Як і коров’яче молоко, буйволове молоко має високу харчову цінність і використовується для виробництва молочних продуктів, таких як вершкове масло, йогурт, сир і морозиво.
В цій статті розглядаються корисні властивості і недоліки молока буйволиць, а також його порівняння з коров’ячим молоком.
що таке буйволове молоко?
Буйволи є ссавцями — це означає, що їх молочні залози виробляють молоко для годування своїх дітей. У деяких країнах їх доять в комерційних цілях.
Хоча є багато різновидів буйволів, азіатський буйвол вносить найбільший вклад в світове виробництво молока (1, 2).
Азіатські буйволи поділяються на річкові та болотні. Річковий буйвол становить більшу частину виробництва молока, в той час як болотний буйвол в основному використовується в якості тяглового тваринного (3).
Індія і Пакистан виробляють близько 80% всього буйволиного молока в світі, за ними слідують Китай, Єгипет і Непал, де ви знайдете більше молочних буйволів, ніж корів (2, 4).
ви також можете знайти молочних буйволів в Середземномор’ї, особливо в Італії, де їх молоко в основному використовується для виробництва сиру (1 , 5).
Буйволяче молоко має високий рівень вмісту білка і жиру, що надає йому багату і вершкову текстуру, що ідеально підходить для виробництва масла, вершків і йогурту (3).
Резюме:
Буйволяче молоко — це вершковий молочний продукт, який в основному отримують від азіатських буйволів. Індія і Пакистан виробляють найбільше буйволиного молока в світі.
Буйволяче і коров’яче молоко: в чому різниця?
І буйволове, і коров’яче молоко дуже поживні і містять велику кількість вітамінів і мінералів , але молоко буйвола містить більше поживних речовин і калорій на порцію.
Нижче наведено порівняння між 1 чашкою (244 мл) цільного буйволиного і такою ж кількістю цільного коров’ячого молока (6, 7, 8):
Буйволяче молоко Коров’яче молоко Калорії 237 ккал 149 ккал Вода 83% 88% Вуглеводи 12 грам 12 грам Білок 9 грам 8 грам Жир 17 грам 8 грам Лактоза 13 грам 11 грам Кальцій 32 % від РСНП * 21% від РСНП
* РСНП — рекомендована добова норма споживання.
в буйволячому молоці більше білка, жиру і лактози, ніж в цілісному коров’ячому молоці.
Споживання мо лока з більш високим вмістом білка збільшує відчуття ситості. Це може допомогти знизити споживання їжі протягом дня, тим самим допомагаючи вам схуднути і зменшити жирові відкладення (9).
З іншого боку, якщо ви хочете знизити споживання жиру або маєте помірну непереносимість лактози, краще віддавати перевагу коров’ячому молоку.
Молоко буйвола також містить більше вітамінів і мінералів. Воно забезпечує організм людини 41% від РСНП фосфору, 32% від РСНП кальцію, 19% від РСНП магнію і 14% від РСНП вітаміну A, в порівнянні з 29%, 21%, 6% і 12% в коров’ячому молоці, відповідно (6 , 7).
Варто також відзначити, що, оскільки буйволи більш ефективні в перетворенні бета-каротину — антиоксиданту з характерним жовтим кольором — в вітамін A, їх молоко біліше, ніж коров’яче (4, 8).
і нарешті, оскільки молоко буйвола містить менше води, але більше жиру, воно має більш густу консистенцію, яка підходить для виробництва молочних продуктів на основі жиру, таких як вершкове масло, топлене масло, сир і морозиво (4, 8).
Резюме:
в буйволячому молоці вміст жиру, білків, лактози, вітамінів і мінералів вище, ніж у коров’ячому молоці. Воно також біліше і має більш густу консистенцію, що робить його ідеальним для виробництва молочних продуктів на основі жиру.
Чим корисно буйволове молоко для здоров’я
Дослідження показують, що молоко буйвола може володіти багатьма корисними властивостями.
Може підтримувати здоров’я кісток
Буйволяче молоко містить велику кількість кальцію — мінералу, необхідного для розвитку кісток. Воно також є джерелом казеїнових пептидів, які можуть поліпшити здоров’я кісток і знизити ризик розвитку остеопорозу — захворювання, що характеризується ослабленням кісток і підвищеним ризиком переломів (10).
Казеїн — це основний білок, що міститься в молоці, який становить близько 89% від загального вмісту білка в буйволячому молоці (11).
