Целіакія — симптоми у дорослих, діагностика і лікування
Що таке целіакія?
Целіакія (глютенова ентеропатія) — це захворювання, яке часто викликається алергією на глютен (клейковину), білок, виявлений в пшениці, ячмені або жита. Вчені вважають, що целіакія зачіпає приблизно менше 1% всіх дорослих (більшість статистичних даних вказують на показник діагнозу від 0,7 до 1 відсотка). Людям з целіакію показана сувора безглютеновая дієта, яка є єдиним остаточним способом поліпшення симптомів і запобігання майбутніх проблем зі здоров’ям.
Кількість випадків целіакії і непереносимості глютену за останні кілька десятиліть значно зросла, хоча як і раніше для вчених залишається неясним , Чому це відбувається. Згідно з деякими повідомленнями, показники целіакії збільшилися майже на 400 відсотків з 1960-х років.
Показники целіакії як і раніше дуже низькі в порівнянні з іншими поширеними хронічними проблемами зі здоров’ям, такими як рак, цукровий діабет, ожиріння або серцево-судинні захворювання. Однак експерти в галузі харчової алергії і нестерпності глютену вважають, що багато інших людей можуть насправді страждати на целіакію не усвідомлюючи цього. Наприклад, дослідники з Чиказького університету підрахували, що тільки близько 15 — 17% випадків целіакії дійсно відомі, в результаті чого близько 85% людей з целіакію не знають про цю проблему (1).
Багато симптоми целіакії зводяться до дисфункції шлунково-кишкового тракту. Целіакія — це тип аутоімунного захворювання, що характеризується запальною реакцією на глютен, яка пошкоджує тканину в тонкому кишечнику. Тонкий кишечник являє собою трубчастий орган між шлунком і товстою кишкою, де зазвичай засвоюється високий відсоток поживних речовин, проте у людей з целіакію цей процес порушується.
Найбільш поширені симптоми целіакії
Відповідно до Celiac Disease Foundation , це захворювання може бути важко діагностувати, оскільки воно впливає на людей на всіх різних рівнях різними способами. Насправді вважається, що у людей з алергією на глютен можуть бути присутніми більше 200 симптомів целіакії, які пов’язані з впливом захворювання на імунну та травну системи (2).
Ось найбільш поширені симптоми целіакії (3):
- здуття живота
- спазми і болі в животі
- діарея або запор
- проблеми з концентрацією уваги
- зміни в масі тіла
- порушення сну, включаючи безсоння
- хронічна втома або млявість
- дефіцит поживних речовин через проблеми з засвоєнням в травному тракті
- хронічні головні болі
- болю в суглобах або кістках
- зміни настрою, наприклад, занепокоєння
- поколювання оніміння в руках і ногах
- припадки
- нерегулярні місячні, безпліддя або повторний викидень
- стоматит і виразки в роті
- витончення волосся і потускнение шкіри
Глютен іноді називають «тихим вбивцею», тому що він може бути джерелом хронічного пошкодження по всьому тілу, коли пацієнт навіть не здогадується про це. Симптоми целіакії можуть варіюватися по інтенсивності і залежать від унікального відповіді людини, тому не кожна людина буде відчувати ті ж реакції або ознаки.
У деяких людей практично немає симптомів. У інших їх симптоми можуть починатися як постійні головні болі, незрозуміле зміна маси тіла або відчуття тривоги. Це може продовжувати прогресувати і перетворюватися в безсоння, відчуття втоми, біль в суглобах і навіть викликати симптоми депресії і, в кінцевому рахунку, зниження розумових здібностей або недоумство у літніх людей.
Може бути важко розпізнати целіакію, тому що симптоми зазвичай дуже схожі на симптоми, викликані іншими захворюваннями травного тракту і аутоімунними станами, такими як:
- синдром роздратованого кишечника (СРК).
- залізодефіцитна анемія.
- харчові алергії, такі як непереносимість лактози, чутливість до FODMAP.
- розлади травлення, такі як запальне захворювання кишечника (ВЗК) і дивертикуліт (4).
менш поширені, але більш серйозні симптоми целіакії
Хоча наведений вище список є більш поширені симптоми целіакії, також є дані, що свідчать про те, що збитки, завдані цим захворюванням, виходить далеко за межі жолудів чно-кишкового тракту, і він проявляється не так, як ми думали раніше. Дослідження, пов’язані з харчовою алергією, включаючи непереносимість глютену, за останні кілька десятиліть показали, що клейковина може впливати практично на кожну систему організму (5). І незалежно від того, чи присутні будь-які класичні симптоми чи ні, все люди з целіакію все ще знаходяться під загрозою довгострокових ускладнень.
