Хоча він в основному зустрічається в Китаї, він також зростає в тропічному кліматі, такому як острови Тихого океану, Нігерія, Гаваї і Індія. У дикій природі він росте на стовбурах дерев і впали колодах, але також може бути вирощений (1).
Відомий своєю желеподібної консистенції і відмінною жувальні, чорний китайський деревний гриб є популярним кулінарним інгредієнтом в ряді азіатських страв. Він також протягом сотень років використовувався в традиційній китайській медицині (2).
В цій статті розглядаються використання, харчова цінність і корисні властивості чорного гриба, а також будь-які запобіжні заходи, які вам можуть знадобитися.
Джерело фото: www.healthline.com
Як використовується чорний китайський деревний гриб?
Чорний китайський деревний гриб зазвичай продається в сушеному вигляді. Перед тим, як з’їсти його, його необхідно вимочувати в теплій воді не менше 1 години.
В процесі вимочування гриби збільшуються в розмірах в 3-4 рази. Майте це на увазі, коли ви їх готуєте.
Хоча чорний гриб продається під декількома назвами, він технічно відрізняється від гриба під назвою деревний вушної гриб (лат. Auricularia auricula-judae ) — його ботанічного кузена. Проте ці гриби можуть похвалитися подібним складом поживних речовин і кулінарним використанням, і їх іноді називають взаємозамінними (1).
Чорний китайський деревний гриб — популярний інгредієнт малайської, китайської та маорійського кухні.
Він трохи грубіше, ніж деревне вушної гриб і часто використовується в супах. Оскільки він має досить нейтральний смак, його навіть додають в Кантонському десерти. Як і тофу, він вбирає аромати страви, частиною якого він є.
З 19-го століття чорний китайський деревний гриб використовувався в традиційній китайській медицині для полегшення симптомів декількох захворювань, включаючи жовтяницю та біль у горлі (2) .
Резюме:
Чорний китайський деревний гриб досить нейтральний на смак і може вбирати в себе різні смаки. Він досить популярний в Азії, де його регулярно додають в супи, і він давно використовується в традиційній китайській медицині.
Харчова цінність
Одна чверть чашки (7 грам) висушеного чорного гриба містить (3):
- Калорії : 20 ккал
- Вуглеводи : 5 грам
- Білок : менше 1 грама
- Жир : 0 грам
- Клітковина : 5 грам
- Натрій : 2 мг
- Холестерин : 0 грам
Як бачите, цей гриб містить мало жирів і калорій, але особливо багато клітковини (3).
Той же розмір порції містить невелику кількість калію, кальцію, фосфору, фолату і магнію. Ці вітаміни і мінерали життєво важливі для здоров’я серця, мозку і кісток (3, 4, 5, 6).
Резюме:
Чорний китайський деревний гриб відрізняється низьким вмістом жиру, високим вмістом клітковини і містить багато необхідних вітамінів і мінералів.
Потенційна користь чорного гриба
Незважаючи на багаторазове використання чорного гриба в традиційній китайській медицині, наукові дослідження по ньому все ще знаходяться в початковій стадії.
Проте цей гриб був відомий своїми потенційними імуностимулюючі і антимікробними властивостями (7, 8).
Просто майте на увазі, що дослідження на людях обмежені , і необхідні подальші дослідження.
Містить потужні антиоксиданти
Гриби, в тому числі види Аурікулярія , зазвичай містять багато антиоксидантів.
Ці корисні рослинні сполуки допомагають боротися з окислювальним стресом у вашому організмі, який пов’язаний із запаленням і цілим рядом захворювань (9, 10).
Більш того, гриби часто містять потужні поліфенольні антиоксиданти. Дієта з високим вмістом поліфенолів пов’язана з більш низьким ризиком виникнення раку і хронічних захворювань, включаючи хвороби серця (9, 10, 11, 12, 13, 14).
Може сприяти здоров’ю кишечника і імунітету
Як і інші гриби, чорний китайський деревний гриб може похвалитися пребіотиками — в основному в формі бета-глюкана (15, 16, 17).
