Захворювання

12 Корисних фруктів під час і після лікування раку

Точно так само важливо правильно харчуватися здоровою їжею, якщо ви лікуєтеся від раку або одужує.

Деякі продукти харчування, в тому числі фрукти, містять корисні для здоров’я сполуки, які можуть уповільнювати ріст пухлини і зменшувати деякі побічні ефекти лікування, полегшуючи ваш шлях до одужання.

Ось 12 кращих фруктів, які корисні під час і після лікування раку.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623920706_12-Poleznyh-fruktov-vo-vremya-i-posle-lecheniya-raka.jpg» title=»12 Корисних фруктів під час і після лікування раку» alt=»12 Корисних фруктів під час і після лікування раку» width=»768″ height=»509″ />

Яким фруктам віддати перевагу при раку

Коли ви лікуєтеся або одужує від раку, ваш вибір продуктів харчування неймовірно важливий.

Лікування раку, таке як хіміотерапія і променева терапія, може викликати безліч побічних ефектів, які можуть погіршуватися або поліпшуватися в залежності від того, що ви їсте і п’єте.

до поширених побічних ефектів хіміотерапії і променевої терапії відносяться (1, 2):

  • втома
  • анемія
  • нудота
  • блювота
  • зміни в апетиті
  • діарея
  • запор
  • бо лезненное ковтання
  • сухість у роті
  • виразки в роті
  • порушення концентрації уваги
  • зміни настрою

Включення в раціон харчування багатих поживними речовинами продуктів, включаючи фрукти, допомагає постачати організм вітамінами, мінералами і антиоксидантами протягом усього періоду лікування раку.

Проте важливо адаптувати свій вибір фруктів до вашим конкретним симптомів.

Наприклад, пюре з фруктів або фруктові коктейлі є хорошим варіантом, якщо вам важко ковтати, в той час як фрукти, багаті клітковиною, можуть сприяти регулярним дефекації, якщо ви відчуваєте запор.

ви можете також хотіти уникнути певних фруктів, в залежності від ваших симптомів. Наприклад, цитрусові можуть дратувати виразки в роті і погіршувати відчуття сухості в роті.

Нарешті, деякі люди, хворі на рак, не можуть їсти цільні фрукти, такі як яблука, абрикоси і груші, через виразок у роті , утрудненого ковтання, сухості в роті або нудоти.

Резюме:

деякі продукти можуть погіршити або полегшити деякі побічні ефекти лікування раку. Найкраще адаптувати свій вибір фруктів до вашим конкретним симптомів.

1. Лохина

Лохина — це багата поживними речовинами ягода, в якій міститься багато клітковини, вітаміну C і марганцю (3).

Вона також багата антиоксидантами і добре вивчена в відношення її протиракових властивостей (4, 5, 6).

Лохина може також допомогти полегшити «хіміотерапевтичний мозок» — термін, використовуваний для опису проблем з пам’яттю і концентрацією, які деякі люди відчувають під час лікування раку і одужання.

Одне невелике дослідження показало, що щоденне вживання соку з лохини протягом 12 тижнів покращує пам’ять і здатність навчатися у літніх людей (7).

Аналогічним чином, недавній огляд 11 досліджень показав, що лохина покращує деякі аспекти функції мозку у дітей та дорослих (8).

Хоча в цих дослідженнях не брали участь люди, що проходять лікування від раку, отримані результати можуть все-таки застосовуватися.

Резюме :

Лохина може допомогти боротися з ростом раку і обліг чить «хіміотерапевтичний мозок» — термін, використовуваний для опису порушень пам’яті та концентрації через лікування раку.

2. Апельсини

Апельсини є поширеним типом цитрусових фруктів, віддається перевага в зв’язку з їх солодким смаком, яскравим кольором і відмінним профілем поживних речовин.

Тільки один середній апельсин може задовольнити і навіть перевищити ваші щоденні потреби у вітаміні C, одночасно забезпечуючи ваш організм іншими важливими живильними речовинами, такими як тіамін, фолат і калій (9).

