Захворювання

Чи варто їсти насіння льону і льняне масло при цукровому діабеті?

Насіння льону і льняне масло містять багато корисних для здоров’я сполук, здатних знизити рівень цукру в крові і затримати розвиток цукрового діабету 2 типу (1, 2, 3).

У цій статті розглядаються переваги та недоліки вживання насіння льону і лляної олії при цукровому діабеті.

Чи варто їсти насіння льону і льняне масло при цукровому діабеті?

Харчова цінність насіння льону

насіння льону (лат. Linum usitatissimum ) є однією з найстаріших культур в світі. Льон вирощують для використання як в текстильній, так і в харчовій промисловості приблизно з 3000 року до нашої ери (4).

Насіння містить близько 45% жиру, 35% вуглеводів і 20% білка, і мають виняткові поживними характеристиками (5).

Одна столова ложка (10 грам) цілісних насіння льону містить (6):

  • Калорії : 55 ккал
  • Вуглеводи : 3 грами
  • Клітковина : 2,8 грама
  • Білок : 1,8 грама
  • Жир : 4 грами
  • Омега-3 жирні кислоти : 2,4 грама

Насіння льону є одним з кращих рослинних джерел омега-3 жирних кислот під назвою альфа-ліноленова кислота (АЛК) — незамінна жирна кислота, яку ви повинні отримувати з харчових продуктів, оскільки ваш організм не може її виробляти.

Вони також містять досить жирних кислот омега-6, забезпечуючи чудове співвідношення омега-6 до омега-3 — 0 , 3 до 1 (4).

Що містяться в них вуглеводи є в основному харчовими волокнами (клітковиною) — як розчинними, так і нерозчинними.

Розчинна клітковина утворює в’язку масу при змішуванні з водою, допомагаючи контролювати рівень цукру в крові. З іншого боку, нерозчинна клітковина, яка не розчинна у воді, діє за рахунок збільшення обсягу фекалій, допомагаючи запобігти запори (4).

Нарешті, насіння льону містять значну кількість легкозасвоюваного високоякісного білка і мають відмінний амінокислотний профіль, порівнянний з таким сої (4, 5).

Різниця між насінням льону і лляною олією

Льняна олія витягують з висушених насіння льону або шляхом пресування, або шляхом екстракції розчинником.

Таким чином, лляне масло складається виключно з жиру, що міститься в насінні льону, в той час як білок і вуглеводи практично відсутні — це означає, що воно також не містить клітковини.

Наприклад, 1 столова ложка (15 мл) лляної олії містить 14 грам жиру і 0 г білка і вуглеводів (7).

З іншого боку, той же кількість насіння льону містить 4 грами жиру, 1,8 грама білка і 3 грами вуглеводів (6).

Проте через більш високого рівня вмісту жи ра, лляне масло містить більшу кількість АЛК, ніж насіння (4, 8).

Резюме:

Насіння льону і льняне масло є відмінним рослинним джерелом омега -3 жирних кислот — головним чином АЛК. Насіння льону особливо поживні, так як вони також містять велику кількість білка і клітковини.

Користь вживання насіння льону і лляної олії при діабеті

Було виявлено, що як насіння льону, так і лляне масло роблять позитивний вплив на цукровий діабет, оскільки вони можуть зменшити багато з його чинників ризику.

Насіння льону можуть сприяти контролю цукру в крові

Підтримка здорового рівня цукру в крові має вирішальне значення для людей з цукровим діабетом, і клітковина грає важливу роль в досягненні цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння базиліка: корисні властивості, застосування і протипоказання

через високого рівня вмісту клітковини насіння льону вважаються їжею з низьким глікемічним індексом. Це означає, що їх споживання не призведе до різкого підвищення рівня цукру в крові, а замість цього призведе до його плавного зростання, сприяючи контролю рівня цукру в крові.

Цей ефект може частково пояснюватися міститься в них клітковині, яка уповільнює переварювання їжі і зменшує засвоєння певних поживних речовин, таких як цукор (4, 9).

Одне 4-тижневе дослідження за участю 29 осіб з цукровим діабетом 2 типу показало, що споживання 10 грам порошку лляного насіння в день знижує рівень цукру в крові натще на 19,7% в порівнянні з контрольною групою (10).

Аналогічним чином, в тримісячному дослідженні за участю 120 осіб з цукровим діабетом 2 типу ті, хто щодня вживав 5 грам насіння льону під час їжі, відчували зниження рівня цукру в крові натще приблизно на 12% в порівнянні з контрольною групою (11).

