Корисні продукти

Ягоди годжі: користь і шкода, як приймати

Ці ягоди часто продаються в формі порошку або в сушеному вигляді. Крім того, їх додають в багато біологічно-активні добавки і суміші соків.

В цій статті докладно розповідається про склад, корисні властивості і протипоказання до застосування ягід годжі.

Ягоди годжі: користь і шкода, як приймати

Що таке ягоди годжі?

ягоди годжі або дереза ​​звичайна (лат. Lycium barbarum ), також мають назву вовчі ягоди, виростають в Азії.

Відомі своїм солодким, злегка кислуватим смаком і яскравим червоним відтінком, вони протягом тисячоліть використовуються в традиційній медицині. Кажуть, що вони сповільнюють ознаки старіння, підтримують здоров’я очей і зміцнюють здоров’я печінки, нирок і легень (1, 2).

Завдяки своїй зростаючої популярності, ягоди годжі також часто входять до складу біологічно-активних добавок і « суперпродуктів »поряд з іншими фруктами, травами і екстрактами.

Крім того, ці ягоди часто зустрічаються в сушеної або порошкоподібної формах і додаються в різні рецепти.

Резюме:

Ягоди годжі родом з Азії і відомі своїми лікувальними властивостями. Їх додають в багато добавки і суміші суперпродуктів.

Чим корисні ягоди годжі для організму

Ягоди годжі були пов’язані з декількома потенційними корисними властивостями.

Багаті поживними речовинами

Вони є відмінним джерелом поживних речовин, в тому числі вітамінів і мінералів. Всього 5 столових ложок (30 грам) сушених ягід годжі містять (3):

  • Калорії : 98 ккал
  • Білок : 4 грами
  • Жири : 0,1 грама
  • Вуглеводи : 21,6 грама
  • Клітковина : 3,6 грама
  • Цукор : 21,8 грама
  • Залізо : 11% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Вітамін A : 501% від РСНП
  • Вітамін C : 15% від РСНП

Як бачите, навіть невелика порція цього фрукта багата клітковиною, залізом і вітамінами A і C (3).

Залізо є важливим мінералом, які беруть участь в транспорті кисню і виробництві здорових червоних кров’яних тілець. Тим часом як вітамін A, так і вітамін C відіграють центральну роль в імунній функції і діють як антиоксиданти в вашому організмі (4, 5, 6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Китайська листова капуста бік-чой (пак-чой): користь і шкода

Антиоксиданти — це з’єднання, які допомагають нейтралізувати шкідливі молекули, звані вільними радикалами, і запобігають ушкодженню клітин (1).

Фактично, одне дослідження в пробірці показало, що обробка клітин екстрактом ягід годжі значно підвищує рівень антиоксидантів і знижує кілька маркерів окисного стресу (7).

Дослідження показують, що збільшення споживання антиоксидантів зменшує запалення і захищає від хронічних захворювань, таких як рак, хвороби серця і цукровий діабет (8).

Чи можуть підтримувати імунну функцію

ягоди годжі здавна використовуються в народній медицині для запобігання хворобам і інфекцій, і природного зміцнення імунітету.

Згідно з 30-денного дослідження за участю 60 осіб похилого віку, вживання 120 мл соку ягід годжі в день пов ишает рівень імунних клітин і покращує загальне самопочуття (9).

В 3-місячному дослідженні за участю 150 літніх людей добавки з ягід годжі поліпшили імунну функцію у відповідь на вакцину від грипу (10).

Відкриття щодо впливу ягід годжі на здоров’я імунітету також підтверджуються дослідженнями на тварин (11, 12).

Проте необхідні додаткові дослідження.

Чи можуть сприяти здоров’ю очей

Багатообіцяючі дослідження показують, що ягоди годжі можуть поліпшити здоров’я очей і захистити від таких захворювань, як дегенерація жовтої плями — прогресуюче захворювання очей, яке може привести до втрати зору (13).

