В цій статті докладно розглядаються метіонін і гліцин, а також їх потенційний вплив на здоров’я.
Що таке метіонін і гліцин?
Метіонін і гліцин є амінокислотами.
Поряд з 20 іншими амінокислотами вони становлять структуру білків. Вони містяться в дієтичному білку і виконують багато важливих функцій у вашому організмі.
Метіонін
Метіонін є незамінною амінокислотою. Це означає, що ця амінокислота не проводиться вашим організмом, але вона вкрай потрібна йому, щоб він функціонував належним чином.
Ви можете задовольнити свої потреби в метіоніні, вживаючи багаті метіоніном продукти, такі як м’ясо.
Він також міститься у великих кількостях в яєчних білках, морепродуктах і деяких горіхах, і насінні.
Ось кілька прикладів продуктів з високим вмістом метіоніну (1):
- Сушені яєчні білки : 2,8 г на 100 г
- Сушеная спіруліна : 1,2 г на 100 г
- Пісна яловичина : 1,1 г на 100 г
- Бразильські горіхи : 1,1 г на 100 г
- Пісна баранина : 1,1 г на 100 г
- Свинина : 1,1 г на 100 г
- Сир пармезан : 1,0 г на 100 г
- Куряча грудка : 0,9 г на 100 г
- Тунець : 0,9 г на 100 г
Одна з основних функцій м етіоніна — служити «донором метилу», прискорюючи або підтримуючи хімічні реакції в вашому організмі.
Глицин
Подібно метионину, гліцин міститься в різних кількостях в більшості харчових білків.
найбагатшим харчовим джерелом є тваринний білок колаген, який є найбільш поширеним білком у людей і багатьох тварин (2).
Однак м’ясо, яке ви купуєте в супермаркеті, зазвичай не містить багато колагену — якщо ви не любить дешевші нарізки.
Він міститься в сполучній тканині, сухожиллях, зв’язках, шкірі, хрящах і кістках.
Гліцин також міститься у великій кількості в желатині — речовині, виробленому з колагену . Желатин зазвичай використовується в якості гелеутворюючого агента в кулінарії і виробництві продуктів харчування.
До харчових джерел желатину відносяться желатинові десерти і мармелад. Він також використовується в якості добавки в різні продукти харчування, такі як йогурт, вершковий сир, маргарин і морозиво.
Нижче наведені деякі приклади продуктів, багатих гліцином (1):
- Сухий желатиновий порошок : 19,1 г на 100 г
- Закуски зі свинячої шкіри : 11,9 г на 100 г
- Кунжутна борошно з низьким вмістом жиру : 3,4 г на 100 г
- Куряча шкіра : 3,3 г на 100 г
- Сушені яєчні білки : 2,8 г на 100 г
- Бекон : 2,6 г на 100 г
- Пісна яловичина : 2,2 г на 100 г
- Каракатиці : 2,0 г на 100 г
- Баранина : 1,8 г на 100 г
Гліцин не є незамінною амінокислотою. Це означає, що вам не потрібно отримувати його зі свого раціону, щоб вижити. Фактично, ваш організм може виробляти його з амінокислоти серину.
Проте факти свідчать про те, що синтез гліцину з серину може не повністю задовольняти потребу організму в цій амінокислоті. Ось чому вам може знадобитися одержувати певну його кількість з раціону харчування (3, 4).
Резюме:
Метіонін є незамінною амінокислотою, що міститься у великій кількості в яйцях, морепродуктах і м’ясі. Гліцин — це замінима амінокислота, яка у великій кількості міститься в шкірі, сполучної тканини, зв’язках, сухожиллях, хрящах і кістках.
У чому полягає проблема з метіоніном?
М’ясо містить щодо багато метіоніну, який може бути перетворений в іншу амінокислоту: гомоцистеїн.
на відміну від метіоніну, гомоцистеїн не міститься в їжі. Він утворюється в організмі при метаболізмі метіоніну, головним чином в печінці (5).
