Лікувальні засоби

Асафетида: що це за приправа, користь і шкода для здоров’я

Хоча асафетида родом з Афганістану та Іраку, вона зазвичай використовується в індійській кухні, де вона сушиться, подрібнюється в пряність і називається Хінг (1).

На додаток до ароматизації продуктів, асафетида протягом століть також використовувалася в усьому світі в зв’язку з її відчутною користю для здоров’я (1, 2, 3).

в цій статті розглядається що таке асафетида, які її корисні властивості і протипоказання до застосування , а також використання цієї приправи.

Асафетида: що це за приправа, користь і шкода для здоров'я

Що таке асафетида?

Технічно асафетида являє собою тверду речовину, яке витягується з великих морковеобразних коренів рослин Ферула (1, 4).

Після вилучення їх зазвичай сушать, подрібнюють в грубий жовтий порошок і використовують в кулінарних або лікувальних цілях.

Як спеція, асафетида відома своїм сильним, їдким запахом, який обумовлений високою концентрацією сірчистих сполук. Насправді, через неприємного запаху цю приправу іноді називають смердючої смолою (4).

Однак при приготуванні її смак і запах стають набагато більш приємними і часто описуються як схожий на цибулю-порей, часник і навіть м’ясо (1, 4).

на додаток до додавання особливого аромату страв, асафетида протягом століть використовувалася в народній медицині.

Наприклад, в аюрведичній медицині Хінг використовується для поліпшення травлення і виділення газу, а також для лікування бронхіту і ниркових каменів. У той час як в середні віки вона іноді носилася на шиї, щоб допомогти запобігти інфекції та хвороби (4).

Проте не дивлячись на те, що асафетида використовується протягом тисяч років, ефективність багатьох з традиційних її застосувань не була підтверджена сучасною наукою.

Резюме:

Асафетида — тверда речовина, що витягають із коренів рослин Ферула. Вона традиційно подрібнюється в порошок і використовується або в якості лікарського засобу, або в якості спеції для додання пікантного аромату і смаку їжі.

Потенційні корисні властивості асафетиди

Хоча дослідження обмежені, асафетида може принести користь для здоров’я.

Хороший джерело антиоксидантів

Було встановлено, що асафетида є хорошим джерелом антиоксидантів (1, 5, 6).

Ці рослинні сполуки допомагають захистити ваші клітини від потенційного пошкодження, викликаного нестабільними молекулами, званими вільними радикалами. В результаті антиоксиданти можуть також допомогти захистити від хронічного запалення, хвороб серця, раку та цукрового діабету 2 типу (7, 8).

Зокрема, було виявлено, що асафетида містить велику кількість фенольних сполук, таких як дубильні речовини і флавоноїди, які відомі своїми потужними антиоксидантними ефектами (6, 9).

у той час як дослідження в пробірці і на тваринах показали, що асафетида проявляє протизапальну і антиоксидантну активність, необхідно провести додаткові дослідження її потенційних антиоксидантних ефектів у людей (5, 10).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти бджолині стільники? Користь, застосування, шкода

Крім того, оскільки при приготуванні їжі асафетида використовується лише в невеликих кількостях, неясно, чи буде кулінарне використання спеції все ще забезпечувати ці потенційні корисні ефекти в відношення здоров’я.

Може бути корисна для травлення

Одним з найбільш поширених застосувань асафетиди є допомога при розладі шлунка (1).

В одному 30-денному дослідженні з участю 43 дорослих з розладом травлення від середнього до тяжкого ступеня, ті, хто щодня два рази на день приймав капсули з асафетідой по 250 мг, повідомляли про значне полегшення здуття живота, поліпшення травлення і загальної якості життя в порівнянні з групою плацебо (11).

це дослідження фінансувалося компанією, яка справила добавку, так що це могло вплинути на результати.

Було також виявлено, що асафетида допомагає поліпшити травлення за рахунок підвищення активності травних ферментів. Зокрема, її прийом може збільшити виділення жовчі з печінки, яка необхідна для перетравлення жиру (1, 12).

Незважаючи на те, що спеції також часто використовуються для запобігання або зменшення кількості газів після їжі, в даний час відсутні дослідження, що підтверджують цей ефект.

Може допомогти зменшити симптоми СРК

Синдром роздратованого кишечника (СРК) — це хронічне захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), для якого характерні біль або дискомфорт у животі, здуття живота, гази і запори, діарея або і те, і інше (13).

через свого потенційного впливу на травлення, вважається, що асафетида допомагає зменшити симптоми, пов’язані з СРК .

Два невеликих дослідження за участю дорослих людей з СРК виявили значне полегшення симптомів СРК після 2 тижнів прийому добавок асафетиди. Ще одне дослідження не виявило впливу добавки на симптоми СРК (14).

В цілому, дослідження того, чи може асафетида бути ефективною для лікування симптомів СРК, вельми обмежені.

Однак, один Проте прямий спосіб, яким асафетида може бути корисна для людей з СРК — це заміна цибулі та часнику при приготуванні їжі.

Лук і часник містять велику кількість фруктанов — незасвоювані, ферментуючих вуглеводів, які можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту у деяких людей з СРК (15, 16, 17).

Оскільки асафетида забезпечує смак, схожий на цибулю і часник, це може бути хорошим варіантом для тих, кому необхідно уникати або обмежувати споживання цих продуктів з високим вмістом фруктанов.

Інші можливі корисні властивості

Хоча дослідження асафетиди вельми обмежені, ранні дослідження показують, що вона може принести додаткову користь, в тому числі:

  • Антибактеріальне, протівогрібко ше і протимікробну дію . Дослідження в пробірці показали, що асафетида може допомогти захистити від потенційних патогенів, таких як різні штами стрептококів (1, 18, 19).
  • Допомагає знизити артеріальний тиск . Асафетида може допомогти знизити кров’яний тиск, розслабляючи кровоносні судини. Проте дослідження дуже обмежені і були проведені тільки на тварин (1, 20).
  • Протиракові ефекти . Дослідження на тваринах і в пробірках показали, що асафетида може допомогти зупинити зростання і поширення певних ракових клітин, включаючи рак молочної залози і печінки (1, 21, 22).
  • Захищає здоров’я мозку . Кілька досліджень на тваринах показали, що асафетида може допомогти захистити від втрати пам’яті і пошкодження нервів в головному мозку (23, 24).
  • Допомагає полегшити симптоми астми . Дослідження на мишах показали, що асафетида надає розслабляючий ефект на гладку мускулатуру дихальних шляхів, що важливо при лікуванні астми. Будучи багатообіцяючим, цей ефект не був доведений на людях (25, 26, 27).
  • Допомагає знизити рівень цукру в крові . Одне дослідження на щурах показало, що 50 мг / кг екстракту асафетиди знижує рівень цукру в крові натще. Проте цей ефект не був вивчений на людях (1, 4).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Жир печінки акули: корисні властивості, застосування, побічні ефекти

В цілому, не дивлячись на те що дослідження на тваринах і в пробірках свідчать про багатьох потенційних корисні властивості цієї гострої спеції , в даний час не вистачає досліджень на людях.

Варто також відзначити, що в цих дослідженнях використовується концентрована форма асафетиди, а не кількості, як правило, використовується при приготуванні їжі. В результаті кулінарне використання спеції може надавати мінімальний вплив.

Резюме:

Асафетида багата антиоксидантами і може принести багато користі для здоров’я, особливо для здоров’я травної системи. Однак, оскільки дослідження в даний час обмежені, для підтвердження цих ефектів необхідні дослідження на людях.

Протипоказання і побічні ефекти

Хоча дослідження безпеки застосування асафетиди серед людей обмежені, вважається, що кількість асафетиди, що зазвичай використовуються в кулінарії, в більшості випадків безпечно для більшості людей.

Одне дослідження на людях показало, що 250 мг двічі на день протягом 30 днів добре переносилося учасниками (11).

