Незважаючи на те, що на Кіпрі цей сир вживають вже сотні років, останнім часом його популярність зросла, і тепер його можна знайти в продуктових магазинах і ресторанах по всьому світу.
Оскільки у нього більш висока температура плавлення, ніж у багатьох інших видів сиру, його можна готувати на грилі або смажити без зміни його форми.
З цієї причини його зазвичай подають приготованим, що підсилює його фірмовий солоний смак і робить його злегка хрустким зовні.
в цій статті розглядається склад, користь і шкода халумі, а також деякі прості способи включити його в свій раціон.
Виробництво харчових продуктiв цінність, склад і калорійність халумі
у той час як профіль поживних речовин сиру халумі може незначно відрізнятися в залежності від того, як ви його готуєте, кожна порція забезпечує організм людини достатньою кількістю білка і кальцію.
В 30-грамової порції халумі міститься (1):
- Калорії : 110 ккал
- Вуглеводи : 0 грам
- Білок : 7 грам
- Жир : 9 грам
- Кальцій : 25% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Натрій : 15% від РСНП
зокрема, кальцій відіграє ключову роль в м’язової функції, передачі нервових сигналів, здоров’я кісток і секреції гормонів (2).
Крім того , білок важливий для забезпечення правильного росту і розвитку, а також для підтримки зростання м’язів, імунної функції і контролю ваги (3).
Майте на увазі, що вміст жиру і калорій у кожній порції може збільшуватися, якщо ви смажите халумі або готуєте його в маслі.
Резюме:
халумі є хорошим джерелом кількох важливих поживних речовин, в тому числі білка і кальцію. Його точний рівень вмісту жиру і калорій варіюється в залежності від того, як ви вирішили його приготувати.
Чим корисний сир халумі для організму
Халумі може володіти декількома потенційними корисними властивостями.
Багатий білком
Халумі є відмінним джерелом білка — містить 7 грам в 30-грамової порції (1).
Білок необхідний для багатьох аспектів здоров’я, включаючи вироблення гормонів , імунну функцію і відновлення тканин (3).
Коли ви отримуєте достатню кількість білка зі свого раціону, фізичні вправи можуть збільшити м’язовий ріст і силу, допомагаючи вам зберегти м’язову масу під час схуднення (4, 5).
Крім того, споживання білка після тренування може сприяти відновленню м’язів, що допомагає скоротити час відновлення і прискорити прогрес (6).
Зміцнює здоров’я кісток
Як та інші молочні продукти, халумі містить багато кальцію — мікроелемента, який важливий для здоров & овья кісток.
Кальцій відповідає за забезпечення міцності і структури кісток. Приблизно 99% кальцію в організмі зберігається в кістках і зубах (2).
Дослідження показують, що збільшення споживання кальцію може бути пов’язане зі збільшенням щільності кістки і зниженням ризику переломів кісток (7, 8).
Фактично, в одному огляді зазначалося, що регулярне вживання молочних продуктів може збільшити мінеральну щільність кістки на 1,8% протягом 2 років у жінок і пов’язано з більш низьким ризиком переломів кісток (9).
може захистити від цукрового діабету
Деякі дослідження показали, що вживання жирних молочних продуктів, таких як халумі, може захистити від цукрового діабету 2 типу.
Відповідно до одного з дослідженням, проведеним на 3736 людях, регулярне вживання жирних молочних продуктів було пов’язано зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу та резистентності до інсуліну — стану, яке погіршує здатність організму регулювати рівень цукру в крові (10).
в іншому дослідженні, в якому брало участь бо леї 37 000 жінок, були отримані аналогічні дані, згідно з якими у жінок, які споживали найбільше молочних продуктів, ризик розвитку цукрового діабету 2 типу був на 38% нижче в порівнянні з тими, хто споживав найменше (11).
Білок і жир в халумі також можуть допомогти уповільнити спорожнення шлунка, що може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові після їжі (12, 13).
Резюме:
Халумі багатий білком і кальцієм, які можуть допомогти зміцнити здоров’я кісток. Дослідження показують, що молочні продукти з високим вмістом жиру також можуть бути пов’язані з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу.
Потенційна шкода сиру халумі
Халумі має відносно високий вміст натрію та містить 350 мг в кожній порції (1).
Зниження споживання солі часто рекомендується для підтримки здорового рівня артеріального тиску у людей з високим артеріальним тиском (14).
Крім того, деякі люди можуть бути більш чутливими до впливу солі. Для цих людей високий рівень споживання може викликати такі проблеми, як затримка води в організмі і здуття живота (15).
Крім того, хоча сирої халумі містить помірну кількість калорій, його часто вживають смаженим або покритим маслом. Це може значно збільшити вміст калорій в кінцевому продукті, потенційно сприяючи збільшенню маси тіла.
В ньому також багато насичених жирів — типу жирів, які можуть сприяти підвищенню рівня холестерину ЛПНЩ (поганий) при вживанні у великих кількостях (16 ).
Тому сир халумі необхідно їсти в міру поряд з безліччю інших корисних жирів, таких як оливкова олія, авокадо, горіхи і насіння.
Нарешті, зверніть увагу, що халумі не підходить для тих, хто не вживає молочних продуктів або дотримується веганскої дієти.
Вегетаріанцям слід також ретельно перевіряти етикетку інгредієнтів, так як деякі сорти виробляються з використанням сичужного ферменту тваринного походження — інгредієнта, одержуваного з шлунків жуйних тварин, таких як корови, вівці і кози.
Резюме:
Халумі часто містить багато натрію, насичених жирів і калорій, в залежності від того, як він готується. Він не підходить для тих, хто дотримується веганскої або безмолочной дієти.
Як їдять халумі
Халумі володіє глибоким, пікантний смак і може бути приготований різними способами.
Жарка цього сиру в невеликій кількості оливкової олії може допомогти поліпшити його текстуру і солоний смак.
його також можна смажити на грилі протягом 2-3 хвилин з кожного боку, що надає йому приємний колір з утворенням хрусткої скоринки .
в якості альтернативи, спробуйте додати трохи олії на сир в деко, посипте зеленню і випікайте 10-15 хвилин при температурі 175 ° C для отримання ароматної закуски або доповнення до основної страви.
Крім того, халумі добре підходить для безлічі інших страв, включаючи шашлик, салати, бутерброди, каррі, Панін і піцу.
Резюме:
халумі володіє пікантним, насиченим смаком і твердою текстурою. Це універсальний інгредієнт, який можна смажити, готувати на грилі або запікати і включати в різні рецепти.
Підіб’ємо підсумок
- Халумі — це сир родом з Кіпру, чия тверда текстура і неповторний пікантний смак тепер популярні в усьому світі.
- З огляду на, що халумі містить достатню кількість білка і кальцію в кожній порції, його включення в ваш раціон може поліпшити здоров’я ваших кісток і захистити від цукрового діабету 2 типу.
- Він також дуже універсальний і може бути підсмажений, запечений або приготований на грилі і включений в широкий асортимент страв.