Харчування

6 Кислотних продуктів харчування — чи варто вам уникати їх?

Однак між кислотообразующими продуктами і продуктами з кислотним pH є різниця. Кислотоутворюючі продукти — це ті продукти, які підвищують кислотність вашого організму. І навпаки, не всі продукти з низьким (або кислим) pH сприяють створенню кислотного середовища в вашому тілі.

Якщо це звучить заплутано, не хвилюйтеся. У цій статті описані відмінності між кислотообразующими продуктами і продуктами з кислотним pH, а також причини, за якими деякі люди уникають цих продуктів.

Ось 6 кислотних продуктів.

6 Кислотних продуктів харчування - чи варто вам уникати їх?

1-4. Кислотоутворюючі продукти

Ви напевно чули про лужних дієтах, які, як кажуть, сприяють створенню некислим середовища в вашому організмі. Хоча ці дієти зазвичай не засновані на достовірних наукових даних, ви все ж можете зменшити споживання кислотообразующих продуктів.

Ваш організм має жорстко контрольований рівень pH крові близько 7,4, який є слаболужним. Цей pH підтримується такими механізмами, як дихання і сечовипускання.

Однак pH різних частин тіла істотно відрізняється. Наприклад, ваш шлунок має дуже кислий pH 1,35-3,5, так як це необхідно для розщеплення їжі, яку ви їсте (1).

Хоча pH крові строго регулюється, pH вашої сечі змінюється в залежності від необхідності збалансувати pH вашого організму і залежить від того, що ви їсте.

Примітно, що продукти мають різну потенційну ниркову кислотну навантаження (PRAL), яка вимірюється виділенням кислоти з сечею або кислотної навантаженням — кількістю кислоти, яку повинні виділяти нирки для підтримки pH вашого тіла (2).

Харчові кислоти

Як правило, до продуктів з високим вмістом кислоти відносяться м’ясо, сир, безалкогольні напої і оброблені зерна. І навпаки, фрукти і овочі мають низьку кислотну навантаження в раціоні і мають лужну природу.

Західні дієти, як правило, мають високий рівень вмісту тваринного білка та інших продуктів з високою PRAL, і низький рівень вмісту фруктів і овочів (3).

з одного боку, дієти з низьким вмістом кислоти, наприклад, рослинні дієти, багаті овочами та фруктами, можуть сприяти здоров’ю нирок і серця. З іншого боку, дієта з високим кислотної навантаженням може надавати протилежний ефект (4, 5, 6, 7, 8).

Більш того, висока кислотна навантаження в раціоні була пов’язана з підвищеним рівнем цукру в крові, рівнем ожиріння і рівнем запального маркера с-реактивного білка (CRP) (8, 9, 10).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування на 3000 калорій в день: користь, набір ваги, меню

з цієї причини рекомендується обмежити вживання продуктів з високим PRAL і збільшити кількість продуктів з низькою PRAL, особливо овочів і фруктів.

Наступні продукти є одними з найбільш популярних продуктів з високим вмістом кислоти.

1. Безалкогольні напої

Безалкогольні напої містять фосфорну кислоту, яка є основним джерелом кислотного навантаження західних дієт (11).

Надлишок фосфору, особливо в формі добре засвоюваній фосфорної кислоти, був пов’язаний з несприятливими наслідками для здоров’я.

Більш того, споживання солодких газованих напоїв пов’язане з проблемами нирок, зниженням мінеральної щільності кісток і предіабетом, що може бути частково пов’язане з кислотної навантаженням цих напоїв (11, 12, 13, 14).

2. Червоне м’ясо і інші тваринні білки

Червоне м’ясо і перероблене м’ясо є одними з найпоширеніших у західній дієті кислотообразующих продуктів. Червоне м’ясо багате білком і фосфором і, таким чином, збільшує кислотну навантаження в раціоні (9).

Інші тваринні білки, такі як курка і яйця, також сприяють високій кислотної навантаженні в раціоні (15).

3. Оброблені зерна

Західні дієти, як правило, містять велику кількість продуктів з рафінованого зерна, таких як випічка, фаст-фуд і білий хліб, які містять велику кількість дієтичних кислот (16).

Заміна рафінованого зерна фруктами, овочами та іншими лужними продуктами може допомогти знизити кислотну навантаження в раціоні (4).

4. Сир і молочні продукти

6 Кислотних продуктів харчування - чи варто вам уникати їх?
Сир, молоко і морозиво містять багато фосфору і сприяють високому вмісту кислот в раціоні (4).

Хоча молочні продукти, такі як сир і несолодкий йогурт, багаті поживними речовинами, дієта з високим вмістом цих продуктів і низьким вмістом рослинної їжі може сприяти високому вмісту кислоти в раціоні.

Молочні продукти є концентрованим джерелом потенційно кислотообразующих з’єднань, включаючи сірковмісні амінокислоти, хлорид і фосфор (8 ).

Резюме:

Західні дієти, як правило, містять велику кількість таких продуктів, як м’ясо, сир, очищені зерна і газовані напої, але мало овочів і фруктів. Ці чинники сприяють високій кислотної навантаженні в раціоні, що пов’язано з рядом негативних наслідків для здоров’я.

5-6. Продукти з кислим pH

Деякі продукти мають кислий pH, але не утворюють кислоту в організмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Термін зберігання рису (в упаковці, варений) і чи може він зіпсуватися

Наприклад, цитрусові і помідори мають кислий pH, але низьку PRAL.

Однак люди з гастроезофагеальної рефлюксної хворобою (ГЕРХ), яка характеризується печією і попаданням шлункової кислоти в стравохід, можуть уникати цих продуктів. ГЕРБ вражає близько 20% населення і зазвичай лікується за допомогою дієтичних змін і ліків (17).

Відомо, що деякі продукти, в тому числі з кислим pH, підсилюють симптоми ГЕРБ. Таким чином, люди з цим захворюванням намагаються їх уникати (18).

Наступні продукти мають кислий pH (19).

5. Цитрусові

цитрусові, включаючи лимони, лайми, грейпфрути та апельсини, мають кислотний pH і, як відомо, загострюють симптоми ГЕРБ (19).

цитрусові вважаються рефлюксогеннимі — це означає, що вони викликають або посилюють рефлюкс. Таким чином, Національний інститут здоров’я (NIH) і Американська колегія гастроентерологів (ACG) рекомендують людям з ГЕРБ уникати або скорочувати споживання цитрусових (19, 20, 21).

Однак якщо цитрусові погіршують симптоми рефлюксу, їх не слід виключати зі свого раціону. Ці продукти багаті корисними поживними речовинами і пов’язані з численними корисними ефектами в відношення здоров’я (22).

6. Продукти на основі помідорів

6 Кислотних продуктів харчування - чи варто вам уникати їх?
Продукти на основі помідорів, такі як томатний соус і соус сальса, є одними з найбільш частих винуватців симптомів рефлюксу.

NIH і ACG також рекомендують людям з ГЕРБ уникати або скорочувати споживання томатних продуктів (19).

Майте на увазі, що люди з ГЕРХ можуть переносити сирі помідори краще, ніж консервовані томатні продукти. Це може бути пов’язано з тим, що деякі приготовані томатні продукти, такі як кетчуп, томатна паста і томатний соус, більш кислі, ніж свіжі помідори (23, 24).

Проте помідори багаті поживними речовинами і є відмінним джерелом лікопіну — потужного антиоксиданту, який володіє безліччю корисних властивостей. Таким чином, вам не слід уникати продуктів на основі помідорів, якщо вони не погіршують симптоми рефлюксу (25).

Резюме:

Помідори і цитрусові мають кислий pH і можуть погіршити симптоми рефлюксу. Однак ці продукти багаті поживними речовинами, і їх не можна виключати з раціону, якщо вони не викликають або не посилювати рефлюкс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  12 продуктів містять фосфор у великій кількості

Чи варто уникати цих кислотних продуктів?


Пам’ятайте, що між продуктами з кислим pH і тими, які збільшують кислотну навантаження в раціоні, є різниця. Незважаючи на те, що такі продукти, як лимони, лайми і томатна паста, мають кислий pH, вони вважаються лужними, тому що у них низька PRAL.

Скорочення вживання продуктів з високим PRAL, таких як газовані напої і тваринні білки, і заміна їх продуктами з низькою PRAL, такими як овочі та фрукти, корисно для запобігання хворобам і поліпшення загального стану здоров’я.

Крім того, деякі дослідження пов’язують дієти з високим PRAL з такими побічними ефектами, як хвороби серця і нирок (4, 5, 6, 7, 8).

Майте на увазі, що ці результати засновані на дієтах, в яких дуже мало рослинних продуктів і дуже багато червоного м’яса, напівфабрикатів і газованих напоїв .

Незважаючи на те, що скорочення споживання кислотообразующих продуктів, таких як сир, йогурт і червоне м’ясо, корисно, їх помірне споживання може принести користь вашому здоров’ю. Найбільше має значення кількість цих продуктів і загальну якість вашої дієти.

Якщо у вас ГЕРБ, відмова від продуктів з кислим pH може зменшити симптоми рефлюксу. Щоб дізнатися, які продукти слід виключити, поговоріть зі своїм лікарем.

Резюме:

Зниження споживання деяких кислотообразующих продуктів і збільшення споживання свіжих фруктів і овочів може поліпшити Ваше здоров’я. Точно так же відмова від певних продуктів з кислим pH може полегшити симптоми ГЕРБ, але тільки якщо у вас є це захворювання.

Підіб’ємо підсумок

  • Західні дієти, як правило, містять велика кількість продуктів, які сприяють високому вмісту кислоти в раціоні, що може завдати шкоди вашому здоров’ю. Зменшення споживання червоного м’яса, рафінованого зерна, сиру і газованих напоїв при одночасному збільшенні споживання овочів і фруктів може знизити кислотну навантаження вашого раціону.
  • Якщо у вас ГЕРБ, щоб полегшити симптоми рефлюксу, вам може потрібно відмовитися від продуктів з кислим pH. Проте багато хто з цих продуктів дуже корисні для людей без ГЕРБ.
  • Якщо вам цікаво знизити дієтичну кислотну навантаження або контролювати кислотний рефлюкс шляхом відмови від кислої їжі, проконсультуйтеся з лікарем.

Читайте також

Як роблять коктейльну вишню і чому вона шкідлива для здоров’я?

elena elena

Чи можна їсти бекон сирим?

elena elena

11 продуктів викликають печію

elena elena

11 Продуктів багатих естрогенами

elena elena

Ізолят молочного білка: що це, користь і шкода, застосування

elena elena

Кошерна і халяльна їжа: в чому різниця?

elena elena

Корисність батончиків мюслі: правда чи вигадка?

elena elena

Топ 12 продуктів, що містять пісний білок

elena elena

Чи корисні бананові чіпси для організму?

elena elena

Залишити коментар