Більш того, 12-тижневе дослідження на людях з преддиабетом — ті, хто схильний до ризику розвитку цукрового діабету 2 типу — спостерігало аналогічні результати серед тих, хто щодня вживав 2 столові ложки (13 грам) мелених насіння льону (12).

Хоча насіння льону, мабуть, сприяють контролю рівня цукру в крові, дослідження показують, що цього не можна сказати про лляній олії (13, 14).

Насіння льону і льняне масло можуть поліпшити чутливість до інсуліну

інсулін — це гормон, який регулює рівень цукру в крові.

Якщо ваш організм відчуває труднощі з реагуванням на інсулін, йому потрібна більша кількість цього гормону, щоб знизити рівень цукру в крові. Це називається інсулінорезистентністю і є фактором ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (1).

Тим часом, чутливість до інсуліну означає, наскільки ваш організм чутливий до інсуліну. Поліпшення чутливості до інсуліну може допомогти запобігти і лікувати цукровий діабет 2 типу (15).

Насіння льону містять велику кількість лігнанов, які діють як потужний антиоксидант. Вважається, що антиоксиданти поліпшують чутливість до інсуліну і уповільнюють розвиток цукрового діабету (4, 16).

Лігнано в насінні льону переважно складаються з диглюкозид секоізоларіцірезінола (SDG). Дослідження на тваринах свідчать, що SDG має потенціал в поліпшенні чутливості до інсуліну і уповільнення розвитку цукрового діабету 1 і 2 типу (3, 17, 18).

Проте дослідження на людях не змогли підтвердити цей ефект, і необхідні подальші дослідження (16, 19).

з іншого боку, АЛК з льняного масла також була пов’язана з поліпшеною чутливістю до інсуліну як у тварин, так і у людей.

Фактично , в одному 8-тижневому дослідженні за участю 16 осіб з ожирінням спостерігалося збільшення чутливості до інсуліну після того, як вони отримували щоденну пероральну дозу АЛК в формі добавки (20).

Аналогічним чином, дослідження на щурах з резистентністю до інсуліну показали, що додавання лляної олії в їх раціон покращувало чутливість до інсуліну в залежності від дози, а це означає, що чим більше доза, тим більше поліпшення (21, 22, 23).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи варто змішувати яблучний оцет з медом?

Може знизити ризик розвитку захворювань серця

Цукровий діабет є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, і було доведено, що як насіння льону, так і льняне масло захищають від цих захворювань з кількох причин, включаючи що міститься в них клітковину, SDG і АЛК (24, 25, 26).

Розчинна клітковина в насінні льону має властивості зниження рівня холестерину.

Це пов’язано з тим, що її здатність утворювати гелевидний речовина впливає на метаболізм жирів, тим самим зменшуючи засвоєння холестерину (27).

Одне 7-денний дослідження за участю 17 осіб показало, що містяться в насінні льону харчові волокна знижують загальний холестерин на 12%, а холестерин ЛПНЩ (поганий) на 15% в порівнянні з контрольною групою (28).

Крім того, основний лігнано SDG насіння льону діє як антиоксидант і фітоестроген — рослинна з’єднання, яке імітує гормон естроген.

У той час як антиоксиданти мають властивості зниження рівня холестерину, фітоестрогени грають важливу роль в знижені ванні артеріального тиску (29, 30).

Одне 12-тижневе дослідження за участю 30 чоловіків з високим рівнем холестерину в крові показало, що у тих, хто отримував 100 мг SDG, спостерігалося зниження рівня холестерину ЛПНЩ (поганого ), чого не можна сказати про контрольній групі (31).

Нарешті, жирна кислота омега-3 АЛК також має сильну протизапальну дію.

Дослідження показують, що вона може допомогти в лікуванні — і навіть регресії — закупорених артерій, які є фактором ризику виникнення інсульту (32, 33).

Більш того, дослідження на людях з високим кров’яним тиском показали багатообіцяючі результати, коли учасники щодня вживали близько 4 столових ложок (30 грам) подрібненого насіння льону.

Вони спостерігали зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску на 10-15 мм ртутного стовпа і 7 мм ртутного стовпа (верхнє і нижнє значення), відповідно, в порівнянні з контрольними групами (34, 35).

Р езюме:

Насіння льону і льняне масло багаті розчинною клітковиною, АЛК і SDG, які можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і поліпшити контроль рівня цукру в крові і чутливість до інсуліну.

