Хоча креветки є популярним ласощами в багатьох країнах, багато людей вважають, що їх небезпечно їсти в сирому вигляді.
В цій статті розповідається, можна вживати сирі креветки або це небезпечно для здоров’я.
![Чи можна вживати сирі креветки? Чи можна вживати сирі креветки?](https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921042_Mozhno-li-est-syrye-krevetki.jpg)
чи безпечні сирі креветки?
сирі креветки їдять у багатьох культурах по всьому світу. У деяких регіонах рідина всередині їх голів вважається делікатесом.
В Японії часто можна знайти свіжі сашимі з сирих креветок, в той час як в Китаї цей молюск іноді їдять живцем після того, як його вимочують в міцному напої під назвою байцзі.
Проте креветки можуть містити бактерії, віруси і паразити, які можуть призвести до харчового отруєння або хвороб (1, 2, 3).
Проте креветки є одним з найбільш часто споживаних молюсків в розвинених країнах, і на їх частку припадає 50% всієї світової аквакультури. Вони також є хорошим джерелом кількох поживних речовин, в тому числі омега-3 жирних кислот, вітаміну B12 і йоду (3, 4, 5).
Тим не менш шкідливі бактерії і віруси, які можуть бути присутніми в креветках , можуть бути вбиті тільки при приготуванні при високій температурі (3, 6).
через ризик харчового отруєння сирі креветки вважаються небезпечними.
Резюме:
Креветки — це багатий поживними речовинами і популярний молюск. Однак вживати їх у сирому вигляді не рекомендується, так як це може збільшити ризик харчового отруєння.
Потенційна небезпека вживання в їжу сирих креветок
Кожна шоста людина, що проживає в розвинених країнах зазнає харчове отруєння щороку (7, 8).
Споживання сирих креветок збільшує ризик харчового отруєння і харчового забруднення.
Може містити шкідливі бактерії
Сирі креветки часто містять бактерії під назвою Вібріони. Існує більше 70 видів, 12 з яких, як відомо, викликають захворювання у людей (9, 10, 11, 12).
Дослідження, проведене на 299 зразках сирих креветок, показало, що 55% містять потенційно шкідливі види вібріон, що викликають такі захворювання, як гастрит, холера і інфекції (12).
Крім того, дослідження креветок, вирощених на фермі, виявило 100 штамів вібріонів, багато з яких були стійкі до антибіотиків (13).
в огляді 10 заводів з переробки морепродуктів в Нігерії 100% креветок харчувалися бактеріями під назвою Бацили, які зазвичай пов’язані з діареєю і блювотою (14).
Може привести до хвороби
Харчове отруєння є поширеним захворюванням, пов’язаним з вживанням в їжу бактерій. До симптомів харчового отруєння відносяться: блювота, спазми шлунку, лихоманка і діарея (8).
Фактично, більше 90% випадків харчового отруєння викликані сальмонелою, кишковою паличкою, вібріоном або бацилою, всі з яких можна знайти в сирої креветці (15, 16, 17).
Крім того, норовірус є заразною хворобою, зазвичай пов’язаної з вживанням в їжу сирих молюсків, таких як креветки (16, 18).
Щорічно в світі відбувається близько 1 мільярда харчових отруєнь, пов’язаних з діареєю. Більше 5000 чоловік щорічно вмирають від хвороб харчового походження тільки в США (16).
Таким чином, люди похилого віку, вагітні жінки та малі діти повинні виявляти особливу обережність, уникаючи сирих або недоварених креветок, так як ці групи населення можуть мати ослаблену імунну систему і, таким чином, бути схильні до вищого ризику заразитися смертельним захворюванням (17, 18).
Резюме:
Сирі креветки можуть містити шкідливі бактерії і віруси, які можуть привести до хвороби або смерті. Люди з ослабленою імунною системою, такі як вагітні жінки, повинні вживати додаткових заходів обережності, щоб уникати вживання сирих або недоварених креветок.
Як правильно приготувати креветки
Вживання в їжу сирих креветок НЕ рекомендується через ризик харчового отруєння.
Тому правильне приготування креветок — найбезпечніший спосіб їх вживання.
Так як неправильні методи збору, обробки та зберігання можуть підвищити ризик забруднення, найкраще купувати високоякісні креветки з надійного джерела. Шукайте етикетку, що підтверджує безпечну обробку відповідно до рекомендацій з безпеки харчових продуктів (19, 20).
Свіжі креветки слід зберігати в холодильнику і вживати протягом чотирьох днів або заморожувати на термін до п’яти місяців (20).
Найбезпечніший спосіб розморозити заморожені креветки — вийняти їх з упаковки і зберігати в холодильнику протягом ночі або до 24 годин. Це зводить до мінімуму поширення шкідливих бактерій (20).
Для приготування ретельно промийте креветки, так як будь-який бруд може приховати бактерії, і переконайтеся, що інші продукти харчування знаходяться на безпечній відстані для запобігання перехресного забруднення (20).
Хоча такі методи можуть зменшити зростання деяких шкідливих бактерій, вони не вб’ють всі присутні бактерії. Таким чином, навіть якщо ви ретельно їх готуєте, сирі креветки все одно підвищують ризик розвитку захворювання.
Замість цього вам слід готувати креветки до тих пір, поки вони не стануть непрозорими або рожевими за кольором, або не досягнуть внутрішньої температури 63 ° C. Більшість шкідливих бактерій і вірусів видаляються в процесі приготування (20, 21, 22).
Резюме:
Деякі методи приготування можуть допомогти зменшити ріст бактерій в сирої креветці, але ви завжди повинні готувати її правильно, щоб мінімізувати ризик харчового отруєння.
Підіб’ємо підсумок
- Креветка є популярним молюском в усьому світі.
- Однак вживання сирих креветок становить небезпеку для здоров’я, оскільки вони можуть містити шкідливі бактерії і віруси.
- Хоча деякі методи підготовки сирих креветок можуть знизити ризик харчового отруєння, тільки їх ретельне приготування може вбити бактерії і віруси.