Остеоартроз — незапальне захворювання суглобів — найбільш поширений, хоча існує більше 100 типів. Фактично, у 40% чоловіків і 47% жінок може бути діагностований остеоартроз протягом життя (1).
Тим часом ревматоїдний артрит (РА) і псоріатичний артрит — це запальні захворювання, які вважаються аутоімунними. Подагра — ще один поширений тип запального артриту (1).
Дослідження показують, що дієтичні втручання, такі як відмова від певних продуктів і напоїв, можуть зменшити тяжкість симптомів у людей із запальним артрит та остеоартроз, а також поліпшити якість їх життя в цілому.
Ось, що не можна їсти при артриті — 8 продуктів і напоїв, яких слід уникати.
1. Доданий цукор
При артриті дуже важливо обмежити споживання доданого цукру. Доданий цукор міститься в цукерках, газованих напоях, морозиві та багатьох інших продуктах, включаючи менш очевидні, такі як соуси і кетчупи.
Дослідження, проведене за участю 217 осіб з ревматоїдним артритом, показало, що з 20 продуктів солодкі газовані напої і десерти найчастіше погіршували симптоми РА (2).
Більш того, солодкі напої, такі як газовані напої, можуть значно підвищити ризик розвитку артриту.
Наприклад, в дослідженні, проведеному за участю 1209 дорослих людей у віці від 20 до 30 років, у тих, хто пив напої з фруктозою 5 разів на тиждень і більше, ймовірність розвитку артриту була в 3 рази вище, ніж у тих, хто вживав мало або зовсім не пив напої з фруктозою (3).
Крім того, велике дослідження за участю майже 200 000 жінок пов’язувало регулярне вживання підсолоджених цукром газованих напоїв з підвищеним ризиком розвитку РА (4).
2. Оброблене і червоне м’ясо
Деякі дослідження пов’язують червоне і оброблене м’ясо з запаленням, яке може посилити симптоми артриту.
Наприклад, раціони з високим вмістом переробленого і червоного м’яса демонструють високий рівень запальних маркерів , таких як інтерлейкін 6 (IL 6), C-реактивний білок (CRP) і гомоцистеїн (5, 6).
Вищезгадане дослідження за участю 217 осіб з РА також показало, що червоне м’ясо зазвичай погіршує симптоми РА . Крім того, дослідження за участю 25 630 осіб показало, що високе споживання червоного м’яса може бути фактором ризику розвитку запального артриту (2, 7).
І навпаки, було доведено, що рослинні дієти, що виключають червоне м’ясо, полегшують симптоми артриту (5).
3. Продукти, що містять глютен
Глютен — це група білків, що містяться в пшениці, ячмені, житі та тритикале (гібрид пшениці і жита). Деякі дослідження пов’язують його споживання з посиленням запалення і припускають, що відмова від глютену може полегшити симптоми артриту (8, 9).
Більш того, люди з целіакію більш схильні до ризику розвитку РА. Аналогічним чином, люди з аутоімунними захворюваннями, такими як РА, мають значно більш високу поширеність целіакії, ніж населення в цілому (10, 11).
Примітно, що старіша однорічна дослідження за участю 66 осіб з РА показало , що безглютеновая веганські дієта значно знижує активність захворювання і зменшує запалення (9, 12).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб підтвердити, чи приносить користь людям з артритом тільки безглютеновая дієта, необхідні додаткові дослідження.
4. Продукти з високим ступенем переробки
Сильно перероблені продукти, такі як фаст-фуд, пластівці для сніданку і випічка, зазвичай містять велику кількість рафінованих вуглеводів, доданого цукру, консервантів і інших потенційно запальних інгредієнтів, які можуть погіршити симптоми артриту.
Дослідження показують, що західні дієти, багаті сильно обробленими продуктами, можуть збільшити ризик розвитку РА, сприяючи запаленню і таким факторам ризику, як ожиріння (13, 14).
Більш того, в дослідженні, проведеному за участю 56 осіб з РА, у тих, хто їв більшу кількість сильно обробленої їжі, були виявлені підвищені чинники ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи більш високий рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), довгострокового маркера контролю цукру в крові (15).
Таким чином, оброблені продукти можуть погіршити ваше загальний стан здоров’я і підвищити ризик розвитку інших захворювань.
5. Алкоголь
Оскільки алкоголь може погіршити симптоми артриту, будь-яка людина з запальним артритом повинен обмежити його вживання або повністю його уникати.
Дослідження за участю 278 осіб з осьовим спондилоартритом — запальним артритом, який в першу чергу вражає спинний мозок і крижово-клубові суглоби — пов’язувало споживання алкоголю з підвищеним структурним пошкодженням хребта (16).
Дослідження також показали, що вживання алкоголю може збільшити частоту і тяжкість нападів подагри (17 , 18, 19, 20).
Більш того, хронічне вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком остеоартрозу, хоча не всі дослідження виявили значну зв’язок (21, 22).
6. Деякі рослинні масла
Раціони з високим вмістом жирів омега 6 і низьким вмістом жирів омега 3 можуть погіршити симптоми остеоартрозу і ревматоїдного артриту (23, 24).
Ці жири необхідні для здоров’я. Однак незбалансоване співвідношення омега 6 і омега 3 може посилити запалення (25).
Зменшення споживання продуктів з високим вмістом омега 6 жирів, таких як рослинні масла, при одночасному збільшенні споживання продуктів, багатих омега 3, таких як жирна риба, може полегшити симптоми артриту (24).
7. Продукти з високим вмістом солі
Дослідження на мишах показало, що артрит був важчим у мишей , які отримували дієту з високим вмістом солі, ніж у мишей, які отримували дієту з нормальним рівнем солі (27).
Крім того, 62-денне дослідження на мишах показало, що дієта з низьким вмістом солі знижує тяжкість РА по порівняно з дієтою з високим вмістом солі. У мишей на дієті з низьким вмістом солі було менше руйнування хряща і деструкції кісток, а також більш низькі маркери запалення, ніж у мишей на дієті з високим вмістом солі (28).
Дослідники припустили, що високе споживання натрію може бути фактором ризику розвитку аутоімунних захворювань, таких як запальний артрит (29, 30).
Дослідження за участю 18 555 осіб пов’язувало високе споживання натрію з підвищеним ризиком розвитку РА (31).
8. Продукти з високим вмістом КПГ
Кінцеві продукти глікірованія (КПГ) — це молекули, утворені в результаті реакцій між цукрами і білками або жирами. Вони природним чином присутні в сирих продуктах тваринного походження і утворюються при певних методах приготування (32).
Продукти тваринного походження з високим вмістом білка і жиру, які були смажене, приготовлені на грилі, обпалені або приготовлені на вогні, є одними з найбагатших харчових джерел КПГ. До них відносяться бекон, смажене на сковороді або на грилі м’ясо, шашлики, або смажена курка і ковбасні вироби, такі як сосиски і сардельки (33).
Смажена картопля, картопля фрі, плавлений сир, маргарин і майонез також багаті КПГ (33).
Коли КПГ накопичуються у великій кількості в організмі, може виникнути окислювальний стрес і запалення. Окислювальний стрес і освіту КПГ пов’язані з прогресуванням захворювання у людей з артритом (33, 34).
Фактично, люди із запальним артритом мають більш високий рівень КПГ в організмі, ніж люди без артриту. Накопичення КПГ в кістках і суглобах також може грати роль в розвитку і прогресуванні остеоартрозу (35, 36).
Заміна продуктів з високим вмістом КПГ поживними цільними продуктами, такими як овочі, фрукти, бобові та риба, може знизити загальне навантаження КПГ на ваш організм (33).
Підіб’ємо підсумок
- Якщо у вас артрит, здорове харчування і спосіб життя можуть допомогти полегшити ваші симптоми.
- Дослідження показують, що вам слід уникати певних продуктів і напоїв, включаючи продукти з високим ступенем обробки, червоне м’ясо, смажені продукти і продукти, багаті доданим цукром.
- Майте на увазі, що такі фактори способу життя, як рівень вашої фізичної активності, маса тіла і куріння, також мають життєво важливе значення для лікування артриту.