Для нього характерні нерегулярні дефекації, твердий стілець і труднощі з випорожненням кишечника.
Існує безліч причин виникнення запору, починаючи від поганого харчування і закінчуючи недостатніми фізичними навантаженнями.
Деякі стверджують, що банани викликають запор, в той час як інші говорять, що вони допомагають запобігти його.
Ця стаття аналізує наукові докази, щоб визначити, чи викликають банани або зменшують запор.
Банани містять багато клітковини
Банани є одним з найпопулярніших фруктів в світі. Вони використовуються в якості зручною закуски і неймовірно корисні для здоров’я.
Багаті декількома важливими вітамінами і мінералами, банани також щодо багаті клітковиною, причому один середній банан містить близько 3,1 грама цієї поживної речовини (1).
Вже давно стверджується, що клітковина допомагає запобігати і полегшувати запори (2, 3).
Розчинна клітковина вбирає воду, завдяки чому калові маси залишаються великими і м’якими. Це може допомогти поліпшити їх просування через травний тракт (4).
Однак докази, що підтверджують ідею про те, що клітковина допомагає позбутися від запорів, суперечливі і як не дивно слабкі, особливо з урахуванням того, скільки медичних працівників рекомендують пацієнтам з запорами підвищене споживання клітковини (5, 6).
Деякі дослідження показують, що розчинна клітковина може допомогти зменшити запор. Навпаки, інші дослідження показують, що в деяких випадках може допомогти зниження споживання клітковини (7, 8).
Чи допомагає збільшення споживання клітковини полегшити запор, схоже, залежить від людини. Тип клітковини, який ви приймаєте, також має значення.
Резюме:
Банани є досить хорошим джерелом клітковини, яка може допомогти зменшити запор у деяких людей. Однак докази цього досить суперечливі.
Зелені банани містять багато стійкого крохмалю
Стійкий крохмаль являє собою складний вуглевод, що володіє подібними клітковині властивостями.
Він не засвоюється в тонкій кишці і в кінцевому підсумку досягає товстої кишки, де стає їжею для дружніх бактерій, які там мешкають (9).
Завдяки тому, що корисні бактерії харчуються стійким крохмалем, вони виробляють короткоцепочечние жири, які сприяють здоров’ю травного тракту і роблять благотворний вплив на обмін речовин (10).
до дозрівання банан майже повністю представляє собою крохмаль, на частку якого припадає до 70-80% його сухої ваги. Більша частина цього крохмалю є стійким крохмалем.
У міру дозрівання банана кількість крохмалю і стійкого крохмалю зменшується і перетворюється в цукру (11).
Стійкий крохмаль діє як розчинна клітковина, яка може допомогти при запорах (7).
Одне дослідження показало, що годування мишей з запором стійким крохмалем з бананів прискорило просування калових мас в шлунково-кишковому тракті (12).
Нарешті, варто відзначити , що зелені банани використовувалися для лікування діареї у дітей і дорослих. Ці властивості пояснюються їх високим вмістом стійкого крохмалю (13, 14, 15).
Резюме:
Стійкий крохмаль в зелених бананах діє як розчинна клітковина і використовується для лікування закрепів. Вона може також допомогти зменшити діарею.
Деякі вважають, що банани викликають запори
Багато статей в Інтернеті стверджують, що банани викликають запори. Дослідження не підтвердили цього, але деякі люди вважають, що їх вживання є фактором ризику виникнення цього стану.
В одному дослідженні німецькі дослідники досліджували передбачуваний вплив різних харчових продуктів на консистенцію стільця. Вони опитали три групи:
- СРК . 766 пацієнтів мали синдром роздратованого кишечника (СРК), де основним симптомом був запор.
- Запор . У 122 пацієнтів був запор.
- Контроль . Контрольною групою служили 200 здорових людей.
Коли 3 групи запитали, які продукти або напої викликали запор, банани були згадані 29-48% опитуваних.
Насправді , частіше називалися тільки шоколад і білий хліб (16).
Резюме:
Немає переконливих доказів того, що банани викликають запори, хоча одне дослідження показало, що деякі люди вважають, що саме вживання цих фруктів є причиною.
Вони покращують інші аспекти здоров’я травного тракту
Більшість людей добре переносять банани, по крайней мере, при помірному вживанні.
Вони покращують травлення і надають Пребіотіческое дію, тобто живлять ваші корисні кишкові бактерії і стимулюють їх зростання.
В одному дослідженні, що включало 34 жінки з надлишковою вагою, вивчалося, як вживання бананів впливає на кишкові бактерії (17).
Після того, як жінки їли два банана на день протягом двох місяців, дослідники спостерігали збільшення кількості корисних бактерій, які називаються біфідобактеріями. Однак ефект не був статистично значущим.
Більш того, група, вживала банани, повідомила про полегшення симптомів з боку травного тракту, таких як здуття живота і болю в животі.
резюме:
Банани можуть поліпшити здоров’я травного тракту. Деякі дослідження показують, що вони також можуть стимулювати зростання корисних бактерій.
Підіб’ємо підсумок
- Наявні дані свідчать про те, що банани мають тенденцію зменшувати запор, а не викликати його.
- Проте деякі люди думають, що саме банани викликають їх запор.
- Якщо ви відчуваєте, що банани викликають у вас закрепи, просто їжте їх в меншій кількості. Якщо це не спрацює, спробуйте повністю виключити їх зі свого раціону, щоб подивитися, чи допоможе це.
- Їжа, яка допомагає вам позбавитися від запорів, може надати протилежний вплив на кого-то другого.