Кущ розмарину (лат. Rosmarinus officinalis ) родом з Південної Америки і Середземномор’я. Він є частиною сімейства рослин Ясноткові, поряд з м’ятою, орегано, мелісою і базиліком (1, 2).
Багато людей насолоджуються розмариновою чаєм в зв’язку з його смаком, ароматом і користю для здоров’я.
Ось 6 потенційних корисних властивостей чаю з розмарином, а також можливі протипоказання, потенційна шкода і рецепт його приготування.
1. Багатий антиоксидантами, протимікробними і протизапальними сполуками
Антиоксиданти — це з’єднання, які допомагають захистити ваш організм від окисних пошкоджень і запалень, які можуть привести до хронічних захворювань, таким як рак, хвороби серця і цукровий діабет 2 типу ( 3).
Їх можна знайти в різних рослинних продуктах, таких як фрукти, овочі і трави, такі як розмарин. Чай з розмарином також містить сполуки, які можуть володіти протизапальні та антимікробні властивості.
Антиоксидантна і протизапальна активність розмарину в значній мірі пов’язана з його поліфенольними сполуками, такими як розмаринова кислота і карнозіновая кислота (4, 5).
Завдяки своїй антиоксидантної здатності розмаринова кислота часто використовується в якості натурального консерванту для збільшення терміну зберігання швидкопсувних продуктів (6, 7).
З’єднання в чаї з розмарином можуть також мати антимікробні властивості, які можуть допомогти в боротьбі з інфекціями. Листя розмарину використовуються в народній медицині в зв’язку з їх антибактеріальним і ранозагоювальну діями (6, 8, 9).
Дослідження також досліджували вплив розмаринової і карнозіновой кислот на рак. Вони виявили, що обидві кислоти можуть володіти протипухлинні властивості і навіть уповільнювати ріст клітин лейкемії, раку молочної залози і передміхурової залози (10, 11, 12).
Резюме:
Чай з розмарином містить сполуки, які мають антиоксидантну, протизапальну та антимікробну діями. Два найбільш вивчених з’єднання в розмарині — це розмаринова кислота і карнозіновая кислота.
2. Може допомогти знизити рівень цукру в крові
При відсутності лікування високий рівень цукру в крові може пошкодити ваші очі, серце, нирки і нервову систему. Тому вкрай важливо, щоб люди, які страждають на цукровий діабет, правильно контролювали рівень цукру в крові (13).
Дослідження показали, що з’єднання в чаї з розмарином можуть знижувати рівень цукру в крові — це дозволяє припустити, що розмарин може потенційно застосовуватися для зниження рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом.
Хоча дослідження розмаринового чаю конкретно відсутні, дослідження в пробірці і на тварин на самому розмарин показують, що карнозіновая і розмаринова кислота надають инсулиноподобное дію на рівень цукру в крові.
Деякі дослідження показують, що ці сполуки можуть збільшувати поглинання глюкози м’язовими клітинами, знижуючи рівень цукру в крові (14, 15, 16, 17).
резюме:
Чай з розмарином містить сполуки, які можуть допомогти знизити рівень цукру в крові, надаючи инсулиноподобное дію і підвищуючи поглинання глюкози м’язовими клітинами.
3. Може поліпшити ваш настрій і пам’ять
Переживання стресу і тривоги час від часу є звичайним явищем.
Хоча дослідження розмаринового чаю конкретно відсутні, факти показують, що вживання і вдихання сполук, присутніх в чаї з розмарином, може допомогти поліпшити ваш настрій і пам’ять.
Одне дослідження показало, що пероральний прийом 500 мг розмарину два рази в день протягом 1 місяця значно знижував рівень тривоги і поліпшував пам’ять і якість сну серед студентів коледжу в порівнянні з плацебо (18).
в іншому двомісячному дослідженні за участю 66 промислових працівників зазначалося, що ті, хто випивав 2 чайні ложки (4 грами) розмарину в 2/3 чашки (150 мл) води в день, повідомляли про те, що відчувають себе значно менш спустошеними на своїх робочих місцях в порівнянні з тими, хто нічого не пив (19).
