Лікувальні засоби

Протеолітичні ферменти: дія, властивості, продукти

Зокрема, протеолітичні ферменти допомагають розщеплювати і перетравлювати білок. Вони містяться в організмі, а також в деяких продуктах і харчових добавках.

Добавки протеолітичних ферментів останнім часом набули популярності завдяки їхнім численним корисним властивостям.

В цій статті розглядається потенційна користь протеолітичних ферментів для здоров’я, де вони містяться і як їх використовувати.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921242_Proteoliticheskie-fermenty-deiystvie-svoiystva-produkty.jpg» title=»Протеолітичні ферменти: дія, властивості, продукти» alt=»Протеолітичні ферменти: дія, властивості, продукти» width=»768″ height=»509″ />

Протеолітичні ферменти — що це таке, яке їхня дія, корисні властивості і в яких продуктах вони містяться

Що таке протеолітичні ферменти?

протеолітичні ферменти необхідні для багатьох важливих процесів в вашому організмі. Їх також називають пептидазами, протеазами або протеиназами.

В організмі людини вони виробляються підшлунковою залозою і шлунком.

Хоча протеолітичні ферменти найбільш відомі своєю роллю в перетравленні дієтичного білка, вони також виконують багато інших важливих завдань.

Наприклад, вони необхідні для ділення клітин, згортання крові, імунної функції і рециркуляції білка, серед інших життєво важливих процесів (1).

Як і люди, рослини також на протягом усього життєвого циклу залежать від протеолітичних ферментів.

Ці ферменти не тільки необхідні для правильного росту і розвитку рослин, вони також допомагають підтримувати їхнє здоров’я, виступаючи в якості захисного механізму від шкідників, таких як комахи (2, 3 ).

Цікаво, що люди можуть отримати користь від прийому протеолітичних ферментів рослинного походження.

В результаті добавки протеолітичних ферментів можуть містити як ферменти тваринного, так і рослинного ін оісхожденія.

Резюме:

Протеолітичні ферменти — це особливі типи ферментів, які відіграють важливу роль у перетравлюванні білків, імунної функції і інших життєво важливих процесах. Ваш організм виробляє їх, але ви також можете споживати їх, вживаючи певні продукти або приймаючи добавки.

Джерела протеолітичних ферментів

Три основних протеолітичних ферменту, що виробляються природним шляхом у вашій травній системі — це пепсин, трипсин і хімотрипсин.

Ваш організм виробляє їх, щоб допомогти розщепити харчові білки, такі як м’ясо, яйця і риба, на більш дрібні фрагменти, звані амінокислотами. Вони можуть тоді бути належним чином переварені і засвоєні.

Протеолітичні ферменти можна знайти в певних продуктах, а також вони доступні у вигляді добавок.

Харчові джерела

двома кращими харчовими джерелами протеолітичних ферментів є папайя і ананас.

папайя містить фермент папаїн, також відомий як протеиназа папайї. Папаин міститься в листі, коренях і плодах рослини папайї.

Папаин є потужним протеолітичних ферментів. Фактично, він використовувався протягом тисячоліть в якості пом’якшувача м’яса завдяки своїй здатності розщеплювати білок (4).

Тим часом ананаси містять потужний протеолітичний фермент, званий бромелайн.

Бромелайн міститься у фруктах, шкірці і солодкому соку рослини ананаса і століттями використовувався корінними жителями Центральної і Південної Америки в якості природного засобу для лікування ряду захворювань (5).

Ви можете отримати папаин і бромелайн, з’ївши сиру папайю і ананас, відповідно. Ви також можете купити ці протеолітичні ферменти в формі концентрованих добавок.

Хоча ананаси і папайя є найбільш поширеними джерелами протеолітичних ферментів, ось інші продукти, що містять протеолітичні ферменти (6, 7, 8):

  • Ківі
  • Імбир
  • Спаржа
  • Квашена капуста
  • Кимчхи
  • Йогурт
  • Кефір
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Добавки капсаїцину: застосування, властивості, побічні ефекти

Добавки протеолітичних ферментів

Добавки протеолітичних ферментів випускаються у формі капсул, жувальних таблеток, порошків і таблеток.

