Ізюм — користь і шкода для організму жінок і чоловіків
Що таке родзинки?
Сьогодні більшість родзинок виготовляється з винограду під назвою «Білий кишмиш», батьківщиною якого є Середня Азія і Близький Схід. Для виробництва родзинок виноград викладають на коричневі паперові лотки і дають йому висихати на сонці. Цей природний процес сушіння на сонці перетворює виноград в родзинки.
Окислення і карамелизация цукрів під час цього процесу призводять до природного темно-коричневого кольору родзинок. Його традиційно висушують на сонці, але він також може бути отриманий шляхом штучного зневоднення винограду.
У багатьох розвинених країнах родзинки отримують шляхом механічного висушування кишмишу. Виноград збирають з лози, промивають в чистій воді, а потім в гарячій воді для пом’якшення його шкірки. Чисті грона винограду укладаються на дерев’яні стелажі і відправляються через газові тунельні сушарки, де гаряче повітря подається всередину і навколо стелажів. При сушінні виноград піддається впливу газоподібного діоксиду сірки, щоб запобігти окисленню і карамелізації, дозволяючи родзинок висохнути, в процесі чого він отримує свій характерний золотистий колір.
Коли справа доходить до харчової цінності родзинок, він має значну концентрацію фенольних сполук , які відіграють певну роль в профілактиці і лікуванні раку (1). Родзинки містять такі фенольні сполуки:
- хінін кислота.
- Галова кислота.
- Хлорогенова кислота.
- Кавова кислота.
- Катехіни.
- епікатехін.
У той час як багато людей уникають двоокису сірки (особливо ті, у кого є алергія), золотистий родзинки містить більше деяких корисних для здоров’я сполук, тому що антиоксидантну дію сульфіту, використовуваного для його виробництва, запобігає втраті цих сполук (2).
Було виявлено, що золотистий родзинки має найвищу антиоксидантну здатністю і фенольним вмістом в порівнянні з виноградом і висушеними на сонці родзинками (3). Загалом, процес сушіння зберігає і концентрує антиоксидантну здатність родзинок, що робить його навіть більш корисним, ніж свіжий виноград (4).
Харчова цінність, склад і калорійність родзинок
Ізюм представляє собою висушений виноград, який є плодом рослини Vitis vinifera . В даний час існує три основних види:
- висушений на сонці (натуральний).
- штучно висушений.
- оброблений діоксидом сірки.
на відміну від інших сухофруктів, в які зазвичай додають підсолоджувачі в процесі сушіння, родзинки виробляють без додавання цукру. Ці чудові сухофрукти багаті клітковиною, калієм, залізом і іншими необхідними поживними речовинами, але без насичених жирів і холестерину.
В 100 грамах родзинок без кісточок міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (5):
- Калорійність: 299 ккал (15%).
- Вуглеводи: 79,2 г (26%).
- Клітковина: 3,7 г ( 15%).
- Жири: 0,5 г (1%).
- Білок: 3,1 г (6%).
- Вітамін C: 2,3 мг (4%).
- Вітамін K: 3,5 мкг (4%).
- Тіамін: 0,1 мг (7%).
- Рибофлавін: 0,1 мг (7%).
- Ніацин: 0,8 мг (4%).
- Вітамін B6: 0,2 мг (9%) .
- Кальцій: 50 мг (5%).
- Залізо: 1,9 мг (10%).
- Магній: 32 мг (8%) .
- Фосфор: 101 мг (10%).
- Калій: 749 мг (21%).
- Мідь: 0,3 мг (16%) .
- Марганець: 0,3 мг (15%).
- Омега-3 жирні кислоти: 7 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 29 мг .
Користь родзинок для організму людини
Чим корисний родзинки для здоров & овья людини? Цей сухофрукт містить поліфеноли, антиоксиданти, флавоноїди і поживні речовини, які можуть принести користь вашому здоров’ю. Ось деякі з видатних корисних властивостей родзинок, які можуть допомогти вам жити більш здоровим життям.
