Корисні продукти

Що таке Брі? Харчова цінність, корисні властивості і протипоказання

Він має блідо-жовтий колір з скоринкою з білої плісняви.

Більш того, Брі володіє вершкової текстурою і унікальним м’яким смаком, і ароматом, характерним для витриманих сирів з цвіллю . Зазвичай його подають з хлібом, крекерами або фруктами.

Завдяки вмісту молока і процесу дозрівання цей унікальний сир також може бути корисний для здоров’я.

В цій статті розглядається все, що вам потрібно знати про сир Брі, в тому числі його харчова цінність та склад, і потенційна користь і шкоду для здоров’я.

Що таке Брі? Харчова цінність, корисні властивості і протипоказання

Харчова цінність, склад і калорійність сиру Брі

Брі — це жирний, багатий поживними речовинами сир. Він містить білок і жир, а також кілька вітамінів і мінералів.

В 30-грамової порції сиру Брі міститься (1):

  • Калорії : 100 ккал
  • Білок : 4 грами
  • Жир : 9 грам
  • Вуглеводи : 0 грам
  • Клітковина : 0 грам
  • Натрій : 5% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП )
  • Вітамін A : 6% від РСНП
  • Вітамін B12 : 20% від РСНП
  • Рибофлавін : 11% від РСНП
  • Кальцій : 10% від РСНП

Велика частина жиру в Брі — це насичений жир з коров’ячого молока. Хоча цей жир історично був пов’язаний з серцево-судинними захворюваннями, нові дослідження показують, що він не такий шкідливий, як вважалося раніше (2, 3).

Брі також є хорошим джерелом білка — 30 грам містять трохи менше білка, ніж яйце середнього розміру (4).

на додаток до численних вітамінами та мінералами цей сир є хорошим джерелом як рибофлавіну, так і вітаміну B12. Ці вітаміни відіграють важливу роль у виробництві енергії та обмін речовин (5, 6).

Резюме:

Брі — це сир з високим вмістом жиру, який містить стільки ж білка, скільки і середнє яйце всього в 30 грамах. Він також пропонує значну кількість вітаміну B12 і рибофлавіну.

Як його виробляють і подають

Брі проводиться шляхом додавання сичужного ферменту в молоко разом з сіллю і бактеріями, відомими як сирні культури. Потім суміш залишають для дозрівання приблизно на 1 місяць.

Під час процесу дозрівання біла цвіль утворює на сирі кірку. На відміну від інших видів цвілі, які ростуть на їжі, ця абсолютно безпечна для вживання (7).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисно кип'ячене молоко? Користь і шкода

Існує кілька різновидів Брі, так як їх можна приготувати з цільного або частково знежиреного молока, витримувати протягом різного періоду часу і додавати трави і спеції.

Ці варіації можуть істотно змінити як його смак, так і текстуру. Наприклад, більш тривалий період дозрівання призводить до більш гострого, більш м’якого сиру.

Брі можна їсти в чистому вигляді — сирим або запеченим — але зазвичай його їдять в поєднанні з хлібом, крекерами, фруктами або горіхами. Тому його часто використовують в якості вишуканої закуски поряд з крекерами і джемом або желе. Запечена брі загортають в листкове тісто або збризкують медом.

Резюме:

В процесі дозрівання сиру Брі на ньому утворюється кірка їстівної білої плісняви. Цей чудовий сир зазвичай подають з хлібом, крекерами, фруктами або джемом.

Чим корисний сир Брі для здоров’я

Брі містить білок і жир, а також кальцій, вітамін B12 і рибофлавін, що робить його дуже багатим поживними речовинами продуктом. Він містить 100 калорій на 30-грамову порцію.

Жир і білок пов’язані з підвищеним відчуттям ситості, що може сприяти зниженню ваги і контролю апетиту (8, 9).

Крім того, жирні молочні продукти пов’язані з більш здоровою масою тіла і, мабуть, не збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (10, 11).

Крім того, в Брі багато рибофлавіну і вітаміну B12, які грають ключову роль у виробництві енергії. Його кальцій важливий для здорового росту кісток, а вітамін A сприяє здоров’ю шкіри і зору (5, 6, 12, 13).

В результаті процесу дозрівання Брі також містить кон’югованих лінолеву кислоту (CLA) — протизапальну з’єднання, яке може надавати протиракову дію (14).

Фактично, в одному дослідженні в пробірці Брі і інші витримані сири сповільнювали ріст клітин лейкемії (15).

Тим не менш необхідні дослідження на людях .

Резюме:

Сир Брі багатий поживними речовинами і допомагає відчувати ситість. Таким чином, його вживання може сприяти контролю апетиту і схуднення. Ранні дослідження припускають, що він може навіть допомогти боротися з раковими клітинами, хоча необхідні додаткові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Коричневий рис: користь і шкода для здоров'я

Потенційна шкода сиру Брі

М’які сири, такі як Брі, містять невелику кількість лактози — натурального молочного цукру.

