Ці горіхи багаті поживними речовинами і можуть володіти безліччю корисних властивостей, наприклад поліпшення контролю рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом 2 типу і зниження загального холестерину і холестерину ЛПНЩ (поганий) (1, 2 ).
Деяким людям подобається є кешью в цілісному вигляді, пасту з кешью або у вигляді пюре в безмолочних вершках для супів, соусів і морозиві.
Проте багато людей не знають, що вживання в їжу кешью в певних формах може бути шкідливим, оскільки ці горіхи містять небезпечний токсин під назвою урушіол.
в цій статті розглядається, що робить деякі кешью отруйними і як вживати ці горіхи без ризику отруєння.
Збір та обробка кешью
кешью ростуть на деревах Анакардіум західний (лат. Anacardium occidentale ). Таким чином, вони класифікуються як один з видів деревних горіхів.
Зрілі кешью мають вигляд червоних або жовтих плодів грушоподібної форми, які називаються яблуками кеш’ю. Самі горіхи кеш’ю ростуть всередині сірих твердих оболонок на кінцях цих плодів.
Кешью готові до збору, коли яблука кешью починають падати з дерева. Їстівні, але швидкопсувні яблука кешью збирають.
Горіхи кешью, все ще знаходяться в шкаралупі, знімаються з кінців плодів і можуть сушити на сонці, в залежності від технології виробника. Ці кешью сирі і не продаються через ризик впливу урушіол.
Потім сирі кешью обсмажують на сильному вогні, пропарівая їх на пару в великому барабані, що обертається або в чані з киплячим маслом, щоб видалити залишки урушіол, перш ніж їх можна буде очистити від шкаралупи, ретельно висушити і очистити від шкірки.
На даний момент ці кешью все ще часто називають сирими, оскільки вони не містять смакових добавок.
кешью можна обсмажити другий раз для додання смаку. Ще один раунд обсмаження також може допомогти видалити залишки урушіол перед продажем.
Потім комерційні кешью готові для перевірки якості, упаковки та продажу.
Резюме:
По-справжньому сирі кешью все ще знаходяться в їх шкаралупі, яку не можна їсти. Навіть кешью, що продаються в сирому вигляді, обсмажували один раз після збору і ретельного очищення, щоб видалити будь-які залишки токсичного масла.
Які токсини вони містять?
Кешью, природним чином, містять токсин під назвою урушіол.
урушіол — це речовина, яка міститься в усіх членах сімейства дерев анакардієві, включаючи кешью, манго, отруйний плющ, отруйний дуб, сумах, перуанський перець і фісташки (3).
Хоча урушіол знаходиться у всіх частинах рослини, включаючи коріння, стебло і листя, він також має тенденцію знаходитися в маслі між шкаралупою кешью і горіхом усередині.
Контакт з урушіол зазвичай призводить до алергічного контактного дерматиту, шкірної висипки у людей, яка схожа на ту, яка може виникнути після впливу отруйного плюща (4).
висипання, викликана урушіол, проявляється у вигляді горбків або плям на шкірі, які викликають свербіж, запалення і можуть мати виділення, що може навіть викликати сильне печіння або локалізується ованний набряк (3).
В звіті Центрів по контролю і профілактиці захворювань за 1982 рік описується, як 7500 пакетів кешью, що містять залишки урушіол, були продані уздовж Східного узбережжя США в рамках збору коштів, в результаті чого близько 20% покупців випробували висип (5, 6).
в більш старому дослідженні на тваринах екстракт шкаралупи горіхів кешью давали щурам в різних кількостях, що призводило до широкого спектру симптомів, включаючи лизання , дряпання, тремор, підвищену больову чутливість, виділення слизу, пасивна поведінка і навіть смерть (7).
Тип і ступінь реакції можуть залежати від кількості урушіол, якому ви піддалися, і від того, чи вживали ви його або мали прямий контакт зі шкірою.
Резюме:
Сирі горіхи кеш’ю в своїй шкаралупі містять урушіол — токсин, який викликає сповільнену шкірну алергічну реакцію, аналогічну тій , що викликається отруйним плющем. Те, наскільки серйозні ваші симптоми, може залежати від дози, типу контакту і того, як ваш організм реагує на алергени.
Чи безпечні кешью, куплені в магазині?
Обжарка або приготування на пару очищених від шкаралупи кешью при високих температурах видаляє урушіол, який міг проникнути через шкаралупу в горіхи, що робить їх безпечними для вживання.
Ось чому кешью не продають в магазинах з непошкодженою шкаралупою, а також чому їх зазвичай продають смаженими або підданими впливу тепла.
Навіть кешью, помічені як «сирі» в магазинах, очищали і піддавали термообробці, обсмажуючи або пропарівая, щоб видалити залишки урушіол. У цьому сенсі слово «Сирі» означає, що до них не було додано нічого, наприклад солі або смакових добавок.
Таким чином, ви можете бути впевнені, що кешью, куплені в магазині, безпечні для вживання, оскільки міститься в них урушіол був видалений.
Резюме:
купуються в магазині кешью були ретельно опрацьовані та підготовлені для видалення будь-яких небажаних залишків урушіол до того, як вони потраплять до споживача. Це вірно навіть для готових кешью, позначених як «сирі».
Підіб’ємо підсумок
- Необроблені кешью містять природний токсин під назвою урушіол. Токсин знаходиться в шкаралупі кешью і може вимиватися на поверхню самого горіха.
- Якщо б ви обробляли або вживали кешью в сирому вигляді, ви, ймовірно, зазнали б реакцію, аналогічну тій, що викликана отруйним плющем, наприклад, свербіж і запалену висипання на шкірі, яка може викликати відчуття печіння.
- Проте навіть кешью, марковані як «сирі» в продуктовому магазині, були очищені та піддані термообробці для видалення будь-яких залишків урушіол і запобігання такої реакції у споживачів.