Корисні продукти

11 Корисних властивостей цитрусового фрукта юдзу

Плід маленький, діаметром 5,5-7,5 см. Він має щодо товсту жовту шкірку, більш ароматний і більш кислий, ніж інші цитрусові.

юдзу особливо популярний в восточноазиатской кухні. Його сік, шкірка і насіння служать добавкою для приготування оцтів, приправ, соусів і мармеладу. Масло юдзу також широко використовується в косметиці, парфумерії та ароматерапії.

Цікаво, що цей фрукт володіє декількома корисними властивостями, включаючи зменшення запалення і зміцнення здоров’я серця.

Ось харчова цінність, склад і калорійність фрукта юдзу, корисні властивості і способи його використання.

11 Корисних властивостей цитрусового фрукта юдзу

Харчова цінність, склад і калорійність юдзу

Фрукт юдзу низькокалорійний, але дуже живильний. Насправді, в 100 грамах цього цитрусового фрукта міститься (1):

  • Калорії : 53 ккал
  • Вуглеводи : 13,3 грама
  • Білок : 0,8 грама
  • Жир : 0,3 грама
  • Клітковина : 1,8 грам
  • Вітамін C : 59% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Вітамін A : 31% від РСНП
  • Тіамін : 5% від РСНП
  • Вітамін B6 : 5% від РСНП
  • Вітамін B5 : 4% від РСНП
  • Мідь : 5% від РСНП

Він також містить меншу кількість магнію, заліза, цинку, кальцію, рибофлавіну , ніацину і вітаміну E (1).

Більш того, він містить потужні рослинні сполуки, такі як каротиноїди, флавоноїди і лімоноіди.

Всі вони діють як антиоксиданти в організмі, і досліджений ия показують, що вони можуть допомогти зменшити запалення, боротися з раковими клітинами і зміцнити здоров’я серця (1, 2, 3, 4).

Резюме:

юдзу містить мало калорій і особливо багатий на вітаміни A і C. Він також містить безліч рослинних сполук.

Чим корисний фрукт юдзу для здоров’я

Ось 11 корисних властивостей цитрусового фрукта юдзу.

1. Містить потужні антиоксиданти

Антиоксиданти являють собою з’єднання, які нейтралізують вільні радикали. Вони є реактивними молекулами, які ушкоджують клітини і викликають окислювальний стрес, коли кількість цих молекул стає занадто високим в організмі. Цей стрес пов’язаний з багатьма захворюваннями (5).

Вважається, що дієти, багаті антиоксидантами, знижують ризик захворювань мозку, хвороб серця, цукрового діабету 2 типу та деяких видів раку (6, 7, 8).

юдзу містить кілька антиоксидантів, в тому числі вітамін C, каротиноїди і флавоноїди (1, 9, 10).

вітамін C є не тільки антиоксидантом, але і допомагає регенерувати інші антиоксиданти в вашому організмі, такі як вітамін E (11).

Крім того, дослідження в пробірці показало, що лімонен — ​​ароматичне з’єднання в шкірці юдзу та інших цитрусових — діє як антиоксидант і допомагає зменшити запалення. Він може бути особливо корисним при лікуванні деяких видів астми (12).

Крім того, дослідження на тваринах і в пробірці показують, що антиоксиданти екстракту юдзу можуть боротися з ожирінням і запальними захворюваннями кишечника (ВЗК) (13, 14).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисний чорний шоколад? Користь і шкода

Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні дослідження на людях.

Резюме:

юдзу містить потужні антиоксиданти, такі як вітамін C і лімонен, які допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали і зменшити запалення в організмі.

2. Може поліпшити кровообіг

Згортання крові гарантує, що ви зупините кровотечу після порізу або подряпини. Однак надмірне згортання може привести до закупорки дрібних і великих кровоносних судин, що може призвести до серцево-судинних захворювань, інфарктів і інсультів.

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що екстракт юдзу може володіти антітромботічеським властивістю, пригнічуючи злипання тромбоцитів (15, 16, 17).

Ці властивості пов’язані з двома ключовими флавоноїдами, гесперидин і нарингін, які містяться як в м’якоті, так і в шкірці (17).

