Харчування

У яких продуктах міститься фолат (фолієва кислота): список продуктів

Зокрема, він підтримує здорове поділ клітин і сприяє правильному росту і розвитку плода для зниження ризику вроджених дефектів (1).

Фолат зустрічається в природі в багатьох продуктах, а також у формі фолієвої кислоти в збагачених продуктах.

Рекомендується, щоб здорові дорослі отримували не менше 400 мкг фолату в день, щоб запобігти дефіциту (2).

Ось 15 корисних для здоров’я продуктів з високим вмістом фолату або фолієвої кислоти.

У яких продуктах міститься фолат (фолієва кислота): список продуктів

У яких продуктах міститься (фолат) фолієва кислота — список продуктів

1. Бобові

бобові — це плід або насіння будь-якої рослини сімейства бобових, включаючи квасоля, горох і сочевицю.

Хоча точна кількість фолату в бобових може варіюватися, вони є відмінним джерелом цієї поживної речовини .

Наприклад, 180-грамова порція вареної квасолі містить 131 мкг фолату, або близько 33% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) (3).

тим часом, 200-грамова порція вареної сочевиці містить 358 мкг фолату, що становить 90% від РСНП (4).

Бобові також є відмінним джерелом білка, клітковини і антиоксидантів, а також важливих мікроелементів, таких як калій, магній і залізо (5 ).

Резюме:

Бобові багаті фолатом і багатьма іншими поживними речовинами. У 200 грамах вареного сочевиці міститься 90% від РСНП, а в 180 грамах вареної квасолі міститься близько 33% від РСНП.

2. Спаржа

Спаржа містить концентроване кількість багатьох вітамінів і мінералів, в тому числі фолату.

Фактично, 90-грамова порція приготовленої спаржі містить близько 134 мкг фолату, або 34% від РСНП ( 6).

Спаржа також багата антиоксидантами і має протизапальні і антибактеріальними властивостями (7).

Більш того, вона є відмінним джерелом корисної для серця клітковини, забезпечуючи організм приблизно 7% від РСНП клітковини при вживанні всього однієї порції (6).

Резюме:

Спаржа містить багато клітковини і хороше кількість фолату — близько 34% від РСНП на 90 грамову порцію.

3. Яйця

Включення яєць в ваш раціон — відмінний спосіб збільшити споживання деяких необхідних поживних речовин, в тому числі фолату.

Всього одне велике яйце містить 23,5 мкг фолату, або приблизно 6 % від РСНП (8).

Включення в раціон навіть кількох порцій яєць щотижня — це простий спосіб збільшити рівень споживання фолату і допомогти задовольнити ваші потреби.

Яйця також містять білок, селен , рибофлавін і вітамін B12 (8).

Крім того, вони містять велику кількість лютеїну і зеаксантину — двох антиоксидантів, які можуть допомогти знизити ризик порушень зору, таких як дегенерація жовтої плями (9, 10).

Резюме:

Яйця — хороший джерело фолату — близько 6% від РСНП доводиться тільки на одне велике яйце.

4. Листова зелень

В зелених листових овочах, таких як шпинат, капуста і рукола, мало калорій, але вони містять багато ключових вітамінів і мінералів, в тому числі фолат.

Одна 30- грамова порція сирого шпинату забезпечує організм 58,2 мкг, або 15% від РСНП фолату (11).

Листова зелень також багата клітковиною і вітамінами K і A.

Дослідження показують, що вживання в їжу великої кількості овочів сімейства хрестоцвітних, таких як листова зелень, може бути пов’язано зі зменшенням запалення, зниженням ризику розвитку раку і зниженням маси тіла (12, 13, 14).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 Продуктів, які можуть послабити ваш імунітет

Резюме:

Зелені листові овочі багаті на велику кількість поживними речовинами, в тому числі фолатом. У 30 грамах сирої шпинату міститься близько 15% від РСНП.

5. Буряк

Крім забезпечення яскравості основних страв та десертів буряк багата багатьма важливими живильними речовинами.

Вона містить багато марганцю, калію і вітаміну C, які вам потрібні протягом дня.

Вона також є відмінним джерелом фолату, так як в одній 130-грамової порції сирого буряка міститься 148 мкг фолату, або близько 37% від РСНП (15).

Крім містяться поживних мікроелементів, буряк багата нітратами — типом рослинного з’єднання, яке пов’язане з багатьма корисними властивостями.

Одне невелике дослідження показало, що вживання бурякового соку тимчасово знижувало систолічний артеріальний тиск на 4-5 мм рт. ст. у здорових дорослих (16).

Резюме:

Буряк містить багато нітратів і фолату. У 130 грамах сирого буряка міститься 37% від РСНП фолату.

6. Цитрусові

Крім того, що цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути, лимони і Лайми, дуже смачні і сповнені кольору, вони також багаті фолатом.

