Корисні продукти

Чим гранола відрізняється від мюслі?

Можливо, ви також помітили, що вони виглядають дуже схоже і мають однакове більшість інгредієнтів, що змушує задуматися, чим вони відрізняються.

В цій статті пояснюються основні відмінності і подібності між мюслі і гранола.

Чим гранола відрізняється від мюслі? />

Схожі продукти для сніданку

і мюслі, і гранола — це продукти на основі злаків, які були створені в якості багатих поживними речовинами продуктів для сніданку.

Більшість їх інгредієнтів однакові. Зазвичай вони містять:

  • вівсяні пластівці
  • горіхи, такі як волоські горіхи або мигдаль
  • сухофрукти, такі як родзинки, журавлина, абрикоси або фініки
  • насіння, такі як насіння Чіа, кунжуту або льону

Крім того, вони можуть містити інші зерна, такі як ячмінь, киноа або пшоно. Обидва типи також легко підлаштувати під себе, додавши додаткові інгредієнти, такі як горіхи або свіжі фрукти.

Таким чином, їх основні відмінності пов’язані з тим, як їх роблять і подають.

Що таке мюслі?

Як уже згадувалося, мюслі — це суміш вівса, горіхів, насіння і сухофруктів.

Воно було створено Максиміліаном Бірхер-Беннером, швейцарським лікарем і дієтологом, і популярно у всій Європі в якості корисного сніданку.

на відміну від гранола, інгредієнти мюслі НЕ запікаються, тобто вони є сирими і розсипчастими. Його традиційно замочують на ніч в молоці або соку і подають холодним.

Крім того, ви можете насолоджуватися ним прямо з пакету просто додавши в миску з мюслі молоко, як в пластівці, або можете зварити його з молоком або водою , щоб приготувати гарячу кашу.

Що таке гранола?

гранола була створена американським лікарем Джеймсом Калеб Джексоном. Вона і до цього дня залишається класичним блюдом для сніданку в більшості американських сімей.

Її отримують шляхом змішування таких інгредієнтів, як горіхи, овес і сухофрукти, з рослинним маслом і підсолоджувачами — зазвичай медом, кленовим сиропом або тростинним цукром — і випікання. Це створює її класичні хрусткі шматочки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється рисовий оцет від рисового вина?

На відміну від мюслі, гранола найчастіше подають холодною. Ви можете їсти її прямо з пакету в якості закуски, з молоком або в якості хрусткою добавки до йогурту.

Резюме:

Мюслі і гранола — два схожих страви для сніданку. Основна відмінність між ними в тому, що гранола підсолоджені і запечена, а мюслі — немає.

Порівняння харчової цінності

Оскільки обидва ці продукту містять в основному одні й ті ж інгредієнти, їх харчова цінність щодо схожа.

Нижче наводиться порівняння 1/2 миски (43 грама) мюслі і 1/2 миски (56 грам) гранола (1, 2):
мюслі Гранола Калорії 151 ккал 212 ккал Вуглеводи 32 грама 44 грама Цукор 11 грам 15,5 грама Клітковина 4 грами 4 грами Білок 3,6 грама 5 грам Жир 2,3 грама 2,8 грама
Хоча мюслі зазвичай не містить підсолоджувачів , в ньому досить багато цукру, якщо воно містить сухофрукти. Як бачите, різниця в змісті цукру між ними становить близько 5 грамів на порцію, що еквівалентно 1 чайній ложці.

Також варто відзначити, що додані підсолоджувачі, навіть якщо вони отримані з натуральних фруктів, значно збільшують вміст вуглеводів і калорій в мюслі і гранола. Таким чином, обидва види слід вживати в помірних кількостях.

Крім того, майте на увазі, що типові розміри порцій варіюються від одного продукту до іншого, що може привести до збільшення або зменшення загальної кількості споживаних калорій і поживних речовин .

Наприклад, типовий розмір порції гранола становить 1 / 4-1 / 2 миски (28-56 грам) при використанні в якості начинки, що дає приблизно 7-15 грамів цукру на порцію, відповідно.

Навпаки, типовий розмір порції мюслі при вживанні в їжу у вигляді каші або пластівців для сніданку трохи більше — 1 / 2-3 / 4 миски (43-65 грам) — це означає, що в одній порції може міститися близько 11-16,5 грам цукру.

Більш того, хоча перераховані вище мюслі і гранола містять однакову кількість жиру, ви можете виявити, що деякі комерційні бренди сильно розрізняються за вмістом жиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке фуа-гра?

