Дієти

АИП (аутоімунний протокол) дієта: огляд, продукти, керівництво

Багато людей, що дотримують дієту АИП, повідомляють про поліпшення свого самопочуття, а також про зменшення симптомів аутоімунних захворювань, таких як втома і болі в кишечнику або суглобах. Проте хоча дослідження цієї дієти є багатообіцяючими, вони також обмежені (1).

В цій статті пропонується всебічний огляд дієти АИП, включаючи лежать в її основі наукові дані, а також те, що в даний час відомо про її здатності зменшувати симптоми аутоімунних захворювань.

АИП (аутоімунний протокол) дієта: огляд, продукти, керівництво

Що таке АИП дієта?

Здорова імунна система призначена для вироблення антитіл, які атакують чужорідні або шкідливі клітини вашого тіла .

Однак у людей з аутоімунними захворюваннями імунна система має тенденцію виробляти антитіла, які замість боротьби з інфекціями атакують здорові клітини і тканини.

Це може привести до ряду симптомів, включаючи біль у суглобах , втома, біль в животі, діарею, затуманений свідомість, а також пошкодження тканин і нервів.

Кількома прикладами аутоімунних захворювань є аутоімунний тиреоїдит, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, ВЗК, цукровий діабет 1 типу та псоріаз.

Вважається, що аутоімунні захворювання викликані безліччю факторів, включаючи генетичну схильність, інфекцію, стрес, запалення і прийом ліків.

Крім того, деякі дослідження показують, що у сприйнятливих людей пошкодження слизової оболонки кишечника може привести до підвищеної кишкової проникності, також відомої як «синдром дірявого кишечника», що може спровокувати розвиток певних аутоімунних захворювань (2).

Вважається, що проникність кишечника можуть збільшити певні продукти, тим самим збільшуючи ймовірність виникнення синдрому дірявого кишечника.

Дієта АИП спрямована на виключення цих продуктів і заміну їх корисними для здоров’я продуктами з високим вмістом поживних речовин, які, як вважається, допомагають зцілити кишечник і, в кінцевому підсумку, зменшити запалення і симптоми аутоімунних захворювань (3) .

Вона також виключає деякі інгредієнти, такі як глютен, які можуть викликати аномалії ні імунні реакції у сприйнятливих людей (4, 5).

Хоча експерти вважають, що синдром дірявого кишечника може бути правдоподібним поясненням запалення, яке відчуває людьми з аутоімунними захворюваннями, вони попереджають, що поточні дослідження не дозволяють підтвердити причинно наслідковий зв’язок між ними (2).

Отже, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки, необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Дієта АИП (аутоімунний протокол) покликана зменшити запалення, біль та інші симптоми, з якими стикаються люди з аутоімунними захворюваннями, за рахунок зцілення їх проницаемого кишечника і видалення потенційно проблемних продуктів з їх раціону.

Як АИП працює ?

Дієта АИП нагадує палеодіету як за типами дозволених і уникаємо продуктів, так і по фазах, з яких вона складається. Через їх схожості багато хто вважає дієту АИП розширенням палеодіети, хоча АИП можна розглядати як її більш сувору версію.

Дієта АИП складається з двох основних фаз.

Фаза виключення

Перша фаза — це фаза виключення, яка включає в себе виключення продуктів і ліків, які, як вважається, викликають запалення кишечника, дисбаланс між рівнями хороших і шкідливих бактерій в кишечнику або імунну відповідь (1, 3).

На цьому етапі повністю уникають таких продуктів, як зерно, бобові, горіхи, насіння, пасльонові овочі, яйця і молочні продукти.

Також слід уникати тютюну, алкоголю, кави, рослинних масел, харчових добавок , рафінованого і обробленого цукру і деяких ліків, таких як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) (1).

Прикладами НПЗП є ібупрофен, напроксен, диклофенак і аспірин у високих дозах.

З іншого боку, ця фаза заохочує споживання свіжих, багатих поживними речовинами продуктів, м інімально обробленого м’яса, ферментованих продуктів і кісткового бульйону. Вона також підкреслює важливість поліпшення чинників способу життя, таких як стрес, сон і фізична активність (1).

