Чай не тільки смачний, заспокійливий і освіжаючий, але і цінується за його потенційну користь для здоров’я (1).
Таніни — це група сполук, які містяться в чаї. Вони відомі своїм характерним смаком і цікавими хімічними властивостями, а також можуть бути корисними для здоров’я (2).
В цій статті досліджується все, що вам потрібно знати про таніну в чаї, включаючи їх користь для здоров’я і можливі побічні ефекти.
Що таке таніни?
таніни представляють собою тип хімічної сполуки, яка відноситься до більшої групи сполук, які називаються поліфенолами (2).
Їх молекули, як правило, набагато більше, ніж у інших типів поліфенолів, і вони мають унікальну здатність легко комбінуватися з іншими молекулами, такими як білки і мінерали (2).
Таніни природним чином містяться в різних їстівних і неїстівних рослинах, включаючи кору дерева, листя, спеції, горіхи, насіння, фрукти та бобові. Рослини виробляють їх як природний захист від шкідників. Таніни також вносять колір і смак в рослинні продукти (3, 4).
До деяких з найбагатших і найбільш поширених харчових джерел танинов відносяться чай, кава, вино і шоколад.
в’язкі і гіркі смаки, характерні для цих продуктів і напоїв, зазвичай пов’язані з їх рясним запасом танинов (2, 5).
Резюме:
Таніни є одним з видів рослинних сполук, які природним чином містяться в продуктах харчування і напоях, включаючи чай, каву, шоколад і вино. Вони добре відомі своїм в’язким, гірким смаком і здатністю легко зв’язуватися з білками і мінералами.
Рівні танинов варіюються між різними видами чаю
Хоча чай, як правило, вважається багатим джерелом танинов, на їх кількість може вплинути безліч змінних.
Чотирма основними видами чаю є білий, чорний, зелений і улун, кожен з яких виробляється з листя рослини під назвою Чай (лат. Camellia sinensis ) (6).
Кожен вид чаю містить дубильні речовини, але на концентрацію сильно впливає спосіб його виробництва і тривалість його заварювання.
Деякі джерела говорять, що чорний чай має найвищу концентрацію танинов, в той час як зелений чай містить найменшу кількість.
Білий чай і улун зазвичай потрапляють десь посередині, але кількість в кожному виді може значно відрізнятися в залежності від того, як вони виробляються (7).
В чаях низької якості, як правило, рівень Таніно в вище, і чим довше ви заварюєте чай, тим вище концентрація танинов у вашій чашці.
Резюме:
Всі види чаю містять дубильні речовини, але точне кількість може значно варіюватися в залежності від того, як виробляється чай і як довго ви його заварюєте.
Чим корисні таніни для здоров’я
у чаї міститься багато різних видів танинов, і їх вплив на організм людини досі не зовсім вивчено.
Проте ранні дослідження показують, що деякі таніни в чаї володіють характеристиками, схожими з характеристиками інших поліфенолів, допомагаючи запобігти захворюванню, забезпечуючи антиоксидантні і антимікробні ефекти (3) .
Епігаллокатехін галлат
Один з головних дубильних речовин, що містяться в зеленому чаї, відомий під назвою епігаллокатехін галлат (EGCG).
EGCG належить до групи з’єднань , відомих як катехіни. Вважається, що його наявність в зеленому чаї є однією з причин багатьох корисних властивостей цього напою.
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що EGCG може грати роль в зменшенні запалення і захисту від пошкодження клітин і деяких хронічних захворювань , таких як хвороби серця і рак (8, 9).
В кінцевому рахунку, щоб краще зрозуміти, як можна використовувати EGCG для підтримки здоров’я людини, необхідні додаткові дослідження.
теафлавінів і теарубігіни
Чай також містить велику кількість двох груп танинов, званих теафлавінів і теарубігіни. Чорний чай містить особливо високий рівень цих танинов, які відповідальні за характерний темний колір цього напою.
