Вважається, що суміш, яку зазвичай розбавляють водою, має цілу низку корисних властивостей, включаючи схуднення і зниження рівня цукру в крові.
В цій статті розглядається комбінація яблучного оцту і меду, включаючи потенційну користь і шкоду цієї суміші.
Чому люди змішують яблучний оцет з медом?
оцет може бути зроблений з більшості джерел ферментуючих вуглеводів. Яблучний оцет починається з яблучного соку в якості основи, який потім двічі ферментує дріжджами. Його основним інгредієнтом є оцтова кислота, що надає йому характерного кислого смаку (1).
З іншого боку, мед — це солодке і в’язке речовина, вироблене бджолами і зберігається в скупченні воскових гексагональних осередків, відомих як бджолині стільники ( 2).
мед являє собою суміш двох цукрів — фруктози і глюкози — з слідові кількостями пилку, мікроелементів і антиоксидантів (3, 4, 5).
Багато хто вважає яблучний оцет і мед смачною комбінацією, так як солодкість меду допомагає пом’якшити смак оцту.
Вважається, що вживання цього тоніка приносить багато користі для здоров’я. Однак, з огляду на, що обидва інгредієнта були вивчені окремо, ефекти цієї суміші в основному невідомі.
Резюме:
Яблучний оцет і мед вживаються як окремо, так і у вигляді суміші в народній медицині. Проте дуже мало досліджень досліджували потенційні наслідки їх поєднання для здоров’я.
Користь яблучного оцту з медом
Деякі люди змішують яблучний оцет і мед для отримання передбачуваної користі для здоров’я.
Оцтова кислота може сприяти схудненню
Оцтова кислота в яблучному оцті була вивчена як засіб для схуднення.
в 12-тижневому дослідженні за участю 144 дорослих з ожирінням ті, хто щодня приймав 2 столові ложки (30 мл) яблучного оцту, розлучуваності в 500 мл води, відчували найбільшу втрату ваги і зниження жирових відкладень на 0,9% в порівнянні з двома контрольними групами (6).
Також було доведено, що яблучний оцет довше зберігає почуття ситості, оскільки уповільнює швидкість всмоктування поживних речовин з їжі в кровотік — ефект, який може сприяти схудненню (7, 8).
Проте, коли ви комбінуєте мед і оцет, майте на увазі, що мед містить багато калорій й і цукру і повинен вживатися в помірних кількостях (9).
Може допомогти полегшити сезонну алергію і симптоми застуди
І мед, і яблучний оцет вважаються природними антибактеріальними засобами.
Вважається, що мед допомагає зняти сезонну алергію, так як містить слідові кількості пилку і рослинних сполук. Деякі дослідження показують, що він може допомогти полегшити симптоми алергічного риніту або сінної лихоманки (10).
Проте неясно, як додавання яблучного оцту в мед може вплинути на ці ефекти (1, 2, 4).
Крім того, суміш може допомогти полегшити деякі симптоми застуди, такі як кашель (11).
Більш того, завдяки процесу ферментації яблучний оцет містить пробіотики. Ці корисні бактерії допомагають травленню і підвищують імунітет, що може допомогти вам боротися з застудою (12).
Може поліпшити здоров’я серця
Вважається, що хлорогенова кислота в оцті допомагає знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий), потенційно знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань (1).
Крім того, в дослідженнях на гризунах було виявлено, що мед знижує високий кров’яний тиск — ще один фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань (1, 13).
Він також містить поліфенольні антиоксиданти, які можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращуючи кровообіг і запобігаючи утворенню тромбів і окислення холестерину ЛПНЩ. Проте необхідні додаткові дослідження в цій області (14).
Крім того, яблучний оцет може зменшити запалення і знизити ризик утворення холестеринових бляшок в артеріях, що може захистити здоров’я серця. Проте, щоб вивчити цей можливий корисний ефект необхідні додаткові дослідження на людях (15).
Резюме:
Потенційна користь меду і яблучного оцту для здоров’я в основному вивчалася окремо. Вважається, що оцет сприяє схудненню, в той час як обидва покращують здоров’я серця і полегшують симптоми застуди і сезонної алергії.
Потенційна шкода яблучного оцту з медом
Хоча користь для здоров’я яблучного оцту і меду вивчалася окремо, дуже мало відомо про наслідки вживання їх у вигляді суміші.
Можливий вплив на рівень цукру в крові і холестерину
Одне дослідження, в якому вивчалася подібна комбінація, яка містить виноградний оцет і мед, спостерігалося деяке негативний вплив на здоров’я (3).
В 4-тижневому дослідженні учасники, щодня випивають 250 мл води з 4 чайними ложками (22 мл) суміші виноградного оцту і меду і трохи м’яти для смаку, відчували злегка підвищену резистентність до інсуліну — гормону, який регулює рівень цукру в крові (3).
Підвищена резистентність до інсуліну пов’язана з цукровим діабетом 2 типу (16).
Крім того, рівень корисного для серця холестерину ЛПВЩ (хороший) в кінці дослідження знизився. Низький рівень холестерину ЛПВЩ є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (3, 17).
