Великі і часто барвисті, вони зазвичай відомі своїми желеподібними тілами і довгими щупальцями, що містять особливі пекучі клітини, які можуть швидко вистрілити, вводячи отруту в хижаків і жертву (1).
у той час як деякі види медуз токсичні для людини, інші безпечні для вживання в їжу.
насправді медузи зазвичай споживаються в Південно-Східній Азії, оскільки вважається, що вони приносять користь для здоров’я (2 , 3).
В цій статті розглядається, коли медуза безпечна для вживання, а також її можливі користь і шкоду для здоров’я.
Медуз слід їсти правильно приготованими
Перш ніж є медузу, важливо знати, як її безпечно вживати.
Існує як мінімум 11 видів медуз, які були визначені як їстівні для споживання людиною, включаючи медузу ропілем (лат. Rhopilema esculentum ), яка популярна в Південно-Східній Азії (4, 5).
Оскільки медуза може швидко зіпсуватися при кімн атной температурі, важливо її очистити і обробити незабаром після затримання (2, 5).
Традиційно медуза готується за допомогою суміші квасцов і солі для зневоднення м’яса. Галун є ропні компонентом, який діє як антисептик, знижуючи рН, зберігаючи при цьому тверду текстуру (6).
Одне дослідження, метою якого було зібрати параметри безпеки і якості для їстівних медуз, показало, що у медуз, очищених і оброблених традиційними методами, практично не було ознак забруднення бактеріями або іншими потенційно небезпечними патогенами (2).
В результаті важливо споживати тільки медуз, які були ретельно очищені і оброблені належним чином.
Іншим важливим фактором для безпеки є колір продукту.
Нещодавно оброблені медузи зазвичай мають кремово-білий колір, який з часом повільно жовтіє. Хоча продукти жовтого кольору, як і раніше безпечні для вживання, ті, які стали коричневими, вважаються зіпсованими і небезпечними для вживання (5).
Резюме:
кілька видів медуз безпечні для вживання. Щоб знизити ризик хвороб харчового походження, важливо вживати в їжу тільки продукти, які були ретельно очищені і оброблені і все ще білі або злегка жовті.
Як їдять медуз
Незабаром після вилову медуза очищається і обробляється, зазвичай шляхом її зневоднення в розсолі (5).
Перед вживанням часто рекомендується знесолювальних медузу і зволожувати її, витримуючи у воді протягом ночі, щоб поліпшити текстуру і зменшити солоний смак (5).
Незважаючи на її початкову желеподібної, приготована медуза володіє дивно хрусткою текстурою. Однак, в залежності від того, як вона готується, вона також може бути трохи жувальної.
Вона має тонкий смак, який має тенденцію вбирати смаки того, з чим вона приготовлена. Проте якщо не опреснить, вона може бути досить солоною.
Ви можете їсти медузу різними способами, в тому числі подрібненої або тонко нарізаної і приправленою цукром, соєвим соусом, олією і оцтом для салату. Вона може також бути нарізана у вигляді локшини, відварена, і подана змішаної з овочами або м’ясом.
Резюме:
Приготовленная медуза має ніжний смак і дивно хрусткою текстурою. Її часто їдять в салатах або ріжуть як локшину і варять.
Можлива користь для здоров’я
В деяких азіатських країнах вживання в їжу медуз пов’язано з цілим рядом корисних ефектів в відношення здоров’я, включаючи допомога в лікуванні високого кров’яного тиску, артриту, болів в кістках, виразок і проблем з травленням (3).
Хоча більшість цих тверджень не було підтверджено дослідженнями, є деяка потенційна користь для здоров’я від вживання в їжу медуз.
Багата декількома поживними речовинами
Кілька видів медуз безпечні для вживання. Незважаючи на те, що вони можуть відрізнятися за вмістом поживних речовин, в цілому було виявлено, що вони низькокалорійні, але при цьому служать хорошим джерелом білка, антиоксидантів і ряду важливих мінералів (3, 7).
В 60 -граммовой порції сушеної медузи міститься (7):
- Калорії : 21 ккал
- Білок : 3 грами
- Жир : 1 грам
- Селен : 45% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Холін : 10% від РСНП
- Залізо : 7% від РСНП
Вона також містить невелику кількість кальцію, магнію і фосфору (7).
Незважаючи на низький рівень вмісту жиру, дослідження показали, що близько половини жиру в медуз є поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), включаючи омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які необхідні в раціоні (3, 7, 8).
ПНЖК і, зокрема, омега-3 жирні кислоти були пов’язані зі зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань , особливо при вживанні замість насичених жирів (9, 10, 11).
Нарешті, дослідження показали, що кілька видів їстівних медуз містять велику кількість поліфенолів, які є природними сполуками, які, як було виявлено, мають потужний антиоксидантну дію (3, 8).
Вважається, що регулярне вживання багатих поліфенолами продуктів сприяє функціонуванню мозку і захищає від декількох хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, цукровий діабет 2 типу та рак (12).
Відмінне джерело селену
Медуза є відмінним джерелом селену — незамінного мінералу, який грає основну роль в декількох важливих процесах в вашому організмі.
Було виявлено, що він має антиоксидантні властивостями, захищаючи ваші клітини від окисного стресу (13).
Таким чином, адекватне споживання селену було пов’язано зі зменшенням ризику розвитку ряду захворювань, включаючи хвороби серця, деякі форми раку і хвороба Альцгеймера (14, 15, 16).