Тривалість фази виключення з дієти варіюється, оскільки вона зазвичай зберігається до тих пір, поки людина не відчує помітне зменшення симптомів . В середньому більшість людей підтримують цю фазу протягом 30-90 днів, але деякі можуть помітити поліпшення вже протягом перших 3 тижнів (1, 6).

Фаза повторного введення

Як тільки настане відчутне полегшення симптомів і поліпшення загального самопочуття, можна починати фазу повторного введення продуктів харчування. На цьому етапі виключені продукти поступово повертаються в раціон, по одному, в залежності від переносимості людини.

Мета цієї фази — визначити, які продукти викликають у людини симптоми, і повторно ввести в раціон всі продукти, які не викликають ніяких симптомів , продовжуючи уникати тих, які викликають. Це дозволяє максимально розширити перелік добре переносите продуктів харчування, за рахунок чого можна досягти значно більшого різноманітності в споживаних продуктах, в порівнянні з фазою виключення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта Дюка: атака - дозволені продукти, таблиця

На цьому етапі продукти слід повторно вводити по одному, з витримкою в протягом 5-7 днів, перш ніж повторно вводити іншу їжу. Це дає людині достатньо часу, щоб помітити, з’являються якісь з його симптомів знову, перш ніж продовжити процес повторного включення інших продуктів (1).

Добре переносяться продукти можна знову включити в раціон, в той час як продуктів, що викликають симптоми, слід уникати. Майте на увазі, що ваша переносимість їжі з часом може змінитися.

Таким чином, ви можете час від часу повторювати тест на повторне включення продуктів, які спочатку не пройшли тест.

Покроковий протокол повторного введення

Ось покроковий підхід до повторного введення в раціон продуктів, яких уникали на етапі виключення дієти АИП.

  • Крок 1 . Виберіть один продукт для повторного введення в раціон. Плануйте вживати цей продукт кілька разів в день в день тестування, а потім повністю відмовтеся від нього протягом 5-6 днів.
  • Крок 2 . З’їжте невелику кількість продукту, наприклад 1 чайну ложку, і почекайте 15 хвилин, щоб побачити, чи є у вас реакція.
  • Крок 3 . Якщо ви відчуваєте будь-які симптоми, припиніть тест і відмовтеся від цієї їжі. Якщо у вас немає симптомів, з’їжте трохи більшу порцію, наприклад 1 1/2 столової ложки тієї ж їжі, і стежте за своїм самопочуттям протягом 2-3 годин.
  • Крок 4 . Якщо в цей період у вас виникнуть будь-які симптоми, припиніть тест і відмовтеся від цього продукту. Якщо симптоми не проявляються, з’їжте звичайну порцію тієї ж їжі і уникайте її протягом 5-6 днів, не вводячи повторно будь-які інші продукти.
  • Крок 5 . Якщо ви не відчуваєте ніяких симптомів протягом 5-6 днів, ви можете повторно включити протестований продукт в свій раціон і повторити цей 5-етапний процес повторного введення з новим продуктом харчування.

За обставин , які можуть підсилити запалення і утруднити інтерпретацію результатів, краще уникати повторного введення продуктів у раціон. До них відносяться періоди хвороб, наприклад, інфекцій. поганий нічний сон. надмірний стрес або напружена тренування.

Крім того, іноді рекомендується повторно вводити продукти в певному порядку. Наприклад, при повторному введенні молочних продуктів виберіть молочні продукти з найнижчою концентрацією лактози, щоб повторно ввести їх в раціон в першу чергу, наприклад топлене масло або ферментовані молочні продукти.

Резюме:

Дієта АИП спочатку виключає будь-які продукти, які можуть викликати симптоми протягом декількох тижнів. Потім кожен продукт повторно вводиться окремо, і тільки ті, які не викликають симптомів, в кінцевому підсумку можуть бути знову додані в раціон.

Продукти, які потрібно їсти і яких слід уникати

У дієті АИП є строгі рекомендації щодо того, які продукти слід їсти і будь потрібно уникати під час фази виключення (7, 8).

продукти, яких слід уникати

  • Зернові : рис, пшениця, овес, ячмінь, жито і т. д., а також продукти, отримані з них, такі як макарони, хліб і сухі сніданки
  • Бобові : сочевиця, квасоля, горох, арахіс і т. д., а також продукти, отримані з них, такі як тофу, темпі, макарони або арахісова паста
  • Пасльонові овочі : баклажани, перець, картопля, помідори, фізаліс овочевий і т. д., а також спеції, отримані з пасльонових овочів, такі як паприка
  • яйця : цільні яйця, яєчні білки або продукти, що містять ці інгредієнти
  • Молочні продукти : коров’яче, козяче або овече молоко, а також продукти, отримані з цього молока, такі як вершки, сир, вершкове масло або топлене масло. також слід уникати протеїнових порошків на основі молочних продуктів або інших добавок
  • Горіхи і насіння : всі горіхи і насіння, а також отримані з них продукти, такі як борошно, масла або пасти. також сюди можна віднести какао і спеції на основі насіння, такі як коріандр, кмин, аніс, фенхель, пажитник, гірчиця і мускатний горіх
  • Деякі напої : алкоголь і каву
  • Оброблені рослинні масла : соняшникова, кукурудзяна, соєва, канола, рапсове, бавовняне, пальмоядровое соєва
  • Рафінований або оброблений цукор : тростинний або буряковий цукор, кукурудзяний сироп, сироп з коричневого рису і сироп з ячмінного солоду. також сюди відносяться солодощі, газовані напої, цукерки, заморожені десерти і шоколад, які можуть містити ці інгредієнти
  • Харчові добавки та штучні підсолоджувачі : трансжири, харчові барвники, емульгатори і загусники, а також штучні підсолоджувачі, такі як стевія, манітол і ксиліт

Деякі протоколи АИП також рекомендують уникати всіх фруктів — як свіжих, так і сушених — під час фази виключення. Інші дозволяють включати 10-40 грамів фруктози в день, що складає приблизно 1-2 порції фруктів в день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи шкодить кето здоров'ю кишечника?

Хоча це не вказано в усіх протоколах АИП, деякі під час фази виключення також пропонують уникати водоростей, таких як спіруліна або хлорелла, оскільки цей тип морських овочів також може стимулювати імунну відповідь (9).

Які продукти можна їсти

  • Овочі : різні овочі , крім пасльонових і водоростей, яких слід уникати
  • свіжі фрукти : різноманітні свіжі фрукти в помірних кількостях
  • Бульби : батат, корінь таро, ямс, а також єрусалимські або китайські артишоки
  • М’ясо мінімальної обробки : дичина, риба, морепродукти, субпродукти і птиця. м’ясо повинно бути отримано від птиці, риби і худоби, вирощених в природних для них умовах, наскільки це можливо
  • Ферментовані продукти, багаті пробіотиками : ферментовані продукти, що не містять молока, такі як комбуча, кимчи, квашена капуста, солоні огірки і кокосовий кефір. також можна приймати добавки пробіотиків
  • Мінімально оброблені рослинні масла : оливкова олія, масло авокадо або кокосове масло
  • Спеції : якщо вони не отримані з насіння
  • Оцти : бальзамічний, яблучний і червоний винний оцет, якщо вони не містять доданих цукрів
  • Натуральні підсолоджувачі : кленовий сироп і мед в помірних кількостях
  • Деякі чаї : зелений і чорний чай в середньому до 3-4 чашок в день
  • Кістковий бульйон

Незважаючи на те, що це дозволено, деякі протоколи також рекомендують вам обмежувати споживання солі, насичених жирів і жирів омега-6, натуральних цукрів, таких як мед або кленовий сироп , а також продуктів на основі кокоса.

В залежності від використовуваного протоколу АИП також можуть бути дозволені невеликі кількості фруктів. Зазвичай це становить максимум 10-40 грамів фруктози в день, що еквівалентно 1-2 порцій свіжих фруктів.

Деякі протоколи також пропонують обмежити споживання фруктів і овочів з високим глікемічним індексом, включаючи сухофрукти, батат і плантан.

Глікемічний індекс (ГІ) — це система, яка використовується для ранжирування продуктів за шкалою від 0 до 100 в залежності від того, наскільки вони підвищують рівень цукру в крові в порівнянні з білим хлібом. Фрукти і овочі з високим глікемічним індексом — це ті, які мають значення 70 або вище за шкалою ГІ (10).