Майте на увазі, що це було невелике і короткострокове дослідження. Для підтвердження цих результатів необхідні додаткові дослідження. Потрібно дослідження впливу меду і яблучного оцту, а не виноградного оцту.
Може бути різким для шлунка і зубів
Кислотність яблучного оцту може погіршити шлунковий рефлюкс, хоча деякі люди стверджують, що він полегшив їх симптоми.
Однак, з огляду на, що ніякі вагомі докази не можуть залагодити цю дискусію, прислухайтеся до підказок свого організму.
Крім того, через свою кислотності яблучний оцет, як було виявлено, руйнує зубну емаль, потенційно збільшуючи ризик руйнування зубів.
Тому рекомендується розбавляти оцет фільтрованої водою, і полоскати рот чистою водою після його вживання (18).
Щоб визначити вплив поєднання яблучного оцту з медом необхідні додаткові дослідження.
Цікаво, що деякі дослідження показали, що мед може допомогти запобігти гінгівіт, карієс і неприємний запах з рота (19, 20).
може містити занадто багато цукру
В залежимо ості від того, скільки меду ви додасте, ваша суміш може містити дуже велику кількість цукру.
Важливо обмежувати додавання цукру в свій раціон, так як надмірне споживання може негативно вплинути на ваше загальний стан здоров’я.
Занадто багато доданого цукру — особливо з підсолоджених напоїв — пов’язане з підвищеним ризиком розвитку таких захворювань, як хвороби серця і ожиріння (21, 22).
Хоча невелика кількість меду може вписатися в здоровий раціон харчування і навіть може принести користь для здоров’я, важливо насолоджуватися ним в міру.
Резюме:
Вживання яблучного оцту і меду може чинити негативний вплив на здоров’я, включаючи негативні наслідки для здоров’я зубів і шлунка. Необхідні додаткові дослідження впливу на здоров’я і ризиків цієї суміші.
Передбачуване вплив на кислотно-лужний баланс організму
Кислотно-лужний баланс (шкала рН) коливається від 0 до 14 — від самого кислого до самого лужного значень.
Деякі люди стверджують, що вживання певних продуктів або добавок, таких як яблучний оцет і мед, може зробити ваш організм більш лужним і запобігти таким захворюванням, як рак і остеопороз (18).
Проте ваш організм має складні системи для підтримки рівня pH в крові між 7,35 і 7,45, що необхідно для його правильного функціонування. Якщо pH вашої крові виходить за межі цього діапазону, наслідки можуть бути фатальними (18, 19).
Продукти харчування й добавки, в тому числі суміш яблучного оцту і меду, мало впливають на лужність крові (18, 19 ).
насправді їжа впливає тільки на рівень pH вашої сечі. Питання про те, чи може яблучний оцет змінити довгострокове кислотно-лужну рівновагу вашого організму, вимагає з’ясування (18, 19).
Резюме:
Деякі люди стверджують, що яблучний оцет може допомогти подщелачивать ваш організм і запобігти хворобі. Проте ваше тіло ретельно регулює рівень pH в крові, а харчові продукти і добавки впливають тільки на pH вашої сечі.
Краще застосування
В народній медицині 1 столову ложку (15 мл ) яблучного оцту і 2 чайні ложки (21 г) меду розводять в 240 мл гарячої води і використовують в якості заспокійливого тоніка перед сном або після пробудження.
Ви можете насолоджуватися цією теплою сумішшю, використовуючи тільки ці два інгредієнти, або додати лимон, імбир, свіжу м’яту, кайенский перець або мелену корицю для смаку. Якщо у вас кислотний рефлюкс або печія, краще пити суміш за годину до того, як лягти спати, щоб зменшити симптоми.
Крім того, яблучний оцет і мед є додатковими інгредієнтами в кулінарному контексті. Разом вони можуть стати прекрасною основою для заправок для салатів, маринадів і розсолів для маринування овочів.
Однак безпеку поєднання яблучного оцту і меду для маленьких дітей не вивчалась. Перш ніж використовувати цю суміш в якості домашнього кошти вам краще попередньо проконсультуватися з педіатром вашої дитини.
Крім того, діти віком до 1 року не повинні їсти мед через ризик ботулізму — рідкісного і потенційно смертельного захворювання, що викликається бактеріями (23).
Резюме:
Яблучний оцет і мед можуть широко використовуватися людьми старше одного року. Щоб випити його в якості гарячого тоніка, розведіть суміш в теплій воді перед сном або після пробудження. Його також можна використовувати на кухні для заправки салатів, маринування м’яса і овочів.
Підіб’ємо підсумок
- Яблучний оцет і мед часто поєднуються в народній медицині.
- Суміш зазвичай розбавляють в теплій воді і п’ють перед сном або після пробудження.
- Стверджується, що вона сприяє схудненню і покращує сезонну алергію і артеріальний тиск. Проте більшість досліджень зосереджено на впливі кожного інгредієнта окремо.
- Хоча про користь для здоров’я цієї суміші відомо недостатньо, вона може бути смачним і заспокійливим напоєм на початку або в кінці дня.