Цвіркуни — одне з найпоширеніших комах, яких люди споживають в їжу. Продукти, що містять білок цвіркуна, стали популярними через споживчого попиту на більш екологічно безпечні варіанти білка.
Такі комахи, як цвіркуни, багаті поживними речовинами, особливо білком, і можуть бути більш стійкими, ніж інші джерела білка , такі як яловичина.
Однак деяким людям некомфортно є цвіркунів, тому що вони турбуються про безпеку харчових продуктів.
в цій статті пояснюються користь і шкода використання цвіркунів в якості джерела їжі.
Чому люди їдять цвіркунів та інших комах?
протягом тисячоліть в багатьох частинах світу люди використовували цвіркунів в якості джерела їжі. Фактично, біблійні писання, що датуються 3-1 століттям до нашої ери згадували споживання цвіркунів (1).
В Африці, Азії і Латинській Америці вживання комах є частиною традиційних культур (2).
Люди використовують в їжу близько 2100 видів комах, при цьому цвіркуни є найбільш широко споживаних комах у всьому світі (1).
Комахи — дешевий, стійкий і простий у виробництві джерело поживних речовин, особливо багатий білком.
люди найчастіше їдять цвіркунів в країнах з обмеженими ресурсами, де багато людей відчувають нестачу продовольства, а інші тварини джерела білка, такі як велика рогата худоба, птиця і риба, є дефіцитними.
дослідження показують, що людям в західних країнах некомфортно їсти комах, тому що вони схильні вважати комах нечистими або потенційно небезпечними (2).
Проте все більше людей почали приймати споживання цвіркунів в Європі, США і Канаді, оскільки харчові компанії созда Чи зручні для споживача продукти на основі цвіркуна, такі як протеїнові порошки та протеїнові батончики (3).
Резюме:
Вживання комах в їжу — це практика , яка налічує тисячі років. Воно більш поширене в певних частинах світу, таких як Африка і Азія, але стає все більш популярним і в інших країнах.
Користь від вживання цвіркунів
Є ряд корисних ефектів від вживання в їжу цвіркунів.
Цвіркуни можуть принести користь для здоров’я і є більш стійким і екологічно чистим джерелом білка, ніж інші джерела білка тваринного походження.
Цвіркуни багаті білком
Основна причина, по якій люди використовують цвіркунів в якості джерела їжі, полягає в тому, що вони багаті на велику кількість поживними речовинами, особливо білком.
Фактично, один огляд 2020 року показав, що більшість їстівних цвіркунів мають більш високий рівень вмісту білка, ніж більш поширені джерела білка тваринного походження, такі як козлятина, курка і свинина (1).
Огляд показав, що організм може перетравлювати трохи меншу частину білка з цвіркунів, ніж з яєць, молока або яловичини. Однак він також показав, що організм перетравлює білок цвіркуна краще, ніж популярні рослинні джерела білка, такі як рис і кукурудза (1).
У цвіркунів твердий екзоскелет, який містить хітин — вид нерозчинної клітковини, яку важко перетравлювати. Ось чому засвоюваність білка цвіркуна є нижчою. Коли екзоскелет видалений, засвоюваність білка цвіркунів різко зростає (4).
Дослідження показують, що протеїновий порошок з цвіркуна містить близько 65,5% білка, а дорослі цвіркуни забезпечують 13,2-20,3 грама білка на 100-грамову порцію (5, 6).
Цікаво, що деякі види цвіркунів є джерелами повноцінного білка, а це означає, що вони містять всі дев’ять незамінних амінокислот в ідеальних пропорціях. Інші є джерелами неповноцінного білка через низький рівень амінокислот, таких як триптофан і лізин (5).
Поки ваш раціон містить кілька джерел білка, вам не потрібно занадто турбуватися про отримання достатньої кількості амінокислот, тому що вони доступні в багатьох продуктах (7).
Проте, цвіркуни багаті білком. Тому продукти на основі цвіркуна, такі як протеїнові порошки та протеїнові батончики, принесуть вам користь, якщо ви хочете збільшити щоденне споживання білка.
Цвіркуни — хороший джерело вітамінів, мінералів і клітковини
Крім білка, цвіркуни багаті багатьма іншими поживними речовинами, включаючи жир, кальцій, калій, цинк, магній, мідь, фолат, біотин, пантотенову кислоту і залізо.
Одне дослідження показало, що вміст заліза в цвіркуна на 180 % вище, ніж в яловичині. Крім того, в цвіркуна більше кальцію і рибофлавіну — вітаміну групи B — ніж у м’ясних продуктах, таких як курка, свинина і яловичина (6).
Більш того, цвіркуни є багатим джерелом клітковини, поживної речовини, якого не вистачає інших джерел тваринного білка. Дослідження показують, що вміст клітковини в цвіркуна може досягати 13,4% в 100-грамової порції (1).
Крім того, цвіркуни містять жир, в основному у вигляді поліненасичених жирних кислот. Дослідження зв’язали їх з користю для здоров’я, включаючи зменшення факторів ризику розвитку хвороб серця (1, 8, 9, 10).
Екологічно чиста білкова альтернатива
Вирощування комах, таких як цвіркуни , для вживання в їжу може бути більш стійким і екологічно безпечним, ніж вирощування таких тварин, як кури, свині та велика рогата худоба.
