Харчування

6 продуктів, що викликають запалення в організмі людини

З іншого боку, хронічне запалення в вашому організмі пов’язано з підвищеним ризиком розвитку таких захворювань, як цукровий діабет, захворювання серця і ожиріння (1, 2, 3).

цікаво, що їжа, яку ви їсте, може чинити сильний вплив на запалення в вашому організмі.

Нижче ви дізнаєтеся які продукти викликають запалення в організмі.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921171_6-produktov-vyzyvayushih-vospalenie-v-organizme-cheloveka.jpg» title=»6 продуктів, що викликають запалення в організмі людини» alt=»6 продуктів, що викликають запалення в організмі людини» width=»768″ height=»509″ />

Продукти, що викликають запалення в організмі людини

1. Цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Столовий цукор (сахароза) і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (СВСФ) є двома основними типами доданого цукру в раціоні харчування сучасної людини.

цукор містить 50% глюкози і 50% фруктози, в той час як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози містить близько 45% глюкози і 55% фруктози.

Одна з причин, по якій додані цукру шкідливі, полягає в тому , що вони можуть посилювати запалення, що може привести до розвитку захворювань (4, 5, 6, 7, 8).

В одному дослідженні у мишей, яким давали велику кількість сахарози, розвинувся рак молочної залози, який поширився в їхні легені — почасти через запальної відповіді на цукор (6).

в іншому дослідженні протизапальну дію омега-3 жирних кислот було ослаблено у мишей, раціон яких включав велику кількість цукру (7).

Більш того, в рандомізованому клінічному дослідженні, в якому люди пили звичайні підсолоджені газовані напої, дієтичні газовані напої, молоко або воду, тільки у тих, хто вживав звичайні газовані напої, був підвищений рівень сечової кислоти, яка викликає запалення і резистентність до інсуліну (8).

цукор також може заподіяти шкоду, тому що він містить надмірну кількість фруктози.

У той час як невелика кількість фруктози у фруктах і овочах не викликає негативного впливу на організм, отримання великої кількості доданих цукрів — погана ідея.

Споживання великої кількості фруктози пов’язано з ожирінням, інсулінорезистентністю, цукровим діабетом, ожирінням печінки, рак і хронічним захворюванням нирок (9, 10, 11, 12, 13, 14, 15).

Дослідники також відзначають, що фруктоза викликає запалення в ендотеліальних клітинах, які вистилають кровоносні судини, що є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (16).

Було також виявлено, що високий ий рівень споживання фруктози збільшує деякі маркери запалення у мишей і людей (10, 17, 18, 13, 19, 20).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти з високим вмістом крохмалю: список

Резюме:

Вживання продуктів з високим вмістом столового цукру і кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози викликає запалення, яке може привести до розвитку захворювань. Це також може нейтралізувати протизапальну дію омега-3 жирних кислот.

2. Штучні трансжири

Штучні трансжири, ймовірно, є найбільш шкідливими жирами серед всіх споживаних вами жирів.

Вони виробляються шляхом додавання водню в рідкі ненасичені жири, щоб зробити їх більш твердим жиром.

в списках інгредієнтів продуктів харчування трансжири часто позначаються як «гідрогенізовані» або «частково гідрогенізовані» масла.

Більшість маргаринів і спредів містять трансжири, і їх часто додають в оброблені харчові продукти, щоб продовжити термін придатності.

на відміну від зустрічаються в природі трансжирів, що містяться в молочних продуктах і м’ясі, було виявлено, що штучні трансжири викликають запалення, і підвищують ризик розвитку захворювань (21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29).

Крім зниження рівнів «хорошого» холестерину ЛПВЩ, трансжири можуть порушувати функцію вистилають ваші артерії ендотеліальних клітин, що є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (26).

Вживання штучних трансжирів пов’язано з високим рівнем маркерів запалення, таких як С-реактивний білок (CRP).

Фактично, в одному дослідженні рівні CRP були на 78% вище у жінок, які повідомили про найвищому рівні споживання трансжирів (26).

В рандомізованому контрольованому дослідженні за участю літніх жінок з надмірною вагою гідрогенізована соєва олія посилювало запалення значно більше, ніж пальмова та соняшникова олії (27).

Дослідження на здорових чоловіків і чоловіків з підвищеним рівнем холестерину показують аналогічне збільшення маркерів запалення у відповідь на трансжири (28, 29).

Резюме:

Споживання штучних трансжирів може посилити запалення і підвищити ризик розвитку ряду захворювань, включаючи хвороби серця.

3. Рослинні масла

Протягом 20-го століття споживання рослинних масел збільшилася на 130%.

Деякі вчені вважають, що деякі рослинні масла, такі як соняшникова або соєве масло, сприяють запаленню через дуже високого рівня вмісту жирних кислот омега-6 (30).

Хоча деякі дієтичні жири омега-6 необхідні, типовий раціон харчування сучасної людини постачає організм набагато більшою кількістю цих жирів, ніж потрібно людям.

насправді, експерти в області охорони здоров’я рекомендують вживати більше багатих омега-3 продуктів, таких як жирна риба, щоб поліпшити співвідношення омега-6 і омега-3 і скористатися протизапальними властивостями омега-3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 Продуктів з високим вмістом лейцину

В одному дослідженні щури, що отримували співвідношення омега-6 і омега-3 20 : 1, мали набагато більш високі рівні маркерів запалення, ніж ті, які отримували співвідношення 1: 1 або 5: 1 (31).

Проте докази того, що високий рівень споживання омега-6 жирних кислот збільшує запалення у людей, в даний час обмежені.

Контрольовані дослідження показують, що лінолева кислота, найбільш поширена в їжі омега-6 кислота, не впливає на маркери запалення (32, 33).

Щоб отримати можливість зробити якісь -або тверді висновки необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Деякі дослідження показують, що високий рівень вмісту омега-6 жирних кислот в олії може сприяти запаленню при вживанні у великих кількостях. Проте дані суперечливі, і необхідні додаткові дослідження.

4. Рафіновані вуглеводи

Вуглеводи отримали погану репутацію. Однак правда в тому, що не всі вуглеводи викликають проблеми.

Стародавні люди протягом тисячоліть вживали в їжу необроблені вуглеводи з високим вмістом клітковини у вигляді трав, коренів і фруктів (34).

Проте вживання рафінованих вуглеводів може викликати запалення (34, 35, 36, 37, 38).

В рафінованих вуглеводах була видалена велика частина їх клітковини. Клітковина сприяє почуттю повноти в шлунку, покращує контроль цукру в крові і живить корисні бактерії в кишечнику.

Дослідники припускають, що рафіновані вуглеводи в сучасному раціоні харчування можуть стимулювати зростання запальних кишкових бактерій, які можуть збільшити ризик розвитку ожиріння і запальних захворювань кишечника (34, 36).

рафіновані вуглеводи мають більш високий глікемічний індекс (ГІ), ніж нерафіновані. Продукти з високим ГІ підвищують рівень цукру в крові швидше, ніж продукти з низьким ГІ.

В одному дослідженні літні люди, які повідомили про найвищий рівень споживання їжі з високим ГІ, мали в 2,9 рази більший ризик померти від запального захворювання, такого як хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ) (37).

в контрольованому дослідженні молоді здорові чоловіки, які їли 50 грамів рафінованих вуглеводів у вигляді білого хліба, мали більш високий рівень цукру в крові і збільшення певного запального маркера (38).

Резюме:

нерафіновані вуглеводи з високим вмістом клітковини корисні для здоров’я, але рафіновані вуглеводи підвищують рівень цукру в крові і сприяють запаленню, яке може привести до захворювання.

5. Надмірна кількість алкоголю

Було виявлено, що помірний рівень споживання алкоголю приносить користь для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Креатин і здуття живота: з чим пов'язана і як уникнути?

Проте більш високу кількість може привести до серйозних проблем.

В одному дослідженні запальний маркер CRP збільшився у людей, що вживають алкоголь. Чим більша кількість алкоголю вони споживають, тим більше збільшується їх CRP (39).

У людей, які багато п’ють, можуть розвинутися проблеми з бактеріальними токсинами, які надходять з товстої кишки в організм. Це стан, який часто називають «синдромом дірявого кишечника», може привести до широко поширювався запалення, яке призводить до пошкодження органів (40, 41).

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, пов’язаних з алкоголем, споживання повинне бути обмежена двома стандартними «дрінк» в день для чоловіків і одним для жінок.

Один «дрінк» алкоголю дорівнює:

  • 355 мл пива
  • 237 -266 мл солодового лікеру
  • 148 мл вина
  • 44 мл дистильованого спирту (42)

Резюме:

Надмірне споживання алкоголю може посилити запалення і привести до «синдрому дірявого кишечника», який веде запалення по всьому тілу.

6. Оброблене м’ясо

Споживання обробленого м’яса пов’язане з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, раку шлунка і раку товстої кишки (43, 44, 45).

До обробленого м’яса відносяться:

  • Ковбасні вироби
  • Бекон
  • Копчене м’ясо
  • Вяленая яловичина
  • Напівфабрикати (котлети, пельмені та ін.)
  • Фаст-фуд

Оброблене м’ясо містить кінцеві продукти глікірованія (КПГ).

КПГ формуються шляхом приготування м’яса і деяких інших продуктів при високих температурах. Відомо, що вони викликають запалення (46, 47).

З усіх хвороб, пов’язаних зі споживанням обробленого м’яса, найбільш сильним є зв’язок з розвитком раку товстої кишки.

Хоча багато факторів сприяють розвитку раку товстої кишки, вважається, що одним з механізмів є запальна реакція клітин товстої кишки на оброблене м’ясо (48).

Резюме:

оброблене м’ясо містить велика кількість запальних з’єднань, таких як КПГ, а його сильна зв’язок з розвитком раку товстої кишки може бути частково викликана запальною реакцією.

Підіб’ємо підсумок

  • Запалення може виникнути у відповідь на багато тригери.
  • Деякі з них важко запобігти, наприклад, забруднення, травми або хвороби.
  • Проте ви маєте набагато більше контролю над такими факторами, як ваш раціон харчування.
  • Щоб залишатися максимально здоровим, придушуйте запалення, зводячи до мінімуму споживання продуктів, котори е його викликають. Ви також можете є протизапальні продукти.

Читайте також

Чим відрізняється рисовий оцет від рисового вина?

elena elena

Топ 10 продуктів з високим вмістом біотину

elena elena

Чи варто випивати 3 літри води в день?

elena elena

У яких продуктах міститься натрій у великій кількості

elena elena

Бета-аланін: властивості, дію на організм, як приймати

elena elena

Креатин і здуття живота: з чим пов’язана і як уникнути?

elena elena

ZMA спортивне харчування: користь, побічні ефекти, як приймати

elena elena

8 Ознак і симптомів нестачі вітамінів в організмі

elena elena

Чи шкідливий кукурудзяний крохмаль? Вплив на організм

elena elena

Залишити коментар