Корисні продукти

Чай маття і кави: порівняння, плюси і мінуси

Можливо, ви чули про багатообіцяючих корисні властивості маття і задавалися питанням, як вони співвідносяться з доведеною користю кави.

В цій статті порівнюються ці два напою, щоб проаналізувати їх основні відмінності, плюси і мінуси.

Чай маття і кави: порівняння, плюси і мінуси width=»768″ height=»509″ />

Порівняння харчової цінності

і кава, і маття містять мінімум калорій, якщо приготовлені без додавання таких інгредієнтів, як молоко, цукор , вершки або ароматизовані сиропи.

Стандартна чашка чаю маття готується шляхом змішування 1 чайної ложки (близько 2 грамів) порошку з 60 мл гарячої води, в той час як кава зазвичай заварюють в гарячій воді.

Ось порівняння харчової цінності стандартної порції кожного напою — чашки звареного кави на 240 мл і чашки маття на 60 мл (1, 2):
кава Матті Калорії 2 ккал 5 ккал Вуглеводи 0 грам 1 грам Цукор 0 грам 0 грам Клітковина 0 грам 0 гр АММ Білок 0,3 грама 1 грам Жир 0,5 грама 0 грам
Крім того, кава містить близько 96 мг кофеїну на чашку об’ємом 240 мл, а маття — 19-44 мг на грам, що становить 38-88 мг на порцію обсягом 60 мл при приготуванні стандартним способом (1, 3).

Різна кількість міститься в маття кофеїну пов’язано з кількістю порошку, різноманітністю і свіжістю листя, використовуваних для приготування порошку, температурою води і часом заварювання (3).

Обидва напої мають гіркий смак. Смак маття описується як трав’янистий або землистий, в той час як кава відомий своїм смаженим, а іноді і горіховим шоколадним смаком і ароматом.

Резюме:

І кава, і маття містять мінімальну кількість калорій і мають гіркий смак. Хоча обидва напої містять кофеїн, в каві міститься більше кофеїну, ніж в одній порції маття.

Загальні корисні властивості

І кава, і маття відомі своїм безліччю корисних для здоров’я властивостей. Насправді, ці два напої мають численні корисні властивості.

Чи можуть допомогти вам схуднути

Кофеїн, що міститься як в маття, так і в каві, може допомогти вам схуднути за рахунок активації бурої жирової тканини — або бурого жиру — збільшення витрати енергії і окислення жирів (4).

Вважається, що бурий жир захищає від накопичення жиру в організмі, оскільки він здатний виділяти тепло і метаболизировать поживні речовини, такі як глюкоза і жир (5, 6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Оливки Каламата: харчова цінність і користь для здоров'я

Фактично, кілька досліджень, деякі з яких більш ранні, припускають, що кофеїн може збільшити швидкість метаболізму на 13% протягом приблизно 3 годин (7, 8, 9, 10 ).

Крім кофеїну, кава містить хлорогеновую кислоту (ХГК), а маття — галлат епігаллокатехін (EGCG). І ХГК, і EGCG були вивчені на предмет їх здатності сприяти зниженню ваги (4).

Дослідження на тваринах свідчать, що ХГК може впливати на гормони, пов’язані з ожирінням, потенційно допомагаючи знизити масу тіла, накопичення жиру, а також рівні тригліцеридів і холестерину (11, 12).

Аналогічним чином, дослідження EGCG на тваринах показують, що ця сполука сприяє зниженню ваги, пригнічуючи утворення жиру і активуючи його розщеплення (13).

Містять борються з раком антиоксиданти

антиоксиданти — це корисні сполуки, які пом’якшують згубні наслідки окисного стресу у вашому організмі, який в іншому випадку може привести до виникнення та прогресування різних захворювань, включаючи рак (14) .

Поліфеноли — це група потужних антиоксидантів, що містяться у фруктах, овочах, каві і чаї. EGCG і ХГК є основними компонентами поліфенолів зеленого чаю і кави, відповідно (15).

EGCG може запобігати зростання і поширення пухлин, обмежувати утворення певних живлять пухлину кровоносних судин, і сприяти загибелі ракових клітин (16, 17) .

Точно так же ХГК може захищати від раку ротової порожнини, стравоходу, шлунка, печінки і кишечника, пригнічуючи ріст пухлини (18, 19).

Крім того, маття багатий рутином, вітаміном C і хлорофілом, що надає йому характерний зелений колір, а кава містить кафестол і кахвеол, кожен з яких має антиоксидантні властивості (3, 20, 21, 22).

Чи можуть захистити здоров’я серця

Різні сполуки, що містяться в маття і кави, можуть допомогти знизити кілька факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань (23).

По-перше, що містяться в них поліфеноли можуть знизити агрегацію тромбоцитів, що може допомогти запобігти закупорку артерій і знизити ризик виникнення інфарк та (24, 25).

Поліфеноли також сприяють розслабленню кровоносних судин, допомагаючи знизити високий кров’яний тиск (26).

Крім того, що міститься в зеленому чаї EGCG може знижувати кров’яний тиск, загальний рівень холестерину і рівні холестерину ЛПНЩ (поганий) і тригліцеридів, блокуючи всмоктування жирів з кишечника (27, 28, 29, 30, 31).