насправді, навіть запах розмарину здається корисним. В одному дослідженні за участю 20 здорових молодих людей спостерігалося, що вдихання аромату розмарину за 4-10 хвилин до психічного тесту поліпшило концентрацію, працездатність і настрій (20).
Більш того, дослідження, проведене на 20 здорових дорослих , показало, що вдихання парів ефірної олії розмарину стимулює мозкову діяльність і покращує настрій. Рівень активності учасників, кров’яний тиск, частота серцевих скорочень і частота дихання після вдихання парів масла покращилися (21).
Екстракт розмарину може поліпшити настрій, сприяючи здорового балансу кишкових бактерій і зменшуючи запалення в гіпокампі — частині вашого мозку, пов’язаної з емоціями, навчанням і спогадами (22).
Резюме:
Було виявлено, що вживання і вдихання сполук в розмарині зменшує занепокоєння, підвищує настрій, покращує концентрацію і пам’ять. Вдихання запаху і вживання чаю з розмарином можуть привести до цих корисних ефектів, але необхідні додаткові дослідження.
4. Може підтримувати здоров’я мозку
Деякі дослідження в пробірці і на тваринах показали, що з’єднання в чаї з розмарином можуть захистити здоров’я вашого мозку, запобігаючи загибель клітин мозку (23).
Дослідження на тваринах показують, що розмарин може навіть сприяти відновленню після станів, які можуть привести до пошкодження головного мозку, таких як інсульт (24).
Інші дослідження припускають, що розмарин може запобігати негативним наслідкам старіння мозку, навіть надаючи захисне дію проти нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера (23, 25).
Резюме:
З’єднання в чаї з розмарином можуть захистити здоров’я вашого мозку — як від травм, так і від нейродегенеративних захворювань.
5. Може захистити зір і здоров’я очей
У той час як дослідження впливу розмаринового чаю на здоров’я очей відсутні, факти свідчать про те, що певні сполуки в чаї можуть допомогти вашим очам.
Дослідження на тваринах показали, що прийом екстракту розмарину і інших пероральних препаратів може сповільнити прогресування вікових захворювань очей (ВЗГ) (26, 27).
В одному дослідженні було вивчено додавання екстракту розмарину до звичайних методів лікування, таким як застосування оксиду цинку і інших комбінації антиоксидантів ВЗГ, і було встановлено, що це допомагає уповільнити вікову дегенерацію жовтої плями (макулодистрофії) — поширене захворювання, яке впливає на зір (28).
Інші дослідження на тваринах і експериментальні дослідження показують , що розмаринова кислота в розмарині затримує виникнення катаракти — поступове зменшення прозорості очі, яке призводить до сліпоти — і зменшує тяжкість кат аракти (29).
Майте на увазі, що в більшості досліджень, присвячених розмарину і здоров’ю очей, використовувалися концентровані екстракти, що ускладнює визначення впливу розмаринового чаю, а також того, скільки вам потрібно випити, щоб скористатися цими корисними ефектами.
Резюме:
Чай з розмарином може містити сполуки, які можуть допомогти захистити ваш зір, сповільнюючи прогресування і тяжкість таких захворювань, як катаракта і вікова дегенерація жовтої плями.
6. Інша потенційна користь і застосування
Розмарин був вивчений в відношення багатьох інших цілей.
Ось інші потенційні корисні властивості сполук в чаї з розмарином:
- Може принести користь здоров’ю серця . Одне дослідження на тваринах показало, що екстракт розмарину знижує ризик розвитку серцевої недостатності після серцевого нападу (30).
- Може сприяти травленню . Екстракт розмарину іноді використовується для лікування розлади шлунка, але дослідження з цього застосування відсутні. Проте вважається, що розмарин підтримує травлення, підтримуючи здоровий баланс кишкових бактерій і зменшуючи запалення (31, 32).