Деякі добавки містять протеолітичний фермент одного типу, в той час як інші містять комбінацію.

Бромелайн, папаїн, панкреатин, трипсин і хімотрипсин є протеолітичнимиферментами, які зазвичай включають в суміші в добавки.

Виробники отримують протеолітичні ферменти з рослин і тварин.

Наприклад, трипсин і хімотрипсин, отримані з свиней і корів, є одними з найбільш распростран енних протеолітичних ферментів тваринного походження, що додаються в суміші добавок, в той час як папаїн і бромелайн отримують з фруктів.

При покупці добавок протеолітичних ферментів, шукайте інформацію про їх активності. Деякі бренди тільки перераховують вага кожного ферменту в міліграмах, що не інформує покупця про їх активності.

Пропоновані рівні активності залежать від ферменту, і все ще обговорюються. Проте заслуговують на довіру бренди будуть вказувати одиниці активності, і ви можете порівняти одиниці активності конкретного ферменту між брендами (9).

Звичайні одиниці маркування активності протеолітичних ферментів включають HUT, USP і SAP.

Резюме:

Добавки протеолітичних ферментів доступні в багатьох формах і можуть містити як рослинні, так і тваринні ферменти. Шукайте бренди, які перераховують активність своїх ферментів в одиницях активності на етикетці.

Потенційні корисні властивості протеолітичних ферментів

Прийом добавок протеолітичних ферментів пов’язаний з рядом корисних ефектів в відношення здоров’я.

Чи можуть поліпшити травлення

Одним з найбільш поширених застосувань протеолітичних ферментів є поліпшення травлення і засвоєння дієтичного білка.

Замісна ферментна терапія підшлункової залози (ЗФТ) часто використовується при лікуванні недостатності підшлункової залози, муковісцидозу, деяких видів раку, таких як рак підшлункової залози, колоректальний рак і рак шлунка, або після операцій на шлунку або підшлункову залозу (10, 11, 12, 13).

Прийом добавок протеолітичних ферментів допомагає людям з дефіцитом або недоліком цих ферментів при розщепленні дієтичного білка.

Як харчові продукти, так і добавки, що містять протеолітичні ферменти, мо гут допомогти поліпшити засвоєння білка.

Кілька досліджень на тваринах показали, що екстракт ківі допомагає поліпшити розщеплення і засвоєння білків, особливо м’яса, молока, сиру, риби і яєць (14, 15).

Інше дослідження показало, що, коли люди з нетравленням брали добавки, що містять протеолітичні ферменти, вони відчували значне поліпшення при здутті живота, болях в животі, відрижки, печії і втрати апетиту (16).

Чи можуть зменшити запалення

Кілька досліджень показали, що протеолітичні ферменти ефективні в зменшенні запалення і симптомів, пов’язаних із запальними захворюваннями.

Одне дослідження показало, що ін’єкція протеолітичних ферментів химотрипсина, трипсину і серратіопептидази щурам зменшує запалення більше, ніж аспірин (17).

Було виявлено, що деякі типи цих ферментів є безпечним і ефективним засобом для лікування артриту.

Огляд 10 досліджень показав, що протеолітичний фер мент бромелайн був ефективний у зменшенні таких симптомів, як біль, набряк і скутість суглобів у людей з остеоартрозом (18).

Інше дослідження показало, що добавка, яка містить бромелайн і трипсин, була так само ефективна, як і традиційні протизапальні препарати, в зменшенні болю, пов’язаного з остеоартрозом (19).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Арогьявардхіні: властивості, застосування, як приймати, протипоказання

Бромелайн також ефективний у зменшенні запалення і полегшення симптомів у людей з синуситом — захворюванням, яке викликає запалення носових пазух (20).

Чи можуть сприяти лікуванню і швидкому відновленню

Прийом добавок протеолітичних ферментних може бути ефективним способом прискорення загоєння ран.

Наприклад, дослідження на тваринах показали, що як папаїн, так і бромелайн прискорюють загоєння ран і прискорюють ріст нових тканин при безпосередньому нанесенні на шкіру (21, 22).

Крім того, було виявлено, що протеолітичні ферменти скорочують час відновлення після операції.

Одне досліджень ня за участю 24 осіб, які щойно перенесли хірургічну стоматологічну операцію, показало, що прийом добавки, що містить 5 мг протеолітичного ферменту серрапептази, зменшував набряк і інтенсивність болю (23).

Деякі дослідження показали, що післяопераційне лікування бромелайн може допомогти зменшити набряки і синяки після косметичної операції (24, 25).

Чи можуть допомогти при синдромі подразненого кишечника і запальному захворюванні кишечника

Кілька досліджень показали, що протеолітичні ферменти можуть зменшувати поширені симптоми, пов’язані з синдромом подразненого кишечника (СРК), такі як здуття живота, гази, запори і болі в животі.

Наприклад, одне дослідження за участю 126 осіб з СРК показало, що добавка, яка містить папаїн, призводить до значного поліпшення при запорах, здутті живота і хворобливих дефекаціях (26).

Інше дослідження, в якому брали участь 90 осіб з СРК, показало, що добавка п іщеварітельних ферментів, що включає протеолітичні ферменти, полегшує такі симптоми, як здуття живота, гази і біль в животі (27).

Крім того, було виявлено, що бромелайн зменшує запалення у людей із запальними захворюваннями кишечника, включаючи виразковий коліт і хвороба Крона (28).

Чи можуть зменшити хворобливість м’язів

Тривалість хворобливості м’язів може становити до чотирьох днів після тренування.

Протеолітичні ферменти можуть допомогти зменшити хворобливість м’язів і прискорити відновлення м’язів після інтенсивного тренування.

В одному невеликому дослідженні на чоловіках суміш протеолітичних ферментів, що містить бромелайн і куркумін, значно знижувала м’язову чутливість і біль після тренування в порівнянні з плацебо (29).

Інше дослідження показало, що люди, які споживали добавки, що містять трипсин, бромелайн, папаїн і хімотрипсин до і після бігу з гори, відчували м’язову меншу слабкість і більш швидке відновлення м’язів, ніж ті, хто приймав плацебо (30).

Деякі протеолітичні ферменти можуть мати протираковими властивостями

Дослідження в пробірці і на тваринах показали, що деякі протеолітичні ферменти можуть допомогти боротися з раковими клітинами.

Одне дослі ментів в пробірці продемонструвало, що бромелайн пригнічує ріст і викликає загибель клітин раку шлунка і товстої кишки людини (31).

Аналогічне дослідження показало, що бромелайн, витягнутий з стебел ананаса, надавав протиракову дію на клітини раку товстої кишки . Передбачається, що як бромелайн, так і містять бромелайн продукти, такі як ананас, можуть допомогти запобігти рак товстої кишки (32).

Інше недавнє дослідження в пробірці показало, що як бромелайн, так і папаїн зупиняли зростання і викликали загибель клітин в ракових клітинах жовчної протоки людини (33).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, для вивчення ефективності та безпеки протеолітичних ферментів при лікуванні деяких видів раку необхідні дослідження на людях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Таволга вязолистная: корисні властивості та застосування

Резюме:

Протеолітичні ферменти можуть допомогти переварюванню білка, зменшити симптоми синдрому подразненого кишечника, зменшити запалення, полегшити хворобливість м’язів і прискорити відновлення після операції. Дослідження також припускають, що вони можуть навіть допомогти боротися з раковими клітинами.

Застосування протеолітичних ферментів

Ви можете використовувати протеолітичні ферменти різними способами, в залежності від ваших цілей.

