Харчування

Чим відрізняється рисовий оцет від рисового вина?

Незважаючи на їх схожі назви, вони мають багато відмінностей. Проте ви все ще можете задатися питанням, чи можете ви використовувати одне замість іншого.

Ця стаття пояснює різницю між рисовим вином і рисовим оцтом, їх використанням, взаємозамінністю, і які альтернативи.

alt=»Чим відрізняється рисовий оцет від рисового вина?» width=»768″ height=»509″ />

рисове вино і рисовий оцет

Хоча обидва зроблені з ферментованого рису, рисове вино і рисовий оцет різні.

Процес виробництва

Рисове вино — найпопулярніший алкогольний напій, який використовується як для вживання в чистому вигляді, так і для приготування їжі. В Японії він відомий як саке і національний напій країни. Інші версії, які використовуються для приготування їжі, включають мирин з Японії і хуанцзю з Китаю (1).

Вино виготовляється шляхом ферментації рисових крохмалів з використанням дріжджів, грибків і молочнокислих бактерій для виробництва алкоголю. Наприклад, цвіль, відома як Aspergillus oryzae , перетворює крохмалі в цукру, а дріжджі під назвою Saccharomyces cerevisiae виробляють алкоголь (1, 2, 3).

Рисовий оцет отримують шляхом ферментації крохмалю в рисі з використанням оцтовокислих бактерій, відомих як «Оцтова матка» ( Mycoderma aceti ), і невеликої кількості рисового вина для перетворення цукрів на спирт, а потім в оцтову кислоту (4 ).

на додаток до плутанини, рисовий оцет іноді називають «рисовим винним оцтом». Як і оцет з червоного і білого вина, він не є алкогольним напоєм незважаючи на те, що в його назві присутнє слово «винний», і він також не є рисовим вином.

Смак

Хуанцзю (китайське рисове вино), мирин (японське кулінарне вино) і саке (японська питне вино) — найпопулярніші сорти рисового вина. У порівнянні з іншими рисовими винами, вони мають солодкий, м’який смак і зазвичай містять менше алкоголю (1, 3, 5).

На ринку є багато інших сортів рисового вина, деякі з яких можуть мати різні смаки і кольори в залежності від процесу ферментації і додавання інших інгредієнтів, таких як спеції, трави або фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти сир, який покрився пліснявою?

Рисовий оцет має солодкий, кислий смак, схожий на смак інших видів оцту, таких як яблучний оцет. На відміну від рисового вина, рисовий оцет зазвичай використовується тільки в невеликих кількостях.

Через їх значних відмінностей у смаку не рекомендується міняти одне на інше.

Харчова цінність

Як рисове вино, так і оцет містять незначну кількість поживних речовин. З огляду на їх різне використання, важко порівнювати їх харчові профілі.

В одній типовій порції вина об’ємом 150 мл міститься 201 калорія, 7,5 грами вуглеводів і 0 грам цукру і солі (6).

тим часом, 1 столова ложка (15 мл) витриманого рисового оцту містить 30 калорій, 8 грамів вуглеводів, 8 грамів цукру і 710 мг солі. Витриманий рисовий оцет містить цукор і сіль, тому якщо ви намагаєтеся скоротити споживання цих інгредієнтів віддавайте перевагу невитриманою сортам (7).

З іншого боку, непідсолоджений рисовий оцет містить нуль калорій, вуглеводів або цукру (8).

Застосування

Рисове вино використовується як для приготування їжі, так і в якості алкогольного напою. У кулінарії його зазвичай додають безпосередньо в страви або в маринади або соуси, такі як теріякі, як підсилювач смаку (1).

Більшість азіатських країн мають свій власний сорт вина. Наприклад, популярний камбоджійський рисовий лікер сомбаі включає в себе фрукти, спеції і цукрову тростину. Тим часом, дансул — також відомий як гамью — є популярним в Південній Кореї молочним рисовим вином.

Коли справа доходить до рисового оцту, китайські, японські і корейські сорти найбільш популярні завдяки їх м’якому смаку і блідо-жовтого кольору . Темні оцти, такі як курозу, такі ж гарні. Оцет використовується для додання смаку маринадів, соусів, смаженого рису, маринованим овочам і суші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється чорна малина від ожини?

Насправді суші перекладається як «кислий рис» через традиційне приготування страви, яке включало в себе консервування риби в ферментованому рисі і солі. Щоб прискорити процес ферментації і поліпшити смак в кінцевому рахунку, замість цього почали використовувати рисовий оцет (9).

