Корисні продукти

Молоко ослиць: користь і шкода, застосування

Останнім часом воно знову стало популярним, особливо в деяких частинах Європи, і приваблює як гурманів, які бажають спробувати нові продукти і напої, так і тих, хто прагне є натуральні корисні для здоров’я продукти.

В цій статті розглядаються корисні властивості, застосування і недоліки ослиного молока.

Молоко ослиць: користь і шкода, застосування

Історія ослиного молока і його використання

Віслюки належать до сімейства Кінські , в яке також входять коні і зебри. Різні породи домашніх ослів живуть по всьому світу, і, як і багато інші ссавці, осли-самки, відомі як ослиці, на протязі тисяч років розлучалися людьми для отримання молока (1).

Осляче молоко має довгу історію використання в лікувальних і косметичних цілях. Повідомляється, що Гіппократ використовував його для лікування артриту, кашлю і ран. Кажуть, що Клеопатра підтримувала свою м’яку і гладку шкіру за допомогою ванн з ослиним молоком (2).

Воно має протимікробні властивості і використовується в народній медицині для лікування інфекцій, в тому числі коклюшу, а також вірусів в деяких частинах Африки та Індії (2).

У порівнянні з молоком інших молочних тварин, таких як корови, кози, вівці, буйволи, верблюди, осляче молоко найбільше нагадує грудне молоко людини. Фактично, воно було вперше використано в 19 столітті для годування дітей-сиріт (3).

Ословодство стає все більш популярним. Проте більшість ферм є невеликими — на них містяться 5-30 дійних ослиць. Кожна виробляє всього близько 4 склянок (1 літра) молока в день. Таким чином, молоко досить складно знайти і вважається делікатесом (1, 4, 5).

Сире осляче молоко зазвичай продається на фермах, де розводять віслюків. Деякі більші ферми можуть продавати пастеризоване осляче молоко (5, 6).

Воно більш широко доступно у вигляді ліофілізованого сухого молока і входить до складу деяких шоколадних плиток, що імпортуються з Європи. В Італії, де осляче молоко особливо популярно, воно використовується в деяких дитячих сумішах і в якості лікувального харчування (4, 7).

Резюме:

Хоча це може здатися новою тенденцією, люди пили осляче молоко тисячі років. Його досить складно знайти, якщо ви не живете поруч з ослячої ферми, але ви можете купити сухе осляче молоко у деяких виробників.

Харчова цінність, склад і калорійність ослиного молока

За харчової цінності осляче молоко дуже схоже на грудне молоко людини і коров’яче молоко. Воно містить вітаміни і мінерали разом з білком (2, 8).

В ньому менше жиру, а значить, калорій і більше вітаміну D, ніж в інших молочних продуктах. Велика частина калорій в ослячу молоці надходить з вуглеводів, які знаходяться в формі лактози (2, 8).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сметана: корисні властивості, склад, потенційна шкода

В цій таблиці порівнюється харчова цінність 100 мл ослиного молока, цільного коров’ячого молока, яке збагачене вітаміном D, і людського молока (8, 9, 10, 11):
Осляче молоко Незбиране коров’яче молоко, збагачене вітаміном D Людське грудне молоко Калорії 49 ккал 61 ккал 70 ккал Білок 2 грами 3 грами 1 грам Вуглеводи 6 грамів 5 грамів 7 грамів Жир 2 грами 3 грами 4 грами Холестерин 3% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 3% від РСНП 5% від РСНП Вітамін D 23% від РСНП 9% від РСНП 1% від РСНП Кальцій 7% від РСНП 11% від РСНП 3% від РСНП Рибофлавін 2% від РСНП 13% від РСНП 2% від РСНП
Велика частина міститься в молоці білка надходить з казе ина і сироватки. Казеїн — це білок, на який реагує більшість людей з алергією на коров’яче молоко. Осляче молоко схоже на грудне молоко людини тим, що в ньому мало казеїну і більше сироватки (12).

Сироватковий білок в ослячу молоці відрізняється антимікробними властивостями. Він містить сполуки, які можуть запобігти зростанню вірусів і бактерій (1, 3, 12).

В лабораторних дослідженнях він запобігає поширенню бактерій, включаючи Listeria monocytogenes , Escherichia coli і Staphylococcus aureus (1, 3, 12).

Резюме:

Осляче молоко містить малу кількість жиру і велика кількість вуглеводів. Білок в ослячу молоці — це в основному сироватка, яка містить сполуки, які можуть допомогти запобігти зростанню деяких бактерій і вірусів.

Чим корисно осляче молоко

Шанувальники ослиного молока часто п’ють його в зв’язку з його користю для здоров’я, яка виходить за рамки його харчової цінності. Зокрема, воно привернуло багато уваги в якості безпечного для людей з алергією і імуностимулюючої продукту.

У порівнянні з білком коров’ячого молока, в якому казеїну приблизно в п’ять разів більше, ніж сироватки, білок ослиного молока містить приблизно однакову кількість казеїну і сироватки (12).

з огляду на значно нижчий вміст казеїну, багато людей з алергією на білок коров’ячого молока можуть переносити осляче молоко, оскільки вони виявляють, що осляче молоко не викликає алергічної реакції (12).

Це може бути плюсом для людей з алергією на коров’яче молоко, так як вони можуть отримати користь з білка і інших поживних речовин, що містяться в ослячу молоці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Козій сир: користь і шкода, склад, рецепти

Італійське дослідження за участю 81 дитини з алергією на коров’яче молоко показало, що всі вони могли пити осляче молоко без негативної реакції. Заміна на ослячу молоко дозволила регулярно додавати у вазі і зростанні (13).

Проте якщо у вас є алергія, перш ніж пробувати осляче молоко проконсультуйтеся з лікарем. У той час як ослячу молоко містить менше казеїну, ніж коров’яче, навіть незначна кількість казеїну може викликати анафілаксію у деяких людей.

Ще один важливий компонент ослиного молока — лактоза. Вона допомагає вашому організму засвоювати кальцій, який важливий для міцних кісток (12, 14).

Інші з’єднання в молоці можуть підтримувати більш здорову імунну систему. Лабораторне дослідження показало, що осляче молоко має здатність стимулювати вивільнення цитокінів — білків, стимулюють імунну систему (14).

В тому ж дослідженні було виявлено, що осляче молоко також змушує клітини виробляти оксид азоту — з’єднання, яке допомагає розширювати кровоносні судини. Оксид азоту може поліпшити кровообіг, що, в свою чергу, знижує кров’яний тиск (14).

Резюме:

Осляче молоко може бути відповідною заміною молочним продуктам для людей з алергією на білок коров’ячого молока, хоча воно як і раніше містить казеїн і лактозу. Крім того, воно має також інші корисні властивості, включаючи підтримку більш здорової імунної системи і зниження артеріального тиску.

Недоліки ослиного молока

Найбільший недолік ослиного молока — його ціна і доступність. Оскільки кількість і розмір молочних ферм обмежені, виробництво і продаж ослиного молока обходяться дорого, і тому їх важко знайти.

В Європі є кілька більших виробників, які продають молоко в порошкоподібному вигляді, але його доставка за кордон може бути дорогою.

Ціна на ослячу молоко, поряд з низьким вмістом казеїну, також робить його дуже дорогим для використання в сироваріння.

Інший потенційний недолік полягає в тому, що більшість невеликих ферм продають тільки сире осляче молоко, а вживання непастеризованого молока несе в собі ризик захворювань харчового походження.

Хоча осляче молоко має антимікробні властивості, і тести зазвичай показують, що воно не містить шкідливих патогенів, завжди існує ризик того, що сире молоко містить бактерії або інші шкідливі токсини (7).

Це може бути небезпечно при годуванні немовлят, літніх людей або людей з ослабленою імунною системою.

Якщо ви хочете спробувати осляче молоко в рідкій або порошковій формі, пошукайте пастеризоване. В якості альтернативи, нагрійте сире молоко до не менше 72 ° C протягом 15 секунд перед вживанням, щоб вбити будь-які патогени (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків

Нарешті, якщо у вас непереносимість лактози і ви після вживання молока відчуваєте такі симптоми , як гази, здуття живота і діарея, осляче молоко, ймовірно, викличе ті ж симптоми через міститься в ньому лактози.

Таким чином, людям з непереносимістю лактози слід уникати або обмежувати споживання ослиного молока. Крім того, ви можете використовувати фермент лактази, щоб розщепити лактозу перед вживанням.

Резюме:

Осляче молоко продається в обмеженій кількості і може бути дорогим. Ви також повинні знати, що, якщо ви п’єте сире осляче молоко, існує ризик хвороб харчового походження, що особливо викликає занепокоєння в відношення немовлят або людей з ослабленою імунною системою.

Інше застосування ослиного молока

Осляче молоко — це більше, ніж просто продукт харчування. Воно так само відомо тим, що використовується в якості інгредієнта в косметиці. Насправді, вам, ймовірно, набагато більше пощастить знайти зволожуючі засоби і мило з ослиного молока, ніж питне осляче молоко.

Білки в ослячу молоці мають здатність притягувати і утримувати воду, що робить його відмінним зволожуючим засобом ( 4).

Деякі білки ослиного молока також діють як антиоксиданти. Вони допомагають захистити клітини від окисного ушкодження, в тому числі викликаного впливом сонця, тим самим перешкоджаючи старінню шкіри (4).

Косметичними засобами, які можуть містити осляче молоко в якості основного інгредієнта, є креми для шкіри, маски для обличчя , мило і шампуні.

Резюме:

Одне з найпоширеніших застосувань ослиного молока — його використання в якості інгредієнта в косметиці проти старіння. Воно має зволожуючі та антиоксидантні властивості, захищаючи шкіру, обличчя і волосся.

Підіб’ємо підсумок

  • Осляче молоко може здатися новомодним продуктом, але воно використовувалося з давньогрецьких і римських часів в якості оздоровчого напою і зволожуючого косметичного засобу.
  • воно особливо привабливо для людей з алергією на білок коров’ячого молока, які добре переносять його низький вміст казеїну.
  • Однак врахуйте, що воно як і раніше містить неабияку кількість лактози і може бути невідповідним для людей з непереносимістю лактози.
  • молоко також містить сполуки, які можуть зміцнити вашу імунну систему і придушити ріст бактерій, вірусів та інших інфекцій.
  • Осляче молоко коштує дорого, і його важко знайти в якості напою, але ви все одно можете скористатися його косметичні властивості, так як знайти зволожуючі креми, мило і шампуні на основі ослиного молока, досить легко.

Читайте також

Сир: користь і шкода для організму

elena elena

Як перевірити зіпсовано яйце чи ні?

elena elena

Сметана: корисні властивості, склад, потенційна шкода

elena elena

Чи корисно пити оливкову олію в лікувальних цілях?

elena elena

Чи шкідлива Coca-Cola без цукру і калорій для здоров’я?

elena elena

Малина: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Свинина — це якесь м’ясо, червоне або біле?

elena elena

Чорний рис: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Бджолиний пилок: корисні властивості, як приймати

elena elena

Залишити коментар