Корисні продукти

Що таке тамарі? Все що вам потрібно знати

Він придбав популярність у всьому світі завдяки своєму багатому смаку і тому, що він підходить для веганів і, як правило, не містить глютену.

Проте ви можете задатися питанням, з чого роблять тамарі і як його найкраще використовувати.

в цій статті пояснюється все, що вам потрібно знати про тамарі, в тому числі про те, чим він відрізняється від соєвого соусу і як його можна додавати в свої страви.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921189_Chto-takoe-tamari-Vse-chto-vam-nuzhno-znat.jpg» title=»Що таке тамарі? Все що вам потрібно знати» alt=»Що таке тамарі? Все що вам потрібно знати» width=»768″ height=»509″ />

Що таке тамарі?

Тамари є одним з п’яти популярних видів японських соєвих соусів, відомих як сію. Сію проводиться шляхом ферментації соєвих бобів, а іноді і пшениці, з використанням спеціального гриба (Коджі) і розсолу (мором) (1).

Інші види сію — це койкучі, сиро, усукучі і саи-шиком. Кожен з них відрізняється процесом ферментації, густотою, смаком і вмістом пшениці (1, 2).

У порівнянні з більшістю соєвих соусів, тамарі темніший, містить мало або зовсім не містить пшениці і має більш сильним смаком « умами »(1, 3).

умами — це японський термін« приємний пікантний смак », який відноситься до унікального смаку трьох амінокислот, що містяться в рослинних і тваринних білках. Поширеними продуктами умами є кімчхи, морські водорості, соєві продукти, а також деякі витримані види м’яса і сирів (4).

Хоча деякі сорти містять невелику кількість пшениці, більшість видів цього соусу не містять пшеницю і глютен, і є веганські (1, 3).

Інші соєві соуси звичайно містять велику кількість пшениці, що робить їх непридатними для людей, які уникають глютену. Крім того, вони зазвичай набагато світліше і солодше (1, 3).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров'я?

Таким чином, тамарі — ваш кращий варіант соєвого соусу без глютену.

Резюме:

Тамари — це японський соєвий соус, приготований шляхом ферментирование соєвих бобів і зазвичай не містить глютену. У порівнянні з більшістю соєвих соусів він темніший, менш солоний і володіє вираженим смаком умами.

Чим тамарі відрізняється від соєвого соусу?


Технічно тамарі — це різновид соєвого соусу. Проте він відрізняється від традиційного соєвого соусу через його обробки.

Традиційний соєвий соус готується з чотирьох основних інгредієнтів — соєвих бобів, води, солі і пшениці. Ці інгредієнти ферментують протягом декількох місяців з використанням Коджі і мором. Нарешті, суміш пресують для отримання її рідини (5).

Для порівняння, тамарі зазвичай проводиться як побічний продукт пасти місо, яка складається з соєвих бобів, солі, води, Коджі і мором. Він також піддається ферментації, але, на відміну від традиційного соєвого соусу, пшениця або зовсім не додається, або додається в незначних кількостях (1).

Традиційний соєвий соус має співвідношення сої до пшениці 1: 1, в той час як тамарі містить мало або зовсім не містить цього зерна. В результаті, тамарі володіє більш вираженим смаком «умами» завдяки високому рівню змісту сої, в той час як соєвий соус солодше завдяки доданої пшениці (6).

Резюме:

Традиційний соєвий соус виготовляється з використанням соєвих бобів і пшениці в співвідношенні 1: 1. Для порівняння, тамарі, як правило, є побічним продуктом пасти місо, яка містить в основному соєві боби і практично не містить пшеницю.

Як використовувати тамарі

Тамари зазвичай додають в спекотне, супи, соуси або маринади.

Цей соус може також використовуватися як підсилювач смаку для тофу, суші, галушок, локшини і рису. Його м’який і менш солоний смак робить його гарною заправкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Молюски: що це таке, види, склад, користь і шкода для здоров'я

Він може замінити будь-який тип соєвого соусу в більшості рецептів, а його смак умами підходить для вегетаріанських і веганських страв, додаючи пікантний смак, зазвичай пов’язаний зі стравами на основі м’яса.

Ви можете купити тамарі онлайн і в більшості продуктових магазинів. Якщо ви уникаєте глютену, обов’язково шукайте на етикетці напис «Без глютену», або перевірте список інгредієнтів, щоб переконатися, що він не містить пшеницю.

Резюме:

Тамарі дуже універсальний і може замінити більшість соєвих соусів. Зазвичай його використовують в якості заправки або додають в спекотне, супи і соуси.

Підіб’ємо підсумок

  • Тамари — це вид соєвого соусу, який зазвичай не містить глютену.
  • Його смак «умамі» допомагає поліпшити багато страв, такі як печеня, тофу, супи і страви на основі рису або локшини.
  • Якщо ви шукаєте безглютенову альтернативу соєвого соусу або просто хочете щось змінити , спробуйте цей унікальний соус.
  • Тільки не забудьте перевірити етикетку, щоб переконатися, що ваш продукт не містить глютену.

Читайте також

Ячмінь: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Чи можна їсти сирий кабачок?

elena elena

Палтус: користь і шкода для організму

elena elena

М’ясо індички: користь і шкода для організму

elena elena

Чай ханібуш: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Тремелл фукусовідная: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Манго: користь і шкода для організму людини

elena elena

Скільки кофеїну в зеленому чаї (в чашці зеленого чаю)

elena elena

Вівсяне молоко: користь і шкода, рецепт приготування

elena elena

Залишити коментар