90 денне дослідження за участю 150 літніх людей показало, що прийом добавок ягід годжі підвищує рівень антиоксидантів в крові, запобігає гіпопігментація макули (центральної області сітківки) і допомагає пом’якшити відкладення жирних білків під сітківкою (14).

Точно так же дослідження з участ ием 114 осіб з ранньої дегенерацією жовтої плями показало, що щоденний прийом добавок з ягід годжі покращує щільність макулярного пігменту, що може захистити від прогресування дегенерації жовтої плями (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сорго: що це таке, користь і шкода

Ягоди годжі також багаті антиоксидантами, такими як зеаксантин , які допомагають захистити ваші кришталик і сітківку від пошкоджень (1, 16).

Резюме:

Ягоди годжі багаті важливими живильними речовинами і антиоксидантами. Крім того, вони можуть підтримувати імунну функцію і здоровий зір.

Можлива шкода і протипоказання

Більшість здорових дорослих людей можуть вживати ягоди годжі в помірних кількостях в рамках збалансованого раціону харчування.

Однак в окремих випадках ці ягоди можуть викликати алергічну реакцію, особливо у людей, які страждають алергією на інші фрукти (17, 18).

Крім того, ягоди годжі можуть взаємодіяти з деякими ліками, включаючи розріджують кров препарати і ліки від діабету або високого кров’яного тиску (1).

Більш того, вам слід проявляти обережність, якщо ви вагітні, оскільки вони містять бетаїн — з’єднання, яке може завдати шкоди здоров’ю плода. Щоб визначити, чи безпечні ягоди годжі під час вагітності необхідні подальші дослідження (19).

Якщо ви приймаєте ліки або маєте супутні проблеми зі здоров’ям, можливо, перш ніж включати ягоди годжі в свій раціон, вам варто поговорити з своїм лікарем.

Резюме:

Ягоди годжі можуть взаємодіяти з деякими ліками і викликати алергічну реакцію у деяких людей. Безпека цих фруктів під час вагітності повинні оцінити додаткові дослідження.

Як приймати ягоди годжі

Ягоди годжі широко доступні в сушеному вигляді.

Їх можна легко замінити на інші сухофрукти, додаючи в пластівці, йогурт, мюслі і гранола. Ви також можете додавати їх в випічку, таку як печиво, кекси, пироги і тістечка.

Щоб пом’якшити та зволожити їх, спробуйте замочити сушені ягоди годжі на кілька хвилин. Регідратованих ягоди годжі відмінно підходять для приготування сальси, смузі, супів і жаркого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим замінити коричневий цукор? 7 кращих замінників

Нарешті, порошки та суміші соків з ягід годжі можна змішувати з багатьма напоями, коктейлями та смузі.

Якщо ви плануєте приймати добавки ягід годжі, завжди слід спиратися на рекомендації щодо дозування, зазначені на упаковці виробником.

Резюме:

Ягоди годжі бувають сушеними, порошкоподібними і в різних соках. Ви можете додавати їх в солодкі страви або додавати в випічку, смузі і багато іншого.

Підіб’ємо підсумок

  • Ягоди годжі відомі своїм яскравим відтінком і унікальним кислуватим смаком.
  • Ці ягоди не тільки містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти, але і сприяють зміцненню імунної системи і здоров’ю очей.
  • Вони доступні в декількох формах і можуть бути додані до численних рецептами.
  • Якщо ви вагітні, приймаєте ліки або страждаєте яким-небудь супутнім захворюванням, перш ніж їсти ягоди годжі поговоріть зі своїм лікарем.

Читайте також

Чим відрізняється лайм від лимона?

elena elena

Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?

elena elena

Тремелл фукусовідная: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Кава з вершковим маслом: рецепт, користь і шкода

elena elena

Горіхи кешью: користь і шкода для організму

elena elena

Чим корисний акацієвий мед: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чи корисна шинка? Харчова цінність, користь і шкода

elena elena

Що таке рідкі амінокислоти і корисні вони для здоров’я?

elena elena

Чай і кава: що корисніше для організму людини?

elena elena

Залишити коментар