Харчування

Чи викликає шоколад залежність? Все що вам потрібно знати

Люди насолоджуються шоколадом і подібними ласощами з плодів какао протягом тисячоліть. Сьогодні його їдять по-різному, і, можливо, він входить до числа найпопулярніших продуктів, тому ви можете навіть задатися питанням, чи викликає він залежність (1, 2).

В цій статті порівнюються здорові і нездорові відносини з шоколадом і з’ясовується, чи може шоколад і його інгредієнти викликати залежність.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/05/1621594993_Vyzyvaet-li-shokolad-zavisimost-Vse-chto-vam-nuzhno-znat.jpg» title=»Чи викликає шоколад залежність? Все що вам потрібно знати» alt=»Чи викликає шоколад залежність? Все що вам потрібно знати» width=»768″ height=»509″ />

чи можна призвичаїтися до шоколаду?

Хоча це як і раніше спірна тема, все більшу кількість досліджень підтримує лікування харчових залежностей, як і інших типів залежностей від психоактивних речовин (3, 4, 5, 6, 7).

Їжа, що викликає залежність, впливає на багато шляхи нервової системи і мозку, на які зазвичай впливає залежність від наркотиків. Вона також може викликати поведінку, аналогічне поведінки, викликаного іншими залежностями (4, 5, 7, 8).

Таким чином, харчова залежність може виникнути, коли певні продукти або поживні речовини неодноразово запускають систему винагороди вашого мозку.

Властивості, що викликають залежність

Вважається, що одні продукти викликають велику залежність, ніж інші.

Харчові продукти з високим вмістом цукру і жиру — що містять багато види шоколаду — часто вважаються більш зухвалими залежність, ніж менш оброблені продукти, такі як фрукти і овочі (5, 7, 9, 10, 11, 12).

Ось подивіться, скільки цукру, жиру і вуглеводів міститься в середній порції шоколаду вагою 45 грам (13, 14, 15, 16, 17):
Чорний шоколад Молочний шоколад Білий шоколад Шоколадна помадка Шоколадний сироп Цукор 44% від рекомендованої добової норми потр ебленія (РСНП) 46% від РСНП 53% від РСНП 66% від РСНП 54% від РСНП Жир 19% від РСНП 17% від РСНП 19% від РСНП 6% від РСНП 0% від РСНП Вуглеводи 10% від РСНП 10% від РСНП 10% від РСНП 13% від РСНП 11% від РСНП
Як бачите, одна порція шоколаду може містити до половини денної норми цукру і одну п’яту денної норми жиру.

Продукти з високим вмістом вуглеводів, включаючи шоколад та інші солодощі, можуть викликати тягу до їжі, схожу на залежність. Вони також змінюють рівень цукру в крові і рівень гормонів аналогічно іншим речовинам, що викликають залежність (5, 11).

Крім того, ці зміни рівнів в крові впливають на дофамін в вашому організмі. Дофамін — це хімічний посередник, який грає важливу роль в мотивації вашого мозку і шляхи винагороди (5, 6, 18, 19).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке листя банаба? Все що вам потрібно знати

Вимірювання залежності від шоколаду

Йельская шкала харчової залежності (YFAS) — це інструмент, розроблений в Єльському університеті для вимірювання харчової залежності і оцінки того, наскільки певні продукти викликають звикання. На сьогоднішній день це один з найбільш часто використовуваних дослідниками інструментів харчової залежності (20, 21).

Одне дослідження, в якому взяли участь понад 500 дорослих людей, які використовували цей інструмент, показало, що шоколад незмінно вважається одним з найпроблемніших продуктів в відношення схожого на залежність харчової поведінки (22).

Аналогічним чином, інше дослідження, в якому брали участь 100 дітей з надмірною вагою, показало, що шоколад є найбільш викликає звикання їжею (23).

вчені досліджують залежність від шоколаду вже більше 25 років (24, 25, 26).

Проте деякі вчені вважають, що недостатньо покладатися на суб’єктивні дані самооцінки таких інструментів, як YFAS , і, щоб повністю діагностувати і лікувати цей стан, все ще необхідно більш глибоке розуміння харчової залежності (3, 27, 28, 29, 30).

Резюме:

Ранні дослідження харчової залежності показують, чт про солодкі продукти, такі як шоколад, викликають велику залежність, ніж менш оброблені продукти. Однак деякі вчені можуть сказати, що ще занадто рано класифікувати ці ласощі як викликає звикання.

Які інгредієнти викликають найбільшу залежність?


Різні види шоколаду містять різні інгредієнти, хоча у більшості з них є кілька загальних інгредієнтів. Деякі з них можуть бути пов’язані з потенційно викликають залежність властивостями шоколаду.

Ось основні інгредієнти, що використовуються для виготовлення шоколаду (31):

  • Какао-маса . Ферментовані, обсмажені, очищені від лушпиння і подрібнені какао-боби створюють цю масу. Вона тверда при кімнатній температурі, але тане при нагріванні. Її часто піддають подальшій обробці, але її також можна їсти як сирої шоколад.
  • Какао-масло . Це чисті натуральні жири какао-бобів, які були відокремлені і сконцентровані.
  • Цукор . Використовувана кількість і типи варіюються, і іноді замість них використовуються інші натуральні або штучні підсолоджувачі.
  • Молоко . Сухе обезводнений молоко часто додають в різновиди молочного шоколаду, а згущене молоко використовують в помадці і трюфелі.
  • Ваніль . Вона використовується в якості підсилювача смаку або для зменшення гіркоти деяких смажених какао-бобів.
  • Інші інгредієнти . Рослинні масла, натуральні і штучні ароматизатори, емульгатори, такі як лецитин, і інші добавки допомагають зберегти шоколад і зберегти гладку текстуру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Топ 12 продуктів, що містять пісний білок

Можливо, ви чули, що деякі види шоколаду корисні для здоров’я. Це в основному пов’язано з антиоксидантами та іншими корисними рослинними хімічними речовинами, що містяться в чистих інгредієнтів какао, які представляють собою какао-масу і какао-масло (1, 32, 33).

Хоча какао-масло має корисні властивостями, воно також містить багато жиру. Це сприяє тому, що шоколад може викликати залежність, особливо в поєднанні з великою кількістю цукру в деяких різновидах.

Деякі вчені також ставлять під сумнів роль харчових добавок в розвитку харчової залежності. Харчові добавки, такі як ароматизатори і штучні підсолоджувачі, часто додаються в сильно оброблені і дуже смачні продукти, такі як шоколад (28).

Таким чином, одним із способів уникнути найбільш потенційно викликають звикання видів шоколаду є вживання різновидів шоколаду, які менш оброблені і містять менше цукру і жиру, особливо трансжирів.

Багато різновидів чорного шоколаду містять менше цукру. Крім того, чорні сорти, як правило, мають найбільшу концентрацію антиоксидантів та інших корисних поживних речовин (33).

Резюме:

Найбільш викликають залежність видами шоколаду можуть бути ті, які містять більше цукру і жиру. Вибір чорних сортів з низьким вмістом цукру і жиру може бути більш поживним способом насолодитися цими ласощами.

Як виглядають здорові відносини з шоколадом

Хоча ви можете турбуватися з приводу вживання шоколаду та інших продуктів , які можуть викликати залежність, пам’ятайте, що час від часу ними все ж можна насолоджуватися в рамках здорового харчування.

Ось ознаки здорового ставлення до шоколаду:

  • дозволяти собі є його за бажанням
  • не відчувати сором і провину після вживання
  • насолоджуватися ним в помірних кількостях і зловживати лише зрідка
  • пам’ятати про те, скільки ви його їсте і коли
  • відчувати себе невимушено під час вживання
  • відчувати себе добре з приводу балансу, який у вас є

Резюме:

Все продукти, включаючи шоколад, можна вживати в якості частини багатої живильними речовинами дієти. Ознаки здорового ставлення до цього солодкого ласощів включають помірне його вживання і невимушеність, коли ви його їсте.

Які ознаки залежності від шоколаду?


Розвиток нездорових відносин з шоколадом (або будь-який інший їжею ) можливо.

Ось деякі види поведінки, які можуть мати відношення до залежності від шоколаду:

  • думки про шоколад як про щось «поганому» або «забороненому»
  • часте відчуття стресу або занепокоєння при його вживанні
  • встановлення суворих правил про те, як і коли ви їсте шоколад
  • повне обмеження споживання шоколаду
  • постійна тяга до шоколаду
  • бажання частування пригнічує сигнали голоду і ситості вашого тіла
  • компульсивний поїдання незвично великої кількості шоколаду
  • приховування від друзів і сім’ї, скільки шоколаду ви їсте
  • відчуття, що ви не можете контролювати кількість споживаного шоколаду
  • вживання цих ласощів, поки н е заболить живіт
  • обжерливість шоколадом
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скільки бананів можна їсти в день?

Ще однією ознакою може бути те, що шоколад сприяє збільшенню ваги або проблем зі здоров’ям.

Іноді після вживання шоколаду нормально відчувати одне з цих станів. Однак, якщо ви відчуваєте це частіше, це може бути ознакою більш серйозної проблеми.

Чи може це стати проблемою?


Харчова залежність може не тільки викликати у вас страждання, але і привести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Виробництво харчових продуктiв залежність, мабуть, тісно пов’язана з розладами харчової поведінки і ожирінням, і люди, які вже живуть з цими захворюваннями, можуть піддаватися підвищеного ризику розвитку харчової залежності (34, 35, 36, 37, 38).

До того ж боротьба з харчовою залежністю може викликати у людини ризик депресивного або тривожного стану (34, 39, 40).

Якщо ви думаєте, що у вас може бути пристрасть до шоколаду або іншої їжі, проконсультуйтеся з фахівцем, якому ви довіряєте, таким як:

  • ваш лікар
  • ліцензований психотерапевт
  • психіатр
  • дієтолог

Ці навчені фахівці можуть допомогти вам впоратися з харчовою залежністю і інших питань, пов’язаних з нею захворюваннями.

Резюме:

Ознаки нездорових відносин з шоколадом включають в себе почуття розлади після того, як з’їли ласощі, і неможливість контролювати, скільки ви їсте за один раз. Якщо ви постійно помічаєте ці ознаки, можливо, прийшов час звернутися за допомогою.

Підіб’ємо підсумок

  • Шоколад — це солодке кондитерський виріб, виготовлений з таких інгредієнтів, як какао, цукор , молоко та інші добавки, і ароматизатори.
  • Багато обожнюють ці ласощі, і його навіть називають «їжею богів». Однак деякі вчені вважають, що шоколад також може бути одним з продуктів, що викликають залежність.
  • здоровими способами насолоджуватися шоколадом є помірне вживання шоколаду і вибір сортів з низьким вмістом цукру і жиру.
  • Якщо ви помітили в своєму житті ознаки нездорового відношення до шоколаду, зверніться до кваліфікованого фахівця в галузі охорони здоров’я, який допоможе вам з цим впоратися.

Читайте також

Що таке рафінований цукор і чим він шкідливий для здоров’я?

elena elena

Пластівці на сніданок: користь чи шкода?

elena elena

15 продуктів містять кальцій у великій кількості

elena elena

Чи може яблучний оцет зіпсуватися?

elena elena

Чи можна їсти банан з молоком?

elena elena

Чи шкідливий кукурудзяний крохмаль? Вплив на організм

elena elena

Сироватковий протеїн і гороховий протеїн: який краще?

elena elena

Чим відрізняється рисовий оцет від рисового вина?

elena elena

Як роблять коктейльну вишню і чому вона шкідлива для здоров’я?

elena elena

Залишити коментар