- Може допомогти схуднути . Одне дослідження на тваринах показало, що розмарин запобігає збільшенню ваги у щурів, навіть у тих, яких вигодовували їжею з високим вмістом жирів (33).
- Може сприяти росту волосся . Деякі люди стверджують, що використання чаю з розмарином як ополіскувача для волосся сприяє їх росту, але дослідження відсутні. Деякі дослідження показують, що масло або екстракт розмарину можуть зменшити випадання волосся, але його необхідно наносити на шкіру голови (34, 35).
Хоча ці корисні властивості здаються багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження, зокрема, щоб визначити, яку користь може принести вживання чаю з розмарином.
Резюме:
Хоча кількість доказів обмежена, чай з розмарином може містити сполуки, які корисні для здоров’я серця і травної системи, сприяють схудненню і навіть допомагають лікувати випадання волосся. Проте необхідні додаткові дослідження.
Потенційна шкода і взаємодії
Як і з багатьма іншими травами, деяким людям може знадобитися проявляти обережність при вживанні чаю з розмарином через його потенційного лікарського взаємодії.
Ось деякі з препаратів з найвищим ризиком взаємодії з розмариновим чаєм (36):
- Антикоагулянти . Використовуються для запобігання утворенню тромбів за рахунок розрідження крові.
- Інгібітори АПФ . Використовуються для лікування високого кров’яного тиску.
- Діуретики . Допомагають вашому організму позбавитися від зайвої рідини за рахунок збільшення сечовипускання.
- Літій . Використовується для лікування маніакальної депресії та інших психічних розладів.
Розмарин може мати ефекти, подібні з ефектами цих ліків, такі як збільшення сечовипускання, порушення згортання крові і зниження артеріального тиску. Якщо ви приймаєте літій, сечогінні ефекти розмарину можуть привести до накопичення токсичних рівнів літію в вашому організмі.
Якщо ви приймаєте будь-яка з цих ліків або інші ліки для аналогічних цілей, перш ніж додавати чай з розмарином в свій раціон, краще поговорити з вашим лікарем.
Резюме:
Розмарин може впливати, аналогічну дії деяких ліків, використовуваних для лікування високого кров’яного тиску, збільшення сечовипускання і поліпшення кровообігу. Якщо ви приймаєте ліки, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати чай з розмарином в свій раціон.
Як заварити чай з розмарином
Чай з розмарином дуже легко приготувати в домашніх умовах і вимагає тільки двох інгредієнтів — води і розмарину.
Щоб зробити чай з розмарином:
- Доведіть 300 мл води до кипіння.
- Додайте 1 чайну ложку листя розмарину в гарячу воду. В якості альтернативи, помістіть листя в чайний заварник і заварюйте їх протягом 5-10 хвилин, в залежності від того, наскільки міцним вам подобається ваш чай.
- Процідіть чай, використовуючи сітчастий фільтр з невеликими отворами.
- Налийте чай з розмарином в чашку і насолоджуйтеся. Ви можете додати підсолоджувач, такий як цукор, мед або сироп агави, якщо хочете.
Резюме:
Приготування розмаринового чаю в домашніх умовах — це простий спосіб контролювати його фортеця і зміст. Ви можете приготувати чашку чаю, використовуючи тільки два інгредієнта, а також плиту або мікрохвильову піч.
Підіб’ємо підсумок
- Чай з розмарином володіє деякими вражаючими корисними властивостями.
- Вживання чаю — або навіть просто вдихання його аромату — може принести користь вашому настрою і здоров’ю мозку і очей. Це може також допомогти запобігти окисне пошкодження, яке може призвести до численних хронічних захворювань.
- Проте важливо знати про його потенційну взаємодію з деякими ліками.
- Чай з розмарином можна легко приготувати в домашніх умовах, використовуючи тільки два інгредієнта, і він добре вписується в загальну здорову і збалансовану дієту.
- Зверніть увагу, що в багатьох дослідженнях, що обговорювалися вище, використовувалися екстракт розмарину і ефірні масла, тому важко зрозуміти, чи принесе чай з розмарином таку ж користь для здоров’я.