Фініки мають відмінний поживний профіль. Оскільки вони висушені, їх калорійність значно вище, ніж в більшості свіжих фруктів. Вміст калорій в фініках аналогічно калорійності інших сухофруктів, таких як родзинки і інжир (1).
Більшість калорій в фініках походить від вуглеводів. Інша їх частина з дуже невеликої кількості білка. Незважаючи на високу калорійність, фініки містять деякі важливі вітаміни і мінерали в додаток до значної кількості клітковини.
В 100 грамах фініків Меджул міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
Фініки також містять незначну кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, вітамін K, тіамін і цинк. Вони також багаті антиоксидантами, що наділяє їх багатьма корисними властивостями (2).
Резюме:
Фініки містять кілька вітамінів і мінералів, а також клітковину і антиоксиданти . Проте вони мають високий вміст калорій, так як є сухофруктами.
Вживання фініків сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, допомагає контролювати рівень цукру в крові , може сприяти поліпшенню роботи мозку та ін. Ось чим корисні фініки для організму людини:
Отримання достатньої кількості клітковини з їжі важливо для вашого загального стану здоров’я. Всього 100 грам фініків забезпечують майже 7 грамами клітковини, що становить майже 30% від необхідної добової норми. Тому включення фініків в щоденний раціон харчування — відмінний спосіб збільшити споживання клітковини.
Клітковина (харчові волокна) може принести користь вашому травному тракту, запобігаючи запори. Вона сприяє регулярному випорожненню кишечника, роблячи калові маси більш об’ємними і пухкими (3).
В одному дослідженні 21 осіб, які вживали 7 фініків на день протягом 21 дня, зазнали збільшення частоти дефекацій і значне поліпшення перистальтики кишечника по порівняно з тими, хто не їв фініків (4).
Крім того, харчові волокна в фініках можуть бути корисними для контролю цукру в крові. Клітковина сповільнює травлення і може допомогти запобігти підвищенню рівня цукру в крові після їжі (5).
З цієї причини фініки мають низький глікемічний індекс (ГІ), який вимірює, як швидко підвищується рівень цукру в крові після вживання певного кількості їжі (6).
Резюме:
Фініки мають високий вміст клітковини, що може бути корисно для запобігання запорів і контролю рівня цукру в крові.
Фініки містять в своєму складі різні антиоксиданти, які мають ряд корисних властивостей, в тому числі зниження ризику декількох захворювань. Антиоксиданти захищають ваші клітини від вільних радикалів, які є нестабільними молекулами, здатними викликати шкідливі реакції в вашому організмі і привести до хвороби (7).
У порівнянні з аналогічними типами фруктів, такими як інжир і чорнослив, фініки, мабуть, мають найвищий вміст антиоксидантів (8).
Ось короткий огляд трьох найпотужніших антиоксидантів в фініках:
Резюме:
Фініки містять кілька видів антиоксидантів, які можуть допомогти запобігти розвитку певних хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, рак, хвороба Альцгеймера і цукровий діабет.
Вживання фініків може допомогти поліпшити функцію мозку. Лабораторні дослідження показали, що фініки корисні для зниження запальних маркерів, таких як інтерлейкін 6 (IL-6), в головному мозку. Високий рівень IL 6 зв’язаний з більш високим ризиком розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера (13, 14).
Крім того, дослідження на тваринах показали, що фініки корисні для зниження активності бета-амілоїд, які можуть утворювати бляшки в головному мозку (13). Коли бляшки накопичуються в мозку, вони можуть порушувати зв’язок між мозковими клітинами, що в кінцевому підсумку може призвести до загибелі клітин мозку і хвороби Альцгеймера (15).
В одному дослідженні на тваринах було виявлено, що миші, що харчуються їжею, змішаної з фініками, мали значно кращу пам’ять і здатність до навчання, а також менше тривожне поведінка в порівнянні з мишами, яким не давали фініків (16).
Потенційні поліпшують мозкові функції властивості фініків пояснюються містяться в них антиоксидантами (такими, як флавоноїди), які, як відомо, зменшують запалення (13).
Проте для підтвердження ефективності фініків в відношення поліпшення здоров’я головного мозку людини необхідні дослідження з участю людей.
Резюме:
Фініки можуть приносити користь знижуючи запалення і запобігаючи утворенню амілоїдних бляшок в головному мозку, що важливо для запобігання хвороби Альцгеймера.
Фініки вивчалися в відношення їх потенціалу сприяти початку пологів і їх полегшення на пізніх термінах вагітності у вагітних жінок.
Вживання цих плодів протягом останніх декількох тижнів вагітності може сприяти розширенню шийки матки і зниження необхідності в індукованих пологах. Вони також можуть бути корисні для скорочення тривалості пологів (17).
В одному дослідженні 69 жінок, які споживали 6 фініків на день протягом 4 тижнів до їх терміну, були на 20% більше схильні до природних пологів і народжували протягом значно меншої кількості часу, ніж ті, хто їх не їв (18).
в іншому дослідженні за участю 154 вагітних жінок, було виявлено, що ті, хто їв фініки, були набагато менш схильні до індукуванню пологів у порівнянні з тими, хто цього не робив (19).
Третє дослідження показало подібні результати у 91 вагітної жінки, які щодня споживали 70-76 грамів фініків, починаючи з 37-го тижня вагітності. Вони народжували в середньому на 4 години менше, ніж ті, хто не їв фініків (17).
Хоча вживання фініків, мабуть, сприяє природних пологів і скорочує їх тривалість, необхідні додаткові дослідження для підтвердження цих ефектів .
Виявлене вченими вплив фініків на організми вагітних жінок ймовірно пов’язано з сполуками, які зв’язуються з рецепторами окситоцину і, мабуть, імітують дію окситоцину в організмі. Окситоцин є гормоном, який викликає перейми під час пологів (18, 20).
Крім того, фініки містять таніни, які є сполуками, що допомагають полегшити перейми. Вони також є хорошим джерелом натурального цукру і калорій, які необхідні для підтримки енергетичних рівнів під час пологів (20).
Резюме:
Фініки можуть сприяти пологів і полегшувати процес пологів, коли вони вживаються вагітними жінками протягом останніх декількох тижнів вагітності.
Фініки — хороший джерело фруктози, яка є природним типом цукру, виявленого у фруктах. З цієї причини фініки дуже солодкі, а також мають тонкий карамельний смак. Вони можуть використовуватися в якості корисного для здоров’я замінника білого цукру в різних рецептах, так як вони містять безліч поживних речовин, клітковину і антиоксиданти.
Кращий спосіб замінити фініками білий цукор — приготувати фінікову пасту, яку можна додавати в різні рецепти. Це робиться шляхом подрібнення і змішування фініків з водою в блендері. Білий цукор замінюється на фініки в співвідношенні 1: 1.
Наприклад, якщо рецепт вимагає 1 склянки цукру, ви заміните його на 1 склянку фінікової пасти.
Важливо відзначити, що, незважаючи на то, що фініки містять велику кількість клітковини і поживних речовин, вони як і раніше мають досить високий рівень калорій, в зв’язку з чим їх краще вживати в помірних кількостях.
Резюме:
Фініки є здоровим замінником білого цукру в рецептах через їх солодкого смаку, живильних речовин, клітковини і антиоксидантів.
Існують також твердження про те, що фініки володіють декількома іншими корисними властивостями, які ще не вивчені.
Хоча ці потенційні корисні властивості є багатообіцяючими, перш ніж робити висновки, необхідно провести більше досліджень за участю людей.
Резюме:
Існують твердження, що вживання фініків сприяє поліпшенню здоров’я кісток і допомагає контролювати рівень цукру в крові, але ці ефекти недостатньо вивчені.
Фініки неймовірно універсальні і можуть використовуватися як смачних закусок. Вони часто поєднуються з іншими продуктами, такими як мигдаль, горіхова паста або м’який сир.
Фініки також дуже липкі, що робить їх корисними в якості сполучного речовини в хлібобулочних виробах, таких як печиво і батончики. Ви також можете комбінувати фініки з горіхами і насінням, щоб приготувати здорові закуски або енергетичні кульки.
Більш того, ви можете за допомогою фініків підсолоджувати соуси, такі як салатні заправки і маринади, або змішувати їх з коктейлями і вівсяної борошном.
Важливо відзначити, що фініки мають високий вміст калорій, а їх солодкий смак сприяє надмірному споживанню. З цієї причини їх найкраще споживати в помірних кількостях.
Резюме:
Є багато різних способів вживання фініків. Вони зазвичай використовуються в чистому вигляді, але також можуть бути включені в інші популярні страви.
Незважаючи на безліч корисних властивостей, фініки також в деяких випадках можуть надавати несприятливий вплив на організм людини. Ось чому шкідливі фініки для здоров’я:
На одну 40 грамову порцію фініків Меджул доводиться 111 калорій, що є досить високим показником, враховуючи невеликий розмір порції. Якщо ви регулярно вживаєте фініки в якості частини свого раціону харчування (або в якості закуски або інгредієнта в страві), пам’ятайте про додаткові калорії, які вони додають. Надмірне споживання фініків може привести до збільшення ваги.
Фініки містять багато клітковини — 40 грамова порція містить цілих 2,7 м University of Maryland Medical Center рекомендує споживати від 20 до 35 грамів клітковини в день. Чоловіки потребують більшої її кількості, ніж жінки, а це означає, що вживання всього однієї порції забезпечить ваш організм 11% від рекомендованої добової норми споживання. Оскільки більшість жителів розвинених країн споживають приблизно половину рекомендованої кількості клітковини, раптове збільшення її споживання може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, такі як надмірне виробництво газів, запор і здуття живота.
Фініки дуже солодкі, так як містять 66,5 грам цукрів на 100 грам. Їх солодкий смак обумовлений частково наявністю міститься в них фруктози. Фруктоза — це натуральний цукор, виявлений у фруктах і декількох овочах, а деякі люди відчувають труднощі з переварюванням цукру — непереносимість фруктози. Погане засвоєння фруктози призводить до того, що цукор проходить через вашу травну систему цілком, тому що організм не здатний розщепити його. Коли він досягає кишечника, це може викликати діарею і гази, а також біль у животі, тому що він вступає в реакцію з природними бактеріями в кишечнику. (22)
Відповідно до Healthy Eating — SFGate , дорослі чоловіки і жінки повинні вживати від 250 до 350 грам фруктів щодня в залежності від їх віку та рівня фізичної активності. Дітям від 4 до 18 років необхідно вживати від 175 до 350 грам фруктів в день. Фініки Меджул можуть використовуватися для отримання частини з цього необхідної кількості, але професійні дієтологи радять, щоб діти краще вживали свіжі фрукти, ніж сушені. Вони рекомендують вживати тільки 40 грам сухофруктів, таких як фініки в день для дорослих і дітей. (23)
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…