Коктейльна вишня є популярною верхньою частиною морозива з фруктами і використовується в певних коктейлях або як гарнір для продуктів, таких як глазурована шинка, парфе, молочні коктейлі, тістечка і випічка. Вони також часто зустрічаються в консервованих фруктових сумішах.
В цій статті розглядаються комерційні коктейльні вишні і 6 причин, чому ви повинні уникати їх регулярного вживання.
Що таке коктейльна вишня?
Сьогоднішня коктейльна вишня — це черешня, штучно забарвлена в яскраво-червоний колір.
Однак, коли вона була вперше винайдена, використовувався темний і кислий сорт — Мараскіновая вишня ( 1).
Мараскіновие вишні засолювалися в морській воді і зберігалася в лікері Мараськіно. Їх вважали делікатесом, призначеним для вишуканих ресторанів і готельних ресторанів.
Вишні, які зберігаються в лікері Люксардо були вперше проведені в 1905 році і до цих пір виробляються в Італії. Вони також виробляються без штучних барвників, згущувачів та консервантів. Ви можете знайти їх в певних магазинах вин і спиртних напоїв, але вони рідкісні.
Процес збереження вишні в кінцевому підсумку отримав подальший розвиток в 1919 році д-ром Е. Х. Віганд з університету Орегона. Замість спирту він почав використовувати розсіл, зроблений з води з високою концентрацією солі (2).
Оскільки мараскіновие вишні були широко доступні, інші країни почали виробляти імітаційні продукти, називаючи їх коктейльними вишнями (анг. Maraschino cherries ).
Сьогодні у виробництві більшості комерційних коктейльних вишень використовуються черешні.
черешні спочатку замочують в розсолі, який зазвичай містить хлорид кальцію і діоксид сірки. Це знебарвлює їх, видаляючи їх природний червоний пігмент і аромат. Черешні залишають в розсолі на чотири-шість тижнів (3).
Після знебарвлення їх вимочують в іншому розчині приблизно протягом місяця. Цей розчин містить червоний харчовий барвник, цукор і масло гіркого мигдалю або масло з аналогічним смаком. Кінцевий результат — яскраво-червона, дуже солодка вишня (4).
Їх кісточка і черешок видаляються. Потім вони покриваються підсолодженою цукром рідиною з додаванням консервантів.
Резюме:
Сьогоднішня коктейльна вишня — це звичайна вишня, яка зазнала серйозних змін. Вона проводиться з черешні, вимочується в розсолі, знебарвлюється, забарвлюється і підсолоджується цукром.
1. Низький вміст поживних речовин
Коктейльна вишня втрачає багато вітамінів і мінералів в процесі знебарвлення і вимочування в розсолі.
Ось як можна порівняти 155-160 грамів коктейльної вишні і свіжої черешні (5, 6):
Коктейльна вишня Черешня Калорії 266 ккал 97 ккал Вуглеводи 67 грам 25 грам Доданий цукор 42 грама 0 грам Клітковина 5 грам 3 грами Жир 0,3 грама 0,3 грама Білок 0,4 грама 1,6 грама Вітамін C 0% від РСНП * 13% від РСНП Вітамін B6 Менше 1% від РСНП 6% від РСНП Магній Менш 1% від РСНП 5% від РСНП Фосфор Менше 1% від РСНП 5% від РСНП Калій Менше 1% від РСНП 7% від РСНП
* РСНП — рекомендована добова норма споживання.
Коктейльна вишня містить майже в три рази більше калорій і цукру, ніж звичайна вишня — результат вимочування в розчині цукру. Вона також містить набагато менше білка, ніж звичайна вишня.
Більш того, коли звичайні черешні перетворюються в коктейльну вишню, кількість поживних речовин помітно зменшується або в деяких випадках втрачається взагалі.
При цьому вміст кальцію в коктейльних вишнях на 6% вище, ніж у свіжій черешні, так як в їх розсіл додають хлорид кальцію.
Резюме:
Більшість поживних речовин вишні втрачається під час процесу знебарвлення і вимочування в розсолі, що перетворює їх в коктейльну вишню.
2. Обробка знищує антиоксиданти
Антоціани є потужними антиоксидантами вишні, які, як відомо, запобігають такі захворювання, як серцево-судинні захворювання, деякі види раку і цукровий діабет 2 типу (7, 8, 9, 10).
Вони також містяться в інших червоних, синіх і фіолетових фруктах і овочах, таких як чорниця, червонокачанна капуста і гранати (7).
Дослідження показують, що регулярне вживання вишні та черешні може зменшити запалення, окислювальний стрес і кров’яний тиск. Вони також можуть полегшувати симптоми артриту, покращувати сон і роботу мозку (11, 12, 13, 14).
Багато з корисних властивостей вишні пов’язані з містяться в ній антоцианами (11, 12, 13, 15).
Коктейльна вишня в процесі знебарвлення і вимочування в розсолі втрачає свої природні , багаті антиоксидантами пігменти. Це робить її нейтрально-жовтого кольору, перш ніж вона буде пофарбована.
Видалення антоціанів також означає, що вишня втрачає багато корисних властивостей.
Резюме:
В процесі виготовлення коктейльної вишні видаляються природні пігменти вишні, які, як відомо, мають антиоксидантні властивості. Це значно знижує її користь для здоров’я.
3. Містить багато цукру
В одній коктейльної вишні міститься 2 грами цукру в порівнянні з 1 грамом натурального цукру у звичайній черешні (5, 6).