Дослідження на щурах показують, що деякі казеїнові пептиди можуть збільшувати щільність і міцність кісток, покращувати формування кісток і зменшувати резорбцію кісток — процес виділення мінералів з кісток в кров (10, 12).
Хоча в відношення лікування остеопорозу ці результати є багатообіцяючими, необхідні подальші дослідження для підтвердження цих ефектів у людей.
Може забезпечити антиоксидантну активність
Як і інші молочні продукти, молоко буйвола має антиоксидантні властивості завдяки своїм вітамінам, мінералів та біологічно активних речовин.
Антиоксиданти — це молекули, які борються з вільними радикалами, групою сполук, які мають шкідливий вплив на ваш організм і пов’язані з певними захворюваннями.
В одному дослідженні , проведеному в пробірці, було встановлено, що загальна антиоксидантна здатність молока буйволиць знаходиться в діапазоні 56-58% в порівнянні з 40-42% в коров’ячому молоці. Більш висока антиоксидантна здатність буйволиного молока була приписана його більш високому рівню змісту мононенасичених жирних кислот (МНЖК) (4).
Аналогічним чином, інше дослідження показало, що жир буйволиного молока містить невелику кількість фенольних сполук і жиророзчинних вітамінів, включаючи вітаміни A і E, які володіють потужними антиоксидантними властивостями (13).
Може поліпшити здоров’я серця
Бета-лактоглобулин і калій в буйволячому молоці можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск.
бета-лактоглобулин є основним сироватковим білком і важливим джерелом біологічно активних сполук, пов’язаних з користю для здоров’я (14).
Одне дослідження в пробірці показало, що бета-лактоглобулин в буйволячому молоці пригнічує ангиотензинпревращающий фермент — фермент, що підвищує кров’яний тиск за рахунок звуження кровоносних судин — тим самим знижуючи рівень кров’яного тиску (15).
Більш того, калій являетс я ключовим мінералом, які беруть участь в контролі артеріального тиску, а молоко буйвола має високий вміст калію, забезпечуючи 9% від РСНП на 240 мл порцію (6, 16, 17).
Резюме:
Буйволяче молоко багате біологічно активними речовинами, які можуть зміцнити здоров’я кісток і серця і захистити ваш організм від окислювального стресу.
Потенційна шкода і протипоказання
Дослідження про недоліки вживання молока буйвола все ще непереконливі.
Деякі вважають, що якщо у вас алергія на коров’яче молоко, то буйволове молоко може бути його відповідним замінником, в той час як інші не згодні з цим.
Типові алергени коров’ячого молока включають казеїн, а також альфа- і бета-лактоглобулин. Інші білки — такі як різні типи імуноглобулінів (Ig) або бичачий сироватковий альбумін — також можуть викликати алергічні реакції у деяких людей (18).
В одному дослідженні, порівнює рівні вмісту казеїну і склад молока корів, кіз, овець і буйволів, було встановлено, що структурні відмінності між молоком корови і буйвола зробили останнє менш алергенним (19).
Проте дослідження IgE-опосередкованої алергії — типу Ig — на білок коров’ячого молока може говорити про інше , так як дослідження за участю 24 осіб з алергією на коров’яче молоко визначило, що молоко буйвола дає позитивний результат на IgE-опосередковані реакції в 100% тестованих випадків (20).
Більш старі дослідження показують, що це може бути пов’язано з перехресної реактивністю між двома типами молока, оскільки людські антитіла, відповідальні за алергію на коров’яче молоко, можуть також розпізнавати білки буйволиного молока, таким чином реагуючи на них ( 21).
В цілому, як і раніше необхідні додаткові дослідження по цій темі.
Резюме:
Люди з алергією на коров’яче молоко можуть також мати алергію на буйволове молоко, хоча дослідження все ще непереконливі.
Підіб’ємо підсумок
- хоча буйволове молоко популярно і доступно далеко не у всіх країнах, як коров’яче молоко , воно є основним видом молока, що споживаються в багатьох країнах Південної Азії.
- воно має високу харчову цінність, забезпечуючи організм людини великою кількістю білка, вітамінів і мінералів, в порівнянні з коров’ячим молоком. Крім того, воно містить корисні сполуки, які можуть забезпечити антиоксидантний захист і поліпшити здоров’я кісток і серця.
- Проте воно також містить більше жиру, лактози і калорій в порівнянні з коров’ячим молоком і може викликати аналогічні алергічні реакції при наявності алергії на коров’яче молоко.
- Ви можете знайти буйволове молоко в багатьох популярних молочних продуктах, таких як вершкове масло, топлене масло, різні сири і морозиво.