Наприклад, одне дослідження показало, що кури бройлери пов’язані з викидами парникових газів на 89 % вище, ніж цвіркуни, на одиницю виробленого харчового білка (11).
За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), на тваринництво припадає 14,5% всіх глобальних викидів парникових газів (12).
Скорочення споживання червоного м’яса і заміна його більш екологічно чистими продуктами, такими як білок з комах або рослинний білок — це розумний спосіб допомогти навколишньому середовищу (2).
Розведення комах також може допомогти скоротити харчові відходи, есл і фермери вирішать згодовувати харчові відходи своїм комахою (2).
Включення комах в раціон може допомогти промислово розвиненим країнам створити більш стійку продовольчу систему і скоротити викиди парникових газів.
Може принести користь здоров’ю кишечника
Деякі дослідження показують, що хітин, нерозчинна клітковина, що міститься в цвіркуна, може бути корисний для здоров’я кишечника. Хітин може діяти як пребиотик, сприяючи зростанню корисних бактерій в кишечнику.
Невелике дослідження 2018 року, в якому брали участь 20 здорових людей, показало, що споживання 25 грамів порошку з цільного цвіркуна в день протягом 2 тижнів привело до збільшення зростання корисних кишкових бактерій і зниження маркерів запалення (13).
в дослідженні Bifidobacterium animalis , корисний штам кишкових бактерій, збільшився в 5,7 рази (13).
У той же час фактор некрозу пухлини альфа (TNF-α), пов’язаний із запальними захворюваннями кишечника, був знижений у вживали порошок цвіркуна людей в порівнянні з людьми, що дотримують контрольну дієту (13).
ці результати показують, що вживання в їжу цвіркунів може поліпшити здоров’я кишечника. Однак в даний час дослідження обмежені, і щоб повністю зрозуміти, як вживання цвіркунів може вплинути на здоров’я кишечника вченим необхідно провести додаткові дослідження.
Резюме:
Цвіркуни є хорошим джерелом білка, жиру, вітамінів, мінералів і клітковини, і можуть сприяти здоров’ю кишечника. Крім того, вони можуть бути більш екологічно чистим джерелом білка, ніж інші тваринні білки, такі як курка.
Чи пов’язано вживання в їжу цвіркунів з ризиками для здоров’я?
Незважаючи на те , що цвіркуни мають ряд потенційних корисних властивостей, багато споживачів в західних країнах як і раніше скептично ставляться до харчових продуктів на основі цвіркунів з міркувань безпеки.
Як згадувалося вище, комах безпечно використовували в їжу протягом тисяч років і зазвичай вживали в їжу в багатьох частинах світу.
Крім того, обмежені дослідження показують, що споживання продуктів з цвіркуна, таких як протеїновий порошок з цвіркуна, безпечно і не викликає несприятливих наслідків для здоров’я у здорових людей (13) .
Але поїдання комах може мати деякі інші проблеми з безпекою.
Наприклад, дослідження показують, що люди, які страждають алергією на молюсків або пилових кліщів, також можуть мати алергічні ие реакції при вживанні комах (14).
Однак в даний час досліджень в цій області недостатньо, і щоб повністю зрозуміти потенціал алергічних реакцій, пов’язаних з поїданням комах, вченим необхідно провести додаткові дослідження.
Деякі дослідники попереджають, що такі комахи, як цвіркуни, можуть діяти як переносники патогенів, які можуть заразити людей і тварин.
в дослідженні 2019 року дослідники проаналізували зразки комах з 300 домашніх ферм комах і зоомагазинів в Центральній Європі, включаючи 75 ферм цвіркунів (15).
Дослідження виявило паразитів більш ніж в 81% ферм комах. У 30% цих випадків дослідники виявили паразитів, які потенційно можуть викликати захворювання у людей (15).
Це не обов’язково означає, що поїдання комах небезпечно. Це просто вказує на те, що, як і вживання домашньої худоби, вживання комах може викликати захворювання. Тому ферми з вирощування комах повинні дотримуватися суворих правил техніки безпеки, якщо вони вирощують цвіркунів для їжі (15).
В цілому, щоб краще зрозуміти потенційні ризики вживання комах, таких як цвіркуни, вченим необхідно провести більше досліджень.
Резюме:
Незважаючи на те, що люди в усьому світі безпечно вживають комах, дослідження потенційних ризиків їх вживання в їжу відсутні. Щоб визначити безпеку регулярного вживання в їжу цвіркунів, вченим необхідно провести більш якісні дослідження.
Підіб’ємо підсумок
- Цвіркуни багаті поживними речовинами і доступні за ціною, тому люди їдять їх в багатьох частинах світу.
- Цвіркуни — хороший джерело білка, жиру, вітамінів, мінералів і клітковини, а також можуть принести користь здоров’ю кишечника. Крім того, вони є більш екологічно чистим джерелом білка, ніж інші білкові продукти тваринного походження, такі як курка або яловичина.
- Однак вживання в їжу комах може бути пов’язане з потенційним ризиком для здоров’я, наприклад, з алергічними реакціями і зараженням хвороботворними мікроорганізмами. З цієї причини вам слід купувати продукти з цвіркунів тільки у перевірених виробників.
- Якщо ви хочете спробувати продукти з цвіркунів, подумайте про протеїнової порошку на основі цвіркуна або протеїнових батончиках авторитетних брендів.