Листя карі — не те ж саме, що порошок каррі, хоча їх часто додають в цю популярну суміш спецій і широко використовують в кулінарії, щоб надати особливий аромат і смак страв, таким як каррі, страви з рису і дав.
Крім того, що вони є універсальним кулінарним рослиною, вони мають безліч корисних для здоров’я властивостей завдяки вмісту в них потужним рослинним з’єднанням.
Ось 8 вражаючих корисних властивостей і застосування листя каррі.
1. Багаті потужними рослинними з’єднаннями
Листя карі багаті захисними рослинними речовинами, такими як алкалоїди, глікозиди і фенольні сполуки, які наділяють це ароматне рослина потужними корисними властивостями.
Дослідження показали, що листя каррі містять багато сполук, в тому числі линалоол, альфа-терпінен, мирцен, маханімбін, каріофіллен, муррайянол і альфа-пінен (1, 2, 3).
багато з цих сполук діють як антиоксиданти в вашому організмі. Антиоксиданти відіграють важливу роль у підтримці вашого тіла здоровим і запобігають різні захворювання.
Вони видаляють потенційно шкідливі сполуки, відомі як вільні радикали, і пригнічують окислювальний стрес — стан, пов’язаний з розвитком хронічних захворювань (3).
У кількох дослідженнях було виявлено, що екстракт листя каррі надає сильну антиоксидантну дію.
Наприклад, дослідження на щурах показало, що пероральне лікування багатим антиоксидантами екстрактом листя каррі захищало від викликаного ліками пошкодження шлунка і знижувало маркери окисного стресу в порівнянні з групою плацебо (4).
Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт листя каррі може допомогти захистити від індукованого окислювального пошкодження нервової системи, серця, мозку і нирок (5, 6, 7 , 8).
Майте на увазі, що дослідження антиоксидантних ефектів листя каррі на людях відсутні. Проте немає ніяких сумнівів в тому, що листя каррі багаті рослинними з’єднаннями, які можуть допомогти поліпшити загальний стан здоров’я, забезпечуючи потужний антиоксидантний захист.
Резюме:
Листя карі багаті антиоксидантами, які можуть захистити ваш організм, зменшуючи окислювальний стрес і видаляючи вільні радикали.
2. Можуть зменшити фактори ризику захворювань серця
Такі фактори ризику, як високий рівень холестерину і тригліцеридів, можуть збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Додавання листя каррі в ваш раціон може допомогти зменшити деякі з цих факторів ризику.
Дослідження показують, що вживання листя каррі може принести користь серцю декількома способами. Наприклад, дослідження на тваринах показали, що екстракт листя каррі може допомогти знизити високий рівень холестерину і тригліцеридів.
Двотижневе дослідження на щурах з ожирінням, викликаним дієтою з високим вмістом жирів, показало, що пероральне введення 300 мг екстракту листя каррі на кг маси тіла в день значно знижувала рівні холестерину і тригліцеридів.
Ці результати корелювали з великою кількістю алкалоїду, званого маханімбін, в листі (9).
в іншому 12-тижневому дослідженні на мишах з дієтою з високим вмістом жирів маханімбін запобігав викликані дієтою ускладнення, такі як підвищення рівня ліпідів у крові, накопичення жиру, запалення і окислювальний стрес — все це може збільшити ризик розвитку захворювань серця (10).
інші дослідження на тваринах також показали, що екстракт листя каррі знижує рівень холестерину (11).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, дослідження на людях відсутні. З цієї причини, щоб підтвердити цю потенційну користь листя каррі необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Вживання листя каррі може поліпшити здоров’я серця за рахунок зниження факторів ризику розвитку захворювань серця, таких як високий рівень холестерину і тригліцеридів. Проте необхідні додаткові дослідження.
3. Можуть мати нейропротекторними властивостями
Деякі дослідження показали, що листя каррі можуть допомогти захистити здоров’я вашої нервової системи, включаючи ваш мозок.
Хвороба Альцгеймера є прогресуючим захворюванням головного мозку, що характеризується втратою нейронів і ознаками окисного стресу (7).
Дослідження показали, що листя каррі містять речовини, які можуть допомогти захистити від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
Дослідження на мишах показало, що пероральний лікування високими дозами екстракту листя каррі покращувало рівні захищають мозок антиоксидантів, включаючи глутатіонпероксидази (ГП), глутатіонредуктази (ГР) і супероксиддисмутазу (СОД), в клітинах головного мозку (7).
Екстракт також зменшував кількість окисних пошкоджень в клітинах головного мозку, а також ферментів, пов’язаних з прогресуванням хвороби Альцгеймера (7).
Інше дослідження показало, що пероральне введення екстракту листя каррі протягом 15 днів покращує показники пам’яті як у молодих, так і у старих мишей з індукованої деменцією (12).
Майте на увазі, що дослідження на людях в цій області відсутні, і для того, щоб зробити надійні висновки, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
деякі дослідження на тваринах показують, що екстракт листя каррі може захистити від нейродегенеративних захворювань. Проте необхідні додаткові дослідження.
4. Можуть мати протираковими властивостями
Листя карі містять сполуки, які мають значний протиракову дію.
Дослідження в пробірці з використанням трьох зразків екстракту каррі з листя каррі, вирощених в різних місцях в Малайзії, показало, що всі вони проявляли сильні протиракові ефекти і придушували зростання агресивного типу раку молочної залози (13).
Інше дослідження в пробірці показало, що екстракт листя каррі змінює зростання двох типів клітин раку молочної залози, а також знижує життєздатність клітин. Екстракт також викликав загибель клітин раку молочної залози (14).
Крім того, було доведено, що екстракт листя каррі токсичний для клітин раку шийки матки в дослідженнях в пробірці (15).
в одному дослідженні на мишах з раком молочної залози оральное введення екстракту листя каррі зменшувало зростання пухлини і пригнічувало поширення ракових клітин в легені (16).
Більш того, дослідження в пробірці показують, що алкалоїдний з’єднання в листі каррі, зване гірінімбін, викликає загибель ракових клітин товстої кишки (17).
Крім гірінімбіна, дослідники пов’язують ці потужні протиракові ефекти з присутніми в листі каррі антиоксидантами, включаючи кверцетин, катехін, рутин і галловую кислоту (13).
Хоча ясно, що листя каррі містять сполуки, які можуть боротися з деякими типами ракових клітин, необхідно вивчити їх ефективність на людях.
Резюме:
Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що листя каррі можуть володіти потужними протиракові властивості.
5-8. Інші корисні властивості
На додаток до потенційних перерахованим вище властивостям, листя каррі можуть принести користь здоров’ю наступними способами:
- Корисні для контролю рівня цукру в крові . Дослідження на тваринах показали, що екстракт листя каррі може допомогти знизити рівень цукру в крові і захистити від симптомів, пов’язаних з цукровим діабетом, включаючи нервову біль і пошкодження нирок (18).
- Чи можуть володіти знеболюючі властивості . Дослідження на гризунах показали, що пероральне введення екстракту каррі значно зменшує індуковану біль (19).
- Мають протизапальну дію . Листя карі містять широкий спектр протизапальних сполук, і дослідження на тваринах показали, що екстракт листя каррі може допомогти зменшити пов’язані з запаленням гени і білки (16).
- Мають антибактеріальними властивостями . Дослідження в пробірці показало, що екстракт листя каррі пригнічує ріст потенційно шкідливих бактерій, включаючи Corynebacterium tuberculosis і Streptococcus pyogenes (1).
Слід зазначити, що ці корисні властивості були продемонстровані в дослідженнях в пробірках або на тварин. Для обґрунтування цих потенційних корисних ефектів необхідні майбутні дослідження на людях.
Резюме:
Листя карі можуть надавати антибактеріальну, протидіабетичний, знеболюючу та протизапальну дію, хоча необхідні додаткові дослідження.
Легко включити в свій раціон
Листя карі з давніх часів використовувалися в традиційній індійській кухні. Їх унікальний смак часто описують як несучий тонкі ноти цитрусових з відтінком горіха.
Листя зазвичай додають в страви для додання їм насиченого смаку і зазвичай використовують в м’ясних стравах, каррі та інших традиційних індійських рецептах.
Вони продаються в свіжому вигляді в деяких спеціалізованих магазинах, але найчастіше їх можна знайти в сушеному вигляді в розділі спецій в продуктових магазинах.
Листя карі розм’якшуються при приготуванні і часто обсмажуються в рослинному або вершковому маслі до того , як жир і приготовані листя додаються в страви.
Ось кілька способів використовувати листя каррі на кухні:
- Обсмажте листя каррі в топленому маслі, а потім додайте топлене масло і пом’якшені листя каррі в будь-яку страву на свій смак.
- Дайте настоятися бульйону з листям каррі для отримання особливого смаку.
- Змішайте свіже або сушене листя каррі з іншими спеціями, такими як червоний перець чилі, куркума і насіння кмину, щоб отримати ароматну суміш приправ.
- Посипте будь несолодке блюдо з нарізаними або розкришеними висушеними листям каррі для поліпшення смаку.
- Приготуйте листя каррі в гарячому маслі, а потім використовуйте настояне масло як соус або покриття для хрусткого хліба.
- Додайте листя каррі до чатні і соусів.
- Киньте порубані листя каррі в солону випічку, таку як як хліб і крекери.
Хоча ідеї, перераховані вище, є деякими поширеними способами використання листя каррі, вони дуже універсальні і можуть використовуватися в багатьох стравах, тому не бійтеся експериментувати з цим ароматним інгредієнтом.
Резюме:
Листя карі — це універсальний і смачний інгредієнт, який можна використовувати для підвищення інтересу до ряду страв.
Підіб’ємо підсумок
- Листя карі не тільки дуже ароматні, а й містять корисні рослинні сполуки, які можуть допомогти вашому здоров’ю у багатьох відношеннях .
- Дослідження показали, що їх вживання може допомогти поліпшити антиоксидантний захист організму. Це також може допомогти боротися з раковими клітинами, знижувати фактори ризику розвитку захворювань серця і захищати неврологічне здоров’я.
- Найприємніше те, що листя каррі можна додавати в різноманітні рецепти, щоб поліпшити смак і корисні властивості вашої їжі.