Захворювання

8 Продуктів і напоїв, яких слід уникати при артриті

Остеоартроз — незапальне захворювання суглобів — найбільш поширений, хоча існує більше 100 типів. Фактично, у 40% чоловіків і 47% жінок може бути діагностований остеоартроз протягом життя (1).

Тим часом ревматоїдний артрит (РА) і псоріатичний артрит — це запальні захворювання, які вважаються аутоімунними. Подагра — ще один поширений тип запального артриту (1).

Дослідження показують, що дієтичні втручання, такі як відмова від певних продуктів і напоїв, можуть зменшити тяжкість симптомів у людей із запальним артрит та остеоартроз, а також поліпшити якість їх життя в цілому.

Ось, що не можна їсти при артриті — 8 продуктів і напоїв, яких слід уникати.

8 Продуктів і напоїв, яких слід уникати при артриті

1. Доданий цукор

При артриті дуже важливо обмежити споживання доданого цукру. Доданий цукор міститься в цукерках, газованих напоях, морозиві та багатьох інших продуктах, включаючи менш очевидні, такі як соуси і кетчупи.

Дослідження, проведене за участю 217 осіб з ревматоїдним артритом, показало, що з 20 продуктів солодкі газовані напої і десерти найчастіше погіршували симптоми РА (2).

Більш того, солодкі напої, такі як газовані напої, можуть значно підвищити ризик розвитку артриту.

Наприклад, в дослідженні, проведеному за участю 1209 дорослих людей у ​​віці від 20 до 30 років, у тих, хто пив напої з фруктозою 5 разів на тиждень і більше, ймовірність розвитку артриту була в 3 рази вище, ніж у тих, хто вживав мало або зовсім не пив напої з фруктозою (3).

Крім того, велике дослідження за участю майже 200 000 жінок пов’язувало регулярне вживання підсолоджених цукром газованих напоїв з підвищеним ризиком розвитку РА (4).

2. Оброблене і червоне м’ясо

Деякі дослідження пов’язують червоне і оброблене м’ясо з запаленням, яке може посилити симптоми артриту.

Наприклад, раціони з високим вмістом переробленого і червоного м’яса демонструють високий рівень запальних маркерів , таких як інтерлейкін 6 (IL 6), C-реактивний білок (CRP) і гомоцистеїн (5, 6).

Вищезгадане дослідження за участю 217 осіб з РА також показало, що червоне м’ясо зазвичай погіршує симптоми РА . Крім того, дослідження за участю 25 630 осіб показало, що високе споживання червоного м’яса може бути фактором ризику розвитку запального артриту (2, 7).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  20 продуктів з високим вмістом вітаміну C

І навпаки, було доведено, що рослинні дієти, що виключають червоне м’ясо, полегшують симптоми артриту (5).

3. Продукти, що містять глютен

Глютен — це група білків, що містяться в пшениці, ячмені, житі та тритикале (гібрид пшениці і жита). Деякі дослідження пов’язують його споживання з посиленням запалення і припускають, що відмова від глютену може полегшити симптоми артриту (8, 9).

Більш того, люди з целіакію більш схильні до ризику розвитку РА. Аналогічним чином, люди з аутоімунними захворюваннями, такими як РА, мають значно більш високу поширеність целіакії, ніж населення в цілому (10, 11).

Примітно, що старіша однорічна дослідження за участю 66 осіб з РА показало , що безглютеновая веганські дієта значно знижує активність захворювання і зменшує запалення (9, 12).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб підтвердити, чи приносить користь людям з артритом тільки безглютеновая дієта, необхідні додаткові дослідження.

4. Продукти з високим ступенем переробки

Сильно перероблені продукти, такі як фаст-фуд, пластівці для сніданку і випічка, зазвичай містять велику кількість рафінованих вуглеводів, доданого цукру, консервантів і інших потенційно запальних інгредієнтів, які можуть погіршити симптоми артриту.

Дослідження показують, що західні дієти, багаті сильно обробленими продуктами, можуть збільшити ризик розвитку РА, сприяючи запаленню і таким факторам ризику, як ожиріння (13, 14).

Більш того, в дослідженні, проведеному за участю 56 осіб з РА, у тих, хто їв більшу кількість сильно обробленої їжі, були виявлені підвищені чинники ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи більш високий рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), довгострокового маркера контролю цукру в крові (15).

Таким чином, оброблені продукти можуть погіршити ваше загальний стан здоров’я і підвищити ризик розвитку інших захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Безглютеновая дієта: список дозволених і заборонених продуктів

5. Алкоголь

Оскільки алкоголь може погіршити симптоми артриту, будь-яка людина з запальним артритом повинен обмежити його вживання або повністю його уникати.

Дослідження за участю 278 осіб з осьовим спондилоартритом — запальним артритом, який в першу чергу вражає спинний мозок і крижово-клубові суглоби — пов’язувало споживання алкоголю з підвищеним структурним пошкодженням хребта (16).

Дослідження також показали, що вживання алкоголю може збільшити частоту і тяжкість нападів подагри (17 , 18, 19, 20).

Більш того, хронічне вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком остеоартрозу, хоча не всі дослідження виявили значну зв’язок (21, 22).

6. Деякі рослинні масла

Раціони з високим вмістом жирів омега 6 і низьким вмістом жирів омега 3 можуть погіршити симптоми остеоартрозу і ревматоїдного артриту (23, 24).

Ці жири необхідні для здоров’я. Однак незбалансоване співвідношення омега 6 і омега 3 може посилити запалення (25).

Зменшення споживання продуктів з високим вмістом омега 6 жирів, таких як рослинні масла, при одночасному збільшенні споживання продуктів, багатих омега 3, таких як жирна риба, може полегшити симптоми артриту (24).

7. Продукти з високим вмістом солі

8 Продуктів і напоїв, яких слід уникати при артриті
Зменшення кількості солі може бути хорошим вибором для людей з артритом. До продуктів з високим вмістом солі (натрію) відносяться креветки, консерви, супи швидкого приготування, піца, деякі сири, оброблене м’ясо і багато інших оброблені продукти.

Дослідження на мишах показало, що артрит був важчим у мишей , які отримували дієту з високим вмістом солі, ніж у мишей, які отримували дієту з нормальним рівнем солі (27).

Крім того, 62-денне дослідження на мишах показало, що дієта з низьким вмістом солі знижує тяжкість РА по порівняно з дієтою з високим вмістом солі. У мишей на дієті з низьким вмістом солі було менше руйнування хряща і деструкції кісток, а також більш низькі маркери запалення, ніж у мишей на дієті з високим вмістом солі (28).

Дослідники припустили, що високе споживання натрію може бути фактором ризику розвитку аутоімунних захворювань, таких як запальний артрит (29, 30).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Від яких фруктів можна набрати вагу: 11 кращих

Дослідження за участю 18 555 осіб пов’язувало високе споживання натрію з підвищеним ризиком розвитку РА (31).

8. Продукти з високим вмістом КПГ

Кінцеві продукти глікірованія (КПГ) — це молекули, утворені в результаті реакцій між цукрами і білками або жирами. Вони природним чином присутні в сирих продуктах тваринного походження і утворюються при певних методах приготування (32).

Продукти тваринного походження з високим вмістом білка і жиру, які були смажене, приготовлені на грилі, обпалені або приготовлені на вогні, є одними з найбагатших харчових джерел КПГ. До них відносяться бекон, смажене на сковороді або на грилі м’ясо, шашлики, або смажена курка і ковбасні вироби, такі як сосиски і сардельки (33).

Смажена картопля, картопля фрі, плавлений сир, маргарин і майонез також багаті КПГ (33).

Коли КПГ накопичуються у великій кількості в організмі, може виникнути окислювальний стрес і запалення. Окислювальний стрес і освіту КПГ пов’язані з прогресуванням захворювання у людей з артритом (33, 34).

Фактично, люди із запальним артритом мають більш високий рівень КПГ в організмі, ніж люди без артриту. Накопичення КПГ в кістках і суглобах також може грати роль в розвитку і прогресуванні остеоартрозу (35, 36).

Заміна продуктів з високим вмістом КПГ поживними цільними продуктами, такими як овочі, фрукти, бобові та риба, може знизити загальне навантаження КПГ на ваш організм (33).

Підіб’ємо підсумок

  • Якщо у вас артрит, здорове харчування і спосіб життя можуть допомогти полегшити ваші симптоми.
  • Дослідження показують, що вам слід уникати певних продуктів і напоїв, включаючи продукти з високим ступенем обробки, червоне м’ясо, смажені продукти і продукти, багаті доданим цукром.
  • Майте на увазі, що такі фактори способу життя, як рівень вашої фізичної активності, маса тіла і куріння, також мають життєво важливе значення для лікування артриту.

Читайте також

Головні тонкощі виконання комп’ютерної томографії для грудної клітини

elena elena

Прибуток при діареї дорослим і дітям: користь і шкода, види

elena elena

Пресбіопія: що це таке і як лікувати

elena elena

Хантавірус: як запобігти цьому передане гризунами захворювання

elena elena

Чи можуть банани допомогти при запорах або вони викликають його?

elena elena

Проблеми з жовчним міхуром: симптоми, лікування, профілактика

elena elena

Які продукти знижують тиск у людини: 17 кращих варіантів

elena elena

20 Продуктів і напоїв, які допомагають при здутті живота

elena elena

Біль в жовчному міхурі: все що вам потрібно знати

elena elena

Залишити коментар