elena elena

Протизапальні продукти харчування: список кращих

elena elena

5 причин чому креатин моногідрат є найкращим

elena elena

Залишити коментар