Лікувальні засоби

Чим відрізняється желатин від колагену?

Однак їх використання і застосування значно різняться. Отже, вони не можуть використовуватися як взаємозамінні, і вам, можливо, доведеться вибирати один з них в залежності від ваших потреб.

В цій статті розглядаються основні відмінності і подібності колагену і желатину, щоб допомогти вам вирішити, що вибрати .

Чим відрізняється желатин від колагену?

Аналогічний профіль поживних речовин

Як найпоширеніший білок в вашому тілі, колаген складає приблизно 30% від маси вашого білка. В основному він міститься в сполучних тканинах, таких як шкіра, суглоби, кістки і зуби, і забезпечує структуру, міцність і стабільність вашому тілу (1, 2, 3, 4).

З іншого боку, желатин — це білковий продукт, створений шляхом обробки колагену з використанням тепла — наприклад, шляхом кип’ятіння або варіння шкіри або кісток тварин (5, 6).

Ці схожі білки мають практично ідентичні профілі поживних речовин, як показано в таблиці нижче , в якій порівнюються 2 столові ложки (14 грамів) висушеного і непідсолодженого колагену і желатину (7, 8):
Колаген Желатин Калорії 50 ккал 47 ккал Білок 12 грам 12 грам Вуглеводи 0 грам 0 грам Жир 0 грам 0 грам
Як бачите, і колаген , і желатин містять майже 100% білка і забезпечують практично однакову кількість цієї поживної речовини на порцію.

Вони також мають схожий сост ав амінокислот, які являють собою органічні сполуки, відомі як будівельні блоки білка, причому гліцин є найбільш поширеним типом (9).

З іншого боку, вони можуть трохи відрізнятися в залежності від походження і методу, використовуваного для вилучення желатину. Крім того, деякі комерційні продукти з желатину містять доданий цукор, штучні барвники та ароматизатори, які можуть значно вплинути на профіль поживних речовин (9).

Резюме:

Колаген — це найпоширеніший білок в вашому тілі, а желатин — це оброблена форма колагену. Таким чином, вони мають практично однаковий склад.

Мають безліччю однакових корисних властивостей

Колаген і желатин широко використовуються в косметичній і фармацевтичній промисловості, в основному через їх благотворного впливу на шкіру і здоров’я суглобів (9).

Чи можуть допомогти зменшити ознаки старіння шкіри

Колаген і желатин можуть зменшити ознаки старіння шкіри, такі як сухість, лущення і втрата еластичності в результаті зниження вмісту колагену у вашій шкірі (10).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим гранола відрізняється від мюслі?

Дослідження показують, що споживання колагену і пептидів колагену — обробленої форми колагену — може підвищити вироблення колагену в шкірі і забезпечити антивікове дію (3, 10, 11, 12).

Наприклад, два дослідження на людях, в яких учасники брали 10 грамів пероральної добавки колагену в день, показали поліпшення вологості шкіри на 28% і зниження фрагментації колагену на 31% — показник втрати якості колагену — через 8 і 12 тижнів, відповідно (13).

Аналогічним чином, в 12-місячному дослідженні на тваринах прийом желатину, отриманого з риби, поліпшив товщину шкіри на 18% і щільність колагену на 22% (14).

Більш того, дослідження показують, що колаген може підвищувати рівень гіалуронової кислоти, яка є ще одним важливим компонентом структури шкіри, що вказує на потенційний позитивний ефект в відношення пошкоджень шкіри, викликаних ультрафіолетом B (3, 15, 16).

Нарешті, 6-місячне дослідження за участю 105 жінок показало, що щоденна доза в 2,5 грама пептидів колагену значно покращує зовнішній вигляд шкіри за рахунок зменшення целюліту, хоча для підтвердження цього ефекту необхідні додаткові дослідження (17).

може поліпшити здоров’я суглобів

Добавки колагену і желатину можуть допомогти в лікуванні зносу суглобів, викликаного фізичними вправами, і на остеоартроз, дегенеративним захворюванням суглобів, яке може викликати біль і інвалідність.

Дослідження показують, що ці білки можуть поліпшити здоров’я суглобів, накопичуючись в хрящах після прийому всередину, тим самим зменшуючи біль і скутість (18, 19).

Наприклад, в 70 Денна дослідженні за участю 80 осіб з остеоартрозом ті, хто брав 2 грами добавки желатину в день, зазнали значних поліпшення в рівнях болю і фізичної активності в порівнянні з такими в контрольній групі (20).

Аналогічним чином, в 24-тижневому дослідженні за участю 94 спортсменів ті, хто щодня приймали 10-грамову добавку колагену, показали значне зменшення болю в суглобах і запалення, і поліпшення рухливості суглобів в порівнянні з такими в контрольній групі (21).

