Ваші нирки — це фасолевідних органи, які виконують багато важливих функцій. Вони відповідають за фільтрацію крові, видалення відходів через сечу, вироблення гормонів, баланс мінералів і підтримання балансу рідини в організмі.
Існує багато чинників ризику розвитку захворювань нирок. Найбільш поширеними є неконтрольований цукровий діабет і високий кров’яний тиск.
Алкоголізм, хвороби серця і вірус гепатиту C також є причинами (1).
Коли нирки стають пошкодженими і нездатними функціонувати належним чином, рідина може накопичуватися в організмі, а відходи можуть накопичуватися в крові.
Однак виключення або обмеження споживання певних продуктів у вашому раціоні може допомогти зменшити накопичення відходів в крові, поліпшити функцію нирок і запобігти подальшому пошкодження (2).
Які продукти не можна їсти при хвороби нирок
Зв’язок між раціоном харчування і захворюваннями нирок
дієтичні обмеження варіюються в залежності від стадії захворювання нирок.
Наприклад, люди, які перебувають на ранніх стадіях хронічного захворювання нирок, матимуть інші дієтичні обмеження, в порівнянні з людьми з термінальною нирковою недостатністю.
Люди з термінальною нирковою недостатністю потребують діалізі, а також в різних дієтичних обмежень. Діаліз — це вид лікування, який видаляє зайву воду і фільтрує відходи.
Більшості людей, які перебувають на пізніх стадіях хвороби нирок, необхідно дотримуватися дієти, сприятливу для нирок, щоб уникнути накопичення в крові певних хімічних речовин або поживних речовин .
У людей з хронічним захворюванням нирок нирки не можуть адекватно видаляти надлишок натрію, калію і фосфору. В результаті вони піддаються більш високому ризику підвищення рівнів цих мінералів в крові.
Раціон харчування, сприятливий для нирок, або «дієта при захворюваннях нирок» зазвичай включає обмеження споживання натрію і калію до 2000 мг в день і обмеження споживання фосфору до 1000 мг в день.
Пошкоджені бруньки можуть також мати проблеми з фільтрацією відходів метаболізму білка. Отже, людям з хронічним захворюванням нирок на 1-4 стадіях може знадобитися обмежити кількість білка в раціоні (3).
Однак у пацієнтів з термінальною стадією ниркової недостатності, що піддаються діалізу, потреба в білку підвищена (4).
Ось 17 продуктів, яких ви повинні уникати при захворюваннях нирок.
1. Кола
На додаток до калорій і цукру, які забезпечують газовані напої під назвою Кола (Кока-кола, пепсі-кола і ін.), Вони також містять добавки, що включають фосфор.
Багато виробників продуктів харчування додають фосфор під час обробки продуктів харчування і напоїв для поліпшення смаку, продовження терміну придатності і запобігання зміни кольору.
Цей доданий фосфор набагато краще засвоюється організмом людини, ніж натуральний фосфор тваринного або рослинного походження ( 5).
на відміну від природного фосфору, фосфор у вигляді добавок не пов’язаний з білком. Швидше, він знаходиться в формі солі і добре всмоктується в кишечнику (6).
Вважається, що добавка фосфору зазвичай можна знайти в списку інгредієнтів продукту. Проте виробники продуктів харчування не зобов’язані вказувати точну кількість доданого фосфору на етикетці.
У той час як зміст доданого фосфору варіюється в залежності від типу коли, вважається, що в більшості напоїв темного кольору міститься 50-100 мг в 200 мл порції (7).
в результаті людям з проблемами з нирками слід уникати вживання коли, особливо темного кольору.
Резюме:
Якщо у вас проблеми з нирками вам слід уникати вживання коли, оскільки ці напої містять фосфор в тій формі, яка добре засвоюється організмом людини.
2. Авокадо
Авокадо часто рекомендують включати в раціон харчування в зв’язку з багатим складом поживних речовин, включаючи корисні для серця жири, клітковину і антиоксиданти.
У той час як авокадо, як правило, є здоровим доповненням до раціону харчування, людям із захворюваннями нирок, можливо, доведеться уникати цих фруктів.
Це пов’язано з тим, що авокадо є дуже багатим джерелом калію. У 150 грамах авокадо міститься 727 мг калію (8).
Це вдвічі більше калію, ніж забезпечує середній банан.
Тому на ниркової дієті слід уникати вживання авокадо, в тому числі гуакамоле, особливо якщо вам сказали стежити за рівнем споживання калію.
Резюме:
Серед заборонених продуктів при захворюваннях нирок присутній авокадо. Якщо у вас проблеми з нирками вам слід уникати авокадо через його високого рівня вмісту калію. У 150-грамової порції авокадо міститься майже 37% від 2000 міліграма калію.
3. Консерви
Консерви, такі як супи, овочі і квасолю, часто купуються через їх низьку вартість і зручності.
Однак більшість консервованих продуктів містять велику кількість натрію, так як сіль додається в якості консерванту для збільшення їх терміну придатності (9).
через кількості натрію, що міститься в консервованих продуктах, людям із захворюваннями нирок часто рекомендується уникати або обмежувати споживання цих продуктів.
як правило, краще вибирати сорти з низьким вмістом натрію або ті, які позначені як «без додавання солі».
Крім того, осушення і ополіскування консервів, таких як консервована квасоля і тунець, може знизити рівень вмісту натрію на 33-80%, в залежності від продукту (10).
Резюме:
Консерви часто містять багато натрію. Уникнення і обмеження споживання або покупка видів з низьким вмістом натрію, ймовірно, краще за все зменшить загальне споживання натрію.
4. Цільнозерновий хліб
Вибір правильного хліба може збити з пантелику людей із захворюваннями нирок.
Часто для здорових людей зазвичай рекомендується цільнозерновий хліб замість хліба з рафінованої білої муки.
Цельнозерновой хліб може бути більш поживним вибором, в основному через більш високий вміст клітковини. Проте для людей із захворюваннями нирок рекомендується вживати білий хліб, а не цільнозерновий.
Це пов’язано з його вмістом фосфору і калію. Чим більше висівок і цільних зерен в хлібі, тим вищий вміст фосфору і калію.
Наприклад, 30-грамова порція цільнозернового хліба містить близько 57 мг фосфору і 69 мг калію. Для порівняння, білий хліб містить тільки 28 мг фосфору і калію (11, 12).
Зверніть увагу, що більшість хліба і хлібобулочних виробів, незалежно від того, чи є вони білими або цільнозерновими, також містять відносно високий кількість натрію (13).
Тому перед покупкою краще порівнювати етикетки різних видів хліба щодо кількості міститься в них натрію, і віддавати перевагу варіантам з низьким вмістом натрію. Також слід відстежувати розміри порцій.
Резюме:
Серед шкідливих для нирок продуктів присутня цільнозерновий хліб. Замість цільнозернового хліба на ниркової дієті зазвичай рекомендується білий хліб. Це пов’язано з більш низьким рівнем вмісту фосфору і калію. Весь хліб містить натрій, тому краще порівнювати етикетки на продуктах і вибрати варіант з низьким вмістом натрію.
5. Коричневий рис
Як і хліб з цілісної пшениці, коричневий рис — це цільне зерно з більш високим рівнем вмісту калію і фосфору, у порівнянні з білим рисом.
Одна 200-грамова порція вареного коричневого рису містить 150 мг фосфору і 154 мг калію, а одна 190-грамова порція вареного білого рису містить тільки 69 мг фосфору і 54 мг калію (14, 15).
Ви можете включити коричневий рис в ниркову дієту, але тільки якщо контролюєте порції і врівноважуєте з іншими продуктами, щоб уникнути надмірного щоденного споживання калію і фосфору.
Булгур, гречка, перлова крупа і кус-кус — це багаті поживними речовинами зерна з низьким вмістом фосфору, які можуть стати хорошим замінником коричневого рису.
Резюме:
Коричневий рис має високий рівень вмісту фосфору і калію, і, швидше за все, порції необхідно контролювати або обмежувати на дієті при захворюваннях нирок. Білий рис, булгур, гречка і кускус — все це хороші альтернативи.
6. Банани
Банани відомі своїм високим рівнем вмістом калію.
У той час як вони природно містять мало натрію, один середній банан забезпечує організм людини 422 мг калію (16).
