Можливо, ви найбільше знайомі з кульбабою як з упертим бур’яном, який, здається, ніколи не покидає ваш город або сад.
Проте в народній медицині і фітотерапії кульбаба шанують за широкий спектр лікувальних властивостей.
Ця рослина протягом століть використовувалося для лікування безлічі захворювань, включаючи рак, прищі, захворювання печінки і розлади травлення.
Ось корисні властивості коренів і листя кульбаби, а також протипоказання до його застосування.
Корінь і листя кульбаби — корисні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків
1. Містить безліч поживних речовин
Від кореня до квітки кульбаба — дуже багате поживними речовинами рослина, включаючи вітаміни, мінерали та клітковину.
Листя кульбаби можна їсти в приготованому або сирому вигляді, і вони можуть служити відмінним джерелом вітамінів A, C і K. Вони також містять вітамін E, фолат і невелика кількість інших вітамінів групи B (1).
Більш того, листя кульбаби містять значну кількість мінералів, включаючи залізо, кальцій , магній і калій (1).
Корінь кульбаби багатий углеводом інулін, який є типом зустрічається в рослинах розчинної клітковини, яка підтримує здорову мікрофлору кишечника (2).
Корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю, але його також можна вживати в їжу цілком.
Резюме:
Харчова цінність кульбаби поширюється на всі частини рослини. Він є багатим джерелом багатьох вітамінів, мінералів і клітковини.
2. Містить потужні антиоксиданти
Кульбаба багатий потужними антиоксидантами, що може пояснити, чому ця рослина володіє таким широким спектром цілющих властивостей.
Антиоксиданти — це молекули, які допомагають нейтралізувати або запобігти негативному впливу вільних радикалів у вашому організмі.
Вільні радикали є продуктом нормального обміну речовин, але можуть бути дуже руйнівними. Наявність занадто великої кількості вільних радикалів сприяє розвитку хвороби і прискоренню старіння організму. Тому антиоксиданти необхідні для підтримки здоров’я вашого тіла.
Кульбаба містить високий рівень антиоксиданту бета-каротину, який, як відомо, забезпечує надійний захист від пошкодження клітин і окисного стресу (3).
вони також багаті іншою категорією антиоксидантів під назвою поліфеноли, які знаходяться в найвищій концентрації в квітці, але також присутні в коренях, листках і стеблах (4).
Резюме:
Кульбаба є багатим джерелом бета-каротину і поліфенольних сполук, які, як відомо, мають сильні антиоксидантні властивості, і здатні запобігти старінню і деякі захворювання.
3. Може допомогти в боротьбі із запаленням
Завдяки присутності різних біологічно активних сполук, таких як поліфеноли, кульбаба може бути ефективним у зменшенні запалення, яке може стати причиною різних захворювань.
Запалення — це одна з природних реакцій вашого організму на травму або хворобу. Згодом надмірне запалення може привести до незворотного пошкодження тканин і ДНК вашого організму.
Деякі дослідження в пробірці виявили значне зниження маркерів запалення в клітинах, оброблених сполуками кульбаби (5, 6).
дослідження на мишах з штучно викликаним запальним захворюванням легенів показало значне зменшення запалення легенів у тих тварин, які отримували кульбаба (7).
в кінцевому рахунку, щоб чітко визначити роль кульбаби в зменшенні запалення у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Дослідження на дрібних тварин і в пробірках показують, що кульбаба має значну протизапальну здатністю, хоча щоб краще зрозуміти, як кульбаба впливає на запалення у людей необхідні додаткові дослідження.
4. Може допомогти контролювати рівень цукру в крові
цікоріевий і хлорогенова кислоти є двома біологічно активними речовинами в кульбабі. Вони виявлені у всіх частинах рослини і можуть допомогти знизити рівень цукру в крові.
Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ці сполуки можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою, одночасно покращуючи засвоєння глюкози (цукру) в м’язовій тканині .
Цей процес призводить до поліпшення чутливості до інсуліну і зниження рівня цукру в крові (8).