Надмірне споживання метіоніну може привести до підвищення рівня гомоцистеїну в крові, особливо якщо у вас дефіцит певних поживних речовин, таких як фолат (6) .
Гомоцистеїн дуже активний у вашому організмі. Високий рівень споживання метіоніну з добавок або тваринного білка може впливати на функцію кровоносних судин (9).
Високі рівні гомоцистеїну в крові були пов’язані з декількома хронічними захворюваннями, такими як серцево-судинні захворювання (7, 8 ).
Однак докази того, що підвищений рівень гомоцистеїну сам по собі викликає захворювання серця, невеликі.
Фактично, дослідження показують, що зниження рівня гомоцистеїну з фолатом або іншими вітамінами групи B після інфаркту не знижує частоту повторюваних серцевих нападів (10, 11, 12).
Крім того, інші дослідження показують, що стратегії зниження рівня гомоцистеїну практично не впливають на серцево-судинні захворювання або ризик смерті (13, 14).
Резюме:
Великі кількості метіоніну можуть привести до підвищення рівня гомоцистеїну. Гомоцистеїн був пов’язаний з хворобами серця та іншими хронічними захворюваннями. Однак вчені все ще дискутують щодо того, чи дійсно гомоцистеїн викликає захворювання серця.
Підтримка балансу гомоцистеїну
В вашому організмі є система, що підтримує рівень гомоцистеїну в здоровому діапазоні.
Вона головним чином полягає в переробці гомоцистеїну і перетворенні його в амінокислоту цистеїн або назад в метіонін.
Коли ця система виходить з ладу, рівні гомоцистеїну збільшуються. При порушенні переробки гомоцистеїну рівні метіоніну також можуть знижуватися.
Є три способи, за допомогою яких ваш організм може знизити рівень гомоцистеїну. Вони називаються фолат-залежне реметілірованіе, фолат-незалежне реметілірованіе і транс-сульфування.
Для роботи кожного з них потрібні різні поживні речовини.
Фолат-залежне реметілірованіе
Цей процес перетворює гомоцистеїн назад в метіонін і допомагає підтримувати низький рівень гомоцистеїну на низькому рівні (15).
Для нормальної роботи цієї системи необхідні три поживних речовини:
- Фолат . Цей вітамін групи B, ймовірно, є найбільш важливим живильною речовиною для підтримки рівня гомоцистеїну в нормальних межах (16, 17, 18).
- Вітамін B12 . Вегетаріанці і вегани часто мають дефіцит вітаміну B12, що може викликати підвищення рівня гомоцистеїну (19, 20).
- Рибофлавін . Хоча рибофлавін також необхідний для того, щоб цей процес працював, добавки рибофлавіну надають обмежений вплив на рівень гомоцистеїну (18, 21).
Фолат-незалежне реметілірованіе
Це альтернативний шлях, який перетворює гомоцистеїн назад в метіонін або Диметилгліцин, зберігаючи базові рівні гомоцистеїну в здоровому діапазоні (15).
Для цього шляху необхідно кілька поживних речовин:
- триметилгліцин або холін . Також званий бетаїном, триметилгліцин міститься в багатьох рослинних продуктах. Він може також бути проведений з холіну (22, 23, 24).
- Серін і гліцин . Ці дві амінокислоти, схоже, також грають роль в цьому процесі (25).
Транс-сульфування
Цей процес знижує рівень гомоцистеїну, перетворюючи його в амінокислоту цистеїн. Він не знижує базових рівнів гомоцистеїну, але може знизити сплеск рівнів гомоцистеїну після їжі.
До живильних речовин, необхідним для підтримки цього процесу, відносяться:
- Вітамін B6 . Коли люди відчувають дефіцит фолату і рибофлавіну, низькі дози вітаміну B6 можуть ефективно знизити рівень гомоцистеїну (20, 26).
- Серін і гліцин . Вступник з їжею серин може також знизити рівень гомоцистеїну після їжі. Гліцин надає аналогічні ефекти (27, 28).
