Більшість людей отримують достатню кількість L-карнітину зі свого раціону або в результаті виробництва цього з’єднання в своєму організмі. Проте люди з низьким рівнем L-карнітину можуть отримати користь від прийому добавок.
Крім підтримки вироблення енергії, L-карнітин може допомогти деяким іншим функціям в організмі, таким як підтримка загальної функції мозку і зниження ризику розвитку визначених захворювань.
Деякі люди при збільшенні споживання L-карнітину можуть відчувати помірні побічні ефекти, особливо при тривалому застосуванні.
В цій статті ми розглянемо, що говорять поточні дослідження L-карнітину, включаючи його корисні властивості, ефективність і побічні ефекти.
Що таке L-карнітин?
L-карнітин — це тип карнітину, який є похідним амінокислот. Амінокислоти об’єднуються в білки, які виконують багато важливих завдань в організмі. Карнітин допомагає організму розщеплювати жирні кислоти і перетворювати їх в енергію для живлення клітин (1, 2).
L-карнітин є умовно незамінним живильною речовиною — це означає, що організм, як правило, може виробляти достатню його кількість , але в деяких випадках людині, можливо, доведеться отримувати його з їжі або добавок, якщо він відчуває в ньому дефіцит (3).
в організмі L-карнітин виробляється печінкою і нирками з амінокислот лізину і метіоніну. Нирки також можуть накопичувати L-карнітин для подальшого використання і усувати надлишок з сечею.
Види карнітину
Карнітин — це широкий термін, який описує кілька різних сполук. L-карнітин є більш поширеною формою карнітину, присутнього в організмі і багатьох добавках. Ось інші форми карнітину:
- Ацетил L-карнітин . Ця форма, також відома як ALCAR, грає роль в обміні речовин. Він володіє нейропротекторними властивостями, які можуть допомогти захистити нервову систему (4).
- D-карнітин . Цей тип є оптичним ізомером (дзеркальне відображення) L-карнітину. Він токсичний для організму, так як може перешкоджати засвоєнню інших форм карнітину (5).
- L-карнітину L-тартрату . Спортсмени можуть використовувати цей вид в формі спортивних добавок. Дослідження показують, що він може бути корисний для зменшення м’язових болів і сприяння відновленню (6).
- пропіоніл-L-карнітин . Ця форма проявляє знеболюючі та протиревматичні властивості, і вона може бути корисна для здоров’я серця (7).
Можливі корисні властивості
L-карнітин та карнітин в цілому є ключовим компонентом у створенні енергії для клітин. Його основна функція — допомагати розщеплювати жирні кислоти для використання в якості енергії — підтримує живлення клітин організму і їх ефективну роботу (2).
L-карнітин також виконує вторинну функцію, допомагаючи видалити деякі відходи з кліток, щоб запобігти їх накопичення і проблеми.
на додаток до своїх основних функцій, L-карнітин може також приносити деяку іншу користь для організму, про яку ми поговоримо нижче (2).
Здоров’я серця
L-карнітин може допомогти з деякими показниками здоров’я серця, хоча дослідження все ще тривають (8).
Добавки можуть допомогти поліпшити рівень L-карнітину при серцевій недостатності, що може поліпшити здоров’я серця і кровообіг в короткостроковій перспективі після інфаркту. Добавки можуть також допомогти при симптомах серцевої недостатності, таких як біль у грудях і аритмія.
Лікування раку
Іноді лікування раку, таке як хіміотерапія, може привести до дефіциту L-карнітину у людини. У цих випадках добавки L-карнітину можуть допомогти зменшити такі симптоми, як втома і слабкість (9).
Дослідники в даний час вивчають застосування сполуки як можливий спосіб запобігти пошкодженню тканин в результаті хіміотерапії, але це дослідження знаходиться на ранніх стадіях.
Хвороби нирок або печінки
Оскільки нирки і печінку допомагають створювати і використовувати L-карнітин, захворювання цих органів або недостатність органів можуть привести до дефіциту L-карнітину. У цих випадках для підтримки функції нирок і печінки та запобігання дефіциту лікарі можуть порекомендувати добавки з L-карнітин (10, 11).
Побічні ефекти
Більшість людей добре переносять L-карнітин . Проте при прийомі L-карнітину деякі люди можуть відчувати побічні ефекти з боку травного тракту. До них відносяться (2):
- спазми шлунку
- нудота
- блювота
- діарея
Деякі люди можуть також скаржитися на «рибний» запах тіла, який зазвичай не шкідливий, але може бути неприємним.