Вам може бути важко зберігати рівень щоденного споживання калію до 2000 мг, якщо банан є щоденним основним продуктом.
На жаль, багато інших тропічні фрукти також мають високий рівень вмісту калію.
Однак ананаси містять значно менше калію, ніж інші тропічні фрукти, і можуть бути більш придатною, але смачною альтернативою (17).
Резюме:
банани є багатим джерелом калію і, можливо, повинні бути обмежені на дієті при захворюваннях нирок. Ананас — це корисний для нирок фрукт, так як він містить набагато менше калію, ніж деякі інші тропічні фрукти.
7. Молочні продукти
Молочні продукти багаті різними вітамінами та поживними речовинами.
Вони також є природним джерелом фосфору і калію і хорошим джерелом білка.
Наприклад, 1 чашка (240 мл) цільного молока забезпечує організм 222 мг фосфору і 349 мг калію (18).
Проте споживання занадто великої кількості молочних продуктів в поєднанні з іншими продуктами, багатими фосфором, може бути шкідливим для здоров’я кісток у людей із захворюваннями нирок.
Це може звучати дивно, так як молоко і молочні продукти часто рекомендуються для зміцнення кісток і м’язів .
Однак, коли нирки пошкоджені, надмірне споживання фосфору може викликати накопичення фосфору в крові. Це може зробити ваші кістки тонкими і слабкими з плином часу і збільшити ризик переломів кісток або тріщин (19).
Молочні продукти також багаті білком. Одна чашка (240 мл) цільного молока забезпечує організм приблизно 8 грамами білка (18).
Щоб уникнути накопичення білкових відходів в крові може бути важливо обмежити споживання молочних продуктів.
Такі альтернативи молоку , як незбагачений рисове молоко і мигдальне молоко, містять набагато менше калію, фосфору і білка, ніж коров’яче молоко, що робить їх гарною заміною молоку при хворобах нирок.
Резюме:
Молочні продукти містять велику кількість фосфору, калію і білка і повинні бути обмежені при захворюваннях нирок. Незважаючи на високий рівень вмісту кальцію в молоці, присутній в ньому фосфор може послабити кістки у людей із захворюваннями нирок.
8. Апельсини і апельсиновий сік
Хоча апельсини і апельсиновий сік, мабуть, найбільш відомі своїм змістом вітаміну C, вони також є багатими джерелами калію.
Один великий апельсин (184 грама) містить 333 мг калію. Крім того, в одній чашці (240 мл) апельсинового соку міститься 473 мг калію (20, 21).
З огляду на вміст калію, при захворюваннях нирок вживання апельсинів і апельсинового соку, ймовірно, слід уникати або обмежувати.
Виноград, яблука і журавлина, а також їх сік, є хорошими замінниками апельсинів і апельсинового соку, так як вони містять менше калію.
Резюме:
Апельсини і апельсиновий сік містять багато калію і повинні бути обмежені при хворобах нирок. Спробуйте виноград, яблука, журавлину або їх сік.
9. Оброблене м’ясо
оброблене м’ясо довгий час асоціювалося з хронічними захворюваннями і, як правило, вважається шкідливим для здоров’я через що містяться в ньому консервантів (22, 23, 24, 25).
Оброблене м’ясо — це м’ясо, яке було засолено, висушене, в’ялено або консервовані.
Наприклад, до обробленого м’яса можна віднести ковбасні вироби, бекон, в’ялене м’ясо і напівфабрикати.
Оброблене м’ясо зазвичай містить велику кількість солі, в основному для поліпшення смаку і збереження аромату.
Отже, якщо у вашому раціоні міститься багато обробленого м’яса вам може бути важко зберегти щоденне споживання натрію менш як 2000 мг.
Крім того, оброблене м’ясо має високий рівень вмісту білка.
Якщо вам сказали контролювати споживання білка, важливо обмежити кількість обробленого м’яса і з цієї причини.
Резюме:
Оброблене м’ясо містить велику кількість солі і білка і має упот реблять в помірних кількостях при хворобах нирок.
10. Соління, оливки і приправи
Солоні огірки, оброблені оливки і приправи — все це приклади консервованих або маринованих продуктів.
Зазвичай в процесі консервування чи мариновані додають велику кількість солі.
Наприклад, одна чверть маринованого огірка може містити більше 300 мг натрію. Аналогічним чином в 2 столових ложках солодкого овочевого маринаду міститься 244 мг натрію (26, 27).
Оброблені оливки також мають тенденцію бути солоними, тому що вони мариновані і ферментовані. П’ять зелених маринованих оливок містять близько 195 мг натрію, що становить значну частину добової норми тільки в невеликої порції (28).
У багатьох продуктових магазинах продаються маринади, оливки і приправи зі зниженим вмістом натрію, які містять менше натрію , ніж традиційні сорти.
Проте навіть варіанти з пониженим вмістом натрію можуть як і раніше містити багато натрію, тому вам все одно слід обмежувати свої порції.
Резюме:
Солоні огірки, оброблені оливки і приправи містять велику кількість натрію і повинні бути обмежені при захворюваннях нирок.
11. Абрикоси
Абрикоси багаті вітаміном C, вітаміном A і клітковиною.
Вони також містять багато калію. Одна 155-грамова порція свіжих абрикосів містить 427 мг калію (29).
Крім того, кількість міститься калію ще вище в куразі.
Одна 130-грамова порція кураги містить понад 1500 мг калію (30).
Це означає, що тільки одна порція кураги забезпечує організм 75% від 2000 міліграма обмеження споживання калію.
На дієті при захворюваннях нирок найкраще уникати абрикосів і, найголовніше, кураги.
Резюме:
заборонені продукти при хворобах нирок включають абрикоси і особливо курагу. Абрикоси — це їжа з високим вмістом калію, яку слід уникати при хворобах нирок. Вони містять більше 400 мг на порцію сирих і понад 1500 мг на порцію сушених абрикос.
12. Картопля і батат
Картопля і батат (солодка картопля) — багаті калієм овочі.
Тільки один печена картопля середнього розміру (156 грам) містить 610 мг калію, тоді як один печений батат середнього розміру (114 грам) містить 541 мг калію (31, 32).
На щастя, деякі продукти з високим вмістом калію, включаючи картоплю і батат, можуть бути вимочити або виварені для зниження вмісту калію.
Нарізка картоплі на дрібні тонкі шматочки і варіння їх протягом не менше 10 хвилин може знизити рівень вмісту калію приблизно на 50% (33).
Доведено, що в картоплі, який вимочується в посуді великого обсягу з водою не менше ніж за чотири години до приготування, вміст калію нижче, ніж у картоплі, яка не вимочується до приготування (34).
Цей метод відомий як «вилуговування калію» або «метод подвійний варіння ».
Хоча подвійна варіння картоплі знижує рівень вмісту калію, важливо пам’ятати, що міститься в ньому калій НЕ устра вується повністю цим методом.
Значна кількість калію все ще може бути присутнім в приготованому двічі картоплі, тому щоб контролювати рівень споживання калію краще дотримуватися порційного контролю.
Резюме:
Картопля і батат — це овочі з високим вмістом калію. Варка або подвійна варіння картоплі може зменшити кількість міститься калію приблизно на 50%.
13. Помідори
Помідори — це ще один овоч з високим вмістом калію, який може не відповідати рекомендаціям дієти при захворюваннях нирок.
Їх можна подавати в сирому або тушкованому вигляді, і вони часто використовуються для приготування соусів.
Одна 245-грамова порція томатного соусу може містити до 900 мг калію (35).
На жаль, для людей, які дотримуються дієти при захворюваннях нирок, помідори зазвичай використовуються в багатьох стравах.
Вибір альтернативи з більш низьким вмістом калію багато в чому залежить від смакових уподобань. Проте заміна томатного соусу на соус з смаженого червоного перцю може бути хорошим варіантом, тому що такий соус містить менше калію і дуже смачний.
Резюме:
Помідори — це ще один овоч з високим вмістом калію, який, ймовірно, слід обмежувати при хворобах нирок.
14. Продукти швидкого приготування і готові страви
Оброблені продукти можуть бути основним компонентом натрію в раціоні.
Серед цих харчових продуктів упаковані продукти, продукти швидкого приготування і попередньо приготовані страви зазвичай найбільш інтенсивно обробляються і , таким чином, містять найбільше натрію.