Вітамін C грає ключову роль в імунітеті і може допомогти зміцнити вашу імунну систему під час і після лікування раку (10, 11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  14 видів борошна без глютену корисних для здоров'я

Дослідження показують, що вітамін C може зменшувати зростання і поширення ракових клітин і діяти як терапевтичний засіб проти певних видів раку (12, 13).

вітамін C з апельсинів також може підвищити засвоєння заліза з їжі. Це допомагає захистити від анемії — поширеного побічного ефекту хіміотерапії (14).

Резюме:

Апельсини є відмінним джерелом вітаміну C, який може допомогти зміцнити вашу імунну функцію, зменшити ріст ракових клітин і збільшити засвоєння заліза.

3. Банани

Банани можуть бути відмінним дієтичним доповненням для тих, хто одужує від раку.

Їх легко переносити тим, хто відчуває труднощі з ковтанням, і вони є хорошим джерелом багатьох важливих поживних речовин , включаючи вітамін B6, марганець і вітамін C (15).

Крім того, банани містять клітковину, яка називається пектином, яка може бути особливо корисна для тих, хто відчуває діарею, викликану лікуванням раку (16, 17).

Оскільки банани багаті калієм, вони також можуть допомогти заповнити електроліти, втрачені в результаті діареї або блювоти.

Крім того, дослідження в пробірці показали, що пектин може допомогти захистити від зростання і розвитку ракових клітин товстої кишки (18, 19, 20).

Проте , щоб визначити, чи може що міститься в бананах пектин уповільнити зростання ракових клітин у людей необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Банани містять пектин, який може зменшити діарею і захищає від раку товстої кишки в дослідженнях в пробірці.

4. Грейпфрут

Грейпфрут — це багатий антиоксидантами, вітамінами і мінералами фрукт.

Крім того, що він містить велику кількість вітаміну C, провітаміну A і калію, він багатий такими корисними сполуками, як лікопін (21).

ликопин є каротиноїдом з сильними протиракові властивості. Деякі дослідження припускають, що він може зменшити деякі негативні побічні ефекти хіміотерапії і променевої терапії (22).

Одне дослідження за участю 24 дорослих показало, що вживання 500 мл соку з цитрусових, включаючи грейпфрут, збільшує приплив крові до мозку, що може допомогти полегшити «хіміотерапевтичний мозок» (23).

Майте на увазі, що грейпфрут може заважати певних ліків, тому краще поговорити з лікарем, перш ніж включати його в свій раціон (24).

Резюме:

Грейпфрут багатий антиоксидантами, такими як лікопін, який володіє протираковими властивостями і може зменшити деякі побічні ефекти терапії раку. Також було виявлено, що вживання грейпфрута збільшує приплив крові до мозку, що може полегшити «хіміотерапевтичний мозок».

5. Яблука

12 Корисних фруктів під час і після лікування раку
Яблука — це не тільки один з найпопулярніших фруктів, а й один з найбагатших поживними речовинами.

Кожна порція багата клітковиною, калієм і вітаміном C — все це може сприяти одужанню від раку (25).

Інформація, що міститься в яблуках клітковина може сприяти регулярним дефекації і підтримувати просування їжі через шлунково-кишковий тракт (26).

Калій впливає на ваш баланс рідини і може допомогти запобігти затримці рідини в організмі, що є поширеним побічним ефектом деяких видів хіміотерапії (27, 28).

Нарешті, вітамін C діє як антиоксидант, підтримуючи імунну функцію і борючись із зростанням ракових клітин (10 , 12).

Резюме:

Яблука багаті клітковиною, калієм і вітаміном C. Отже, вони можуть сприяти регулярним дефекації, зменшення затримки рідини в організмі і підтримці імунітету.

6. Лимони

Відомі своїм кислим смаком і характерним цитрусовим ароматом, лимони містять велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів в кожній порції.

Вони особливо багаті вітаміном C, але також містять трохи калію, заліза і вітаміну B6 (29).

дослідження в пробірці показали, що екстракт лимона може допомогти запобігти зростанню декількох типів ракових клітин (30, 31).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  14 найкорисніших зелених листових овочів

Деякі дослідження на тваринах також показують , що певні сполуки в лимонах, включаючи лімонен, можуть поліпшити ваш настрій і боротися зі стресом, зменшуючи депресію і тривогу (32, 33, 34).

Незважаючи на те, що для підтвердження цих результатів у людей необхідні додаткові дослідження, вживати лимони корисно, додаючи їх у ваші улюблені напої і десерти в якості частини здорового раціону харчування.

Резюме:

в дослідженнях в пробірці було виявлено, що лимони інгібують ріст ракових клітин. Вони також містять сполуки, які можуть поліпшити ваш настрій і знизити рівень стресу.

7. Гранати

гранати не тільки смачні і багаті поживними речовинами, а й мають корисними для здоров’я властивостями, що робить їх прекрасним доповненням до будь-якого раціону харчування.

Як і інші фрукти, вони багаті вітаміном C і клітковиною, але також містять багато вітаміну K, фолату і калію (35).

Крім того, деякі дослідження показали, що вживання граната може поліпшити вашу пам’ять, що може допомогти тим, хто страждає від порушень з концентрацією уваги і пам’яттю, викликаних хіміотерапією (36).

Дослідження, проведене за участю 28 осіб, показало, що щоденне вживання 240 мл гранатового соку протягом 4 тижнів призводило до підвищення мозкової активності і поліпшенню пам’яті (37 ).

Більш того, дослідження на тваринах показали, що гранати можуть допомогти зменшити біль в суглобах — ще один поширений побічний ефект хіміотерапії (38, 39, 40).

Резюме:

Гранати можуть допомогти поліпшити пам’ять і зменшити біль в суглобах, які є поширеними побічними ефектами терапії раку.

8. Шовковиця

Шовковиця — це різновид барвистих плодів з того ж сімейства, що і інжир, і плід хлібного дерева.

Вона використовувалася для лікування раку в багатьох традиційних формах медицини, і нові дослідження почали підтверджувати її потенційний протираковий ефект (41, 42).

Шовковиця є одним з небагатьох фруктів, багатих як вітаміном C, так і залізом, які можуть допомогти захистити від анемії, викликаної лікуванням раку (43).

Вона також багата рослинною клітковиною, відомої як лігніни, які, як було виявлено, підсилюють імунну функцію і вбивають ракові клітини в дослідженнях в пробірці (44).

Щоб оцінити, чи може вживання шовковиці в нормальних кількостях бути корисним під час і після лікування раку необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Шовковиця багата на вітамін C і залізом, що може допомогти знизити ризик розвитку анемії. Вона також містить лігніни, які можуть підвищити імунну функцію і мають протиракові властивості.

9. Груші

груші універсальні, сповнені смаку і легкі у використанні в якості частини здорового раціону харчування.

Вони також дуже багаті поживними речовинами, містять велику кількість клітковини, міді, вітаміну C і вітаміну K в кожній порції (45).

зокрема, мідь відіграє центральну роль в імунній функції і знижує сприйнятливість вашого організму до інфекції, що може бути корисним при лікуванні раку (46).

Як і інші фрукти, груші можуть містити потужні протиракові з’єднання.

Фактично, дослідження за участю більше 478 000 чоловік показало, що більш високий рівень споживання яблук і груш був пов’язаний з більш низьким ризиком розвитку раку легенів (47 ).

Антоціани — тип рослинного пігменту, виявленого в грошах — також були пов’язані зі зменшенням зростання раку і утворення пухлин в дослідженнях в пробірці (48, 49).

Резюме :

Груші багаті міддю і містять антоціани, які, як було виявлено, зменшують зростання раку в дослідженнях в пробірці.

10. Полуниця

12 Корисних фруктів під час і після лікування раку
Завдяки свіжому солодкому смаку полуниця є фаворитом серед любителів фруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  5 Кращих ДІЄТ для жінок после 50 років

Вона багата на вітамін C, фолатом, марганцем і калієм, а також антиоксидантні сполуками, такими як пеларгонідін ( 50, 51).

на додаток до вражаючого складу полуниця володіє декількома властивостями, які корисні при лікуванні раку.

По-перше, стигла полуниця м’яка, що робить її придатною для тих, хто відчуває труднощі з ковтанням (52).