Резюме:

Рисове вино — це солодкий алкогольний напій, що п’ється в чистому вигляді і використовується в кулінарії. Рисовий оцет — це різновид оцту, використовувана в суші, смаженому рисі, маринадах, соусах і заправках для салатів. Хоча у них схожі назви, їх не можна використовувати як взаємозамінні.

Альтернативи

Через їх істотних відмінностей не рекомендується використовувати рисовий оцет і рисове вино взаимозаменяемо. Замість цього ось хороші альтернативи, які ви можете використовувати для кожного:

Рисовий оцет

Є багато доступних варіантів заміни, якими можна замінити рисовий оцет у співвідношенні 1: 1, хоча смак може трохи відрізнятися:

  • Яблучний оцет . Його м’який смак і колір добре підходять для суші, маринадів і вінегретних заправок.
  • Хересний оцет . Завдяки його схожим смаком, він ідеально підходить для більшості рецептів, в яких потрібно рисовий оцет.
  • Білий винний оцет . Використовуйте в соусах, маринадах і вінегретних заправках.
  • Червоний винний оцет . Ідеально підходить для маринадів, соусів і м’ясних страв.
  • Бальзамічний оцет . Найкраще підходить для салатів або випічки, включаючи курку і піцу.
  • Лимон або лайм . Використовуйте сік лимона або лайма замість рисового оцту в співвідношенні 2: 1. Ідеально підходить для заправок для салатів і соусів.
  • Шампанський оцет . Його м’який смак добре поєднується зі стравами з морепродуктів, маринадом, соусами і заправками для салатів.

Щоб відповідати солодощі рисового оцту, ви можете додати дрібку цукру або інший підсолоджувач на ваш вибір.

Рисове вино

Для приготування їжі:

  • Блідий сухий херес . Це хороша заміна для Міріна в зв’язку з його схожим кольором і смаком. Використовуйте в співвідношенні 1: 1.
  • Джин . Його схожий смак робить його гарною заміною білого рисового вина. Проте ви можете використовувати від 1/2 до 3/4 від необхідної кількості або додавати потроху, поки не досягнете бажаного смаку.
  • Біле вино . Якщо джин недоступний, біле вино може легко замінити біле рисове вино в співвідношенні 1: 1.
  • Сухий херес і цукор . Щоб замінити вино Шаосін (темне рисове вино), використовуйте сухий херес в співвідношенні 1: 1 і дрібку цукру.
  • Білий виноградний сік . Безалкогольний варіант, який добре підходить для більшості страв. Додайте половину вичавленого лимона, щоб збільшити кислотність.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи може яблучний оцет зіпсуватися?

Для пиття:

  • біле вино
  • сухий вермут
  • білий виноградний сік для безалкогольного варіанту
  • будь-який інший тип рисового вина, такий як хуанцзю, саке, дансул / гамью або Мідж

Резюме:

ви можете замінити рисовий оцет багатьма іншими оцтом, хоча ви можете додати дрібку цукру, щоб підсолодити їх. Використовуйте херес, вино, виноградний сік або інші сорти рисового вина, якщо ви шукаєте альтернативу рисовому провину.

Підіб’ємо підсумок

  • Рисовий оцет і рисове вино зроблені з ферментованого рису. Проте оцет проходить додаткові стадії обробки для видалення спирту та виробництва оцтової кислоти.
  • Ці відмінності в обробці створюють абсолютно різні продукти, які використовуються для різних цілей.
  • Рисове вино ідеально підходить як для приготування їжі, так і для пиття. Найпопулярнішими сортами є хуанцзю, мирин і саке. Якщо у вас закінчилося рисове вино або ви шукаєте альтернативу, спробуйте замінити на рівні кількості сухого хересу, білого вина, сухого вермуту або білого виноградного соку.
  • Рисовий оцет найчастіше використовується для приготування суші, маринадів, соусів і заправок для салатів. Щоб легко замінити рисовий оцет додайте дрібку цукру до інших типів оцту, таким як яблучний оцет, хересний оцет або білий винний оцет.
  • Не дивлячись на їх загальні назви, ви не повинні використовувати рисовий оцет замість рисового вина або навпаки.

Читайте також

14 видів борошна без глютену корисних для здоров’я

elena elena

Основи правильного харчування у лежачих хворих

elena elena

Повне керівництво по приготуванню сосисок

elena elena

Топ 10 продуктів з високим вмістом біотину

elena elena

Термін зберігання рису (в упаковці, варений) і чи може він зіпсуватися

elena elena

У яких продуктах багато сірки і як вона впливає на організм людини?

elena elena

Чи можна пити каву вранці натщесерце?

elena elena

Продукти, що сприяють виробленню колагену

elena elena

14 причин чому постійно хочеться їсти

elena elena

Залишити коментар