в деяких дослідженнях на тварин цікоріевая і хлорогенова кислоти обмежували засвоєння крохмалистих вуглеводних продуктів, що також може сприяти потенційної здатності кульбаби знижувати рівень цукру в крові (4).
Хоча ці ранні результати досліджень обнадіюють, щоб визначити, чи працюють кульбаби так само в відношення організмів людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Кульбаба містить біологічно активні сполуки, які, як було виявлено в дослідженнях на тварин і в пробірках, знижують рівень цукру в крові. Щоб визначити, чи буде такий же ефект спостерігатися у людей необхідні додаткові дослідження.
5. Може знизити рівень холестерину
Деякі з біологічно активних сполук в кульбабі можуть знизити рівень холестерину, що може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Одне дослідження на тваринах призвело до значного зниження рівня холестерину і тригліцеридів у мишей, яких лікували екстрактом кульбаби (9).
Дослідження на кроликах оцінило вплив додавання коренів і листя кульбаби до раціону харчування з високим вмістом холестерину. Кролики, які отримували кульбаба, помітно знизили рівень холестерину (10).
Хоча ці результати є інтригуючими, для визначення потенційного впливу кульбаби на рівень холестерину у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Деякі дослідження на тваринах показали зниження рівня холестерину після вживання кульбаби. Щоб зрозуміти, як ця рослина впливає на рівень холестерину у людей необхідні додаткові дослідження.
6. Може знизити кров’яний тиск
Деякі люди стверджують, що кульбаба може знизити кров’яний тиск, але підтверджують докази обмежені.
Традиційна фітотерапія використовує кульбаба в зв’язку з його сечогінний ефект, грунтуючись на переконанні, що це може очистити певні органи від токсинів.
У сучасній медицині сечогінні препарати використовуються для позбавлення організму від надлишку рідини, що може призвести до зниження артеріального тиску.
Одне дослідження на людях показало, що кульбаба є ефективним сечогінним засобом. Проте це дослідження було проведено за короткий період і в ньому взяли участь тільки 17 осіб (11).
Кульбаба містить калій — мінерал, пов’язаний зі зниженням кров’яного тиску у людей з високим кров’яним тиском. Таким чином, кульбаба може надавати непрямий вплив на кров’яний тиск через що міститься в ньому калію (12).
Важливо пам’ятати, що цей ефект не є унікальним для кульбаби і застосуємо до будь-якої багатої калієм їжі, що вживається в рамках здорового раціону харчування.
Резюме:
Кульбаба може знизити кров’яний тиск завдяки своєму сечогінній ефекту і міститься в ньому калію. Проте в підтримку цього твердження було проведено дуже мало досліджень.
7. Може сприяти здоров’ю печінки
Дослідження на тваринах показали, що кульбаба має захисну дію на тканини печінки при наявності токсичних речовин і стресу.
Одне дослідження виявило значний захисний ефект на тканини печінки у мишей , які зазнали впливу токсичних рівнів парацетамолу. Дослідники пов’язують це з містяться в кульбабі антиоксидантами (13).
Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт кульбаби може зменшити надмірну кількість зберігається в печінці жиру, і захистити від окисного стресу в тканинах печінки (4, 9) .
Однак такі ж результати не слід очікувати у людей через відмінності в метаболізмі людини і тварин.
Щоб визначити, як кульбаба впливає на здоров’я печінки у людей необхідні подальші дослідження.
Резюме:
Дослідження на тваринах показали, що кульбаба захищає тканини печінки від токсичних речовин і окисного стресу, але, щоб визначити їх вплив на здоров’я печінки у людей необхідні додаткові дослідження.
8. Сприяє схудненню
Деякі дослідження показують, що кульбаба і його біологічно активні сполуки можуть підтримувати зниження надлишкової маси тіла, хоча дані не є повністю переконливими.
Деякі дослідники припускають, що здатність кульбаби покращувати вуглеводний обмін і зменшувати засвоєння жиру може привести до зниження маси тіла. Однак це поняття ще не доведено з наукової точки зору (14).
Одне дослідження на мишах показало знижує масу тіла ефект, пов’язаний з добавками кульбаби, хоча слід зазначити, що це було випадкове виявлення, а не основна мета дослідження (9).