Більш того, одне дослідження на тваринах показало, що введення ліофілізованої полуниці хом’якам з раком порожнини рота допомогло зменшити утворення пухлини (53).

Інша дослідження на мишах показало, що екстракт полуниці допомагає вбивати клітини раку молочної залози і блокувати ріст пухлини (54).

Проте, щоб визначити, чи проявляє полуниця протипухлинні ефекти у людей при вживанні в якості частини здорової дієти необхідні високоякісні дослідження.

Резюме:

Полуниця багата антиоксидантами і може допомогти зменшити ріст ракових клітин. Стиглі ягоди також м’які, що робить їх гарним вибором для тих, хто відчуває труднощі з ковтанням.

11. Черешня

Черешня — це різновид кісточкових фруктів, що належить до того ж роду, що й персики, сливи і абрикоси.

Кожна порція черешні забезпечує організм людини хорошим кількістю вітаміну C, калію і міді (55).

Ці маленькі плоди також є хорошим джерелом антиоксидантів, таких як бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які можуть принести користь вашому здоров’ю (56).

Багато досліджень показали, що виявлені в черешні антиоксиданти, можуть допомогти уповільнити зростання ракових клітин.

Наприклад, одне дослідження в пробірці показало, що екстракт черешні вбивав і зупиняв поширення клітин раку молочної залози (57).

в іншому дослідженні, проведеному на тварин, спостерігалися аналогічні результати, зазначаючи, що певні сполуки, виявлені в черешні, уповільнюють ріст клітин раку товстої кишки у мишей (58).

Проте ці дослідження проаналізували ефекти висококонцентрованих екстрактів черешні . Щоб оцінити, чи можуть бути застосовані ці дані до людей, коли черешня вживається в нормальних кількостях необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Черешня багата антиоксидантами і, як було виявлено в дослідженнях в пробірках і на тварин, знижує ріст ракових клітин.

12. Ожина

Ожина є різновидом ягід, що відрізняються солодким, але злегка гіркуватим смаком і глибоким фіолетовим відтінком.

Цей популярний фрукт містить велику кількість вітаміну C, марганцю і вітаміну K (59).

Ожина також містить безліч антиоксидантів, включаючи еллаговую кислоту, галловую кислоту і хлорогеновую кислоту (60).

Згідно з деякими дослідженнями, вживання в їжу ягід може допомогти захистити від пошкодження ДНК, нейтралізувати шкідливі сполуки, які називаються вільними радикалами, і сповільнити зростання і поширення ракових клітин (61).

Інші дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ожина може зберегти здоров’я мозку і поліпшити пам’ять, потенційно запобігаючи певні побічні ефекти хіміотерапії ( 62, 63, 64).

Проте, щоб визначити, чи має ожина аналогічні корисні ефекти на організми людей необхідні подальші дослідження.

Резюме:

Ожина б Огата антиоксидантами, які можуть допомогти захистити від раку. Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що вона також може сприяти здоров’ю мозку, що може запобігти певні побічні ефекти лікування раку.

Підіб’ємо підсумок

  • Вживання в їжу певних фруктів може значно вплинути на ваше здоров’я, особливо під час і після лікування раку.
  • Багато фрукти містять антиоксиданти, які допомагають боротися з ростом ракових клітин, і можуть навіть принести іншу користь вашому здоров’ю, допомагаючи послабити певні побічні ефекти терапії.
  • Насолоджуючись цими корисними фруктами в поєднанні з добре збалансованою дієтою, ви можете відчувати себе краще і почати шлях до одужання.

Читайте також

Чи можна їсти банани при СРК?

elena elena

20 Продуктів і напоїв, які допомагають при здутті живота

elena elena

Як часник впливає на кров’яний тиск?

elena elena

Прокинувся і паморочиться голова: причини, що робити

elena elena

8 Продуктів, здатних викликати свербіж як алергічну реакцію

elena elena

Які продукти знижують тиск у людини: 17 кращих варіантів

elena elena

Чи може тривога викликати високий кров’яний тиск?

elena elena

Камені в жовчному міхурі: лікування без операції

elena elena

Прибуток при діареї дорослим і дітям: користь і шкода, види

elena elena

Залишити коментар