12.05.2018
Пиво і Естроген
Всі класичні рецепти приготування пива, навіть безалкогольного, включають шишки хмелю. У цій рослині з сімейства Конопльових міститься велика кількість ефірних масел і смол. Вони виконують функцію консерванту і надають пиву вишуканий смак, аромат, приємну гіркоту.
- 1 Гормони і пиво
- 2 Пиво і здоров’я
- 3 Проблеми для чоловіків
- 4 Проблеми для жінок
- 5 Шкода пива
- 6 Користь пива
у шишечках хмелю прісутсвтует 8-пренілнарінгенін, який за активністю в 10 разів перевершує інші фітоестрогени. за своїм хімічним складом ці речовини відповідають статевих гормонів.
1 міліграм = 1 000 000 нанограмм
або час
нанограми
М’ясо куріци75 гр. 2 Піво0.33 Л.15 Горох75 гр.500 Капуста75 гр.3000 Соєва
олія1 їдальня
ложка15100 Протизаплідна
таблетка1 шт.35000 Мужчінасуткі100000 Женщінасуткі5000000 Вагітна женщінасуткі90000000
Дані Аграрно-технічного університету Західного Техасу (West Texas AM University). 2012. У таблиці представлений еквівалент естрогенів. Таблиця продуктів містить фітоестрогенів дивіться тут.
Регулярне вживання пива у великих кількостях викликає гормональний збій як у жінок, так і у чоловіків.
Гормони і пиво
дослідження з суб’єктами, які самі не виробляли естрогени (щури з віддаленими яєчниками і жінки в постменопаузі) показали, що фітоестрогени в алкогольних напоях викликають естрогеноподібний ефекти як у тварин, так і людей. Даний ефект спостерігалися навіть при помірному рівні вживання алкоголю. Документ англійською
Проблема впливу фітогормонів, які містяться в шишках хмелю, досліджена недостатньо. Додаткове потрапляння в організм речовин, подібних естрогену і прогестерону, негативно відбивається на гормональному балансі.
Пиво і здоров’я
Солод — ще один важливий компонент пива. Даний продукт отримують в результаті технологічної переробки зерна (найчастіше з цією метою використовується ячмінь). Солод відноситься до «швидким» вуглеводів, а ці речовини викликають стрибок інсуліну в крові. Вживання пива в великій кількості — це колосальне навантаження на підшлункову залозу.
Глікемічний індекс світлого пива — 60 одиниць (середній показник), темного — 110 (високий показник)
Сучасні виробники напою далеко не завжди дотримуються класичним рецептом напою на основі натурального солоду. Замість нього використовують подрібнені зернові продукти, оброблені ферментами, патоку, цукор. Такий склад напою ще сильніше порушує рівновагу глюкози в крові і обмінні процеси.
Пиво, яке розливається в пляшки, має термін придатності близько 6 місяців. Для цього додаються консерванти різної якості і концентрації. Ці речовини підсилюють токсичну навантаження на печінку.
При щоденному вживанні 0,5 л темного пива в організм надходить 18-20 г етилового спирту.
В певній мірі корисним для здоров’я вважається надходження в організм близько 30 г спирту протягом 4 тижнів.
Дослідження англійською
Проблеми для чоловіків
Необмежена і постійне вживання пива викликає у чоловіка не тільки порушення роботи внутрішніх органів, гормональний збій, але і характерні зовнішні зміни . Жіночий гормон в пиві відповідним чином перебудовує тіло чоловіка:
- відбувається збільшення грудних залоз (гінекомастія).
- з’являються проблеми зі статевою функцією.
- формується « пивний »живіт, виростають жирові відкладення на стегнах і талії.
- змінюється голос, він набуває більш високий тембр.
- знижується м’язова маса.
- зазначається нестабільний емоційний стан .
проблеми для жінок
Фітоестрогени в пиві мають негативний вплив і на організм жінки. Рослинні гормони зривають природне вироблення активних речовин , що провокує гормональний збій. Постійне порушення норми естрогену призводить до наступних змін:
- огрубіння голосу.
- збою менструального циклу.
- розлад репродуктивної функції.
- збільшення матки.