Резюме:

Дієта АИП зазвичай складається з мінімально оброблених і багатих поживними речовинами продуктів. У наведених вище списках вказано, які продукти слід їсти і будь уникати під час фази виключення дієти АИП.

Чи допомагає дієта АИП?


Хоча дослідження дієти АИП обмежені, деякі дані свідчать про тому, що вона може зменшити запалення і полегшити симптоми деяких аутоімунних захворювань.

може допомогти зцілити синдром дірявого кишечника

У людей з аутоімунними захворюваннями часто спостерігається підвищена проникність кишечника, і експерти вважають, що може існувати зв’язок між запаленням, яке вони відчувають, і проникністю кишечника (2, 3, 11, 12).

Здоровий кишечник зазвичай має низьку проникність. Це дозволяє йому діяти в якості гарного бар’єру і запобігати попаданню їжі і відходів в кровотік.

Однак високопроніцаемого або негерметичний кишечник дозволяє стороннім частинкам проникати в кровотік, що, в свою чергу, може викликати запалення.

Паралельно з цим з’являється все більше доказів того, що продукти, які ви їсте, можуть впливати на імунітет і функції кишечника, а в деяких випадках навіть знижувати ступінь запалення, яке ви відчуваєте (13, 14).

Одна з гіпотез, висунутих дослідниками, полягає в тому, що, допомагаючи зцілити дірявий кишечник, дієта АИП може допомогти знизити ступінь запалення, яке відчуває людина.

Хоча наукові дані в даний час обмежені, кілька досліджень показують, що дієта АИП може допомогти зменшити запалення або викликані ним симптоми, по крайней мере, серед підгрупи людей з певними аутоімунними захворюваннями (6, 7, 15).

Проте, щоб зрозуміти, як саме дієта АИП може допомогти, а також точні обставини, при яких вона може це зробити, потрібні додаткові дослідження (2).

може зменшити запалення і симптоми деяких аутоімунних захворювань

на сьогоднішній день дієта АИП була протестована на невеликій групі людей і дала, мабуть, позитивні результати.

Наприклад, в недавньому 11-тижневому дослідженні з участю 15 осіб з ВЗК, дотримуючись чих дієту АИП, учасники повідомили, що до кінця дослідження у них було значно менше симптомів, пов’язаних з ВЗК. Однак ніяких значних змін маркерів запалення не спостерігалося (15).

Точно так же в невеликому дослідженні люди з ВЗК дотримувалися дієти АИП протягом 11 тижнів. Учасники повідомили про значне поліпшення частоти випорожнення кишечника, стресу і здатності займатися дозвіллям або спортом вже через 3 тижні після початку дослідження (6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 Видів насичених жирних кислот: огляд

В іншому дослідженні 16 жінок з аутоімунним тиреоїдитом — аутоімунним захворюванням, що вражає щитовидну залозу — дотримувалися дієти АИП протягом 10 тижнів. До кінця дослідження запалення і симптоми, пов’язані із захворюванням, зменшилися на 29% і 68% відповідно.

Учасники також повідомили про значне поліпшення якості життя, незважаючи на відсутність істотних відмінностей в їх показниках функції щитовидної залози (7) .

Хоча результати досліджень багатообіцяючі, вони залишаються невеликими і нечисленними. Крім того, на сьогоднішній день вони були виконані лише на невеликій групі людей з аутоімунними захворюваннями. Отже, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Дієта АИП може допомогти зменшити проникність кишечника і запалення у людей з аутоімунними захворюваннями . Невеликі дослідження повідомляють про позитивні ефекти у людей з ВЗК і аутоімунний тиреоїдит, але для підтвердження цих корисних ефектів необхідні додаткові дослідження.

Можливі недоліки

Дієта АИП вважається елімінаційної дієтою, що робить її дуже обмежувальної і потенційно важкою для деяких, особливо у фазі виключення.

Фаза виключення цієї дієти також може утруднити прийом їжі людьми в соціальних ситуаціях, наприклад, в ресторані або в будинку одного, збільшуючи ризик соціальної ізоляції.

Також важливо відзначити, що немає гарантії, що ця дієта зменшить запалення або симптоми захворювання у всіх людей з аутоімунними захворюваннями.

до того ж ті, у кого спостерігається зменшення симптомів під час цієї дієти, можуть неохоче переходити до фази повторного введення, побоюючись, що це може повернути симптоми.

це може стати проблематичним, оскільки, залишаючись в фазі виключення людина може утруднити задоволення ежедневн их потреб в поживних речовинах. Таким чином, занадто довге перебування в цій фазі може збільшити ризик розвитку дефіциту поживних речовин, а також погіршення здоров’я з плином часу.

Ось чому фаза повторного введення має вирішальне значення, і її не можна пропускати.

Якщо ви відчуваєте труднощі з початком фази повторного введення, подумайте про те, щоб звернутися до зареєстрованого дієтолога або іншого медичного працівника, добре обізнаному про дієту АИП, по індивідуальну пораду.

Резюме:

Дієта АИП може не працювати для всіх, і її фаза виключення дуже обмежувальних. Це може зробити цю дієту ізолюючої і важкою для дотримання. Це також може привести до високого ризику дефіциту поживних речовин, якщо занадто довго уникати фази повторного введення.

Чи варто пробувати АИП?


Дієта АИП призначена для зменшення запалення, болю або інших симптомів , викликаних аутоімунними захворюваннями. Таким чином, вона може найкраще працювати для людей з аутоімунними захворюваннями, такими як аутоімунний тиреоїдит, системний червоний вовчак, ВЗК, целіакія або ревматоїдний артрит.

Аутоімунні захворювання не можна вилікувати, але з їх симптомами можна впоратися. Дієта АИП покликана допомогти вам в цьому, допомагаючи визначити, які продукти можуть викликати ваші конкретні симптоми.

Докази ефективності цієї дієти в даний час обмежені людьми з ВЗК і аутоімунний тиреоїдит.

Однак, виходячи з того, як ця дієта функціонує, люди з іншими аутоімунними захворюваннями також можуть отримати від неї користь.

В даний час у цієї дієти є кілька недоліків, тому особливо важливо виконувати її під наглядом дієтолога або іншого медичного працівника.

Звернення за професійною порадою перед тим, як спробувати дієту АИП, допоможе вам краще визначити, які продукти можуть викликати ваші конкретні симптоми, а також забезпечить максимальне задоволення ваших потреб в поживних речовинах на всіх етапах цієї дієти.

Резюме:

Дієта АИП може зменшити важкість симптомів, пов’язаних з різними аутоімунними захворюваннями. Однак це може бути складно реалізувати самостійно, тому настійно рекомендується керівництво дієтолога або медичного працівника.

Підіб’ємо підсумок

  • Дієта АИП (аутоімунний протокол) — це виключає дієта, призначена для зменшення запалення або інших симптомів, викликаних аутоімунними захворюваннями.
  • Вона складається з двох етапів, покликаних допомогти вам визначити і в кінцевому підсумку відмовитися від продуктів, які можуть викликати запалення і симптоми захворювання. Дослідження її ефективності обмежені, але виглядають багатообіцяючими.
  • У зв’язку з її незначною кількістю недоліків люди з аутоімунними захворюваннями зазвичай охоче її використовують. Однак, ймовірно, щоб переконатися, що ви продовжуєте задовольняти свої потреби в поживних речовинах на всіх етапах цієї дієти найкраще звернутися за порадою до кваліфікованого фахівця в галузі охорони здоров’я.

Читайте також

Дієта при гіпотиреозі: що можна їсти, а чого не можна

elena elena

7 кращих видів протеїну для схуднення

elena elena

Безлактозні дієта: що можна їсти, а чого не можна?

elena elena

23 кращих продукту від похмілля

elena elena

Очищаюча лимонна дієта: ефективність і безпеку

elena elena

Дієта Воїна: огляд і керівництво для початківців

elena elena

Дієта при целіакії: список продуктів, приклад меню, рекомендації

elena elena

6 видів вегетаріанства і їх особливості

elena elena

Чи їдять вегетаріанці курку? Поллотаріанство — відповідь

elena elena

Залишити коментар