Його колючі листя ростуть віялоподібними пучками і прекрасно себе почувають в тропічному кліматі. Деякі сорти також приносять плоди, схожі на червоно-помаранчеві шишки.
Пандан широко використовується в кухнях Південної і Південно-Східної Азії, хоча в зв’язку з його передбачуваною користю для здоров’я і кулінарними властивостями інтерес до нього зростає і на заході.
в цій статті пояснюється все, що вам потрібно знати про пандане, в тому числі про його використанні, корисні властивості і варіантах заміни.
що таке пандан?
Пандан (лат. Pandanus ), також відомий як панданус — це тропічна рослина, яка цінується в основному за довгі, схожі на леза листя. Він є популярним інгредієнтом в багатьох стравах Шрі-Ланки, Таїланду та інших країнах Південної Азії.
Ви можете знайти пандан на місцевому ринку або на спеціалізованих ринках по всьому світу. Його листя продаються в замороженому або свіжому вигляді і мають розмір близько 30-51 см в залежності від сорту.
Існує понад 600 видів, але не все листя їстівні — це залежить від підтипу. Їх можна використовувати в формі екстрактів або настоїв або додавати в страви з рису для аромату.
Деякі види, наприклад ті, що ростуть в Індії — Пандан ароматний (лат. Pandan odoratissimus ) — і на Філіппінах — Пандан покрівельний (лат. Pandanus tectorius ) — дають їстівні плоди, які виглядають як великі червоно-помаранчеві соснові шишки (1).
Використання пандана
Плоди і листя пандана широко використовуються в кулінарії.
листя часто варять, вичавлюють з них сік або використовують для обгортання і ароматизації м’яса, в той час як плоди можна їсти сирими або готувати з них мармелад. Плоди пандана також готують і подрібнюють в їстівну високопоживні пасту, яка є основним продуктом харчування в деяких частинах світу.
Листя пандана зазвичай подрібнюють для отримання смарагдово-зеленого екстракту. Чим більш зрілий лист, тим темніше відтінок і глибше смак.
Крім того, порошок листа пандана використовується для ароматизації як солоних, так і солодких страв. Його смак описується як трав’яниста ваніль з відтінком кокоса.
Більш того, пандан вже давно використовується в аюрведичній медицині для лікування закрепів, фурункулів і симптомів, подібних застуді або грипу (1, 2).
Резюме:
Пандан — тропічна рослина, яка цінується за ароматні гострі листя. Деякі сорти дають їстівні плоди у формі шишок. Листя вже давно використовуються в народній медицині і продаються цілком, у вигляді екстракту або порошку.
Харчова цінність, склад і калорійність плодів пандана і пасти
Ось вміст поживних речовин в 100 грамах сирих плодів пандана і панданові пасти (1):
Паста з пандана Плоди пандана Калорії 321 ккал 85 ккал Білок 2,2 грама 1,3 грама Вуглеводи 78 грам 17 грам Жир 0 грам 0,7 грама Клітковина 11% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 13% від РСНП Залізо 32% від РСНП — Кальцій 10% від РСНП — Фосфор 9% від РСНП —
Паста з пандана — багате джерело бета-каротину, попередника вітаміну A. У 100-грамової порції може міститися 43-80% від РСНП, хоча точну кількість сильно варіюється. Сорти, які дають більш насичені жовті або помаранчеві плоди, є найбагатшими джерелами (1, 3, 4).
Вітамін A важливий для здоров’я очей, а також для вашої імунної системи (5).
Паста також багата залізом, що незвично для продуктів з фруктів. Залізо допомагає запобігти такі стани, як залізодефіцитна анемія, і сприяє правильному кровообігу і циркуляції кисню (6).
В сирих плодах пандана менше калорій. Крім того, вони є хорошим джерелом клітковини, яка важлива для підтримки оптимального здоров’я кишечника (1, 7).
Резюме:
Плоди пандана можна їсти сирими , хоча їх зазвичай варять і перетворюють в пасту, багату на провітамін A і залізом.
Потенційна користь пандана для здоров’я
хоча наукових досліджень про користь пандана для здоров’я мало, його листя, фрукти , квіти, коріння і масло вже давно використовуються в традиційній медицині Азії (1).
Може зменшити біль при артриті
Артрит вражає мільйони людей у всьому світі і характеризується болем в суглобах або скутістю (8).
В аюрведичній медицині для полегшення болю при артриті застосовується кокосове масло, настояне на листках пандана (зовнішньо). Вважається, що його дія пов’язана з маслом, що містяться в його листі, яке може надавати протизапальну дію (1, 9, 10).
Однак дослідження обмежуються щурами. Таким чином, необхідні дослідження на людях (9).