Якщо ці системи не працюють ефективно, рівень гомоцистеїну в крові може зрости.
Проте поживні речовини не є єдиними факторами, які можуть вплинути на рівень гомоцистеїну.
Вік, деякі ліки, захворювання печінки, метаболічний синдром і генетика, наприклад, ген MTHFR, також грають свою роль.
резюме:
в нормальних умовах ваш організм підтримує рівень гомоцистеїну в межах норми. Це вимагає декількох живильних речовин, таких як фолат, вітамін B12, вітамін B6, триметилгліцин, серин і гліцин.
Чи підвищує рівень гомоцистеїну високий рівень споживання м’яса?
Після прийому їжі з високим вмістом білка — або прийому добавок метіоніну — рівень циркулюючого гомоцистеїну збільшується протягом декількох годин. Рівень збільшення залежить від дози (9).
Однак це збільшення відбувається тільки тимчасово після їжі, що абсолютно нормально. З іншого боку, збільшення вашого базового рівня гомоцистеїну викликає велику стурбованість.
Щоб збільшити базові рівні гомоцистеїну, необхідна висока доза чистого метіоніну. За оцінками, ця доза еквівалентна приблизно п’ятикратному нормальному добовому споживанню метіоніну, що становить близько 1 грама в день (6, 28, 29, 30).
І навпаки, більш низькі дози не збільшують базові рівні гомоцистеїну (31).
Простіше кажучи, докази того, що раціон харчування з високим вмістом м’яса підвищує базовий рівень гомоцистеїну у здорових людей, відсутні.
Хоча гомоцистеїн є продуктом метаболізму метіоніну, споживання метіоніну з їжею, як правило, не є причиною підвищеного рівня гомоцистеїну.
Основними причинами підвищеного рівня гомоцистеїну є нездатність організму утримувати його в здоровому діапазоні. До них відносяться дефіцит поживних речовин, нездоровий спосіб життя, хвороби і генетика.
Резюме:
Висока доза добавок метіоніну може збільшити базові рівні гомоцистеїну. З іншого боку, вживання м’яса призводить тільки до тимчасового підвищення рівня гомоцистеїну, яке незабаром знижується.
У чому полягає вплив гліцину?
Гліцин може знижувати рівень гомоцистеїну після прийому їжі з високим вмістом білка ( 27).
Однак в даний час невідомо, чи впливає вживання великої кількості гліцину на базові рівні гомоцистеїну. Необхідні додаткові дослідження.
Проте добавки гліцину можуть володіти і іншими корисними властивостями.
Наприклад, було виявлено, що ця амінокислота знижує окислювальний стрес у літніх людей поряд з цистеїном. Крім того, дослідження показують, що добавки з гліцином покращують якість сну (32, 33).
Резюме:
Дієтичний гліцин може допомогти зменшити тимчасове підвищення рівня гомоцистеїну після прийому їжі з високим вмістом білка. Значимість цього для здоров’я неясна.
Підіб’ємо підсумок
- Немає переконливих доказів того, що отримання занадто великої кількості метіоніну з м’яса — або з інших харчових джерел — викликає шкідливе підвищення рівня гомоцистеїну у здорових людей.
- Однак це може залежати від декількох факторів. Наприклад, деякі люди з гомоцистинурія — рідкісною генетичною мутацією в гені MTHFR — можуть реагувати по-різному.
- Хоча гліцин, мабуть, грає важливу роль в зменшенні тимчасового підвищення рівня гомоцистеїну після прийому їжі з високим вмістом білка , його значення для здоров’я залишається неясним.
- Кілька інших поживних речовин також важливі для контролю рівня гомоцистеїну, особливо фолат, вітамін B12, вітамін B6, холін і триметилгліцин.
- Якщо ви їсте багато багатою метионином їжі, такої як яйця, риба або м’ясо, переконайтеся, що ви також отримуєте багато цих поживних речовин.