Деякі дослідження показують, що високий рівень L-карнітину може підвищити довгострокові ризики розвитку серцево-судинних захворювань, таких як атеросклероз (12).
Добавки L-карнітину можуть взаємодіяти з деякими антибіотиками або протиепілептичними препаратами. Той, хто збирається брати L-карнітин, щоб обговорити будь-які ліки, які він приймає, і можливі лікарські взаємодії повинен поговорити зі своїм лікарем.
Як і коли його слід приймати
Оптимальне кількість і форма L-карнітину можуть відрізнятися в залежності від причини, по якій людина хоче приймати це з’єднання.
Дорослі з хорошим загальним станом здоров’я
National Institutes of Health (NIH) відзначають, що здорові люди не потребують додаткового L-карнитине з їжі або добавок. Печінка і нирки будуть виробляти достатньо для задоволення їхніх щоденних потреб (2).
Незважаючи на те, що організм виробляє його природним шляхом, карнітин широко доступний в ряді простих продуктів. Тваринні білки, такі як риба, червоне м’ясо і птиця, є одними з кращих джерел.
Згідно з NIH, дорослі, які їдять як рослинну, так і тваринну їжу, включаючи червоне м’ясо та інші продукти тваринного походження, отримують близько 60-180 мг карнітину в день. Люди, які уникають продуктів тваринного походження, наприклад, вегани, можуть отримувати приблизно 10-12 мг зі свого раціону (2).
Проте нирки можуть зберігати карнітин для подальшого використання, тому загальний рівень буде приблизно однаковим , незалежно від раціону харчування людини. Для підтримки здорових концентрацій нирки також видаляють надлишок карнітину з сечею.
В цілому здоровим дорослим людям для підтримки свого здоров’я не потрібно приймати L-карнітин.
Спортсмени
Деякі спортсмени беруть добавки L-карнітину, вважаючи, що це підвищить їх спортивні результати. Доступність L-карнітину, мабуть, обмежує метаболізм м’язів під час вправ дуже високої інтенсивності. Таким чином, теоретично, прийом карнітину під час тренувань може допомогти у виконанні вправ.
Проте дослідження, опубліковане в науковому журналі Molecules зазначає, що доказів для цієї практики не вистачає. Хоча багато спортсменів приймають L-карнітин, багаторічні дослідження не дають переконливих доказів на підтримку цих тверджень.
Схуднення
Оскільки L-карнітин допомагає спалювати жирні кислоти для вироблення енергії, багато людей припускають , що його прийом може допомогти їм схуднути. Необхідні додаткові дослідження, але деякі дослідження підтримують цю ідею.
В огляді дев’яти різних досліджень дослідники знайшли деякі докази, що підтверджують це твердження. Вони припускають, що учасники, які брали L-карнітин, втратили в середньому на 1,3 кг більше, ніж ті, хто цього не робив (13).
Проте L-карнітин не може замінити корисні звички, такі як правильне харчування і регулярні фізичні вправи.
Рекомендації щодо дозування
Люди, які хочуть приймати L-карнітин, повинні спочатку проконсультуватися з лікарем. Лікар може дати додаткові рекомендації, щоб підтримати будь-яке лікування, якого потребує людина, і може допомогти йому уникнути можливих реакцій і взаємодій.
Більшість людей добре переносять L-карнітин. Рекомендована доза становить приблизно 1-3 грами в день. Проте люди з генетичними відхиленнями або іншими станами, що викликають недолік L-карнітину, для визначення індивідуальної дозування повинні поговорити зі своїм лікарем (14).
Підіб’ємо підсумок
- L карнітину — це амінокислота, яку організм виробляє природним шляхом. У людей з хорошим здоров’ям печінку і нирки виробляють і зберігають досить цього з’єднання, щоб запобігти дефіциту.
- Людям з дефіцитом L-карнітину може знадобитися одержувати з’єднання з раціону харчування або в якості добавки. Перш ніж приймати добавку L-карнітину рекомендується поговорити з лікарем.
- Деякі люди можуть хотіти приймати добавки L-карнітину в зв’язку з їхньою потенційною користю, такий як поліпшення спортивних результатів або схуднення. Однак для підтвердження цих корисних властивостей необхідні додаткові дослідження.