Може допомогти контролювати рівень цукру в крові
Пандан може допомогти контролювати рівень цукру в крові (1, 11).
в одному дослідженні 30 здоровим дорослим людям давали гарячий чай з листя Pandanus amaryllifolius після глюкозотолерантниого тесту (75 грамів) на цукор в крові. Ті, хто пив чай, краще відновилися після тесту на цукор в крові, ніж ті, хто пив гарячу воду (1, 11).
Однак необхідні додаткові наукові дослідження.
Може поліпшити здоров’я порожнини рота
Жування листя пандана може освіжити ваш подих завдяки їх приємному аромату (1, 2).
Деякі незахідні медичні практики також використовують цей метод, щоб зупинити кровоточивість ясен. Однак цей ефект вимагає більш формального вивчення.
Резюме:
Пандан не був повністю вивчений, тому багато його корисні властивості не підтверджені. Його традиційні застосування включають полегшення болю в суглобах і контроль рівня цукру в крові.
Можливі недоліки пандана
Оскільки пандан мало вивчений, його побічні ефекти і взаємодія з ліками невідомі.
Хоча пандан може надавати легку послаблюючу дію, яке може викликати діарею, якщо його вживати у великих кількостях, необхідні додаткові дослідження для визначення точних кількостей (1).
Майте на увазі, що фруктова паста пандана може містити багато цукру. Більш того, десерти зі смаком пандана, напівфабрикати і цукерки містять велику кількість цукру і не приносять майже ніякої користі.
Таким чином, ви можете обмежити споживання продуктів зі смаком пандана.
Резюме:
Про потенційні побічні ефекти пандана або його взаємодії з ліками мало що відомо, хоча він може викликати діарею при вживанні у великих кількостях. Деякі продукти також містять багато цукру.
Як використовувати пандан
Пандан неймовірно універсальний.
Його екстракт листя часто змішують з вареним рисом і кокосовим молоком, щоб приготувати пікантне малазійське блюдо, зване насі-Лемак. Його також використовують для ароматизації супів, рагу і каррі.
Більш того, цілі листя використовуються для загортання м’яса перед приготуванням на пару або на грилі, що надає йому неповторний смак. З листя і плодів деяких сортів також можна вичавлювати сік (1).
В десертах пандан часто поєднується з кокосом. Наприклад, його яскраво-зелений екстракт додають в млинцеве тісто, а потім начиняють підсолодженим підсмаженим кокосовим горіхом, щоб приготувати індонезійська десерт під назвою Дадар гулунг.
Пандан може продаватися замороженим, у вигляді порошку або екстракту. Використання його листового порошку і екстракту — відмінний спосіб додати в блюдо натуральний барвник і поживні речовини.
Пандан також має Некулінарний застосування.
Наприклад, щоб створити мазь від болю в суглобах, наполягайте кокосове масло з листям пандана. Протестуйте його на невеликій ділянці шкіри, щоб переконатися, що у вас немає алергічних реакцій, таких як почервоніння або свербіж (1, 2, 8, 9).
Майте на увазі, що ефективність цього застосування не підтверджена дослідженнями на людях.
Чим можна замінити пандан
В залежності від того, де ви живете, пандан може бути важко знайти.
Хоча ідеальних замінників пандана не існує , є кілька способів обійтися в крайньому випадку. Наприклад, якщо у вас немає листя пандана, ви можете купити екстракт пандана або есенцію на азіатських спеціалізованих ринках.
Ось інші потенційні варіанти заміни пандана:
- Ваніль . Стручки, паста або екстракт з бобів ванілі можуть давати схожі солодкі і квіткові ноти.
- Листова капуста . Для солоних страв подрібніть і відваріть листову капусту, як листя пандана, відповідно до вашого рецептом.
- Чай маття . Цей порошок може надавати смарагдово-зелений колір, але також додає кофеїн і терпкий смак. Якщо ці якості небажані, подумайте про зелений харчовому барвнику.
Резюме:
Пандан широко використовується в солоних і солодких стравах. Його унікальний смак і аромат нелегко відтворити, хоча ваніль найкраще підходить для гідної заміни.
Підіб’ємо підсумок
Пандан — універсальна рослина, що має безліч кулінарних і медичних застосувань в Південній і Південно- Східної Азії. Він може допомогти знизити рівень цукру в крові і полегшити біль при артриті, хоча необхідні додаткові дослідження.
Його плоди і ароматні загострені листя широко вживаються в їжу і використовуються в багатьох стравах, що надає їм характерний колір і квіткові нотки, що нагадують ваніль.
Якщо його не вирощують або не продають в свіжому вигляді в вашому районі, пошукайте порошок, екстракт або заморожені листя пандана.