Пребиотики — це тип клітковини, яка живить вашу кишкову мікрофлору або корисні бактерії в вашому кишечнику. Вони сприяють здоров’ю травного тракту і підтримують регулярність дефекацій (15, 16, 17).
Цікаво, що кишкова мікрофлора тісно пов’язана з імунною здоров’ям. Вважається, що пребіотики, подібні до тих, які містяться в чорному грибі, підсилюють ваш імунну відповідь на недружні патогенні мікроорганізми, які в іншому випадку могли б викликати у вас захворювання (16).
Може знизити рівень холестерину
Поліфеноли в цих грибах можуть допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (шкідливий) (18).
В свою чергу, зниження рівня холестерину ЛПНЩ може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Одне дослідження на кроликах з використанням деревного вушного гриба показало, що як загальний холестерин, так і ЛПНЩ (поганий) значно знизилися (19) .
Проте дослідники не були впевнені, як саме гриби надали цей ефект, і одне дослідження на деревних вушних грибах не обов’язково може бути застосовано до людей, які їдять чорний гриб.
Може сприяти здоров’ю мозку
Вважається, що гриби зберігають здорову функцію мозку (17, 20).
Одне дослідження в пробірці показало, що чорний китайський деревний гриб і інші гриби інгібують активність бета-секретази — ферменту, який виділяє бета-амілоїдні білки (21).
Ці білки токсичні для мозку і пов’язані з де генеративних захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера (21).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні дослідження на людях.
Може захистити вашу печінку
Чорний гриб може захистити вашу печінку від шкідливого впливу певних речовин.
В дослідженні на щурах розчин води і порошкоподібного чорного гриба допоміг повернути назад і захистити печінку від пошкодження, викликаного передозуванням парацетамолу (22).
дослідники пов’язують цей ефект з потужними антиоксидантними властивостями гриба (22).
Все ж досліджень не вистачає.
Резюме:
Чорний китайський деревний гриб містить потужні антиоксиданти і корисні для кишечника пребіотики. Він може допомогти знизити рівень холестерину і захистити вашу печінку і мозок, але необхідні додаткові дослідження.
Заходи безпеки при використанні
Чорний китайський деревний гриб, куплений у комерційних постачальників, має мало побічних ефектів, якщо такі є.
Проте, так як більша частина чорного гриба продається в сухому вигляді, важливо завжди вимочувати його перед використанням через його щільності і крихкості.
Крім того, його завжди слід ретельно готувати, щоб вбити бактерії, і видалити залишки. Дослідження показують, що варіння може навіть збільшити його антиоксидантну активність (23, 24).
Проте самостійний збір чорного гриба зазвичай не рекомендується, враховуючи ризик помилкової ідентифікації або забруднення. Дикі гриби поглинають забруднюючі речовини з навколишнього середовища, а неправильна ідентифікація може призвести до отруєння або навіть смерті.
Замість цього ви повинні шукати цей унікальний гриб в вашому місцевому спеціалізованому магазині або онлайн.
Резюме:
У той час як чорний китайський деревний гриб не пов’язаний з побічними ефектами, ви завжди повинні вимочувати його перед їжею і ретельно готувати, щоб усунути потенційно шкідливі бактерії. Краще купувати сушений продукт, а не збирати його самостійно.
Підіб’ємо підсумок
- Чорний китайський деревний гриб — це їстівний гриб, який є популярним інгредієнтом в китайській кухні.
- Зазвичай його продають в сухому вигляді під різними назвами, такими як чорне деревна вухо. Перед приготуванням його необхідно вимочувати.
- Нові дослідження показують, що чорний гриб має безліч лікувальних властивостей, таких як захист печінки, зниження рівня холестерину і поліпшення здоров’я кишечника. Він також містить клітковину і антиоксиданти.
- Хоча цей гриб також використовується в традиційній китайській медицині, для оцінки його впливу необхідні додаткові дослідження.