Якщо ви хочете природним чином збільшити споживання цих вражаючих ферментів, сфокусуйтеся на додаванні в свій раціон більшої кількості продуктів, багатих протеолітичнимиферментами.

Папайя, ананас, ківі і ферментовані продукти — все це відмінні джерела.

Якщо ви бажаєте приймати добавку протеолітичних ферментів, обов’язково придбайте її у відомого бренду, який добровільно перевіряє свої продукти на активність і якість.

активність кожного ферменту в одиницях активності, а не тільки у вазі , повинна бути чітко вказана на етикетці.

Існує безліч добавок протеолітичних ферментів, кожна з різними комбінаціями ферментів.

Оскільки вони можуть сильно раз Ліча за складом, оптимальне дозування і тривалість прийому ви можете дізнатися безпосередньо на упаковці окремо взятого кошти.

Перш ніж починати прийом добавок завжди консультуйтеся з лікарем.

Резюме:

Ви можете отримати протеолітичні ферменти, вживаючи папайю, ананас, ківі і ферментовані продукти, або можете приймати добавки. Обов’язково ознайомтеся з інформацією на упаковці перед покупкою добавок, перевіряючи активність, якість, тип ферменту і інструкції з дозування.

Потенційна шкода і побічні ефекти

Протеолітичні ферменти зазвичай вважаються безпечними, але у деяких людей вони можуть викликати побічні ефекти.

Можливо, у вас можуть виникнути проблеми з шлунково-кишковим трактом, такі як діарея, нудота і блювота, особливо якщо ви приймаєте дуже високі дози (34).

Хоча харчові добавки частіше викликають побічні ефекти, вживання великої кількості фруктів з високим вмістом протеолітичних ферментів також може викликати розлад травлення.

також можуть виникнути алергічні реакції. Наприклад, у людей, які мають алергію на ананас, також може бути алергія на бромелайн, і його прийом може викликати побічні реакції, такі як шкірний висип (35).

Крім того, протеолітичні ферменти, такі як бромелайн і папаїн, можуть заважати розріджують кров препаратів. Папаин також може підвищувати концентрацію певних антибіотиків в крові (36).

Тому перш ніж приймати протеолітичні ферменти важливо проконсультуватися з лікарем.

Резюме:

Щоб скористатися корисними властивостями протеолітичних ферментів, споживайте більше багатих ними продуктів або приймайте високоякісну добавку. У деяких людей вони можуть викликати побічні ефекти, в тому числі розлад травлення, і можуть реагувати з деякими ліками.

Підіб’ємо підсумок

  • Протеолітичні ферменти мають багато важливих функцій в організмі, в тому числі допомагають розщеплювати їжу для отримання енергії, і містяться в певних продуктах і добавках.
  • Дослідження показують, що вони можуть поліпшити травлення, зменшити запалення, полегшити біль при артриті і, можливо, зменшити симптоми, пов’язані з СРК.
  • Більш того, попередні дослідження показали, що вони можуть допомогти в боротьбі з раком, хоча необхідні додаткові дослідження.
  • Включення протеолітичних ферментів в ваш раціон за допомогою цілісних продуктів або харчових добавок може декількома способами принести користь вашому здоров’ю.

Читайте також

Чи можуть вітаміни допомогти при мігрені?

elena elena

Для чого потрібен калій в організмі людини?

elena elena

9 ознак і симптомів дефіциту вітаміну B6

elena elena

Що таке насичені жири і шкідливі вони?

elena elena

Магній: для чого потрібен організму, в яких продуктах міститься

elena elena

Епігаллокатехін галлат (EGCG): властивості, дозування, побічні ефекти

elena elena

Соєвий білок: користь чи шкода?

elena elena

Трансглютаміназа (м’ясний клей): що це таке і чи безпечна вона

elena elena

7 Ознак і симптомів передозування цинком

elena elena

Залишити коментар