до прикладів таких продуктів можна віднести заморожену піцу, страви для мікрохвильової печі і локшину швидкого приготування.
Споживання натрію до 2000 мг в день може бути утруднено, якщо ви регулярно вживаєте продукти з високим ступенем переробки.
Мало того, що харчові продукти з високим ступенем переробки містять велику кількість натрію, їм також не вистачає поживних речовин (36).
Резюме:
Упакування продукти, продукти швидкого приготування і готові страви — це продукти з високим ступенем обробки, які можуть містити дуже велику кількість натрію і не мати поживні х речовин. Краще обмежити ці продукти при хворобах нирок.
15. Швейцарський мангольд, шпинат і бадилля буряка
Швейцарський мангольд, шпинат і бадилля буряка — це листові зелені овочі, які містять велику кількість різних поживних речовин і мінералів, в тому числі калію.
при подачі в сирому вигляді кількість калію коливається в межах 140-290 мг на порцію 30-40 грам (37, 38, 39).
у той час як листові овочі при приготуванні скорочуються до меншого розміру, вміст калію залишається незмінним.
Наприклад, 20 грам сирого шпинату (1/2 миски) при приготуванні скоротиться до 1 столової ложки. Таким чином, вживання 1/2 миски приготованого шпинату буде містити набагато більше калію, ніж такий же обсяг сирого шпинату.
Помірне споживання сирого Мангольд, шпинату і бадилля буряка краще, ніж приготовлена зелень, щоб уникнути занадто великої кількості калію.
Резюме:
В зелених листових овочах, таких як швейцарський мангольд, шпинат і бадилля буряка, багато калію, особливо в приготованому вигляді. Хоча розмір порції при приготуванні зменшується, рівень вмісту калію залишається незмінним.
16. Фініки, ізюм і чорнослив
фініки, родзинки і чорнослив — поширені сухофрукти.
Коли фрукти сушать, все їх поживні речовини концентруються, включаючи калій.
Наприклад , в одній 175-грамової порції чорносливу міститься 1274 мг калію, що майже в п’ять разів перевищує кількість калію, що міститься в 165-грамової порції сирих слив (40, 41).
Крім того, всього чотири фініка постачають організм 668 мг калію (42).
З огляду на велику кількість калію, що міститься в цих поширених сухофруктах, найкраще відмовитися від вживання цих продуктів, щоб рівень калію залишався сприятливим.
резюме:
Заборонені продукти при хворобах нирок включають поширені сухофрукти. Коли фрукти сушать, що містяться в них живильні речовини концентруються. Тому рівень вмісту калію в сухофруктах, включаючи фініки, чорнослив і родзинки, надзвичайно високо, і при захворюваннях нирок їх слід уникати.
17. Кренделі, чіпси і крекери
Готові до вживання закуски, такі як кренделі, чіпси і крекери, як правило, відчувають нестачу в поживних речовинах і містять відносно велику кількість солі.
Крім того , їх легко з’їсти більше, ніж рекомендований розмір порції цих продуктів, що часто призводить до ще більшого споживання солі, ніж передбачалося.
Більш того, якщо чіпси зроблені з картоплі, вони також будуть містити значну кількість калію.
Резюме:
Кренделі, чіпси і крекери легко споживаються великими порціями і, як правило, містять велику кількість солі. Крім того, чіпси з картоплі забезпечують організм значною кількістю калію.
Підіб’ємо підсумок
- Якщо у вас захворювання нирок, зниження рівня споживання калію, фосфору і натрію може стати важливим аспектом боротьби з цим захворюванням.
- Які продукти не можна їсти при хвороби нирок? Перераховані вище продукти з високим вмістом натрію, калію і фосфору, ймовірно, найкраще обмежувати або виключити.
- Дієтичні обмеження і рекомендації по споживанню живильних речовин будуть варіюватися в залежності від тяжкості ушкодження нирок.
- Дотримання дієти при захворюваннях нирок часом може здатися страшним і трохи обмежувальним. Однак робота з Вашим лікуючим лікарем і дієтологом може допомогти вам розробити дієту, відповідну вашим індивідуальним потребам.