Інше дослідження на мишах з ожирінням показало, що хлорогенова кислота — з’єднання, виявлене в кульбабі — здатна знизити масу тіла і рівень деяких гормонів накопичення жиру (15).
Ще раз, це дослідження не визначило роль кульбаби в схудненні і запобігання ожиріння.
Для визначення чіткої причинно-наслідкового зв’язку між кульбабою і контролем маси тіла необхідні більш цілеспрямовані дослідження на людях.
Резюме:
Деякі дослідження на тваринах показали, що біологічно активні сполуки в кульбабі можуть сприяти зниженню ваги, але ніякі дослідження на людях не оцінювали цей ефект.
9. Може боротися з раком
Можливо, одне з найбільш інтригуючих тверджень в відношення корисних властивостей кульбаби полягає в його здатності запобігати зростання ракових клітин у багатьох різних системах органів.
Одне дослідження в пробірці показало значне зниження зростання ракових клітин, які були оброблені екстрактом листя кульбаби. Однак екстракти з квітки або кореня кульбаби не привели до того ж результату (16).
Інші дослідження в пробірці показали, що екстракт кореня кульбаби має здатність різко сповільнювати зростання ракових клітин в тканини печінки, товстої кишки і підшлункової залози (17, 18, 19).
Ці результати обнадіюють, але, щоб повністю зрозуміти, як кульбаба може бути корисний при лікуванні або профілактиці раку у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Кілька досліджень в пробірці показали, що кульбаба ефективний у зниженні зростання ракових клітин в різних тканинах органів. Щоб зробити висновки про його ефективність у профілактиці або лікуванні раку у людей необхідні додаткові дослідження.
10. Може підтримувати здорове травлення і лікувати запори
Народна медицина і фітотерапія використовують кульбаба для лікування закрепів та інших симптомів порушення травлення. Деякі ранні дослідження, здається, підтверджують ці твердження.
Одне дослідження на тваринах показало значне збільшення частоти скорочень шлунка і спорожнення вмісту шлунка в тонку кишку у щурів, яких лікували екстрактом кульбаби (20).
Крім того, корінь кульбаби є багатим джерелом пребіотичної клітковини інуліну. Дослідження показують, що інулін володіє здатністю зменшувати запори і покращувати перистальтику кишечника (21).
Резюме:
Дослідження показують, що кульбаба може збільшувати частоту скорочень шлунка і покращувати перистальтику кишечника, діючи як засіб від запорів і розладів шлунка. Цей ефект, ймовірно, обумовлений пребіотичної клітковиною інулін.
11. Може зміцнити вашу імунну систему
Деякі дослідження показують, що кульбаба може володіти антибактеріальними та противірусними властивостями, які можуть підтримувати здатність вашого організму боротися з інфекцією.
Кілька досліджень в пробірці показали, що екстракт кульбаби значно знижує здатність вірусів до розмноження (22, 23, 24).
Дослідження також показують, що деякі активні речовини в кульбабі захищають від різних шкідливих бактерій (4, 25, 26).
В кінцевому рахунку, щоб зробити остаточні висновки про здатність кульбаби боротися з вірусною і бактеріальною інфекцією у людей необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Ранні дослідження показують, що кульбаба має противірусними і антимікробними властивостями, хоча чітке застосування в медичних цілях ще не визначено.
12. Може бути корисним в догляді за шкірою
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що кульбаба може захистити шкіру від сонячних променів, старіння і прищів.
В одному дослідженні екстракти листя і квітів кульбаби захищали від пошкодження шкіри при нанесенні безпосередньо перед або відразу після впливу ультрафіолету (сонячного світла). Цікаво, що корінь кульбаби не був таким же ефективним (27).
Однією з характеристик старіючої шкіри є зменшення вироблення здорових, нових клітин шкіри.
Одне дослідження в пробірці показало, що екстракт кореня кульбаби збільшує утворення нових клітин шкіри, що може уповільнити процес старіння (28).
Додаткові дослідження показують, що екстракт кульбаби може зменшити запалення і подразнення шкіри, а також збільшити гідратацію і вироблення колагену. Це може бути корисно при профілактиці і лікуванні деяких видів вугрової висипки і прищів (29).
Щоб краще зрозуміти, як кульбаба може підтримувати здоров’я шкіри необхідні надійні дослідження на людях.
Резюме:
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що кульбаба може захистити від шкідливих сонячних променів, старіння, подразнення шкіри і акне (вугрі і прищі). В даний час надійних досліджень на людях немає.
13. Може підтримувати здоров’я кісток
Було проведено дуже мало досліджень про вплив кульбаби на здоров’я кісток, хоча деякі його окремі сполуки сприяють підтримці міцних, здорових кісток.
Зелень кульбаби є хорошим джерелом кальцію і вітаміну K, обидва з яких пов’язані із запобіганням втрати кісткової маси (30, 31).
Інулін — клітковина, що міститься в корені кульбаби — може також підтримувати здорові кістки за рахунок поліпшення травлення і стимулювання дружніх кишкових бактерій (32 ).
Резюме:
Дослідження, безпосередньо пов’язані зі здоров’ям кісток, відсутні, хоча відомо, що деякі поживні компоненти рослини підтримують міцні кістки.
Дозування і форми добавок
Листя, стебла і квіти кульбаби часто споживаються в їх природному стані і можуть бути з’їдені приготованими або сирими. Корінь зазвичай сушать, подрібнюють і вживають як замінник чаю або кави.
Кульбаба також доступний в таких формах добавок, як капсули, екстракти і настойки.
В даний час немає чітких інструкцій з дозуванні, так як було проведено дуже мало досліджень на людях і прийомі кульбаби як добавки.
Згідно з деякими доступними даними, ось рекомендовані дози для різних форм кульбаби (4):
- Свіже листя : 4-10 грам, щодня.
- Висушені листя : 4-10 грам, щодня.
- Настоянка листя : 0,4-1 чайна ложка (2-5 мл) три рази в день.
- Свіжовичавлений сік : 1 чайна ложка (5 мл ) два рази в день.
- Рідкий екстракт : 1-2 чайної ложки (5-10 мл), щодня.
- Свіжі коріння : 2-8 грам, щодня.
- Висушена порошок : 250-1000 мг чотири рази на день.
Резюме:
В даний час немає чітких рекомендацій щодо дозування добавок кульбаби, так як дослідження обмежені. Різні форми кульбаби вимагають різних рекомендованих доз.
Протипоказання і побічні ефекти
Кульбаби мають низьку токсичність і, швидше за все, безпечні для більшості людей, особливо при вживанні в їжу в цілісному вигляді ( 4).
Однак майте на увазі, що дослідження все ще дуже обмежені, і їх використання не є на 100% без ризику.
Кульбаба може викликати алергічні реакції, особливо у людей з алергією на родинні рослини, такі як амброзія. У людей з чутливою шкірою може також зустрічатися контактний дерматит (4, 33).
Кульбаба може несприятливо взаємодіяти з деякими ліками, особливо з деякими діуретиками та антибіотиками (33).
Якщо ви приймаєте будь-які ліки, перш ніж приймати добавки кульбаби проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем.
Резюме:
кульбаби мають низьку токсичність і, ймовірно, безпечні для більшості людей. У деяких вони можуть викликати алергічні реакції і можуть негативно взаємодіяти з деякими лікарськими засобами, особливо з діуретиками та антибіотиками.
Підіб’ємо підсумок
- Кульбаба не є заміною збалансованого раціону харчування та здорового способу життя, особливо щодо профілактики і лікування захворювань.
- Проте вони можуть бути унікальним і багатим поживними речовинами доповненням до вашої практиці здорового способу життя.
- Кульбаба може принести користь для здоров’я , але не сильно розраховуйте на це. Дослідження по конкретним застосуванням кульбаби відсутні, особливо на людях.
- Кульбаба навряд чи може завдати шкоди, якщо у вас немає алергії або ви не приймаєте певні ліки.
- Перш ніж додавати нові трав’яні добавки в свій раціон завжди консультуйтеся з кваліфікованим фахівцем.