Проте дослідження на тваринах показують, що великі дози асафетиди можуть викликати набряк рота, гази, діарею, неспокій і головні болі. Крім того, дослідження на мишах передбачає можливу токсичність в дозах, що перевищують 1000 мг на кг маси тіла (1, 28).

Крім того, через відсутність досліджень асафетида не рекомендується жінкам, які вагітні або годують грудьми , або маленьким дітям (1).

Оскільки цей засіб може знизити кров’яний тиск або розрідити кров, люди, що приймають ліки від кров’яного тиску або розріджують кров препарати, повинні уникати добавок асафетиди (29).

При використанні в якості прянощів асафетиду часто змішують з пшеничного або рисового борошном. В результаті, продукти з асафетиди можуть містити глютен. Це може викликати особливу заклопотаність, коли ви обідаєте в ресторані, в якому в стравах використовується асафетида.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти сирий овес? Користь і шкода

Якщо у вас є які-небудь питання або проблеми, перш ніж намагатися застосовувати асафетиду важливо проконсультуватися з лікарем.

Резюме:

При використанні в невеликих кількостях для приготування їжі, асафетида, ймовірно, безпечна для більшості людей. Однак через відсутність досліджень асафетида може бути небезпечною для жінок, які вагітні або годують грудьми, або коли вона приймається у великих дозах.

Як використовувати асафетиду

Асафетида використовувалася протягом тисячоліть для додання аромату страв. Фактично, стародавні римляни зберігали її в банках разом з кедровими горіхами, і використовувалася в якості приправи (4).

Сьогодні мелений порошок асафетиди, часто позначається як Хінг, можна знайти в Інтернеті, а також в деяких індійських продуктових магазинах.

Якщо ви дотримуєтеся безглютенової дієти, обов’язково пошукайте порошок асафетиди, який змішують з рисовим борошном замість пшениці.

Для кулінарного використання асафетиди рекомендується додавати її в гарячу олію або інше джерело жиру, щоб зменшити її сірчаний смак і запах.

В індійській кухні порошок Хінг часто поєднується з іншими спеціями, такими як куркума або кмин, щоб надати пікантний смак умами страв на основі сочевиці або овочів. У Франції він іноді використовується, щоб поліпшити смак м’яса (4).

В якості добавки, асафетида доступна в формі капсул. У той час як одне дослідження показало, що 250 мг два рази на день допомогло зменшити розлад травлення, в цілому дослідження, що стосуються того, що є безпечною і ефективною дозою, відсутні (11).

Резюме :

Порошок асафетиди або Хінг може надати приготованим стравам пікантний смак умами. У той час як асафетида також продається в формі капсул в якості добавки, в даний час недостатньо доказів того, яка безпечна і ефективна доза.

Підіб’ємо підсумок

  • Асафетида — це висушений рослинний сік з коренів рослин Ферула, який століттями використовувався в зв’язку з його потенційної користю для здоров’я і унікальним смаком.
  • Було доведено, що ця приправа є хорошим джерелом антиоксидантів. Проте хоча обмежені дослідження виявили безліч корисних властивостей, особливо в відношення здоров’я травної системи, існує необхідність в додаткових дослідженнях, особливо на людях.
  • Проте при подрібненні в порошок, асафетида може бути хорошим доповненням до вашого шафі для спецій. Лише невелика щіпка може надати пікантний смак їжі, наприклад, таких страв, як карі, сочевиця, супи і тушковане м’ясо.

Читайте також

10 добавок для зниження рівня цукру в крові

elena elena

7 доведених корисних властивостей добавок вітаміну C

elena elena

Чому куркума і чорний перець — потужна комбінація

elena elena

11 Лікувальних властивостей шавлії лікарської

elena elena

Чи допомагають добавки колагену суглобам, шкірі та ін.?

elena elena

Естрагон (тархун) трава: властивості і застосування

elena elena

Екстракт соснової кори: властивості, застосування, побічні ефекти

elena elena

Чи потрібно жінці приймати вітаміни? Джерела, скільки потрібно

elena elena

Якірці сланкі: застосування, користь для чоловіків і жінок

elena elena

Залишити коментар