Інші потенційні корисні властивості

Колаген і желатин мають ще кілька загальних корисних властивостей, в тому числі:

  • Антиоксидантна активність . І колаген, і желатин володіють антиоксидантними властивостями і борються з негативним впливом вільних радикалів на старіння і загальний стан здоров’я (9).
  • Поліпшення здоров’я кишечника . Колаген і желатин можуть поліпшити слизову оболонку кишечника. В іншому випадку пошкодження слизової оболонки кишечника може привести до синдрому дірявого кишечника і іншим аутоімунним захворюванням (22, 23).
  • Поліпшення здоров’я кісток . Прийом обробленого колагену, такого як желатин, може збільшити мінеральну щільність кісткової тканини і поліпшити формування кісток, одночасно зменшуючи деградацію кісток (24).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Пиколинат хрому: користь, застосування, побічні ефекти

Резюме:

Колаген і желатин можуть поліпшити здоров’я шкіри, суглобів, кишечника і кісток, тому вони широко використовуються в косметичній та фармацевтичній промисловості.

Основні відмінності

Велика частина відмінностей колагену і желатину пов’язана з їх хімічною будовою.

У своїй природній формі колаген утворений потрійний спіраллю, що складається з 3 ланцюгів, кожна з яких містить більше 1000 амінокислот (1).

Навпаки, як оброблена форма колагену, желатин піддався частковому гідролізу або руйнування — це означає, що він складається з більш коротких амінокислотних ланцюгів (5).

це полегшує переварювання желатину, в порівнянні з чистим колагеном. Однак добавки колагену в основному складаються з повністю гидролизованной форми колагену, званої пептидами колагену, і вони легше засвоюються, ніж желатин.

Крім того, пептиди колагену розчиняються як в гарячій, так і в холодній воді. Навпаки, желатин розчиняється тільки в гарячій воді.

З іншого боку, желатин може утворювати гель, який густіє при охолодженні через його гелеобразующіх властивостей, властивості, чого не вистачає пептидів колагену. Ось чому їх не можна використовувати як взаємозамінні (5).

Ви можете знайти добавки з колагеном і желатином як в порошкової, так і в гранульованої формі. Додатково желатин продається в листовій формі.

Ця таблиця допоможе вам краще зрозуміти подібності та відмінності колагену і желатину:
Колаген Желатин Хімічна структура Потрійна спіраль з тисячами амінокислот Оброблена форма колагену, що складається з більш коротких амінокислотних ланцюгів Засвоюваність Дуже легко перетравлюється і засвоюється, коли приймається у формі пептидів колагену легко перетравлюється і засвоюється Розчинність Розчиняється у холодній і гарячій воді Розчиняється тільки в гарячій воді Желюючі властивості Ні Так Форми Порошок, гранули Порошок, гранули Використання Переважно в якості біологічно активної добавки Переважно в якості желирующего агента в кулінарії Корисні властивості Покращує здоров’я шкіри, кишечника, суглобів і кісток Покращує здоров’я шкіри, кишечника, суглобів і кісток
Резюме:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим відрізняється чорна малина від ожини?

Основні відмінності колагену і желатину в основному пов’язані з їх хімічною структурою, яка дозволяє колагену повністю розчинятися в гарячій або холодній воді і желатину утворювати гель, який густіє при охолодженні.

що з них вибрати?

Колаген і желатин, що приймаються перорально, мають високу біодоступністю, а це означає, що вони ефективно засвоюються вашої травною системою (9) .

Отже, вибір між колагеном і желатином в кінцевому підсумку залежить від їх призначення.

Колаген в основному використовується як легко засвоюється харчова добавка. Ви можете додати його в каву або чай, змішати з коктейлем або змішати з супами і соусами, не змінюючи їх консистенції.

Навпаки, желатин є кращим в зв’язку з його желирующими властивостями, які знаходять безліч застосувань в кулінарії. Наприклад, ви можете використовувати його для приготування домашніх желе і мармеладу або для загущення соусів і заправок.

Проте ви можете отримати максимальну користь, приймаючи добавки колагену.

Це головним чином пов’язано з тим, що на етикетках колагенових добавок зазначено, скільки ви приймаєте, що дозволяє легко збільшити споживання, тоді як ви потенційно можете споживати набагато менше желатину, якщо будете використовувати тільки цю форму в рецептах.

Резюме :

Якщо ви вибираєте між колагеном і желатином, подумайте про їх призначення. Колаген в основному використовується в якості харчової добавки, а желатин краще для приготування їжі.

Підіб’ємо підсумок

  • Колаген є найпоширенішим білком в вашому організмі, а желатин являє собою оброблену форму колагену.
  • Отже, вони мають практично ідентичний профіль поживних речовин і можуть поліпшити здоров’я суглобів, шкіри, кишечника, волосся і кісток.
  • Однак вони використовуються для різних цілей через відмінності в їх хімічною структурою.
  • Колаген може краще підійти в якості біологічно активної добавки. Навпаки, желатин відмінно підходить для приготування десертів і блюд, що вимагають більш густий драглистої консистенції.

Читайте також

Вітамін D: для чого він потрібен жінкам, чоловікам і дітям

elena elena

11 Лікувальних властивостей шавлії лікарської

elena elena

7 доведених корисних властивостей добавок вітаміну C

elena elena

Екстракт соснової кори: властивості, застосування, побічні ефекти

elena elena

Серрапептаза: користь, застосування, дозування, побічні ефекти

elena elena

Скільки мг заліза вам потрібно споживати в день?

elena elena

Естрагон (тархун) трава: властивості і застосування

elena elena

Які основні функції і роль вуглеводів?

elena elena

Бджолина отрута: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар