Гістамін — це хімічна речовина, яка природним чином зустрічається в організмі і деяких продуктах харчування.
Дієта з низьким вмістом гістаміну може допомогти вам дізнатися, які продукти викликають ваші симптоми. Уникаючи цих продуктів, ви можете відчути поліпшення.
В цій статті розповідається про те, як гістамін впливає на організм, що таке непереносимість гістаміну, і яких продуктів, можливо, ви побажаєте уникати. Також наводиться приклад плану харчування та поради щодо купівлі продуктів і приготування їжі.
Що таке гістамін?
Дієта з низьким вмістом гістаміну може допомогти людям з непереносимістю гістаміну уникнути симптомів (1).
гістамін — це хімічна речовина, яка регулює реакцію організму на сторонні речовини і травми.
Коли організм реагує на речовину, яке він вважає шкідливим, він виділяє гістамін . Це викликає запалення і розширює кровоносні судини людини, приводячи до таких симптомів, як (2):
- свербіж
- набряк
- кропив’янка
- нежить
- сльозяться очі
Незважаючи на дискомфорт, який можуть викликати ці симптоми, гістамін грає важливу і складну роль в захисних силах організму.
Огляд 2018 року описує гістамін як має «парадоксальну природу», оскільки він може як збільшувати, так і зменшувати рівні запалення (1).
Лабораторні дослідження, які цитують автори, також показують, що гістамін може допомогти загоювати рани і пригнічувати ріст пухлини. Проте дослідники ще не відтворили ці результати на людях.
Непереносимість гістаміну
У відповідь на вживання продуктів, які містять або виділяють гістамін, у деяких людей з’являються симптоми. Лікарі називають цей стан непереносимістю гістаміну.
Симптоми непереносимості гістаміну схожі з симптомами алергічної реакції і можуть вражати кілька систем організму.
Ось симптоми непереносимості гістаміну (3):
- свербіж
- кропив’янка
- чхання
- сльозяться очі
- утруднене дихання
- головні болі
- біль в животі
- метеоризм
- діарея
- тахікардія
- гіпотонія
діаміноксидазу (DAO) є ферментом, відповідальним за розщеплення гістаміну в організмі.
Люди з більш низьким рівнем DAO мають більш високі рівні гістаміну, і, отже, можуть бути більш схильні до розвитку алергії.
Невелике дослідження показало, що 10 з 14 осіб, які відвідали алергічну клініку, мали більш низьку активність DAO. Крім того, 13 повідомили про полегшення принаймні одного з них симптомів після прийому DAO (4).
Інше дослідження показало, що активність DAO була нижче у 316 учасників з підозрою на непереносимість гістаміну, ніж у інших без непереносимості гістаміну. Коли 20 з цих суб’єктів пробували дієту з низьким вмістом гістаміну протягом 6-12 місяців, їх симптоми полегшили або зникли (5).
Вплив гістаміну варіюється в залежності від віку, статі та генетики. Слизова оболонка кишечника і кишкова флора також, мабуть, грають роль в непереносимості гістаміну (1).
Дослідження, проведене в 2018 році, порівняло людей з непереносимістю гістаміну з тими, у кого була непереносимість харчових продуктів, і з тими, у кого взагалі не було ніякої непереносимості. Група з непереносимістю гістаміну мала більш низьке бактеріальне різноманітність в кишечнику і порушену оболонку кишечника (6).
Деякі види бактерій, що зустрічаються в природі в деяких продуктах харчування та пробіотичних добавках, продукують гістамін, що може погіршити симптоми непереносимості гістаміну (6).
чи може дієта з низьким вмістом гістаміну допомогти?
дієта з низьким вмістом гістаміну спрямована на зменшення симптомів непереносимості гістаміну і алергії. Існує обмежена кількість доказів того, що дієта може бути корисна для деяких людей.
Невелике дослідження 2018 року показало, що 4-тижнева дієта з низьким вмістом гістаміну допомогла зменшити симптоми у дорослих з кропив’янкою (7).
Дослідження також показали, що низький вміст гістаміну може допомогти зменшити симптоми у людей з атопічний дерматит з підозрою на непереносимість гістаміну (8).
В даний час щоб краще зрозуміти стан і кращі методи лікування, вченим необхідні більш якісні дослідження непереносимості гістаміну (3).
у статті в науковому журналі Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics говориться, що людям з непереносимістю гістаміну найкраще підходить індивідуальний підхід до харчування.
Такі фактори, як прийом ліків, рівень стресу і загальний стан здоров’я людини, впливають на те, що в їхньому випадку працює.
Дослідження в 2017 році рекомендували поетапний підхід до дієти. Цей підхід передбачає 10-14 днів відмови від гістамінових продуктів, а потім до 6 тижнів повторного введення продуктів. Це дозволяє визначити свою толерантність до гістаміну (9).
Перш ніж спробувати будь-якої обмежувальний режим харчування, рекомендується звернутися за консультацією до фахівця з харчування, щоб переконатися, що ви отримуєте достатню кількість поживних речовин, і щоб уникнути непотрібного зниження якості вашого життя.
продукти, яких слід уникати
Наступні продукти містять більш високі рівні гістаміну (10):
- деякі види риб
- витримані сири
- м’ясні напівфабрикати
- вино і пиво
- квашена капуста
- ферментовані продукти
- шпинат
- баклажани
- помідори
- авокадо
Дослідження показують, що деякі продукти можуть «виділяти »гістамін в організм, навіть якщо вони його не містять. Вчені не до кінця розуміють, як це працює, але деякі люди можуть реагувати на певні продукти, в тому числі (10):
- молоко
- молюски
- яйця
- ківі
- полуниця
- ананас
- зливу
Продукти, які містять хімічні речовини, які називаються амінами, які схожі на гістамін, також можуть конкурувати за DAO. Це означає, що, якщо людина їсть багато цих продуктів, гістамін не руйнуватиме так швидко і може викликати симптоми (10).
Ось продукти, які містять інші аміни:
- цитрусові
- гриби
- соєві боби
- банани
- горіхи
Інші джерела також повідомляють, що такі продукти або містять багато гістаміну, або сприяють виробленню гістаміну, або блокують фермент DAO (11):
- мариновані і консервовані продукти
- шоколад і какао продукти
- оцти
- проростки пшениці
- дріжджовий екстракт
- чорний чай
- чай мате
- енергетичні напої
приклад плану дієти
Нижче наведено приклад плану дієти з низьким вмістом гістаміну, якому ви можете слідувати, спостерігаючи за своїми симптомами.
варіанти сніданку
- вівсянка з водою або кокосовим молоком
- повітряний рис з кокосовим молоком
- фруктовий салат з яблук, дині та груші з подрібненими фісташками
- коктейль з манго, кокосового молока, насіння Чіа і капусти
Варіанти обіду
- салат з курки і капусти з нарізаним виноградом
- бутерброд з куркою, салат-латук і тертою морквою
- сир і огірок на тості
- салат з кіноа і зелені
Варіанти вечері
- риба з низьким вмістом гістаміну, така як форель або тріска, з цукіні і смаженої морквою
- курка з молодою картоплею , брокколі і зеленою квасолею
- макарони з оливковою олією, часником, зеленню і куркою
- домашній бутерброд з індичкою і часточками батату
Закуски
- чорниця
- фісташки
- морквяні палички
- сир
- виноград
- селера
- скибочки яблук і натуральна арахісова паста
Інші рекомендації
Свіжість продукту впливає на кількість гістаміну в ньому.
те, як ви купуєте і г Отова їжу, також важливо.
Людина з непереносимістю гістаміну може контролювати і потенційно зменшити свої симптоми за допомогою:
- планування раціону харчування
- покупки свіжих продуктів за допомогою частіших покупок, якщо це необхідно
- вживання продуктів якомога швидше після покупки
- при харчуванні поза домом слід питати в закусочних про склад їх страв
- ведення журналу харчування для запису симптомів і тригерів
Деякі ліки і добавки також впливають на рівень гістаміну. Якщо ви підозрюєте, що, то, що ви приймаєте, посилює ваші симптоми, вам слід поговорити з лікарем.
Підіб’ємо підсумок
- Дієта з низьким вмістом гістаміну може допомогти людині з непереносимістю гістаміну. Планування різноманітних страв, відмова від продуктів з високим вмістом гістаміну і виділення часу на приготування свіжих продуктів можуть допомогти вам впоратися з вашими симптомами.
- Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути непереносимість гістаміну, дуже важливо порадитися зі своїм лікарем.
- Дотримуючись дієти, необхідно стежити за тим, щоб у вашому раціоні були присутні всі необхідні поживні речовини. Ви не повинні слідувати довгостроковим дієт, що виключає важливі групи продуктів, не звертаючись за порадою до зареєстрованого дієтолога.