Тільки один великий апельсин містить 55 мкг фолату, або близько 14% від РСНП (17).

Цитрусові також містять вітамін C — необхідна поживна речовина, яка може зміцнити імунітет і допомогти в профілактиці захворювань (18).

Фактично, обсерваційні дослідження показали, що високий рівень споживання цитрусових може бути пов’язаний з більш низьким ризиком розвитку раку молочної залози, шлунка і підшлункової залози (19, 20, 21).

резюме:

Цитрусові містять велику кількість вітаміну C і фолату. Один великий апельсин містить близько 14% від РСНП.

7. Брюссельська капуста

Цей багатий живильними речовинами овоч відноситься до сімейства хрестоцвітних овочів і тісно пов’язаний з іншими видами овочів, таких як капуста, брокколі, кучерява капуста і кольрабі.

Брюссельська капуста містить велику кількість багатьох вітамінів і мінералів, і особливо багата фолатом.

80-грамова порція приготовленої брюссельської капусти може забезпечити організм 47 мкг фолату або 12% від РСНП (22).

Вона також є відмінним джерелом кемпферола — антиоксиданту, пов’язаного з численними корисними властивостями.

Дослідження на тваринах свідчать, що кемпферол може зменшити запалення і запобігти окисне пошкодження клітин (23, 24).

резюме:

Брюссельська капуста містить велику кількість антиоксидантів і мікроелементів. У 80 грамах вареного брюссельської капусти міститься приблизно 12% від РСНП фолату.

8. Брокколі

Добре відомий овоч завдяки безлічі корисних для здоров’я властивостей. Включення брокколі в ваш раціон може забезпечити організм цілим рядом необхідних вітамінів і мінералів.

Коли справа доходить до фолату, в 90-грамової порції сирої брокколі міститься близько 57 мкг фолату, або близько 14% від РСНП (25) .

Варена брокколі містить ще більше фолату — кожна 80-грамова порція забезпечує організм 84 мкг, або 21% від РСНП (26).

брокколі також містить багато марганцю і вітамінів C, K і A.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  15 продуктів містять кальцій у великій кількості

Вона також містить широкий спектр корисних рослинних сполук, включаючи сульфорафан, який був ретельно вивчений на предмет його потужних протиракових властивостей (27).

Резюме:

Брокколі, особливо коли вона приготовлена, багата фолатом. У 90 грамах сирої брокколі міститься 14% від РСНП, а 80 грам приготованої брокколі може забезпечити організм 21% від ваших щоденних потреб.

9. Горіхи і насіння

Є багато причин, щоб розглянути питання про збільшення рівня споживання горіхів і насіння.

На додаток до змісту оптимальної дози білка, вони багаті клітковиною і багатьма вітамінами, і мінералами , які потрібні вашому організму.

Включення більшої кількості горіхів і насіння в ваш раціон може також допомогти вам задовольнити ваші щоденні потреби в фолаті.

Кількість фолату в різних типах горіхів і насіння може незначно відрізнятися.

в 30 грамах волоських горіхів міститься близько 28 мкг фолату, або близько 7% від РСНП, в той час як та ж порція лляних насіння містить близько 24 мкг фолату, або 6% від РСНП (28, 29).

Резюме:

Горіхи і насіння містять велику кількість фолату в кожній порції. Одна 30-грамова порція волоських горіхів і лляного насіння забезпечує 7% і 6% від РСНП, відповідно.

10. Яловича печінка

яловича печінка є одним з найбільш концентрованих джерел фолату.

В 85-грамової порції приготовленої яловичої печінки міститься 212 мкг фолату, або близько 54% ​​від РСНП (30).

на додаток до фолату, одна порція яловичої печінки може задовольнити і перевищити ваші щоденні потреби у вітаміні A, вітаміні B12 і міді (30).

в ньому також міститься білок, який би організм колосальними 24 грамами на порцію вагою в 85 грам.

Білок необхідний для відновлення тканин і виробництва важливих ферментів і гормонів.

Резюме:

Яловича печінка багата білком і фолатом — містить близько 54% ​​від РСНП фолату в одній порції вагою 85 грам.

11. Зародки пшениці

зародки пшениці — це зародки ядра пшениці.

Хоча їх часто видаляють під час процесу подрібнення, вони містять висококонцентрований кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів.

Всього в 30 грамах зародків пшениці міститься 78,7 мкг фолату, що становить близько 20% від ваших щоденних потреб в фолаті (31).

Вони також містять велику кількість клітковини, забезпечуючи організм людини 16% від РСНП клітковини на одну 30- грамову порцію (31).

Клітковина повільно проходить через шлунково-кишковий тракт, збільшуючи обсяг вашого стільця, покращуючи перистальтику кишечника, запобігаючи запори і підтримуючи стійкий рівень цукру в крові (32, 33).