Цікаво , що до двох третин населення світу не переносять лактозу і повинні обмежувати споживання молочних продуктів. Проте сири, як правило, добре переносяться, так як більша частина їх лактози видаляється або перетворюється в процесі виробництва сиру (16).

Проте люди з алергією на молочний білок не повинні їсти цей сир.

в іншому випадку включення помірної кількості Брі в ваш раціон не повинно викликати будь-яких істотних побічних ефектів.

Рекомендований розмір порції сиру Брі становить 30 грам, що відповідає розміру великого пальця. Вживання в їжу надмірної кількості може викликати здуття живота або запор, і привести до високого споживання калорій.

Крім того, 30 грам сиру Брі містить 6% від РСНП натрію, який швидко накопичується, якщо ви з’єднаєте його з солоними крекерами або горіхами. Занадто велика кількість натрію може призвести до підвищення артеріального тиску у чутливих до солі людей (17).

Нарешті, вагітним жінкам слід уникати непастеризованого Брі, який проводиться з використанням молока, яке не піддавалося процесу нагрівання для видалення бактерій. Він може містити шкідливі бактерії, що викликають лістеріоз, який може привести до летального результату (18).

Резюме:

Якщо у вас непереносимість лактози ви можете насолоджуватися обмеженою кількістю сиру Брі, але, якщо у вас алергія на молочний білок, вам слід уникати його вживання. Вагітним жінкам слід уникати непастеризованих сортів. В іншому випадку помірне споживання не викликає ніяких побічних ефектів.

Як правильно зберігати сир Брі

Брі слід зберігати в герметичній упаковці або поліетиленовій упаковці в холодильнику. З огляду на, що це м’який сир, він особливо схильний до псування або бактеріального забруднення, якщо його залишити поза холодильником.

Більшість виробників рекомендують вживати всю упаковку до закінчення терміну придатності.

Однак, якщо сир виглядає і пахне добре після закінчення його терміну придатності, його зазвичай можна їсти, так як він пастеризований (19).

Проте, діти, вагітні жінки та ті, у кого порушена імунна система не будуть їсти сир Брі з вичерпаним терміном придатності — навіть якщо він виглядає і пахне нормально — через ризик впливу шкідливих бактерій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Бета-аланін: властивості, дію на організм, як приймати

Краще всього з’їсти Брі протягом 1-3 тижнів після відкриття упаковки або заморозити його, оскільки він продовжить дозрівати в вашому холодильнику.

Брі можна заморозити на строк до 6 місяців, якщо щільно загорнути у фольгу і помістити в морозильну камеру. Проте після відтавання він може бути розсипчастим і більше підходити для приготування їжі, а не служити в якості закуски.

Не забудьте викинути Брі, який перебував при кімнатній температурі більше 4 годин (19).

Як визначити, що сир Брі зіпсувався

Брі має абсолютно безпечний шар білої плісняви ​​на своїй зовнішній поверхні.

Однак синя або зелена цвіль вказує на те, що сир зіпсувався і його слід викинути.

У випадку з більш твердими сирами, такими як пармезан, ви можете відрізати запліснявілі ділянки і з’їсти залишок продукту. Однак видима цвіль на м’яких сортах, таких як Брі, часто вказує на те, що спори цвілі забруднили весь сир (19).

Крім того, перезрілий Брі — або Брі, який був витриманий занадто довго — може бути надмірно рідким і мати сильний запах аміаку, який виходить від бактерій, що використовуються під час виробництва. Хоча перезрілий Брі є безпечно, він може мати неприємний смак і запах.

Резюме:

Брі слід зберігати в герметичній упаковці в холодильнику і утилізувати через 1 3 тижні після розтину. Якщо ви бачите синю або зелену цвіль в будь-який момент, викиньте сир.

Підіб’ємо підсумок

  • Брі — м’який сир, відомий своєю вершкової текстурою і їстівної скоринкою білої плісняви. Він часто використовується в якості вишуканої закуски, і подається з хлібом, крекерами або фруктами.
  • Він багатий жиром і білком, а також кальцієм, вітаміном B12 і рибофлавіном.
  • При помірному споживанні Брі може сприяти відчуттю ситості і допомагає контролювати апетит, що може сприяти зниженню ваги.
  • Якщо ви зацікавлені в цьому сирі, спробуйте його запеченим в якості додавання до гарніру або їжте його окремо в якості закуски.

Читайте також

Чорний чай і зелений чай: який корисніше?

elena elena

Бруква: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?

elena elena

Фоніо: древній злак, багатий поживними речовинами

elena elena

Буряковий цукор або тростинний цукор: який корисніше?

elena elena

Шпинат і кучерява капуста: що корисніше?

elena elena

Африканське просо: користь і шкода, склад, як приготувати

elena elena

Авокадо: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чи шкідлива Coca-Cola без цукру і калорій для здоров’я?

elena elena

Залишити коментар