покращуючи кровообіг, екстракт юдзу може знизити ризик розвитку захворювань серця. Однак, перш ніж його можна буде порекомендувати для такого застосування, потрібно значно більше досліджень.

Резюме:

Два флавоноїду в юдзу можуть допомогти знизити згортання крові. Це може поліпшити кровообіг і знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, хоча необхідні подальші дослідження.

3. Може мати протираковими властивостями

юдзу містить багато речовин, які можуть захистити від раку (1).

Особливий інтерес представляють лімоноіди, які зустрічаються в декількох цитрусових. Дослідження в пробірці показують, що вони борються з раком молочної залози, товстої кишки і простати (18).

Крім того, шкірка цього фрукта містить тангеретін і флавоноїди нобілетін. У дослідженнях в пробірці і на тваринах було виявлено, що нобілетін пригнічує ріст пухлини, в той час як тангеретін ефективний в придушенні зростання клітин лейкемії (19, 20, 21).

Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, необхідні дослідження на людях.

Резюме:

юдзу багатий сполуками, що володіють потенційними протираковими властивостями. Тим не менш необхідні дослідження на людях.

4. Може захистити ваш мозок

Дослідження на тваринах і в пробірці показують, що юдзу може захистити ваш мозок від таких захворювань, як хвороба Альцгеймера.

Насправді, дослідження на щурах з індукованої дисфункцією головного мозку показало, що тривале вживання екстракту цього фрукта покращує функцію мозку і контроль рівня цукру в крові (22).

Крім того, що міститься в юдзу флавоноид нарингенин надає на мозок особливе захисну дію.

В двох дослідженнях на мишах з індукованої втратою пам’яті нарингенин, виділений з юдзу, поліпшив пам’ять і зменшив окислювальний стрес від ушкоджує мозок білків (23, 24).

Проте дослідження обмежуються дослідженнями на тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 Корисних властивостей чаю з корицею

Резюме:

Екстракт юдзу може знизити мозкову дисфункцію і поліпшити пам’ять, потенційно оберігаючи від таких захворювань, як хвороба Альцгеймера. Однак необхідні подальші дослідження.

5. Аромат юдзу має заспокійливий ефект

Такі сполуки, як лімонен і ліналоол, відповідальні за особливий аромат масла юдзу, в якому присутні ноти грейпфрута, мандарина, бергамота і лайма (1, 25).

у кількох дослідженнях відзначається, що масло юдзу володіє заспокійливим ефектом, потенційно сприяючи зниженню напруги і занепокоєння.

в одному дослідженні 20 жінок вдихали аромат юдзу протягом 10 хвилин. Протягом 30 хвилин у них відзначалося зниження показників стресу, розлади настрою, напруги, депресії, гніву і збентеження (25).

Ще два дослідження в невеликих групах молодих жінок визначили, що 10-хвилинна інгаляція також знижує частоту серцевих скорочень і покращує діяльність нервової системи (26, 27).

Крім того, вдихання парів ефірної олії юдзу зменшувало напруга, гнів і втому краще, ніж вдихання гарячої пари, і так само добре, як лавандова олія ( 26, 27).

Нарешті, дослідження за участю 60 матерів, які перебували в лікарні зі своїм хворою дитиною, показало, що кабінет ароматерапії, наповнений запахом масла юдзу, значно знижував рівень тривоги у матерів (28).

Таким чином, аромат цього фрукта може запропонувати емоційне полегшення, подібно до інших приємним ароматам.

Резюме:

Вдихання аромату юдзу може знизити частоту серцевих скорочень і допомогти зняти стрес, занепокоєння та інші напруги.