На цьому етапі дуже мало відомо про теафлавінів і теарубігіни. Проте ранні дослідження показують, що вони діють як потужні антиоксиданти і можуть забезпечити захист від пошкодження клітин, викликаного вільними радикалами (10).
Більша частина даних про теафлавінів і теарубігіни обмежена дослідженнями в пробірках і на тварин. Необхідні додаткові дослідження на людях.
Еллагітаннін
Чай також містить високий рівень таніну, званого еллагітаннін (11).
Дослідження на ранній стадії припускають, що еллагітаннін може сприяти зростанню і активності корисних кишкових бактерій, але необхідні додаткові дослідження в цій області (11).
Еллагітаннін також знаходиться в центрі уваги в зв’язку з його потенційним впливом на лікування і профілактику раку.
Як і інші види харчових поліфенолів, еллагітаннін володіє сильним антиоксидантну та протизапальну дію. Дослідження в пробірці показали, що він також може грати роль в зниженні зростання і поширення ракових клітин (12).
Поточне дослідження є багатообіцяючим. Проте необхідно більше зрозуміти, чи має еллагітаннін протиракові властивості і в яких випадках він може бути включений в план лікування або профілактики раку.
Резюме:
деякі присутні в чаї таніни можуть допомогти запобігти захворюванню і забезпечити антиоксидантні та протизапальні властивості. Проте, щоб краще зрозуміти їх роль в підтримці здоров’я людини необхідні додаткові дослідження.
Потенційна шкода танинов
Незважаючи на те, що таніни в чаї приносять користь для здоров’я, надмірне споживання може привести до негативних побічних ефектів.
Таніни унікальні у своїй здатності легко зв’язуватися з іншими сполуками. Ця особливість надає чаю приємний гіркий, сухий смак, але також може погіршити деякі процеси травлення.
Зменшена засвоєння заліза
Однією з найбільших проблем з танинами є їх потенційна здатність перешкоджати засвоєнню заліза .
в травному тракті дубильні речовини можуть легко зв’язуватися з присутніх в рослинній їжі залізом, що робить його недоступним для засвоєння (13).
Дослідження показують, що цей ефект навряд чи може завдати значної шкоди людям зі здоровим рівнем заліза, але він може бути проблематичним для людей з дефіцитом заліза (13).
Якщо у вас мало заліза, але ви хочете пити чай, ви можете обмежити свій ризик, уникаючи вживання чаю з багатими залізом продуктами.
Замість цього, спробуйте пити чай між прийомами їжі.
може викликати нудоту
Високий рівень танінів в чаї може викликати нудоту, якщо ви п’єте його натщесерце. Це може особливо торкнутися людей з більш чутливими травними системами (6, 14).
Ви можете уникнути цього ефекту, випивши ранкову чашку чаю з невеликою кількістю їжі або додавши трохи молока. Білки і вуглеводи з їжі можуть зв’язуватися з деякими танинами, зводячи до мінімуму їх здатність дратувати ваш шлунково-кишковий тракт (14).
Крім того, подумайте про обмеження кількості чашок чаю, які ви п’єте за один присід.
Резюме:
Таніни можуть викликати нудоту і перешкоджати вашої здатності засвоювати залізо з рослинної їжі.
Підіб’ємо підсумок
- Таніни — це хімічні сполуки, які містяться в різних рослинних продуктах і напоях, включаючи чай.
- Вони несуть відповідальність за надання чаю його сухого, трохи гіркого смаку і характерного кольору в деяких видах чаю .
- Ранні дослідження показують, що таніни в чаї можуть принести користь для здоров’я завдяки їх антиоксидантній та протизапальній дії. Проте необхідні додаткові дослідження.
- Таніни в чаї можуть викликати нудоту, особливо якщо вживати натщесерце. Вони також можуть перешкоджати здатності вашого організму засвоювати залізо з певних продуктів.
- Щоб отримати максимальну користь від багатого танінами чаю, вживайте його окремо від продуктів, що містять залізо, і обов’язково пийте в помірних кількостях.