1. Зменшує вірогідність утворення каріозних порожнин і захворювань ясен
На відміну від того, що ви можете очікувати від солодких і липких сухофруктів, родзинки може фактично поліпшити здоров’я порожнини рота. Дослідження, опубліковане в журналі Phytochemistry Letters , показало, що родзинки може принести користь здоров’ю порожнини рота, тому що цей сухофрукт має протимікробні фітохімічними речовинами, які пригнічують ріст бактерій, пов’язаних з карієсом зубів і хворобою ясен.
Одним з п’яти фітохімічних речовин, виявлених в родзинках, є олеаноловая кислота. У дослідженні олеаноловая кислота інгібувати ріст двох видів бактерій порожнини рота: Стрептокок мутанс , який викликає карієс, і Порфіромонас гінгіваліс , що викликає захворювання пародонта і захворювання ясен. Тому, незважаючи на те, що родзинки солодкий, його вживання в дійсності допомагає запобігти утворенню каріозних порожнин (6)!
2. Запобігає проблеми шлунково-кишкового тракту
Ізюм відмінно допомагає роботі травного тракту, запобігаючи такі стани, як запор та діарея. Він містить як розчинні, так і нерозчинні харчові волокна, які допомагають підтримувати перистальтику кишечника в нормі, зменшуючи запор, але також перешкоджаючи ослаблення стільця.
Сухофрукти можуть містити більше калорій, ніж свіжі фрукти, але вони також мають більшу кількість клітковини. Наприклад, в 100 грамах винограду «Кишмиш» міститься 0,9 грама клітковини (7), а в 100 грамах виробленого з нього родзинок міститься 3,7 грама клітковини. Додаючи цей продукт в свій раціон, ви швидко і легко додаєте клітковину в свої кулінарні витвори, що сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту (8).
3. Знижує артеріальний тиск і зменшує ризик інсульту
Дані, представлені на 61-й щорічній науковій сесії Американського кардіологічного коледжу в 2012 році, свідчать про те, що люди з помірним збільшенням артеріального тиску можуть в якості знижує тиск кошти використовувати звичайні родзинки, вживаючи його три рази на день. Дослідники виявили, що його щоденне споживання може значно знизити кров’яний тиск, особливо в порівнянні з вживанням інших звичайних закусок (9).
Крім того, родзинки багатий корисним для серця електролітом під назвою калій. Тому регулярне його вживання допомагає запобігти низький рівень калію — поширену проблему серед населення розвинених країн. Калій є вкрай важливим мінералом для правильної функції всіх клітин, тканин і органів в організмі людини. Люди, які отримують багато калію з їжі, мають більш низький ризик виникнення інсульту, особливо ішемічного інсульту (10).
4. Допомагає в боротьбі з цукровим діабетом
Рандомізоване дослідження, проведене в 2015 році, оцінило вплив споживання темного родзинок в одній групі випробовуваних і вживання оброблених закусок в інший на рівні глюкози і інші серцево-судинні фактори ризику серед пацієнтів з на цукровий діабет 2 типу.
В цьому дослідженні було виявлено, що у тих, хто споживав родзинки спостерігалося зниження показника рівня глюкози після прийому їжі на 23%. Ті, хто споживав родзинки, також мали 19% зниження рівня глюкози натще і значне зниження систолічного артеріального тиску. В цілому, дослідження підтверджують, що цей сухофрукт є здоровим вибором для пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу (11).
Коли ви їсте родзинки, що міститься в ньому клітковина також допомагає вашому організму обробляти з нього цукру, що допомагає природним чином запобігти сплески рівнів інсуліну.
5. Допомагає в профілактиці раку
Дослідження показують, що сухофрукти, особливо фініки, чорнослив і родзинки, містять велику кількість фенольних сполук, що володіють більш сильними антиоксидантними властивостями, в порівнянні з тими, які містяться в деяких свіжих фруктах. Антиоксиданти надзвичайно важливі для нашого здоров’я, тому що вони перешкоджають клітинному пошкодження всередині наших органів, який наноситься вільними радикалами, що представляють собою високореактівние хімічні речовини.
Вільні радикали є одним з основних чинників, які призводять до спонтанного зростання ракових клітин , а також поширенню раку, тому вживання продуктів, що містять велику кількість антиоксидантів, сприяє природній профілактиці раку. Включивши родзинки в раціон харчування, ви можете не тільки збільшити рівень антиоксидантів, але також можете зменшити пошкодження клітин і запобігти раку (12, 13).
Історія родзинок і цікаві факти
ранні римляни і греки, як відомо, прикрашали місця поклоніння родзинками. Він також використовувався в якості призів, які дарували переможцям у спортивних заходах.
До 20-го століття основними виробниками родзинок були Греція, Іран і Туреччина. До середини 20-го століття одними з найбільших виробників сталі США і Австралія (14).
У той час як родзинки проводиться переважно з сорту винограду під назвою «Білий кишмиш», цей виноград також широко використовується для вживання в свіжому вигляді, приготування сокового концентрату і виробництва вина.
Як вживати і зберігати родзинки
Цей сухофрукт можна їсти в чистому вигляді в якості закуски або можна додавати в рисові страви, начинку, салати, холодні або гарячі каші (наприклад , гранола і вівсянка), пудинги і випічку. Ізюм зазвичай поєднують з горіхами, насінням та іншими сухофруктами, щоб приготувати мюслі.
При додаванні до випічки, такий як печиво або тістечка, родзинки допомагає зберегти вологу в кінцевих продуктах. Ви також можете додати його в свіжі фруктові або овочеві салати, а також макаронні та зернові салати.
Зберігайте родзинки в прохолодному, сухому і темному місці. Після відкриття упаковки тримайте її щільно закритою за допомогою прищіпки або гумової стрічки. Його можна також покласти в герметичний поліетиленовий мішок для зберігання. Зберігання родзинок в холодильнику продовжує його свіжість на термін до одного року. Уникайте зберігання в кухонній шафі, в якому може бути тепло (особливо поряд з піччю), тому що високі температури можуть призвести до того, що родзинки швидше втратить свою вологу.
Шкода родзинок для організму людини
Отже, чим шкідливий родзинки для здоров’я людини?
Присутній в родзинках природний цукор легко засвоюється організмом і може забезпечити великий приріст енергії. Тому не слід їсти занадто багато цього продукту, щоб ви не перестаралися зі споживанням цукру.
Як і у випадку з іншими сушеними фруктами, якщо ви спостерігаєте за своєю вагою, то ви напевне не хочете перестаратися з споживанням вуглеводів, яких в родзинках досить багато. Просто споживайте його в розумних кількостях.
Ізюм, оброблений діоксидом сірки (наприклад, золотистий), може погіршити астму та інші алергічні реакції у людей з чутливістю до сірки. Уважно прочитайте етикетки, щоб уникнути діоксиду сірки. Природно висушений на сонці родзинки — ваш кращий вибір, якщо ви стурбовані діоксидом сірки.
Якщо у вас є собака, не давайте їй родзинки. Незрозуміло чому, але цей сухофрукт може викликати ниркову недостатність у собак. Ось чому цей сухофрукт зазвичай міститься в списках продуктів, якими не слід годувати домашніх вихованців (15).
Підіб’ємо підсумок
- Більшість родзинок виготовляється з винограду без кісточок під назвою «Білий кішкіш ».
- Для його виробництва виноград викладають на коричневі паперові лотки і сушать на сонці.
- Ізюм традиційно висушують на сонці, але він також може бути штучно зневоднений.
- Існує три основних види родзинок — висушений на сонці (натуральний), штучно висушений і оброблений діоксидом сірки.
- Ізюм багатий клітковиною, калієм, залізом і іншими необхідними поживними речовинами. Він не містить насичених жирів, холестерину і глютену.
- Він містить поліфеноли, антиоксиданти, флавоноїди і поживні речовини, які можуть принести користь всьому організму.
- Ізюм зменшує ймовірність виникнення каріозних порожнин і захворювань ясен, допомагає травленню, знижує кров’яний тиск і зменшує ризик виникнення інсульту, допомагає впоратися з цукровим діабетом і запобігти раку.
- Він сам по собі є відмінним продуктом для перекусів, але також може бути доданий до багатьох страв і випічку .