Це означає, що кожна коктейльна вишня містить 1 грам доданого цукру, який виходить в результаті замочування в цукрі і продажу в розчині з високим вмістом цукру.
Проте більшість людей не їдять тільки одну коктейльну вишню за один раз.
У 30 грамах, або приблизно 5 коктейльних вишнях, міститься 5,5 грамів доданого цукру, що становить близько 4 1/4 чайних ложок. Американська кардіологічна асоціація рекомендує вживати не більше 9 чайних ложок доданого цукру в день для чоловіків або 6 в день для жінок (16).
Так як коктейльна вишня часто використовується для прикраси продуктів з високим вмістом цукру, таких як морозиво, молочні коктейлі, тістечка і торти, ви можете легко перевищити ці рекомендації.
Резюме:
Коктейльна вишня містить багато доданого цукру — в 30 грамах міститься приблизно 4 чайні ложки (5,5 г) цукру.
4. Зазвичай упаковується в сироп
Коктейльна вишня дуже солодка, тому що вона просякнута цукром.
Вона також зазвичай продається в розчині кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози (КСВСФ). КСВСФ — це підсолоджувач з кукурудзяного сиропу, який складається з фруктози і глюкози. Він часто зустрічається в підсолоджених напоях, цукерках і оброблених продуктах.
КСВСФ був пов’язаний з метаболічними порушеннями, ожирінням і пов’язаними з ними хронічними захворюваннями, такими як цукровий діабет 2 типу та хвороби серця (17, 18, 19) .
Крім того, надмірне споживання КСВСФ пов’язано з розвитком неалкогольний жирової хвороби печінки (20, 21, 22, 23).
Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози зазвичай вказується в якості одного з перших інгредієнтів в коктейльних вишнях. Це важливо, тому що першими інгредієнтами в складі продуктів вказуються інгредієнти, що містяться в найбільшій кількості (24).
Резюме:
Приготування коктейльної вишні вимагає багато цукру . Вишня замочується в цукрі під час обробки, а потім продається в розчині кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, який пов’язаний з різними хронічними захворюваннями.
5. Може викликати алергічні реакції або поведінкові зміни
Червоний чарівний АС, також відомий під назвою Allura Red, є найбільш поширеним харчовим барвником, використовуваним при виготовленні коктейльних вишень.
Він отриманий з нафтових дистилятів або кам’яновугільних смол і регулюється FDA (25).
Було виявлено, що червоний чарівний АС викликає алергічні реакції і гіперактивність у людей з чутливістю до харчових барвників. Справжні алергії на харчові барвники вважаються рідкісними, хоча вони можуть сприяти певним випадків синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ) (26, 27).
Багато передбачувані симптоми чутливості до Allura Red є анекдотичним і часто включають гіперактивність. Проте гіперактивність частіше зустрічається у деяких дітей після вживання продуктів, що містять цей барвник.
Хоча Allura Red ні встановлено як причина гіперактивності, дослідження показують, що видалення штучних барвників з раціону дітей, схильних до гіперактивності, може зменшити симптоми (26, 28, 29, 30).
Це призвело до набагато більшій кількості досліджень потенційної асоціації.
Наприклад, дослідження показують, що видалення барвників і консерванту під назвою бензоат натрію , з раціону дітей значно знижує симптоми гіперактивності (26, 31, 32, 33).
з цієї причини використання Allura Red заборонено в багатьох країнах.
Резюме:
Вечірні вишні іноді фарбують за допомогою червоного барвника Allura Red, який, як було виявлено, викликає гіперактивність і алергічні реакції у чутливих людей.
6. Може збільшити ризик розвитку раку сечового міхура
Коктейльна вишня штучно забарвлена червоним барвником Allura Red з метою її фарбування в дуже яскраво-червоний колір. Цей барвник містить невелику кількість відомого канцерогену бензидина (34, 35).
Спостережні дослідження показують, що люди, які зазнали впливу бензидина, мають більш високий ризик розвитку раку сечового міхура.
Більшість досліджень присвячена впливу професійного впливу бензидина, який міститься в багатьох промислових хімікатах і барвниках, таких як фарби для волосся, фарби, пластмаси, метали, фунгіцид, сигаретний дим, вихлопні гази автомобілів і продукти харчування (36, 37, 38).
Allura Red виявлений в різних продуктах, таких як напої, цукерки, джеми, пластівці і йогурти. Це ускладнює кількісну оцінку того, скільки цього барвника споживають люди.
За даними Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA) , бензидин більше не виробляється в США. Проте бензідінсодержащіе барвники імпортуються для використання в різних продуктах, включаючи продукти харчування (39).
Зверніть увагу, що деякі коктейльні вишні фарбуються буряковим соком замість Allura Red. Вони, як правило, позначаються як «натуральні». Проте ці сорти зазвичай як і раніше містять багато цукру.
Резюме:
Коктейльна вишня часто забарвлюється в яскраво-червоний колір за допомогою барвника Allura Red , який містить бензидин, відомий канцероген.
Підіб’ємо підсумок
- Коктейльна вишня має багато недоліків і не корисна для здоров’я.
- Доданий цукор і штучні інгредієнти значно переважують будь-які поживні речовини, які залишаються після обробки.
- Замість того, щоб використовувати коктейльну вишню, спробуйте включати в коктейль звичайну вишню або черешню як гарнір. Це не тільки корисно для здоров’я, але і додає кольору і смаку вашому напою або десерту.