Крім того, селен важливий для обміну речовин і функції щитовидної залози (17).
У той час як медуза багата цим важливим мінералом, необхідні додаткові дослідження про користь від вживання цієї морської тварини.
Багата холін
Холін є важливим живильною речовиною, якого багато людей не отримують в достатній кількості (18, 19).
в 60-грамової порції сушеної медузи міститься 10% від РСНП холіну — це робить її хорошим джерелом цієї поживної речовини (7).
Холін виконує багато важливих функцій в організмі, включаючи синтез ДНК, підтримку нервової системи, вироблення жиру для клітинних мембран, а також транспорт і метаболізм жиру (18, 19, 20).
Він також був пов’язаний з поліпшенням роботи мозку, в тому числі поліпшенням пам’яті та обробки інформації. Він може навіть допомогти зменшити симптоми тривоги. Однак необхідні додаткові дослідження (21, 22, 23).
Незважаючи на користь вживання більшої кількості продуктів, багатих холін, необхідно провести більше досліджень про вплив споживання конкретно медуз.
Хороший джерело колагену
Вважається, що багато із запропонованих терапевтичних властивостей медузи обумовлені її багатим вмістом колагену (8, 24).
Колаген — це тип білка, який грає важливу роль в структурі тканин, включаючи сухожилля, шкіру і кістки.
Споживання колагену також було пов’язано з різними потенційними корисними ефектами в відношення здоров’я, включаючи поліпшення еластичності шкіри і зменшення болю в суглобах (25, 26).
в зокрема, колаген з медуз було проаналізовано на предмет його потенційної ролі в зниженні артеріального тиску.
Одне дослідження в пробірці на коллагене з стрічкової медузи показало, що її колагенові пептиди виявляють значні антиоксидантні і знижують кров’яний да тичних ефекти (27).
Аналогічним чином, ще одне 1-місячне дослідження на щурах з високим кров’яним тиском показало, що щоденне споживання колагену медузи значно знижує рівень кров’яного тиску. Будучи багатообіцяючими, ці ефекти ще не були вивчені на людях (28).
Додаткові дослідження на тваринах показали, що колаген медузи захищає клітини шкіри від сонячного ушкодження, поліпшує загоєння ран і допомагає лікувати артрит. Проте ці ефекти не були оцінені на людях (29, 30, 31).
Резюме:
Медузи містять мало калорій, але багато білка, антиоксидантів і деяких мінералів, особливо холіну і селену. У той час як дослідження на тваринах показують, що колаген медузи може приносити користь для здоров’я, включаючи зниження артеріального тиску, дослідження на людях відсутні.
Потенційні ризики для здоров’я
Було визначено, що тільки кілька видів медуз безпечні для споживання людиною.
Проте хоч були б найсильніші для більшості, у деяких людей після вживання в їжу приготовленої медузи діагностується алергія у вигляді анафілактичної реакції (32, 33, 34).
Крім того, для зниження ризику хвороб харчового походження від бактерій або інших потенційно небезпечних патогенів важливі правильна очищення і обробка (2).
Також є побоювання, що метод збереження медуз може привести до впливу високих рівнів алюмінію.
Зміст алюмінію в приготовленої медуз
Один з традиційних способів обробки медуз передбачає використання розсолу розчину, що містить галун.
галун — це хі мическое з’єднання, також відоме як сульфат алюмінію-калію, яке іноді використовується в якості добавки для консервування продуктів (35).
Хоча Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) сертифікувало їх як загальновизнане безпечну речовину ( GRAS ), існують побоювання щодо кількості алюмінію, що залишається в продуктах медузи в результаті використання квасцов (35, 36).
Передбачається, що високий рівень алюмінію в їжі грає роль в розвитку хвороби Альцгеймера і запального захворювання кишечника (ВЗК). Проте невідомо, наскільки сильно алюміній впливає на розвиток цих захворювань (37, 38, 39).
В одному дослідженні, присвяченому впливу алюмінію на харчові продукти в Гонконзі, спостерігалося високий вміст алюмінію в готових до вживання продуктах з медуз (40).
Незважаючи на те, що середнє вплив алюмінію на дорослих не було визнано небезпечним, дослідження все ж викликає стурбованість тим, що часте вживання продуктів з високим вмістом алюмінію, таких як медузи, може піддавати людей потенційно небезпечних рівнів цієї речовини (40).
Резюме:
При ретельному очищенню і обробці медуза, швидше за все, безпечна для більшості людей. Однак існує побоювання, що часте споживання продуктів, оброблених квасцами, може привести до надмірно високого впливу алюмінію на їжу.
Підіб’ємо підсумок
- Деякі види медуз не тільки безпечні для вживання в їжу, але і є хорошим джерелом кількох поживних речовин, включаючи білки, антиоксиданти і мінерали, такі як селен і холін.
- Колаген, знайдений в медуз, може також сприяти користь для здоров’я, особливо може знижувати високий кров’яний тиск. Проте дослідження на людях в даний час відсутні.
- Хоча існують деякі побоювання з приводу використання квасцов при обробці медуз, випадкове або помірне споживання навряд чи призведе до надмірного впливу харчового алюмінію.
- в цілому, при покупці у відомого продавця, медуза може бути низькокалорійним, але поживним способом додати унікальну хрустку текстуру в ваші страви.