Однак майте на увазі, що, хоча кави багатий корисними для здоров’я серця поліфенолами, кафестол і кахвеол з нефільтрованого кави можуть підвищувати загальний рівень холестерину і рівні холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів (23, 32, 33).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кокосова мука: склад, користь, порівняння

Інші загальні корисні властивості

Чашка кави або маття може принести додаткову користь вашому здоров’ю наступним чином:

  • Поліпшення настрою і роботи мозку . Кофеїн в обох напоях, а також містяться в чаї маття L-теанин і EGCG, можуть поліпшити настрій, концентрацію уваги, пам’ять і час реакції (34, 35, 36, 37, 38).
  • поліпшення здоров’я печінки . Вживання зеленого чаю і кави було пов’язано з більш низьким ризиком розвитку ожиріння печінки, цирозу і фіброзу печінки (39, 40, 41).

Резюме:

Кава та маття мають безліч корисних властивостей. Зокрема, вони можуть допомогти вам схуднути і знизити ризик розвитку хвороб серця і раку.

Основні відмінності

Обидва напої можуть дати вам заряд енергії, але діють по-різному.

Кава відомий тим, що дає миттєвий заряд енергії, який знижує сонливість і втому. Це відбувається тому, що ваш організм швидко засвоює до 99% кофеїну, а це означає, що ця сполука може досягти пікового рівня концентрації в крові вже через 15 хвилин після прийому (42).

Після засвоєння кофеїн може долати ваш мозковий бар’єр і блокувати рецептори аденозину — з’єднання, що сприяє засипанню — що може допомогти вам спати (42, 43).

Матті також містить кофеїн. Однак цей напій може підвищити ваш рівень енергії повільніше, ніж кава.

Матті також містить L-теанин, амінокислоту, що міститься в зеленому чаї, яка може зменшити стрес за рахунок збільшення альфа-хвиль в вашому мозку. Як і кофеїн, L-теанін проникає через ваш мозковий бар’єр і може досягти пікової концентрації за 30 хвилин (44).

В поєднанні з кофеїном L-теанин може зменшити втому, збільшуючи почуття пильності (45, 46) .

Резюме:

і кава, і маття можуть підвищити ваш рівень енергії. Кава зазвичай дає миттєвий сплеск енергії, в той час як маття може працювати трохи повільніше.

Плюси і мінуси

Якщо ви віддаєте перевагу кави або маття, зверніть увагу, що в обох є свої плюси і мінуси.

плюси маття

Крім вищезгаданих корисних властивостей, ось деякі з плюсів чаю маття:

  • Сприяє розслабленню . Як уже згадувалося, збільшуючи альфа-хвилі в вашому мозку, L-теанін розслабляє розум, не викликаючи почуття сонливості (47, 48).
  • Сприяє здоров’ю порожнини рота . На відміну від кави, маття може поліпшити здоров’я порожнини рота, що тісно пов’язано з вашим загальним станом здоров’я (49, 50, 51).
  • Легко приготувати . Все, що вам потрібно зробити, щоб приготувати чашку маття — це додати гарячу воду до порошку маття і перемішати. Ніякого спеціального обладнання не потрібно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Внутрішньоматкова спіраль і оральна контрацепція: плюси і мінуси

Мінуси маття

Ось деякі з потенційних недоліків чаю маття:

  • Більш дорогий . Хоча ціни варіюються в залежності від якості, маття зазвичай дорожче кави.
  • Ризик гепатотоксичності . Споживання високих доз EGCG і інших поліфенолів маття може привести до пошкодження печінки, хоча необхідні додаткові дослідження (52, 53, 54).
  • Ризик забруднення . Оскільки маття виготовляють з подрібнених в порошок листя зеленого чаю, існує ризик вживання листя, забруднених важкими металами, такими як свинець і миш’як (55, 56).

Плюси кави

Кава також має додаткові переваги: ​​

  • Менш дорогий . Знову ж таки, це залежить від його якості, але в цілому кави дешевше маття.
  • Може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу . Кава з кофеїном і кава без кофеїну можуть поліпшити маркери цукрового діабету 2 типу та знизити ризик розвитку цього захворювання на 12% на кожні 2 чашки, споживані в день (57, 58, 59).
  • Висока доступність . Ви можете легко знайти кав’ярню в будь-якому місці. Крім того, ви можете купити чашку кави в закусочних, супермаркетах або навіть купити готові до вживання напої.

Мінуси кави

Як і у маття, у кави є свої недоліки:

  • Може викликати залежність . Кофеїн — це речовина, яка стимулює вашу центральну нервову систему. Вживання занадто великої кількості кави може призвести до залежності від вживання кофеїну (60, 61).
  • Небажані побічні ефекти . Деякі люди відчувають неприємні реакції, такі як безсоння, тремтіння, прискорене серцебиття, головний біль і неспокій, коли п’ють або відмовляються від кави (62, 63).

Резюме:

У кави і маття є свої плюси і мінуси, які ви можете розглянути, перш ніж вибирати один з них.

Підіб’ємо підсумок

  • Кава та маття — два популярних напою з кофеїном.
  • Вони обидва багаті антиоксидантами і навіть корисні для здоров’я. Наприклад, вони можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і раку, одночасно сприяючи схудненню і підвищенню рівня енергії.
  • У них також є свої плюси і мінуси, які ви повинні розглянути, перш ніж вибирати один з них.

Читайте також

Чи можна їсти кавові зерна? Користь і шкода

elena elena

Мангольд: користь і шкода, як приготувати

elena elena

8 Дивних корисних властивостей каштанів

elena elena

Насіння льону: корисні властивості та протипоказання, як приймати

elena elena

Селера: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Фініки: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Артишок і екстракт артишоку: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Перловка: користь і шкода для організму людини

elena elena

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар