Він має зелений колір і нагадує перці інших сортів, але, як правило, більші за халапеньйо і менше болгарського перцю.
Свіжі перці поблано мають м’який, злегка солодкуватий смак, хоча , якщо їх залишити дозрівати до тих пір, поки вони не стануть червоними, на смак вони будуть набагато більш пекучими.
Сушений перець поблано, який повністю дозрів і має глибокий червоний колір, відомий як анчо чилі, популярний інгредієнт в соусах молі та інших мексиканських стравах.
в цій статті представлений повний огляд перцю поблано, включаючи його можливі корисні властивості і застосування.
Харчова цінність, склад і калорійність перцю поблано
поблано містить малу кількість калорій і багатий клітковиною і декількома мікроелементами.
Фактично, 120-грамова порція нарізаного сирого перцю поблано містить (1):
- Калорії : 24 ккал
- Білок : 1 грам
- Жир : менше 1 грама
- Вуглеводи : 5 грам
- Клітковина : 2 грами
- Вітамін C : 105% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін A : 30% від РСНП
- Вітамін B2 (рибофлавін) : 2,5% від РСНП
- Калій : 4% від РСНП
- Залізо : 2,2% від РСНП
Перець поблано особливо багатий на вітаміни A і C. Ці два поживних речовини діють як антиоксиданти в вашому організмі і допомагають боротися з основними ушкодженнями від вільних радикалів, які можуть привести до хвороби (2).
Сушений перець поблано, або анчо чилі, містить більше вітамінів A і B2 і інших поживних речовин в порівнянні зі свіжим поблано (3).
Резюме:
Перець поблано багатий клітковиною, вітамінами A і C, а також рядом інших поживних речовин.
Чим корисний перець поблано
Через великої кількості поживних речовин і корисних рослинних сполук, перці поблано можуть принести користь для здоров’я.
Проте немає ніяких значних досліджень про вплив на здоров’я вживання поблано зокрема.
Багатий антиоксидантами
Поблано і інші перці з сімейства Capsicum annuum багаті антиоксидантами, такими як вітамін C, капсаїцин і каротиноїди, деякі з яких перетворюються в вітамін A в вашому організмі (4).
Антиоксиданти допомагають боротися з окислювальним стресом, викликаним надлишком вільних радикалів.
Вільні радикали — це реактивні молекули, які призводять до пошкодження клітин, що, в свою чергу, може збільшити ризик розвитку хвороб серця, раку, деменції та інших хронічних захворювань (5).
Тому вживання в їжу багатих антиоксидантами перців поблано може допомогти запобігти хворобі, пов’язану з окислювальним стресом (6, 7).
Може мати п ротівораковимі властивостями
Капсаицин — з’єднання в поблано і інших перцях, що додає гострий смак — може надавати протиракову дію.
Зокрема, капсаїцин може впливати на гени, що беруть участь в поширенні раку, і сприяти загибелі ракових клітин, хоча його роль в цьому процесі до кінця не вивчена (8).
Дослідження в пробірці показують, що капсаїцин може надавати протипухлинну активність проти клітин раку легенів і колоректального раку людини (9, 10) .
Проте огляд 10 спостережних досліджень на людях показав, що низький рівень споживання капсаїцину був пов’язаний із захистом від раку шлунка, в той час як середній і високий рівень споживання може збільшити ризик цього захворювання (11).
Щоб повністю зрозуміти, чи робить вживання перцю поблано і інших продуктів з капсаїцином протираковий ефект необхідні додаткові дослідження.
Може допомогти в боротьбі з болем і запаленням
капсаїцин та кож може боротися із запаленням і допомагає полегшити біль.
Деякі дослідження припускають, що він зв’язується з рецепторами нервових клітин і, в свою чергу, зменшує запалення і біль (12, 13).
Існує обмежене дослідження впливу дієтичного капсаїцину, особливо з перцю поблано, на біль. Проте дослідження на людях і пацюках показують, що добавки капсаїцину можуть боротися із запаленням (14, 15).
Одне дослідження за участю 376 дорослих людей із запальними захворюваннями кишечника і іншими проблемами з шлунково-кишковим трактом показало , що добавки з капсаїцином запобігають ушкодженню шлунка (14).
Проте, перш ніж приймати добавки з капсаїцином для лікування захворювань обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Може підвищити імунітет
Перець поблано багатий вітаміном C — водорозчинних живильною речовиною, життєво важливим для імунної функції. Нестача вітаміну С може призвести до підвищеного ризику розвитку інфекції (16).
Більш того, що міститься в перці поблано капсаїцин був пов’язаний з оптимальною імунною функцією.
Кілька досліджень на тваринах показали, що капсаїцин може впливати на гени, що беруть участь в імунній відповіді, і допомагає захищати від аутоімунних захворювань (17, 18).
Резюме:
Незважаючи на те, що немає ніяких істотних досліджень впливу на здоров’я вживання поблано, зокрема, дослідження, в яких вивчалися з’єднання цих перців показують, що вони можуть надавати протиракову дію, допомагають боротися із запаленням і навіть підвищувати імунітет.
Як вживати перці поблано
Перець поблано можна використовувати по-різному.
Його можна вживати в сирому вигляді, додаючи в сальсу і інші соуси, а також додавати в чилі або тако.
Щоб приготувати перець поблано для цих страв, розріжте його навпіл, видаліть стебло і сем ена, а потім наріжте на шматочки.
Ви також можете обсмажити весь перець поблано, а потім видалити шкірку, стебло і насіння.
Один з найпопулярніших способів насолодитися поблано — це фарширувати його м’ясним фаршем, квасолею, рисом, спеціями, кукурудзою і помідорами.
Щоб приготувати фаршировані поблано, розділіть навпіл перці, видаліть насіння і запікайте їх у духовці при температурі 180 ° C протягом 10-15 хвилин.
Наповніть кожну половину перцю начинкою і посипте зверху сиром, потім поставте їх назад в духовку ще на кілька хвилин.
Резюме:
Ви можете насолодитися перцем поблано в сальси і тако або приготувати фаршировані поблано, заповнивши їх фаршем, квасолею, помідорами, кукурудзою і сиром і запікаючи їх в духовці.
Підіб’ємо підсумок
- Перець поблано — це різновид перцю чилі. Він багатий на поживні речовини і не менш смачний, ніж інші перці.
- Цей перець багатий на вітаміни A і C, каротиноїди, капсаїцин і іншими сполуками, які можуть діяти як антиоксиданти, мають протипухлинну активність і борються із запаленням.
- Перець поблано можна додавати в супи, тако або сальсу, або фарширувати м’ясом, квасолею, рисом і сиром.