Він є однією з найважливіших овочевих культур в світі, так як використовуються для харчування людей і великої рогатої худоби (1).
Найбільш поширеними видами турнепсу є фіолетові, червоні або зеленуваті зовні, і білого кольору на кінці (часто наполовину коренеплоду) (2).
Їх коріння і листя, також відомі як зелень турнепсу, безпечні для вживання, і, як і більшість овочів сімейства хрестоцвітних, вони корисні для здоров’я людини.
в цій статті розглядається турнепс, в тому числі його склад, харчова цінність і калорійність, і користь для здоров’я.
Харчова цінність, склад і калорійність турнепсу
Турнепс має відмінний профіль поживних речовин.
Як і інші овочі сімейства хрестоцвітих, в ньому мало калорій, але він містить багато вітамінів і мінералів.
130-грамова порція сирого турнепсу в кубиках містить (3):
- Калорії : 36 ккал
- Вуглеводи : 8 грам
- Клітковина : 2 грами
- Білок : 1 грам
- Вітамін C : 30% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Фолат : 5% від РСНП
- Фосфор : 3% від РСНП
- Кальцій : 3% від РСНП
Проте листя містять ще більше поживних речовин. У 55-грамової порції рубаної зелені турнепсу міститься (4):
- Калорії : 18 ккал
- Вуглеводи : 4 грами
- Клітковина : 2 грами
- Вітамін K : 115% від РСНП
- Вітамін C : 37% від РСНП
- Провітамін A : 35% від РСНП
- Фолат : 27% від РСНП
- Кальцій : 8% від РСНП
і коріння, і листя є відмінними джерелами вітаміну C, який захищає ваш організм від пошкодження вільними радикалами, коли рівень цих молекул стає занадто високим в організмі.
Це поживна речовина також покращує засвоєння заліза і допомагає регулювати рівень холестерину в крові, крім багатьох інших корисних ефектів в відношення здоров’я (5).
Крім того, зелень турнепсу багата жиророзчинних вітамінів K і A, які краще засвоюються організ мом при спільному споживанні з жирами.
Вітамін K грає важливу роль в якості згортає агента — це означає, що він допомагає запобігти надмірному кровотеча. Крім того, вітамін A життєво важливий для здоров’я очей, шкіри і легенів (6, 7, 8, 9, 10).
Крім того, листя містять велику кількість фолату, який сприяє виробленню еритроцитів і запобігає порушенням розвитку у плода під час вагітності (11, 12).
Резюме:
і турнепс, і зелень турнепсу забезпечують організм більш ніж 30% від РСНП вітаміну C . Крім того, зелень є відмінним джерелом фолату, вітаміну K і провітаміну A.
Чим корисний турнепс для здоров’я
Завдяки своїм складом, турнепс і зелень турнепсу володіють багатьма корисними властивостями.
може мати протираковими властивостями
Турнепс містить кілька корисних рослинних сполук, пов’язаних з протираковими властивостями.
Крім високого рівня вмісту вітаміну C, який може допомогти запобігти зростанню і поширення ракових клітин, турнепс багатий глюкозинолатів (5).
глюкозинолатів є групою біолог іческі активних рослинних сполук, які також забезпечують антиоксидантну активність, пом’якшуючи викликають рак ефекти окислювального стресу (13, 14).
Численні дослідження пов’язують більш високий рівень споживання глюкозинолатів зі зменшеним ризиком розвитку різних типів раку, включаючи рак легенів, товстої кишки і прямої кишки (15, 16, 17, 18).
Крім того, турнепс містить велику кількість флавоноїдів — головним чином антоціанів — іншого типу антиоксидантів з доведеним протиракову дію (13, 19).
Антоціани присутні в синіх і фіолетових фруктах і овочах, таких як турнепс, і їх вживання пов’язане з більш низьким рівнем хронічних і дегенеративних захворювань (20, 21).
Може допомогти контролювати рівень цукру в крові
Контроль рівня цукру в крові має вирішальне значення для здоров’я, особливо для людей з цукровим діабетом, і дослідження на тваринах показують, що турнепс може надавати протіводіабетічес дещо дію.
Одне 9-місячне дослідження на щурах на дієті з високим вмістом цукру показало, що включення в їх раціон 100 мг екстракту турнепсу на кг маси тіла знижувало рівень цукру в крові і підвищувало рівень інсуліну в порівнянні з контрольною групою (22).
Дослідження також встановило, що екстракт допомагає виправити інші метаболічні порушення, пов’язані з цукровим діабетом, такі як високий рівень холестерину і тригліцеридів у крові.
Аналогічні результати були отримані після тестування протидіабетичного ефекту зелені турнепсу.
Одне 28-денне дослідження на щурах з цукровим діабетом показало, що у тих, хто отримував добову дозу 200-400 мг екстракту листя турнепсу на кг маси тіла, відзначалося значне зниження рівнів цукру в крові, а також зниження загального рівня холестерину і рівня холестерину ЛПНЩ (поганий) (23).
Обидва дослідження згодні з тим, що протидіабетичні ефекти екстракту турнепсу і зелені турнепсу можуть бути обумовлені кількома чинниками, включаючи (13, 22, 23):
- підвищений кліренс цукру в крові
- зниження виробництва глюкози (цукру) печінкою
- зниження абсорбції вуглеводів
Однак, з огляду на, що в дослідженнях тестувалися тільки різні типи екстрактів на щурах, неясно, чи робить свіжий турнепс і зелень турнепсу такий же вплив на людей.
Може мати протизапальну властивість
Запалення пов’язано з багатьма хронічними захворюваннями, такими як артрит, рак і високий кров’яний тиск, викликаний затвердіння артерій.
глюкозинолатів в турнепсі розпадаються на індол і ізотіоціанати, які є біологічно активними побічними продуктами з протизапальними властивостями (13, 24).
Одним із специфічних видів індолу в турнепсі є арвелексін, який, як показують дослідження, блокує прозапальні з’єднання, такі як оксид азоту — тип вільних радикалів , що беруть участь в процесі запалення (25, 26).
Наприклад, дослідження в пробірці і на тваринах показали, що арвелексін значно зменшував запалення і пошкодження клітин товстої кишки ч еловек і товстої кишки мишей шляхом інактивації шляху запалення (27).
Може захищати від шкідливих бактерій
глюкозинолатів турнепсу також розпадаються на ізотіоціанати — групу сполук, здатних інгібувати ріст мікроорганізмів і бактерій ( 13, 28).
Дослідження показали, що ізотіоціанати борються з поширеними хвороботворними бактеріями, такими як кишкова паличка і золотистий стафілокок (29).
Одне дослідження в пробірці показало, що ізотіоціанати з овочів сімейства хрестоцвітних мають антибактеріальний ефект до 87% проти стійких до антибіотиків штамів золотистого стафілокока (30).
Більш того, з огляду на недавнє зростання випадків бактеріальної резистентності, дослідники провели дослідження в пробірці і на тварин, щоб оцінити потенційний ефект від поєднання ізотіоціанатів зі стандартними антибіотиками.
Результати показують, що разом вони можуть надавати більш істотний вплив на контроль зростання бактерій (29, 31).
Інші потенційні корисні властивості
Турнепс і його зелень можуть принести додаткову користь вашому здоров’ю, в тому числі:
- може допомогти в контролі маси тіла . Турнепс — це низькокалорійний, некрохмалистих овоч з низьким глікемічним індексом, тому вживання його в їжу із мінімальним впливом на рівень цукру в крові. Згідно з дослідженнями, ці характеристики сприяють підтримці здорової маси тіла (32, 33).
- Може сприяти здоров’ю кісток . Вітамін K грає ключову роль в метаболізмі кісток, і дослідження на тваринах показують, що глюкозинолати можуть позитивно впливати на формування кісток (34, 35, 36).
- Може захистити вашу печінку . Було виявлено, що містяться в турнепсі антоціани і сполуки сірки, такі як глюкозинолати, надають захисну дію на печінку у щурів з токсичним ураженням печінки (13).
Резюме:
Що містяться в турнепсі вітаміни і антиоксиданти можуть надавати протизапальну, протипухлинну та антибактеріальну дію, крім інших корисних ефектів.
Як включити турнепс в свій раціон
турнепс можна їсти як приготованим, так і сирим, а зелень турнепсу стане прекрасним доповненням до салатів.
Ось кілька способів включити турнепс в свій раціон:
- Додайте трохи вареного турнепсу в картопляне пюре.
- Тонко наріжте і запікайте його, щоб отримати хрусткі чіпси з турнепсу.
- Змішайте кубики турнепсу з картоплею та морквою при приготуванні на грилі або смаженні овочів на сковороді.
- Додайте тертий турнепс в салат з капусти для поліпшення смаку.
- Обсмажте турнепс і його зелень для отримання смачного гарніру.
З турнепсом дуже легко готувати, і додавання його в деякі з ваших улюблених страв, безсумнівно, збільшить їх харчову цінність.
Резюме :
Турнепс і його зелень можна вживати різними способами, і вони прекрасно поєднуються з безліччю повсякденних рецептів.
Підіб’ємо підсумок
- Турнепс — це хрестоцвітних овочів, що володіє безліччю корисних властивостей.
- Він має вражаючий профіль поживних речовин, і його біологічно активні сполуки, такі як глюкозинолати, можуть підтримувати контроль цукру в крові, захищати від шкідливих бактерій і надавати протипухлинні і протизапальні ефекти.
- і коріння, і зелень можна їсти, і вони досить поживні, що робить їх відмінним доповненням до здорової дієти.