Потенційні недоліки вживання насіння льону і лляної олії

Хоча насіння льону і льняне масло володіють багатьма корисними властивостями, вони можуть взаємодіяти з деякими ліками, які використовуються для регулювання рівня цукру в крові і холестерину (36 ).

Це особливо відноситься до льняному маслу, так як воно має більш високий рівень вмісту омега-3.

Наприклад, омега-3 жирні кислоти володіють розріджують кров властивостями, що може посилювати дію розріджують кров ліків, таких як аспірин і варфарин, які використовуються для запобігання утворення тромбів (37).

Крім того, добавки омега-3 жирних кислот можуть впливати на регулювання рівня цукру в крові, знижуючи рівень цукру в крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що викликає запаморочення при менструації?

Це означає, що вони можуть знизити рівень цукру в крові занадто сильно, що потребують коригування дозування препаратів, що знижують рівень цукру в крові.

Проте омега-3 жирні кислоти в добавках з насіння льону або лляної олії можуть підвищити ефективність деяких препаратів, що знижують рівень холестерину (36).

в будь-якому випадку, перш ніж включати насіння льону або льняне масло в свій раціон ви повинні проконсультуватися з лікарем.

Резюме:

Вживання в їжу насіння льону або лляної олії може вплинути на ліки, які використовуються для регулювання рівня цукру і холестерину в крові. Таким чином, при їх вживанні ви повинні бути обережні.

Як їх включити в свій раціон

Насіння льону і льняне масло дуже легко включити в раціон харчування. Їх можна вживати цільними, розмолотими і смаженими, або у вигляді масла або борошна (24).

Проте цільні насіння льону організму дуже важко переварити, тому найкраще вживати їх в подрібненому вигляді.

ви також можете знайти їх в численних продуктах харчування, таких як випічка, соки, молочні продукти і навіть яловичі котлети (4, 38).

Крім того, ви можете додавати їх практично в усі, що готуєте, в тому числі в якості згущувача для супів і соусів.

Один простий і смачний спосіб насолодитися насінням льону — приготувати лляні крекери.

Ось що вам потрібно:

  • 1 чашка (85 грам) мелених насіння льону
  • 1 столова ложка (10 грам) цілісних насіння льону
  • 2 чайні ложки цибульного порошку
  • 1 чайна ложка часникового порошку
  • 2 чайні ложки сушеного розмарину
  • 1/2 чашки (120 мл) води
  • щіпка солі

Змішайте сухі інгредієнти в невеликій мисці. Потім налийте воду і використовуйте руки, щоб сформувати тісто.

Помістіть тісто між двома шматочками пергаментного паперу і розкачати до бажаної товщини. Зніміть верхню частину пергаментного паперу і наріжте тісто на квадрати. Цей рецепт дає близько 30 крекерів.

Покладіть тісто на деко і випікайте при температурі 175 ° C протягом 20-25 хвилин. Дайте крекери охолонути, а потім подавайте їх з улюбленим соусом.

Що стосується лляної олії, ви можете додавати його в приправи і смузі, або ви можете приймати капсули лляної олії, які продаються в магазинах і в Інтернеті.

Резюме:

Насіння льону і льняне масло можна їсти в цілісному вигляді, меленими, у вигляді масла або в капсулах, а також додавати в солодкі та солоні страви .

Підіб’ємо підсумок

  • Насіння льону і льняне масло мають безліч корисних властивостей, які можуть допомогти людям з цукровим діабетом впоратися з цим захворюванням.
  • Оскільки вони багаті клітковиною, омега-3 жирними кислотами і унікальними рослинними з’єднаннями, вони можуть поліпшити контроль цукру в крові, чутливість до інсуліну і знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Проте перш ніж вживати їх ви повинні бути уважні, так як вони можуть взаємодіяти з іншими ліками, запропонованими для лік ення цукрового діабету.

Читайте також

Біль в жовчному міхурі: все що вам потрібно знати

elena elena

Чому депресія змушує вас відчувати втому?

elena elena

Чи може тривога викликати високий кров’яний тиск?

elena elena

9 Підтримуваних наукою засобів для лікування виразок шлунково-кишкового тракту

elena elena

Кетогенная дієта при раку: ефективність, плюси і мінуси

elena elena

Головні тонкощі виконання комп’ютерної томографії для грудної клітини

elena elena

Пресбіопія: що це таке і як лікувати

elena elena

Продукти викликають газоутворення і здуття живота у дорослих

elena elena

Чи допомагає лізин при герпесі? Все що вам потрібно знати

elena elena

Залишити коментар