6-11. Інші потенційні корисні властивості і застосування

Хоча дослідження обмежені, юдзу може володіти декількома іншими корисними властивостями, в тому числі:

  1. Може надавати протидіабетичний дію . У дослідженні на мишах, яких годували їжею з високим вмістом жирів, екстракт шкірки юдзу допоміг регулювати рівень цукру в крові (29).
  2. Може допомогти знизити рівень холестерину . Дослідження на мишах, які отримували їжу з високим вмістом холестерину, виявило, що екстракт шкірки цього фрукта знижує масу тіла і рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) (30).
  3. Можливе застосування при серцевій недостатності . Дослідження на тваринах свідчать, що екстракт юдзу може зменшити пошкодження серцевого м’яза, викликані інфарктом, що може допомогти запобігти серцеву недостатність в майбутньому (31).
  4. Може поліпшити здоров’я кісток . Дослідження на тваринах показало, що введення екстракту шкірки цього фрукта щурам допомагає підтримувати міцність кісток (32).
  5. Може захистити від інфекції . Було виявлено, що екстракт насіння юдзу має антимікробну дію по відношенню до різних патогенних мікроорганізмів, включаючи грип, кишкову паличку, сальмонелу і золотистий стафілокок (33, 34).
  6. Використовується в антивікової косметиці . Цей цитрусовий фрукт використовується в косметиці для освітлення шкіри і синтезу колагену, що може допомогти запобігти зморшки (35).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Фукус пухирчастий: користь і шкода для організму

Майте на увазі, що багато хто з цих передбачуваних корисних властивостей пов’язані з концентрованими екстрактами або конкретними сполуками, а не з самими фруктами.

Таким чином, малоймовірно, що ви будете споживати достатню кількість юдзу, щоб побачити ці ефекти, оскільки він в основному використовується в якості ароматизатора, а не вживається сам по собі.

Резюме:

Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що екстракт юдзу може боротися з інфекціями і підтримувати здоровий рівень цукру в крові, а також здоров’я серця і кісток. Він також використовується в косметиці. Проте дослідження обмежені.

Як їдять фрукт юдзу

Через те, що юдзу є дуже кислим фруктом, його зазвичай не їдять окремо. Проте ви можете насолоджуватися ним різними способами.

Цей цитрусовий фрукт традиційно використовують для приготування азіатських оцтів і приправ. В японській кухні його часто додають в пасти, порошки, мармелад, желе, солодощі і чай.

Оскільки він має таку ж кислотність, як лимони і Лайми, він є відмінною заміною будь-якого з цих фруктів в заправках, приправах , десертах, випічці і напоях.

Ці фрукти може бути важко купити в місцевому супермаркеті, але їх сік доступний в спеціалізованих магазинах і онлайн.

Шукайте 100% сік юдзу без добавок, щоб отримати максимальну користь. Багато продуктів юдзу містять значну кількість цукру, щоб врівноважити його кислотність, тому обов’язково ознайомтесь з переліком інгредієнтів (36).

Нарешті, ви можете насолодитися його ароматом, використовуючи ефірне масло — або роблячи цедру з шкірки і додаючи її в невелику миску з нейтральним маслом, таким як масло виноградних кісточок.

Майте на увазі, що ефірні масла ніколи не повинні прийматися всередину і повинні бути розведені перед використанням.

Резюме :

юдзу можна використовувати в якості заміни лимона або лайма в багатьох стравах — особливо він підходить для соусів, мармеладу, желе, напоїв та солодощів. Обов’язково стежте за додаванням цукру в продукти, виготовлені з цього фрукта.

Підіб’ємо підсумок

  • юдзу — це ароматний цитрусовий фрукт, який відрізняється своїм кислим смаком і приємним ароматом, і численними корисними властивостями.
  • Хоча дослідження на людях обмежені, його екстракти та з’єднання були пов’язані з численними корисними ефектами, включаючи поліпшення здоров’я мозку і кровотоку, і протиракові ефекти.
  • М’якоть, сік і цедру юдзу можна включати до багатьох страв, такі як заправки, приправи, чаї та напої. Він виявляється відмінною заміною іншим цитрусовим.

Читайте також

Селера: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Червонокачанна капуста: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Тунець і лосось: що корисніше для здоров’я?

elena elena

Насіння анісу: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Агрус: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чи варто додавати мед в ваш кави?

elena elena

Чому в яйці кров і чи можна його їсти?

elena elena

Боби: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Чим корисний горіх макадамія для жінок і чоловіків?

elena elena

Залишити коментар