- зниження прогестерону
- підвищення ризику виникнення міоми, кіст, злоякісних пухлин.
- появи волосся на животі, грудях, обличчі.
- ожиріння.
- передчасного старіння і настання клімаксу.
Естроген в пиві не єдина проблема для жіночого організму. Медики вкрай негативно ставляться до вживання цього напою, так як звикання до спиртного відбувається значно швидше, а дамський алкоголізм піддається лікуванню набагато складніше. Регулярне неконтрольоване вживання пива, викликає:
- проблеми з серцем і судинами.
- дисфункцію органів шлунково-кишкового тракту.
- зниження статевого потягу.
Шкода пива
Будь-напій, що містить спирт, становить небезпеку для організму. Середньовічний алхімік і лікар Парацельс, який першим відзначив корисні властивості напою, звертав увагу на те, що його споживання повинно бути дозованим. В іншому випадку навіть корисні напої і їжа перетворюються на отруту.
Що відбувається в організмі під впливом пива, якщо пити його щодня:
- Шлунок. Під дією спирту і продуктів бродіння слизова оболонка дратується, відбувається виділення великої кількості слизу, а потім травні залози атрофуються, порушується процес травлення. Як наслідок — проблеми зі стільцем, гастрит.
- Печінка. Алкоголь — головний ворог цього органу. Якщо печінки доводиться постійно боротися тільки з пивом, знижується її здатність знешкоджувати інші отруйні речовини, які надходять в організм. У тканини органу починаються запальні процеси, вони призводять до виникнення гепатиту. Хронічний пивний гепатит протікає приховано, тому великий ризик розвитку цирозу.
- Підшлункова залоза. Знижується секреція травних ферментів, процес розщеплення поживних речовин порушується, відбувається збій метаболізму (обміну речовин).
- Нирки. Їх завдання — підтримання сталості внутрішнього середовища, забезпечення водно-електролітного і кислотно-лужного балансу. Пиво порушує ці процеси, так як ниркам доводиться працювати в 3 рази активніше. Спирт дратує ниркові тканини, прискорюється процес утворення сечі, виникає поліурія (посилене сечовиділення). Попутно відбувається вимивання необхідних організму макро- і мікроелементів, вітамінів. Недолік калію призводить до порушень роботи серця, м’язової слабкості і больових відчуттів в м’язах. Брак магнію впливає на настрій, якість сну. Нестача вітаміну С знижує імунний захист. Наслідком пивного алкоголізму є склероз ниркових судин і атрофування органу.
- Ендокринна система. Попадання фітоестрогенів викликає збій в роботі всіх залоз внутрішньої секреції.
- Серце. Під дією пива кровоносні судини миттєво переповнюються, виникає варикозне розширення вен, серце збільшується в розмірах (синдром «бичачого серця»), воно погано працює, заростає жиром, розвивається гіпертонія. Патологічні зміни серця знижують працездатність, з’являється задишка, виникає ішемічна хвороба, серцева недостатність. Ризик смерті від інсульту збільшується вдвічі.
Користь пива
На міжнародному рівні були проведені дослідження про вплив невеликої кількості якісного пива на організм і користі для здоров’я (посилання внизу) . Відзначено наступні реакції з боку організму:
- нормалізація тиску.
- зменшують ризик деякий вид раку.
- поліпшення згортання крові.
- зниження рівня холестерину.
- сечогінний ефект.
- активізація обмінних процесів.
На англійській мові
https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852062
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183453
https: // www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24530788
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27118108
Користь пива відносна тільки в невеликих дозах.
- Пиво — напій слабоалкогольний, але в основі його виробництва процес бродіння. Кінцевими продуктами цієї реакції є етанол, ефіри, сивушні масла, альдегіди. Крім цього, пивний алкоголізм розвивається в 5 разів швидше, ніж горілчаний.
- Джерело вітамінів, але корисні речовини, які воно містить, в достатній кількості знаходяться в гречці, капусті та інших продуктах харчування. При термічній обробці напою велика частина корисних речовин розпадається.
- Користь для мозку, так як пиво містить кремній, але алкоголь руйнує нервові клітини.
В основному користь і шкода напою визначаються кількістю випитого напою і його якістю.