Хоча не всі люди, які страждають на целіакію, випробують такі різкі симптоми або проблеми, можливо , що основні запальні реакції на глютен викличуть проблеми зі здоров’ям в мікробіома кишечника, головному мозку, ендокринної системи, шлунку, печінки, кровоносних судинах, гладких м’язах і навіть ядрах клітин. Саме тому люди з целіакію піддаються більшому ризику розвитку численних захворювань, таких як:
- Цукровий діабет 1 типу.
- Остеопороз.
- Серцево-судинні захворювання .
- Розсіяний склероз.
- Шкірні захворювання (наприклад, дерматит або екзема).
- Аутоімунні захворювання щитовидної залози.
- Тривога або депресія .
- Синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).
- Артрит.
- Інші харчові алергії.
- Астма.
Причини целіакії
Алергія на глютен або нецеліакійная чутливість до глютену збільшує виробництво запальних цитокінів. Вони посилаються імунною системою атакувати сприймаються загрози по всьому організму. Це відбувається у деяких людей через поєднання як екологічних, так і генетичних факторів. Люди з целіакію зазвичай генетично схильні до наявності алергії на глютен (включаючи аномалії в людських лейкоцитарних антигенах [HLA] і генах, які не є HLA), хоча при наявності целіакії у одного з родичів в сім’ї не означає, що будь-хто з його нащадків обов’язково страждатиме від цього захворювання (6).
Одним з характерних ознак целіакії є підвищений рівень антитіл, що утворюються при контакті з гліадином — глікопротеїном, що представляє собою одне із з’єднань глютену. Вплив гліадин може включати специфічні гени в імунних клітинах людини, які викликають вивільнення хімічних речовин цитокінів. Цитокіни зазвичай корисні, коли вони виконують намічену роботу — допомагають відновлювати і захищати організм від бактерій, вірусів, інфекцій і травм. Проте ми знаємо, що цитокіни також є ключовими гравцями, що викликають хронічне запалення, яке викликає більшість захворювань.
Високі рівні запалення зазвичай пов’язані з низьким рівнем здоров’я і більш високими показниками захворюваності. Хронічне сильне запалення підвищує ризик безлічі проблем зі здоров’ям, включаючи психічні розлади, аутоімунні захворювання і навіть рак. Дослідження також показують, що люди з іншими аутоімунними захворюваннями і цукровим діабетом більш схильні до ризику розвитку целіакії, тому що у них є одні й ті ж генетичні фактори і імунні реакції.
Глютен — це один з видів натуральних антінутріентов, які діють як токсин, коли люди його їдять, оскільки він може пошкодити слизову оболонку кишечника, пов’язувати необхідні мінерали, роблячи їх недоступними для організму, і перешкоджає травленню і засвоєнню необхідних поживних речовин, включаючи білок.
Як целіакія впливає на шлунково-кишковий тракт
Коли симптоми целіакії посилюються, це є результатом впливу глютену, що викликає запальні реакції, які пов’язані з дисфункцією, головним чином, в травної, ендокринної та центральної нервової системи. Велика частина проблеми починається в кишечнику, де фактично зберігається значна частина імунної системи.
Вплив білка гліадин збільшує проникність кишечника, що означає, що невеликі розриви в слизовій оболонці кишечника можуть відкриватися ширше і дозволяють речовинам проникати в кровотік. Імунна система реагує на пошкодження ворсинок, які є крихітними виступами, що вистилають тонкий кишечник. Зазвичай у здорової людини стінка кишечника відмінно справляється із запобіганням попадання мікрочастинок в кровотік, але роздратування, викликані харчової чутливістю призводять до руйнування цієї системи.
Цей процес відомий як «синдром дірявого кишечника», і коли у вас розвивається це стан, ви можете стати дуже сприйнятливими до інших алергій на харчові продукти або чутливості, яких у вас раніше не було. Це пов’язано з тим, що імунна система дуже перевантажена, щоб контролювати ситуацію.
Глютен також має певні «липкі» якості, які можуть перешкодити правильному всмоктуванню і переварюванню важливих поживних речовин, коли у людей є непереносимість глютену, що призводить до погано засвоєної їжі в травному тракті, дефіциту поживних речовин і подальшого запалення (7).
Коли імунна система визнає, що харчові продукти неправильно розщеплюються всередині кишечника, симптоми синдрому дірявого кишечника можуть посилюватися у міру того, як організм продовжує нападати на слизову оболонку тонкого кишечника, викликаючи реакції, такі як біль в животі, нудота, діарея, запор і кишкові розлади.
Синдром дірявого кишечника дозволяє ліпополісахаридом (основні компоненти клітинної стінки грамнегативних бактерій), присутнім в наших кишечниках, проникати в кишкову оболонку, пробираючись крізь невеликі отвори в його стінці, і посилювати з істемное запалення.
Як целіакія впливає на центральну нервову систему
Багато людей думають, що целіакія викликається алергією на харчові продукти, і пошкоджує тільки травну систему, але насправді головний мозок є одним з найбільш сприйнятливих органів до запалення.
Глютен підсилює запалення і проникність кишечника, але також може сприяти руйнуванню гематоенцефалічного бар’єру, а це означає, що певні речовини можуть проникати в мозок, які зазвичай туди не потрапляють. Саме з цієї причини симптоми целіакії можуть включати в себе проблеми з концентрацією, депресію, неспокій, безсоння і втома.
І мозок перестав бути єдиним іншим органом, який вразливий для впливу нелікованою харчової алергії. Багато людей можуть не відчувати явних ознак, пов’язаних з шлунково-кишковим трактом при целіакії або чутливості до глютену, але все ж можуть виявити, що імунна система «безшумно атакує» організм в іншому місці, наприклад, м’язи або суглоби.
Антитіла, які призначені для боротьби з гліадином, як видається, перехресно реагують з певними білками мозку, що означає, що вони зв’язуються з нейрональних синапсом і сприяють ускладнень в мозку. У деяких серйозних випадках, коли це відбувається, дисфункції можуть проявлятися у вигляді нападів, труднощів навчання і нейроповедінкового змін.
Чим відрізняється целіакія від чутливості до глютену?
Деякі дослідники навіть припускають, що високий відсоток населення може мати деяку форму чутливості до глютену, незалежно від того, чи дійсно вони страждають від целіакії чи ні. Фактично, було висловлено припущення, що майже у кожного є певний рівень негативної реакції на глютен, причому деякі люди (особливо з підтвердженою целіакію) мають реакції, які набагато серйозніші, ніж реакції інших.
Тепер ми знаємо, що людина може мати «непереносимість глютену» без наявності целіакії. Це стан, відоме як нецеліакійная чутливість до глютену (НЦЧГ) (8). Навіть люди, які не мають алергії на глютен можуть відчувати подібні поширені проблеми при вживанні в їжу продуктів з глютеном, які мають тенденцію до значного зменшення, коли людина уникає його вживання. У той час як показники діагнозів целіакії залишаються відносно низькими, все більше і більше людей також ідентифікують в собі чутливість або непереносимість глютену.
Чому це відбувається? Однією з причин може бути надмірна дія глютену, оскільки цей білок знаходиться всюди сьогодні! Клейковина включена в багато оброблені харчові продукти і ховається в усьому: від печива і зернових до морозива, приправ і навіть косметичних засобів. Ще одна причина, по якій люди вважають за краще триматися подалі від глютену, полягає в тому, що знання людей про його негативний вплив неухильно зростає. «Безглютенові рух» набирає популярність — навіть великі виробники продуктів харчування тепер пропонують борошно без глютену, хліб, злаки і т. Д. У наші дні навіть виробляють алкоголь без глютену!
Існує також алергія на пшеницю, яка відрізняється від алергії на глютен. Люди з алергією на пшеницю також можуть дотримуватися бузглютеновой дієти, але їм не обов’язково строго обмежувати себе в споживанні жита, ячменю і вівса, як це роблять при целіакії.
Діагностика целіакії
Звичайне тестування на целіакію не рекомендується, якщо у вас немає симптомів або підвищеного ризику їх розвитку.
тестування на целіакію включає в себе:
- аналізи крові — допомагають виявити у людини целіакію.
- біопсія — проводиться для підтвердження діагнозу.
Ці процедури описані більш детально нижче.
При тестуванні на целіакію вам потрібно буде їсти продукти, що містять глютен, щоб гарантувати, що тести точні. Ви також не повинні починати дотримуватися безглютенової дієти, поки діагноз не підтвердиться фахівцем, навіть якщо результати аналізів крові будуть позитивними.
Аналіз крові
Ваш терапевт візьме зразок крові і перевірить його на наявність антитіл, зазвичай присутніх в крові людей з целіакію. Перед обстеженням вам необхідно включити глютен в свій раціон — це допоможе уникнути неточного результату. Якщо в крові присутні певні антитіла, ваш терапевт направить вас на біопсію тонкого кишечника.
Однак іноді можливо мати целіакію і не мати цих антитіл в крові. Якщо у вас тривають симптоми, пов’язані з целіакію, незважаючи на негативний аналіз крові, ваш лікар може як і раніше рекомендувати вам біопсію.
Біопсія
Біопсія проводиться в лікарні, як правило, гастроентерологом (фахівцем з лікування захворювань шлунка і кишечника). Біопсія може допомогти підтвердити діагноз целіакії. Якщо вам потрібно провести біопсію, вам в рот буде вставлений ендоскоп (тонка гнучка трубка з підсвічуванням і камерою на одному кінці) і обережно введений в тонку кишку.
Перед процедурою вам дадуть місцевий анестетик, щоб викликати оніміння в горлі або заспокійливий засіб, щоб допомогти вам розслабитися. Гастроентеролог введе крихітний інструмент для біопсії за допомогою ендоскопа, щоб взяти зразки слизової оболонки тонкої кишки. Потім зразок досліджують під мікроскопом на наявність ознак целіакії.
Тести після діагностики
Якщо вам поставили діагноз целіакія, вас також можуть направити на інші тести, щоб оцінити , як це захворювання вплинуло на вас.
Вам можуть зробити додаткові аналізи крові, щоб перевірити рівень заліза і інших вітамінів і мінералів в крові. Це допоможе визначити, чи привела целіакія до розвитку анемії (відсутність заліза в крові) в результаті поганого травлення.
Якщо у вас з’являється герпетиформний дерматит (висип, викликана непереносимістю глютену), вам можуть зробити біопсію шкіри, щоб підтвердити це захворювання. Біопсія шкіри буде проводитися під місцевою анестезією і включає в себе невеликий зразок шкіри, взятий з ураженої ділянки, щоб його можна було досліджувати під мікроскопом.
DEXA-сканування також може бути рекомендовано в деяких випадках целіакії. Це тип рентгенівського обстеження вимірює щільність кісткової тканини. Це може бути необхідно, якщо ваш терапевт думає, що ваше захворювання, можливо, початок стоншується ваші кістки.
При целіакії відсутність поживних речовин, викликане погіршенням ступеня засвоєння поживних речовин може зробити кістки слабкими і крихкими (остеопороз). Сканування DEXA не використовується для виявлення і оцінки артриту, і тільки вимірює щільність кістки, щоб визначити, чи схильні ви до переломів кісток у міру дорослішання.
Керівництво NICE
В керівництві 2015 року, опублікованому National Institute for Health and Care Excellence (NICE) , міститься докладна інформація про те, коли слід проводити діагностику на целіакію.
Дорослі або діти повинні бути протестовані, якщо у них є наступні ознаки або симптоми:
- постійні незрозумілі шлунково-кишкові симптоми (описані вище).
- затримка в зростанні.
- тривала втома (почуття втоми все час).
- непередбачена втрата маси тіла.
- сильні або постійні виразки в роті.
- незрозуміла залізодефіцитна анемія, вітамін-B12-дефіцитна або фолиеводефицитная анемія.
- виявлений цукровий діабет 1 типу.
- виявлена аутоімунна хвороба щитовидної залози (малоактивні щитовидна залоза або гіперактивна щитовидна залоза).
- синдром роздратованого кишечника (СРК) — у дорослих.
Тестування також рекомендується, якщо у вас є родич першого ступеня споріднення (батьки, рідний брат або дитина) з целіакію. (9)
Лікування целіакії
В даний час не існує відомого лікування целіакії, яка є хронічним і аутоімунним захворюванням за своєю природою, тому є тільки способи, що допомагають звести до мінімуму симптоми і допомогти відновити імунну систему. Ось що ви можете зробити, щоб лікувати целіакію.
Дотримуйтесь суворої безглютенової дієті
Майте на увазі, що, оскільки в раціоні людей в даний час переважають фабричні продукти харчування, більшість людей частіше контактують з глютеном, ніж будь-коли раніше. Сучасні харчові технології навіть часто призводять до того, що глютен з’являється в невеликій кількості в продуктах, що містять інші «безглютенові злаки», такі, як кукурудза або овес.
Важливо дуже уважно читати етикетки з продуктами харчування і уникати продуктів з добавками, які містять навіть невеликі сліди глютену, наприклад, майже всі борошняні вироби, соєвий соус, заправки для салатів або маринади, солод, сиропи, декстрин, крохмаль і багато інших «підлі» інгредієнти.
Дотримання безглютенової дієті може стати випробуванням для вас. На щастя, багато компаній тепер виробляють безглютенові продукти, які можна купити в різних продуктових магазинах і спеціалізованих продуктових магазинах. На етикетках цих продуктів буде вказано « Без глютену ».
Якщо у вас целіакія, важливо знати, які продукти безпечні. Ось рекомендації щодо продуктів харчування, які допоможуть вам визначити, що слід їсти і чого слід уникати.
Уникайте наступних продуктів та інгредієнтів:
- пшениця
- жито
- жито
- ячмінь
- тритикале
- булгур
- тверда пшениця ( дурум)
- Фаріна
- борошно Грема
- манна крупа
Уникайте, якщо на етикетці не вказано «Без глютену»:
- пиво
- хліб
- торти і тістечка
- цукерки
- злаки
- печиво
- підливи
- м’ясні вироби або морепродукти (приготування не вами)
- овес
- макаронні вироби
- фабричні ковбасні вироби (ковбаси, сосиски і пр.)
- салатні заправки
- соуси (включаючи соєвий соус)
- супи швидкого приготування
Ви можете сміливо вживати ці безглютенові злаки і крохмалі:
- гречка
- кукурудза
- пшоно
- амарант
- аррорут
- кукурудзяна мука
- борошно з рису, сої, картоплі або квасолі
- кукурудзяні коржі
- киноа
- рис
- тапиока
до корисних для здоров’я, безглютенових продуктів відносяться:
- свіже м’ясо, риба і птиця, що не були паніроване, приготовлені в клярі або мариновані
- фрукти
- більшість молочних продуктів
- крохмалисті овочі, такі як горох, картопля, включаючи солодка картопля і кукурудзу
- рис, квасоля і сочевиця
- овочі
- вино, дистильовані алкогольні напої, сидр і спиртні напої
Ваші симптоми повинні поліпшуватися протягом декількох днів або тижнів після внесення цих дієтичних коригувань. У дітей кишечник зазвичай гоїться через три-шість місяців. Відновлення внутрішньої оболонки кишечника у дорослих може зайняти кілька років. Як тільки кишечник повністю загоїться, організм зможе правильно засвоювати живильні речовини. (10)
Уникнення вживання глютену дозволяє відновити атрофовані ворсинки в тонкому кишечнику і допомагає запобігти майбутнім ускладнення, викликані хронічним запаленням.
Докладно про те, які продукти містять глютен, а які ні, читайте тут — Безглютеновая дієта: список дозволених і заборонених продуктів.
Усуньте будь-який дефіцит поживних речовин
Багато людей з целіакію також повинні приймати добавки, щоб допомогти відновити їх запас поживних речовин і позбавитися від симптомів, викликаних мальабсорбцією (11).
У зв’язку з целіакію ви можете відчувати дефіцит заліза, кальцію і вітаміну D, цинку, вітаміну B6, вітаміну B12 і фолієвої кислоти. Це поширене наслідок целіакії, пов’язане з нездатністю травного тракту нормально засвоювати живильні речовини. Дефіцит викликаний пошкодженням і запаленням в кишечнику, а це означає, що навіть якщо ви їсте добірні корисні для здоров’я продукти, у вас може розвинутися дефіцит поживних речовин (12).
Ви можете поговорити зі своїм лікарем про проведення тестів , щоб підтвердити дефіцит, а потім ви можете приймати якісні натуральні добавки, щоб прискорити процес загоєння і заповнити будь-які прогалини.
Ваш лікар може призначати дієтичні добавки у великих дозах або рекомендувати вам приймати полівітаміни. Більшість продуктів без глютену НЕ збагачені додатковими поживними речовинами, тому добавки — це ще один спосіб покрити ваші потреби. Звичайно збільшення споживання багатих поживними речовинами продуктів — це найкращий спосіб отримати більше вітамінів і мінералів природним шляхом.