Резюме:

Зародки пшениці багаті клітковиною, антиоксидантами і мікроелементами. У 30-грамової порції зародків пшениці міститься близько 20% від РСНП фолату.

12. Папайя

папайя — це багатий поживними речовинами тропічний фрукт, що росте в південній Мексиці і Центральній Америці.

Крім того, що папайя чудова на смак, вона також багата фолатом.

В 140 грамах сирої папайї міститься 53 мкг фолату, що відповідає приблизно 13% від РСНП (34).

Крім того, папайя багата на вітамін C, калій і антиоксидантами, такими як каротиноїди (34) .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як роблять коктейльну вишню і чому вона шкідлива для здоров'я?

Резюме:

Папайя багата антиоксидантами і фолатом. Одна порція (140 грам) сирої папайї забезпечує організм приблизно 13% від РСНП фолату.

13. Банани

банани багаті різноманітними вітамінами і мінералами і є хорошим джерелом поживних речовин.

Вони особливо багаті фолатом і можуть легко допомогти вам задовольнити ваші щоденні потреби в поєднанні з декількома іншими продуктами, багатими фолатом.

Середній банан може постачати організм 23,6 мкг фолату, що дорівнює 6% від РСНП (35).

Банани також багаті іншими поживними речовинами, включаючи калій, вітамін B6 і марганець (35).

Резюме:

Банани містять велику кількість фолату. Один середній банан містить близько 6% від РСНП.

14. Авокадо

Авокадо неймовірно популярні завдяки своїй кремовою текстурою і маслянистої смаку.

На додаток до свого унікального смаку, авокадо є відмінним джерелом багатьох важливих поживних речовин, в тому числі фолату.

Половина сирого авокадо містить 82 мкг фолату, або близько 21% від рекомендованої добової норми споживання (36).

Крім того, авокадо багаті калієм і вітамінами K, C і B6 (36).

В них також багато корисних для серця мононенасичених жирів, які можуть захистити від хвороб серця (37).

Резюме:

авокадо містить багато корисних для серця жирів і фолату, при цьому половина сирого авокадо забезпечує організм приблизно 21% від РСНП фолату.

15. Збагачені злаки та продукти на їх основі

Багато видів продуктів на основі зерна, такі як хліб і макарони, збагачуються деякими виробниками для підвищення рівня вмісту фолієвої кислоти.

Кількість може варіюватися між різними продуктами, але одна 140-грамова порція приготованих спагетті забезпечує організм приблизно 102 мкг фолієвої кислоти, або 26% від РСНП (38).

Цікаво, що деякі дослідження показали, що фолієва кислота в збагачених продуктах може легше засвоюватися , ніж фолат, що міститься в харчових продуктах.

Одне дослідження показало, що фолат в харчових продуктах, таких як фрукти і овочі, на 78% біодоступність, ніж фолієва кислота в збагачених харчових продуктах (39).

І навпаки, інші дослідження показують, що специфічний фермент, який використовується організмом для розщеплення фолієвої кислоти в збагачених продуктах харчування, не так ефективний, що може привести до накопичення неметаболізованого фолие вої кислоти (40).

Добре збалансований раціон харчування, багатий природними джерелами фолату і помірною кількістю збагачених продуктів, може задовольнити ваші потреби, одночасно зводячи до мінімуму потенційні проблеми зі здоров’ям.

Резюме:

Збагачені зернові містять додані кількості фолієвої кислоти. Одна 140-грамова порція приготованих спагетті містить близько 26% від РСНП.

Підіб’ємо підсумок

  • Фолат (фолієва кислота) є важливим вітаміном, який удосталь міститься в вашому раціоні.
  • Вживання в їжу різних корисних продуктів, таких як фрукти, овочі, горіхи і насіння, а також збагачені продукти — це простий спосіб збільшити споживання фолату.
  • Ці продукти не тільки багаті фолатом або фолієвою кислотою, але і містять багато інших важливих поживних речовин, які можуть поліпшити інші аспекти вашого здоров’я.

Читайте також

Продукти, що знижують тестостерон у чоловіків і жінок

elena elena

Чи допомагають протеїнові коктейлі наростити м’язову масу і схуднути?

elena elena

Джелато і морозиво: в чому різниця?

elena elena

Чи шкідливий хліб для здоров’я? Харчова цінність, факти

elena elena

Пластівці на сніданок: користь чи шкода?

elena elena

14 найкращих продуктів для поліпшення кровообігу

elena elena

15 Кращих продуктів, які слід їсти перед вживанням алкоголю

elena elena

12 продуктів містять фосфор у великій кількості

elena elena

Метіонін і гліцин: шкідливо чи є багато м’яса?

elena elena

Залишити коментар