це пов’язано з тим, що різниця в їх харчової цінності залежить від добавок, таких як насіння, горіхи і сухофрукти. Тому не забудьте прочитати етикетку з інформацією про харчову цінність, щоб вибрати той, який найкраще відповідає вашим потребам.

Резюме:

Гранола має більш високий рівень змісту калорій, вуглеводів і цукру, ніж мюслі, через додавання в неї підсолоджувачів. Проте вони мають схожий загальний профіль поживних речовин, і їх слід вживати в помірних кількостях.

Що корисніше мюслі або гранола?

Мюслі і гранола, що є продуктами на основі вівса, містять корисні бета-глюкан (3 ).

Бета-глюкан — це основний тип клітковини у вівсі. Вони розчиняються — це означає, що вони утворюють гель при змішуванні з водою і, як відомо, покращують здоров’я кишечника, сприяють схудненню і зниження рівня цукру в крові, холестерину і артеріального тиску (4, 5, 6, 7).

Обидва цих виду також включають горіхи і насіння, які містять корисні для серця мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти (МНЖК і ПНЖК), які допомагають знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань (8, 9).

Однак і мюслі, і гранола можуть мати деякі недоліки.

По-перше, додавання підсолоджувачів, таких як мед або сироп, значно збільшує вміст цукру в гранола. Крім того, хоча мюслі зазвичай не підсолоджується, ви можете виявити, що деякі бренди теж підсолоджені.

Крім того, сухофрукти — важливий інгредієнт обох продуктів — додатково підвищують рівень вмісту цукру.

Про цьому варто пам’ятати, оскільки надмірне споживання цукру — незалежно від джерела — може збільшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, надмірної ваги і серцево-судинних захворювань (10, 11).

По-друге, сирої овес в мюслі є джерелом фітіновой кислоти. Фітинова кислота — це антінутріент, який зв’язується з такими мінералами, як цинк і залізо, що може погіршити їх засвоєння (12).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється кускус від киноа?

На щастя, замочування мюслі в воді, молоці або соку — як це робиться при традиційному методі приготування — значно знижує вміст фітіновой кислоти в вівсі і покращує засвоєння мінералів (12, 13).

Резюме:

Гранола і мюслі приносять користь вашому здоров’ю завдяки їхнім спільним інгредієнтів. Проте у кожного з них є свої недоліки, в тому числі високий вміст цукру і наявність антінутріентов.

Що вибрати — мюслі або гранола?


І мюслі, і гранола мають свої переваги і недоліки, хоча гранола, як правило, містить більше калорій, ніж мюслі.

в кінцевому рахунку, при виборі одного з них ви повинні враховувати що містяться в них інгредієнти.

Щоб дізнатися , чи містить мюслі доданий цукор, перевірте список інгредієнтів мюслі, і постарайтеся вибрати той, який не був подслащен. Що стосується гранола, віддавайте перевагу тому, яке не містить цукатів або шоколаду, так як це ще більше збільшить кількість цукру.

Крім того, щоб знизити вміст цукру ви можете приготувати домашню версію своїх улюблених мюслі або гранола.

Резюме:

Щоб вибрати кращі мюслі або гранола, обов’язково ознайомтесь з переліком інгредієнтів. Ви також можете приготувати домашній варіант в якості альтернативи без цукру.

Підіб’ємо підсумок

  • Гранола і мюслі мають багато спільного, в тому числі більшість містяться в них інгредієнтів і користі для здоров’я .
  • Головна відмінність в тому, як вони зроблені. Гранола запікається і зазвичай містить додані підсолоджувачі, такі як мед або сироп, разом з сухофруктами, в той час як мюслі їдять сирим і підсолодженим тільки сухофруктами.
  • Хоча обидва варіанти вважаються корисними для здоров’я сніданками, у кожного з них є свої недоліки.
  • Хоча гранола, як правило, містить більше калорій, ніж мюслі, вони обидва містять відносно багато цукру, і їх слід вживати в помірних кількостях. В кінцевому рахунку, перевірка етикеток і списків інгредієнтів є ключем до вибору кращого варіанту для вас.

Читайте також

7 Вражаючих корисних властивостей петрушки і її застосування

elena elena

Гранат: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Тремелл фукусовідная: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Масло вершкове: користь і шкода для організму

elena elena

Кукурудзяне борошно: користь і шкода

elena elena

Чи шкідливий декофеїнізований кави для здоров’я людини?

elena elena

50 Поширених видів цукру і їх назви

elena elena

Вода з медом і лимоном: ефективний засіб або міф?

elena elena

Черімойя (фрукт): корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар